Recept Plněné vinné listy - DOLMADES

Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Listy zbavíme stopek, opereme a necháme spařit tak, že 2-3 krát necháme přejít var, až jsou vláčné. Opatrně je vyjmeme a naklademe na sebe na prkno. Nadrobno nakrájenou cibuli promneme ve vodě, okapeme a osmahneme na oleji. Přidáme k ní dobře opláchnutou rýži. Podlejeme 2 sklenkami vody a přidáme zelenou petrželku, kopr, mátu, pepř a sůl. Když se voda vpije, je směs hotová a přikročíme k plnění listů. Položíme si list na dlaň tak, aby lesklá strana zůstala na povrchu, stopkou k sobě. Lžičku náplně položíme do středu a přikryjeme ji od stopky do středu. Stočíme asi ke středu a pak přehneme ruličku s obou stran dovnitř a smotáme zbytek. Dno hrnce jsme vyložili zbylými listy. Tyto úhledné smotky klademe stočeným okrajem dolů do hrnce kolem dokola. Zalijeme trochou oleje a vodou tak, aby vše bylo ponořené. Přidáme šťávu z jednoho citrónu a sůl a zatížíme mělkým obráceným talířem. Uvedeme do varu a necháme bublat tak dlouhou, až se voda odpaří a zbude jen hustá šťáva. *Převzato z kuchařky "Řecká kuchyně" od Marthy Elefteriadu* ***Poznámka Marthy Elefteriadu:*** *Dolma je slovo turecké a znamená plnit. Nápad je to prastarý, naplnit zeleninu či ovoce masem, rýží, oříšky, koření i zeleninou či ovocem. O plněných listech se dochovaly zmínky už v pramenech starověkého Řecka. Ale dolmy tak, jak je známe dnes, vznikly pravděpodobně v Konstantinopoli v pozdním středověku. Je známo několik druhů plnění a podávají se jak teplé, tak za studena. Studená verze většinou neobsahuje maso, podává se spíš jako předkrm - meze, spolu s jogurtovočesnekovou omáčkou. Teplá dolma se podává jako hlavní jídlo. Název dolma se ujal za turecké nadvládya a správně by se měl používat jen pro plněnou zeleninu. Pro listy by se měl použít název sarma, ale ten je dnes vyhrazen jen pro plněné zelné listy. *

Recept je z kategorií: Speciality

Nahlásit recept

  • 13.09.04 vloženo
  • 15347x zobrazeno

Ingredience

  • cibule 2 - 3 kusy
  • rýže 250 g
  • olej 300 g
  • zelená petrželka 1/2 šálku
  • nasekaný kopr 2 lžíce
  • trochu sušené máty
  • citróny 2 kusy
  • sůl
  • pepř
  • asi 500 g mladých vinných listů (POZOR: nestříkaných!!!)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Plněné vinné listy - DOLMADES

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Renee
93 příspěvků 16.08.10 20:45
Re: Plněné vinné listy - DOLMADES

300 g oleje? Že by tam skočila jedna nula navíc?

Yvette
704 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Plněné vinné listy - DOLMADES

Jenofefo, prosim, pokud vlastnis kucharku Marty a Teny Elefteriadu „Recka kuchyne“ vloz tam z teto kucharky jeste par receptiku. Videla jsem ji u kamaradky a moc se mi libi, jsou v ni prima recepty. Shanela jsem ji pokazde, kdyz jsem byla v CR, ale nenatrefila jsem na ni. Jeno, dekuji, predem.

Yvette
704 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Plněné vinné listy - DOLMADES

Esme, naprosto s Tebou souhlasim. Ja je rolovala v Los Angeles v restauraci a piplacka to teda byla. Ale dobre, my jsme tyto vinne listy plnili smesi ryze, cibulky, rajcaty, skorici a trosku citron.stavy, ale kazdy kuchar ci kuchyne ma svoji recepturu…
Jenofefo, mocky dobre, urcite mne to chytne a koupim vinne listy,udelam je a budeme s prominutim, ze to tak nazyvam „chrochtat blahy“ a mnout si bricha, jak jsme se nabastili.

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Plněné vinné listy - DOLMADES nebo DOLMATHAKIA

Jenoféfo, hezký recept. Také jsem to dělala podle mé kuchařky ze států kolem Středního moře. Tam do toho dávají ještě česnek, rajčata, skořici, nové koření a piniové oříšky. Ale musím souhlasit s tím, kdo někde ve fóru zmínil že je to piplačka.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Domácí svíčková omáčka

Nejlepší recepty

Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz