Recept Plnene vinne listy

Jordánská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Plnene vinne listy

Postup

1. Hroznove listy omyjeme, stopku nechavame, sparime vriacou vodou tak ze ju lejeme ku stopkam. Nechame 3-4 minuty vo vode, vyberieme a nechame nastojato cize polozene zas dolu stopkou dobre okapat. Ak nechame stopku s listami tak sa nam lepsie pracuje. 2. Ryzu dobre preplachneme, namocime a potom nechame dobre dosucha okapat . Plnka masova: Vsetky ingrediencie spolu s ryzou zmiesame. Plnka bylinkova: Vsetky bylinky , cibulu, cesnak a paradajky nasekame na co najjemnejsie.. alebo dame do sekaciku/chopper a zmiesame s ostatnymi ingredienciami a ryzou. Samotne plnenie listov: 1.) Na primeranu podlozku polozime list otoceny vnutornou stranou ku nam. 2.) trochu nizsie ako do stredu vodorovne dame kopku plnky a rozlozime ju ako malinky valcek. 3.) spodnu stranu listu prehneme cez plnku. 4.) Okraje /boky listu zahneme dovnutra listu a cely list stocime zdola hore. Ukladame do hrnca tak, ze na dno rozlozime zopar listov, na ne narezane paradajky(nie je podmienkou) a na to ukladame vedla seba naplnene hroznove listy. Vrch znova pokladieme narezanymi paradajkami(zas nie je podmienkou) na to rozlozime zopar listov, prilozime tanierom alebo dacim tazsim , zalejeme vodou/vyvarom tak aby nebolo vody viac ako 1/2 cm nad listami a varime. Az zacnu listy vriet, znizime teplotu tak, aby uz len naozaj slabuunko prebublavali. Vari sa ako ryza, to znaci ze ostane hrniec bez vody cize ako dusena ryza). Uplne nakoniec pred odstavenim pokapeme citronovou stavou a asi 1 Pl oleja to znamena ze sa to robieva a predsa nemusi. Kazdy podla chuti a vkusu. Servirujeme tak, ze preklopime na velky tac, podavme s citronovou stavou na pokapanie alebo mistickou bieleho jogurtu na namacanie, kusok chleba... Poznamka: Solou setrime. Nedavame vela a tu bylinkovu solime tesne pred plnenim aby nepustala zelenina vela stavy..pri plneni si nadobu s bylinkovou plnkou po osoleni kusok naklonime aby nam stava nekazila plnku. Stavu potom pouzije ku vode/vyvaru na zaliatie. Samozrejme bylinky a ake , pomer zeleniny, pomer masa..to vsetko si kludne mozte dovolit a prisposobit podla vlastnej chuti. Verte co dom a krajina, to iny pomer a daco ine. Ja davam maso mlete jemno. Inac sa dava maso mlete/nasekana nozom na hrubsie. Dobru chut ;) Podavame teple, studene..

Recept je z kategorií: Hovězí maso

Nahlásit recept

  • 15.06.10 vloženo
  • 10019x zobrazeno

Čas přípravy

  • hodinka hore dole

Ingredience

  • 1 kg ryze
  • 700 gr hroznovych/vinnych listov
  • Plnka masova:
  • 400 gr masa
  • 2 PL melasa z granatovych jablk(nemusi byt)
  • 1/2 KL kurkuma mleta
  • 1 KL nove korenie mlete
  • 1/2 KL papriky
  • feferonka nasekana na jemno (kto nerad-neda)
  • 2 -3 paradajky narezane na malinke kocky
  • 2 PL olivoveho oleja/masti/stoloveho oleja
  • sol
  • Plnka postna/zeleninova/bylinkova:
  • 1 zvazok zleneho petrzlena
  • 1 zvazok zeleho koriandru
  • kopor
  • 2 velke cibula
  • 1/2 az 1 cela hlavicka cesnaku
  • fefronka(kto nerad-neda)
  • 2-3 paradajky
  • 2-3 PL oliv.oleja/stoloveho oleja
  • 1KL kurkuma mleta
  • 1/2 Kl noveho korenia mleteho
  • sol-- solou solime plnku az tesne pred plnenim listov

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Plnene vinne listy

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
jolana
5066 příspěvků 30.05.15 21:51

