Recept Plněné zapečené žampióny

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Plněné zapečené žampióny

Postup

Nejprve si připravíme rýži (klidně den dopředu) podle vlastních zvyklostí. Já ji důkladně operu, nechám pečlivě okapat a vytřu kastrol máslem. Dám na plotnu, máslo částečně steče, na něm osmahnu rýži a zaliji ¾ l horkého vývaru (je možné zalít i vodou, záleží na použité rýži, voňavou thajskou vařím ve vodě, obyčejnou pro účely tohoto receptu ve vývaru). Přivedu k varu, ztlumím plamen a počkám, až rýže vstřebá částečně tekutinu. Pak ji přesunu do vyhřáté trouby na cca 20 minut. Rýži přesypu na jiné nádoby, načechrám vidličkou a rodina se popere o zlatavé křupavé přípečky na stěnách kastrolu. Žampióny otřu papírovou utěrkou, oloupu slupku a dám sušit (budou se hodit na žampiónovou omáčku či do polévky), vyloupnu nožičky a pokrájím nadrobno, stejně jako cibuli a česnek. Na olivovém oleji osmahnu cibulku, na chviličku, jen co zavoní přidám česnek a pokrájené nožičky žampiónů. Chviličku podusím, odstavím z ohně a nechám trochu prochladnout. Mleté maso smíchám se směsí, přidám vejce, tvaroh, sůl, pepř a nahrubo pokrájené vlašské ořechy a petrželku. Podle momentální nálady a inspirace přidám hrst nebo dvě uvařené rýže a podle konzistence přiliji část nebo všechen zbylý vývar. Do vymazaného pekáčku (nejlépe teflonového, poslouží i plech a můžeme použít i pečící papír) nasypu uvařenou rýži, urovnám. Žampiónové kloboučky plním připravenou směsí a vtlačím je do rýže. Přikryji alobalem (pečlivě utěsním) a peču v troubě cca ¾ hodinky až hodinku, dokud není maso propečené a žampióny měkké.

Recept je z kategorií: Mleté maso

Nahlásit recept

  • 03.03.09 vloženo
  • 14618x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 20 – 24 větších žampiónů
  • ½ kg mletého krůtího masa
  • 1 cibule
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • 100 g jemného tvarohu
  • petrželka
  • 2 hrsti vlašských ořechů
  • ½ l rýže
  • 1 l kuřecího vývaru
  • sůl
  • pepř
  • plátek másla nebo trocha oleje

Doporučená příloha

  • rajčatový salát s jogurtovou zálivkou

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

labuznik 21.9.10 17:59

Diskuse k receptu Plněné zapečené žampióny

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Plněné zapečené žampióny

Alis
2617 příspěvků 13.10.09 07:15
Re: Plněné zapečené žampióny

původní verze - žampióny, krůtí maso, tvaroh a vlašské ořechy, myslím, že to by ani Miloš neprotestoval, ne? :-)

gmp
1603 příspěvků 12.10.09 23:51
Re: Plněné zapečené žampióny

že já to vůbec čtu. Kam se podivám samej špenát a eště sem rozmaznávaný. Začnu se učit Slovensky, abych věděl vo čom je řeč. Miloš

anickav
2904 příspěvků 3.9.09 04:37
Re: Plněné zapečené žampióny

No ja neviem, keď sa začítam do niečoho dobrého, zabúdam na všetko…Keď sa voda vstrebe, jednoducho vypnem platničku a môžem čítať tiež…

noskovice
1322 příspěvků 3.9.09 02:42
Re: Plněné zapečené žampióny

Moje maminka dělala taky rýži v troubě. Vždycky vzala jednu celou cibuli, napíchala do ní hřebíčky kolem dokola, šoupla do rýže a hotovo. To tak vonělo!
Jenom nechápu, proč to tak nedělám. Úplně jsem to vymazala z hlavy. :-))
Ahoj, Soňa,

mrtvola
1394 příspěvků 3.9.09 02:11
Re: Plněné zapečené žampióny

Myslím, že žampiony lidi loupou jenom proto, že to jde tak snadno. Ale s tou rejží, Aničko, má Alis pravdu. Opečeš, zaliješ, šoupneš do trouby a můžeš si vzít kafe, cigáro a knížku.

Alis
2617 příspěvků 2.9.09 23:52
Re: Plněné zapečené žampióny, Aničko...

milá moje, mně vaření rýže v troubě připadá úplně nejjednodušší a nejchutnější, šoupnu do trouby a nestarám se, nehlídám, nic…
A co se žampionů týče, máš pravdu, ty úplně pevné a pěkné neloupu, ale často kupuji u nás u vietnamců takové už trochu unavené ve slevě, ty pak loupu. Ale taky ne všechny, vlastně jak kdy.
Pozdravuj manšaft :-))
Alis

anickav
2904 příspěvků 31.8.09 05:02
Re: Plněné zapečené žampióny

Alis, musím ti povedať, nehnevaj sa, že ešte aj ryžu varíš na môj vkus komplikovane. Mančaft je natoľko zhýčkaný, že Ťa núti takto tancovať okolo ryže? Nestačilo by im ju jednoducho uvariť? Nerozmaznávaš ich zbytočne? A ešte aj Miloša?
A prečo vlastne šúpeš šampiňóny? Tie veľké čerstvé tuhé ja nezvyknem, ale ja som na svoj mančaft tvrdá…

Alis
2617 příspěvků 31.8.09 04:38
Re: Plněné zapečené žampióny, Aničko...

… rozumíš dobře, žampióny otřu, slupky usuším a upotřebím do omáčky nebo do polévky, stejně jako sušené houby :-)

Zdravím

Alis

anickav
2904 příspěvků 31.8.09 01:06
Re: Plněné zapečené žampióny

A ja mu na zraz, okrem pudingu priveziem, asi špenát…prívarok už dostal…
K receptu - slupky sušíš a upotrebíš, rozumiem dobre?

Alis
2617 příspěvků 31.8.09 00:30
Re: Plněné zapečené žampióny

na obrázku oblíbená verze Miloška - žampiony plněné špenátem :-)
A.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Hermelín ve víně

Nejlepší recepty

Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Cuketové placky Cuketové placky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz