Recept Plněné vinné listy - DOLMADES
Jenofefa Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Postup
Listy zbavíme stopek, opereme a necháme spařit tak, že 2-3 krát necháme přejít var, až jsou vláčné. Opatrně je vyjmeme a naklademe na sebe na prkno. Nadrobno nakrájenou cibuli promneme ve vodě, okapeme a osmahneme na oleji. Přidáme k ní dobře opláchnutou rýži. Podlejeme 2 sklenkami vody a přidáme zelenou petrželku, kopr, mátu, pepř a sůl. Když se voda vpije, je směs hotová a přikročíme k plnění listů. Položíme si list na dlaň tak, aby lesklá strana zůstala na povrchu, stopkou k sobě. Lžičku náplně položíme do středu a přikryjeme ji od stopky do středu. Stočíme asi ke středu a pak přehneme ruličku s obou stran dovnitř a smotáme zbytek. Dno hrnce jsme vyložili zbylými listy. Tyto úhledné smotky klademe stočeným okrajem dolů do hrnce kolem dokola. Zalijeme trochou oleje a vodou tak, aby vše bylo ponořené. Přidáme šťávu z jednoho citrónu a sůl a zatížíme mělkým obráceným talířem. Uvedeme do varu a necháme bublat tak dlouhou, až se voda odpaří a zbude jen hustá šťáva. *Převzato z kuchařky "Řecká kuchyně" od Marthy Elefteriadu* ***Poznámka Marthy Elefteriadu:*** *Dolma je slovo turecké a znamená plnit. Nápad je to prastarý, naplnit zeleninu či ovoce masem, rýží, oříšky, koření i zeleninou či ovocem. O plněných listech se dochovaly zmínky už v pramenech starověkého Řecka. Ale dolmy tak, jak je známe dnes, vznikly pravděpodobně v Konstantinopoli v pozdním středověku. Je známo několik druhů plnění a podávají se jak teplé, tak za studena. Studená verze většinou neobsahuje maso, podává se spíš jako předkrm - meze, spolu s jogurtovočesnekovou omáčkou. Teplá dolma se podává jako hlavní jídlo. Název dolma se ujal za turecké nadvládya a správně by se měl používat jen pro plněnou zeleninu. Pro listy by se měl použít název sarma, ale ten je dnes vyhrazen jen pro plněné zelné listy. *
Recept je z kategorií: Speciality
- 13.09.04 vloženo
- 17775x zobrazeno
Ingredience
- cibule 2 - 3 kusy
- rýže 250 g
- olej 300 g
- zelená petrželka 1/2 šálku
- nasekaný kopr 2 lžíce
- trochu sušené máty
- citróny 2 kusy
- sůl
- pepř
- asi 500 g mladých vinných listů (POZOR: nestříkaných!!!)
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Plněné vinné listy - DOLMADES
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Plněné vinné listy - DOLMADES
93 příspěvků 16.8.10 20:45
300 g oleje? Že by tam skočila jedna nula navíc?
704 příspěvků 25.1.09 03:43
Jenofefo, prosim, pokud vlastnis kucharku Marty a Teny Elefteriadu „Recka kuchyne“ vloz tam z teto kucharky jeste par receptiku. Videla jsem ji u kamaradky a moc se mi libi, jsou v ni prima recepty. Shanela jsem ji pokazde, kdyz jsem byla v CR, ale nenatrefila jsem na ni. Jeno, dekuji, predem.
704 příspěvků 25.1.09 03:43
Esme, naprosto s Tebou souhlasim. Ja je rolovala v Los Angeles v restauraci a piplacka to teda byla. Ale dobre, my jsme tyto vinne listy plnili smesi ryze, cibulky, rajcaty, skorici a trosku citron.stavy, ale kazdy kuchar ci kuchyne ma svoji recepturu…
Jenofefo, mocky dobre, urcite mne to chytne a koupim vinne listy,udelam je a budeme s prominutim, ze to tak nazyvam „chrochtat blahy“ a mnout si bricha, jak jsme se nabastili.
4812 příspěvků 25.1.09 03:43
Jenoféfo, hezký recept. Také jsem to dělala podle mé kuchařky ze států kolem Středního moře. Tam do toho dávají ještě česnek, rajčata, skořici, nové koření a piniové oříšky. Ale musím souhlasit s tím, kdo někde ve fóru zmínil že je to piplačka.