Presne tak, ked ich das do mrazaku, tak len nechas rozmrznut a je to! Uz su ako sparene. Uz len plnit. V zime z nich mam vacsiu radost ako v lete. Aj kvoli tomu ze uz nemusim sparovat, ked si pomyslis ze u nas najmenej! 10 litrovy hrniec aspon…a nestacis pozerat ako to mizne…jednohubky.. a v lete ked sa macaju do studeneho jogurtu su ozaj lahodne..:mavam:

daduuja
1145 příspěvků 30.05.15 18:47

@jolana ty z mrazáku plníš po rozmrznutí, nepředváříš ani nespařuješ?
Dík žes recept vytáhla, víno roste jak blázen, listí je spousta :-)

jolana
5066 příspěvků 30.05.15 15:12

Dnes som davala do mrazaku listy na zimu :) Listy predvarame len ked ich mame cerstve a hned ideme plnit, pretoze nepredvarene by sa lamali primplneni. Do mrazaku nepredvaramne, len umyt, osusit, naskaladat do kopky a zabalit do folie…
A tu je postup ako sa plnia, len kliknut na uvodne foto aby sa zobrazilo samostane. Potom uz len dalsia a dasia fotka a je tam cely postup krok za krokom ako sa plnia, krutia a dokoca aj varia hroznove listy… :mavam:

jolana
5066 příspěvků 21.06.14 21:16

.. vytahujem, teraz mate este dobre listy na plnenie..kliknut na foto a potom sa zobrazi cely postup ako na to..ako balit listy a ako ukladat,…vsjo.. :mavam:

jolana
5066 příspěvků 28.07.13 09:06

Kliknut priamo na uvodne foto a potom klikat a klikat je tam podrobny fotopostup ako listy zabalit,,za hodinku je toho nabaleny plny hrniec a dobre su ako teple tak aj studene a podava sa v horucavach aj s jogurtom.. :mavam:

mimikova
84 příspěvků 27.08.10 00:00
Re: Plnene vinne listy

A ja si pamatuji, ze nezalezelo na tom, zda je vino bile nebo cerne, jen na tom jestli jsou listy mladoucke, urcite vim, ze babicka je brala na zavitky jen do puli kvetna…dal uz byli tuhe a nedobre. Zavarovali s e ve sklenici ve slabym octovem nalevu a strerilkovali 30min.

kikimor
48 příspěvků 26.06.10 12:57
Re: Plnene vinne listy

Vezmu listy, ustřihnu stopky, opláchnu ve vlažné vodě a nechám oschnout. Potom si ustřihnu potravinářskou folii(několik) asi tvar A4. Vezmu 12 listů, položím je na sebe, dám na připravenou folii a zabalím jak kubánský doutník(nedělám to na stehně, nejsem profík). Dám na mrazák a před použitím, jako s rybou. Stačí na 2 hodiny dát do studené vody. Listy, se kterými se nejlíp pracuje, jsou z hybridních odrůd, tedy těch, kterým se také říká psí víno.

jolana
5066 příspěvků 26.06.10 01:03
Re: Plnene vinne listy-Gabi, Dag

dakujem :)

jolana
5066 příspěvků 26.06.10 01:03
Re: Plnene vinne listy -Wolfgu,

Vsetko kupovane najprv namocim do osolenej vody, potom umyjem, oplachnem..sol „neutralizuje“!?..hmm…ale ten zvyk mam zazity uz daavno.. ..kamoska pracovala v zahradnictve,aj pred zberom sa striekalo, vsetko zaradom..bolo treba, nebolo treba..asi na sposob ze" istota je gulomet"..vsetko pre zdravie–zeleniny a ovocia ;-))
Naloz , naloz..som zvedava namojpravdu ako ti to dopadne :-)
Pekny podvecer :)

Wolfg
584 příspěvků 26.06.10 00:22
Re: vinné listy, Dášo

Vůbec jsi mě nerozkatila. Na to je nutná malá jaderná nálož nebo velký blb. Ještě dnes naškubám vinné lupení, nacpu do flašky, uložím do sklepa a dám vědět. A nebudu mít radost, když se nepovede. Přesto nebudu sázet na jednu kartu. Příroda není hloupá, všechny organismy, co vytvoří, dovede zlikvidovat. Pro druhý pokus je zkusím dát do slaného nálevu a pro zichr okyselím octem.

Vůbec bych se stříkanejch listů nebál. Odmočit, opláchnout, ocáknout. Jejich váha je tak malá, že ani nemohou obsahovat velkou dávku chemie.
Chtěl jsem naznačit, že žumpa je proti chemii v zelenině docela bezpečná. Škodlivé látky se v nás ukládají, není přesně zjištěno, co způsobují, ale když se podíváme na zdravotní stav mladých - nic veselého. Takové problémy nebyly, dokud se nezačala chemie masově užívat.

Poznámce o salátu nerozumím. Na chemii v potravinách nelze mít názor, o tom se musí něco vědět…

dag
543 příspěvků 25.06.10 22:54
Re: Plnene vinne listy - Gabi

Pěstuji malé kulaté cukety a plním je podle -Středomořské kuchařky-k osmažené cibuli přidám pár stroužků česneku, mleté kuřecí maso / v originále je jehnečí/, lžíci rozinek a lžíci spařených nakrájených mandlí / v originále jsou piniové oříšiky/, na špičku nože skořice , podusím do měkka, potom přidám vydlabanou část cuket a míchám do odpaření tekutiny.Osolím, opepřím a naplním spařené vydlabané cuketky.
Na dno zapékací misky dám nakrájená rajčata, na ně po:,–(ím kulaté cuketky a zapeču.
Je to dobré.

gabi
551 příspěvků 25.06.10 18:23
Re: Plnene vinne listy

na Balkane hroznove listy nakladaju na zimu tak, ze ich trochu posolia, naskladaju 6-10 na seba, zroluju, daju do poharov a nakoniec ich zaleju prevarenou, vychladenou vodou, uzavru vieckom a odlozia do tmavej miestnosti. Neskusala som, tak neviem, ci to funguje. Ale ako Jolana pise, mozno maju listy nejake antioxidanty alebo ine fytochemikalie, ktore ich konzervuju

gabi
551 příspěvků 25.06.10 17:53
Re: Plnene vinne listy

jolana, asi si si ma s niekym pomylila :) …ja taketo tekvicky nepestujem…aj ked je pravda, ze tekvice a fazula su moje oblubene druhy zeleniny a mam ich niekolko druhov…vacsinou tekvice peciem a robim z nich potom rozne salaty…alebo ich pridavam do roznych jedal z jedneho hrnca…k pecenemu masu…
plnim ale male gulate talianske cukiny…robim klasicku fasirkovu plnku, len namiesto chleba davam ovsene vlocky, ktore namacam do vyvaru…uz som ich plnila aj udenym tofu a hubami plus petrzlenova vnat, korenie, rasca, smotana, vajce…najlepsia je muchotravka cervenkasta-muchomurka ruzovka, ale mozu byt aj plavky-holubinky alebo sampinony…

jolana
5066 příspěvků 25.06.10 16:22
Re: Plnene vinne listy

Wolfgu, necudujem sa, nedivim..keby som ich nevidela na vlastne okale v tej flasi ako ich tam cpu a nepripravovala, tak tiez neverim..takisto musis brat na zretel, ze vinna reva ma vlastny obranny mechanizmus -zvlast cierna odroda…este by som dodala ze uz v davnom iraku ich takto nakladali do hlinenych dzbanov, ale ista som si nie..sa mi zda ze som o tom kdesi cosi..kto vie, nech odpovie.. ;-)
Pekny den :)

Dag, nalozit kludne mozes, ten list naozaj vydrzi :)..akurat sa potom vymaca bo je slany..

Neverili by ste, ale mam chut ako tak klikam.. a na „vlastny“ recept navyse ..plnene listy su ako droga, za tepla , za studena, rano vecer, v noci…asi skocim ku zeleninarovi ;))

dag
543 příspěvků 25.06.10 16:01
Re: Plnene vinne listy - pro Wolfga

To jsi mně a možná mohu říct i nás potěšil Dnešní salát budu dělat s větší radostí.

Ale abych tvou rozčilenou zprávu poněkud rozčlenila.
1. Suché listy namačkané ve sklenici nevydrží.
2. Mám počkat tři týdny a pak si pro postříkané listy dojít.
3. Proč je pak ale všechno žumpa.
Jinak lituji, že jsem tě rozčílila.

Wolfg
584 příspěvků 25.06.10 05:48
Re: vinne listy

Právě teď roste réva velmi bujně a vršky se stříhají, má ji na zahradě kdekdo a nepíšu o Moravě. Nevěřím, že když listy obsahují vysoký obsah vody, divoké kvasinky a kdovícovšechno, vydrží v zavřené láhvi, aniž by doznaly neblahé změny. Každý postřik má ochrannou lhůtu, ta bývá do tří týdnů. Chemické látky se pozvolna rozpadají, na konci ochranné lhůty už je koncentrace bezpečná. Rozpadnou se i při uchování ve flašce. Co porád s tou chemií máte?? Tady se rozplýváte nad zeleninovými jídly, cizrnou, fazolema, většinou je kupujete a kdo z vás viděl, čím a jak často ji stříkají? Ošetřuje se ÚPLNĚ VŠECHNO, nejen při vegetaci, ale hlavně proti posklizňovým chorobám. Italové používají chemii během vegetace rajčat i třicetkrát, sami to přiznali. Rajský, například, mají málo propustnou slupku, dovnitř se mnoho chemie nedostane, ale dnes se používají systémové postřiky, chemii obsahuje rostlina v celém objemu. Listová zelenina přijímá postřik mnohem dychtivěji, lupena obsahují množství dýchacích pórů. Dovedete si představit, co obsahuje salát všeho druhu, čínský zelí, všechny ty zatracený rukoly, polníčky, dubáčky? Ale nejhorší je zelenina košťálová. Brokolice, květák, kedluben, zelí, kapusta. Je mimořádně lákavá pro hmyz. Používají se organofosfáty a ještě něco horšího. Žumpa je proti tomu blahodárný doplněk stravy. Málokoho z pěstitelů zajímá, co chemie udělá s vámi, jedinej zájem je o dobře vypadající produkt. A vy se tu žinýrujete nad stříkanejma listama! Já se picnu…

dag
543 příspěvků 25.06.10 00:12
Re: Plnene vinne listy - Jolano

Také velmi děkuji za rady. Trochu si nedovedu představit, jak listy, bez vypuštění vzduchu ve sklenici, byť s gumičkou vydrží. Ale věřím Ti a udělám to tak, protože po důkladném přečtení celé diskuze jsem si uvědomila, že listy jsou křehké, nebo jemné a sterilace by je rozměkla. Mrazit je nemohu. Jsem na chalupě a kdybych je tady zmrazila, do Prahy bych je v dobrém stavu nepřevezla.
Letos, až se vrátím domů je koupím podle rady Di . Tohle je, dá li Pánbůh zdraví na rok příští. Děkuji.Dagmar

dag
543 příspěvků 25.06.10 00:02
Re: Plnene vinne listy - Di

Děkuji za ochotu. Jsi skvělá. Dagmar

di
2451 příspěvků 24.06.10 19:30
Re: Plnene vinne listy

Odkaz na výrobek je zde: http://farahfood.cz/all/index.php?…

di
2451 příspěvků 24.06.10 19:28
Re: Plnene vinne listy - dag

Konzervované vinné listy se taky dají koupit v prodejně Farah v Myslíkově ulici v Praze: http://farahfood.cz

jolana
5066 příspěvků 24.06.10 17:40
Re: Plnene vinne listy

Dag, v obycajnom slanom naleve . Ja davam do mrazaku, kdesi dole som to spominala, a potom uz len staci nechat rozmrazitn a nie je potrebne ich obarat.

Ale ak mas patentove flase tie sklenene s gumickou, tak cerstve listy neumyte len na suchu utrete od prachu ukladas do nej jeden na druhy na tesno, to znaci dohora stale a uplne ich akoby natlacis a uzavries, das do temna a chladna a mas na zimu.Druhy postup je, ze kazdych sest az dest listov napriklad zrolujes do rulicky a tie sa ukladaju koldokola az dohora do sklenej flase a uzavrie sa. Jedno aj druhe sa pouziva. Toto je osvedceny a overeny popstup. Budu ako cerstve..akoby vakuovo balene.. ;))

jolana
5066 příspěvků 24.06.10 17:31
Re: Plnene vinne listy-Gabi,

ty si niekde spominala ze pestujes a velmi rada pripravujes tie male „medove“ dyne. Plnene. Rozpolis a plnis?! Mozes prosim ak by ti to nerobilo zataz pridat recept alebo napisat o tom viac? ako su najlepsie a co mas z nich vyskusane napriklad…u nas sa objavili a kupila som ich prave kvoli tej rade ze su lepsie a chutnejsie.
Dakujem :)

dag
543 příspěvků 24.06.10 17:27
Re: Plnene vinne listy

Chodím již několik dní po vesnici a obtěžuji obyvatele prosbou o darování, případně koupení několika vinných listů. Když jim vysvětlím důvod, přestanou se na mne dívat jako na blázna s lupením , ale litují, neboť listy jsou už postříkané nějakým svinstvem proti jinému svinstvu. Pry kdybych přišla dřív.
Příště přijdu dřív, ale ......... nejdou listy nějak uchovat, v nálevu, třeba sterilací.
Nevěděl by někdo z Labužníků jak je uchovat.

gabi
551 příspěvků 24.06.10 16:47
Re: Plnene vinne listy

martin_etzl, tento rosol robievam aj ja…ja som myslela, ze mas recept na domaci ribezlovy ocot…nastudovala som princip octoveho kvasenia, tak tento rok to skusim, lebo tiez nemam rada obycajny ocot

gabi
551 příspěvků 24.06.10 16:45
Re: Plnene vinne listy

jolana, Midla, martin_etzl, dakujem za odpoved :)

martin_etzl
280 příspěvků 19.06.10 04:01
Re: Plnene vinne listy - Gabi,

měl jsem půlkilové balení mletého masa, a zarovnanou misku vařené rýže, asi 20cm v průměru. ovšem nádivky jsem měl mnohem víc, zbyla mi a zabytek jsem zapekl ve vydlabaném baklažánu.
Rybízovou šťávu dělám na odšťavňovači, přefiltruju (přefiltrované svařím s cukrem na rosol), naleju do šroubovacích lahví od šťáv, steriluju při 70 - 80°C cca 40 minut. zchladím a stejně raději uchovávám ve sklepě. Šťáva je báječná třeba do boršče, do rajských polévek i omáček, do salátů, do červené řepy dcery ji pijou se sodovkou jako letní, osvěžující drink.

Jolanko, závitky byly úžasné, jednohlasně odsouhlaseno opakování pokud budou na révě zbývat listy :D. Díky!

esmeralda
4813 příspěvků 18.06.10 17:54
Re: Plnene vinne listy - Jolano i ostatní šikovní Labužníci

Já vás hrozně obdivuji a tiše závidím vaši šikovnost.
Jednou jsem se pokusila o něco podobného v řecké verzi. Tady se tomu říká Dolmades. Bylo to výborné…ale ta práce, ta piplačka!!!!
Proto ještě jednou - smekám.

midla
266 příspěvků 18.06.10 16:57
Re: Plnene vinne listy

Rybízovou šťávu bych zakonzervovala jako dělám jablečný mošt, ca 80st. v lahvích, možná rovnou zavíčkovat, možná nechat vypěnit a pak zavíčkovat a nechat vychladnout. Nebude na vyhození ani když trochu zkvasí. Bych řekla.

jolana
5066 příspěvků 18.06.10 05:00
Re: Plnene vinne listy

Gabi,vyuzijem tvoju otazku lebo sa tyka z mojho pohladu receptu ako narabame s gramazou .. tak podla mojho odhadu a toho ako robievam ja, tak asi troskuu menej ako salku…zalezi aj na velkosti listov, kolko masa/zeleniny a na tom kolko plnky ukladame ..ci pomenej, ci viac..
Plnka ak ostane tak naplnime nou paradajky a ukladame medzi listy..robievam to niekedy alebo z nej robievam polievku..

gabi
551 příspěvků 18.06.10 01:16
Re: Plnene vinne listy

martin_etzl, ake mnozstvo ryze a masa si pouzil na 50 listov? …ako konzervujes ribezlovu stavu bez cukru ?

martin_etzl
280 příspěvků 18.06.10 00:19
Re: Plnene vinne listy

Jo, melasa z granátových jablíček jde dobře nahradit neslazenou šťávou z červeného rybízu. Mám jí doma vždycky pár lahví a kyselím s nimi některé polévky nebo zálivky na salát.
Jolanko, díky, dám zítra vědět :P

jolana
5066 příspěvků 18.06.10 00:10
Re: Plnene vinne listy

Martine, ani nevies aku radost mam, sa tu usmievam od ucha po ucho..asi preto, ze mam hroznove listy veelmi rada..zelam, aby ste si pochutili tak ako my.. dobru chut :))
Dakujem :))

martin_etzl
280 příspěvků 17.06.10 23:56
Re: Plnene vinne listy

Tak jsou uchystané, ale jíst je budeme až zítra. Doufám, že budou dobré a holky se budou olizovat. Mám jich přes padesát a trvalo mi to asi hodinu a čtvrt. Zpočátku mi to nešlo, list v mastné ruce klouzal jako divý, ale pak jsem dostal do ruky rytmus a asi od poloviny už to šlo přímo strojově - jeden jako druhý. Náplně mám obojí, vlavo masovou a vpravo postní, teď jen si zapamatovat, která strana kastrolu je která :).
Révu mám na baráku. Hrozníčky malé, samé zrníčko a trpké, málokdy dozrajou, zato listy má veliké, světle zelené a krásné. Když jsem ho ochutnal, byl docela dobrý, nakyslý. Tak jsem odřezal pár šlahounů, co chtěly zdvihnout střechu od verandy a měl jsem z nich košík listů.

anickav
2904 příspěvků 16.06.10 18:51
Re: Plnene vinne listy

…mne trčí asi polovička čísel, kliknúť to ide a otvoria sa…

jolana
5066 příspěvků 16.06.10 17:46
Re: Plnene vinne listy-alis

U mna na explorer to nerobi ale na ostatnych prehliadacoch (google a mozilla ) vidno len vrcholky cisiel. Som prosila Pepicka aby sa na to pozrel, tak snad sa tu objavi a vyriesi. Je to skoda, lebo dalej je ukazka ako na to..
Pekny den :)

Alis
2617 příspěvků 16.06.10 17:25
Re: Plnene vinne listy

Já nevím, jak vám, ale u mě jsou čísla obrázků překrytá prvním obrázkem, tudíž nejdou rozkliknout

jolana
5066 příspěvků 16.06.10 04:50
Re: Plnene vinne listy

Gmp, dakujem :)
Tekvicky som odstranila, urobim im samostatny recept…bolo tam vela fotiek, nezobrazilo sa vsetko..a ja som si chcela usetrit cas a namahu..;-))

Wolfgu, vidis ..je to tak…aj do mrazaku na zimu davam. Len tie na zimu staci umyt, dobre okapat– uplne dosucha (rozlozim na plachietku na susiak na pradlo) , potom poukladat jeden na druhy do kopok a ulozit vo folii do mrazaku. Z mrazaku vyberiem, necham volne rozmrazit a uz sa nemusia obarat vriacou vodou pred plnenim.
Plnene listy su fajnove jedlo. Tie dva hrnce , jeden masovy a jeden bylinkovy som natocila pri telke za hodinu a pol.
Pekny vecer :)

Wolfg
584 příspěvků 16.06.10 04:39
Re: Plnene vinne listy a baby tekvicky

Kam ten svět spěje? Jeden kupuje lupení, druhej vozí to samý kolečkem na hnůj

gmp
1603 příspěvků 16.06.10 04:05
Re: Plnene vinne listy a baby tekvicky

Jolanko to je krásný recepis. Miloš

jolana
5066 příspěvků 16.06.10 03:46
Re: Plnene vinne listy a baby tekvicky

Wolfgu, teraz som pridala aj velky fotopostup ;-)) neviem ci sa dobre zobrazi. chcela som dat co najpodrobnejsie (to jedlo za to stoji) , tak je toho dost..
Najlepsie hroznove listy su z tmaveho hrozna, ale zalezi na odrode, kupujem listy jemne na omak(zvacsa z tmavej revy ) jemne nooo.je to tak ze ked ked chtim sa ohybaju a nie praskaju..a ochutnam, list ma mat nakyslastu chut, vtedy je najlepsi..

Wolfg
584 příspěvků 16.06.10 03:12
Re: Plnene vinne listy a baby tekvicky

Kruci, před hodinou jsem dostříhal révu, těch lupen, co je v kompostu! Jenže: listy bílých odrůd jsou jemné, lesklé, mírně nakyslé a dovedu si je představit zbodnout. Z modrých keřů jsou tlusté a chlupaté, tak nevím. Tady se podobné závitky prodávaly v supr lahůdkách. Měly tak nesmyslné ceny, že je ráno vyndali do chlaďáku a večer zmizely, aby se další ráno objevily ve stejném množství. Ňaminy byly odporné, kdo koupil, už se nevracel, ale tyhle stojí za zkoušku

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Bazalkové máslo Bazalkové máslo

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz