Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
ocal Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Pro slavnostnější příležitosti. Časově i zručností náročnější.
Hlavu dobře očistíme. Stahovat začínáme od krku směrem k rypáčku viz foto. Po stažení prosolím. Staženou hlavu rozpůlím a uvařím v osolené vodě do poloměka, obereme a umeleme součastně s vepřovým syrovým masem a vepř.játry. Přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a šunku. Ve víně rozmočenou a vymačkanou žemli, vejce, paštikové koření, citronovou kůru a na plátky pokrájené žampiony. Podle chuti přisolíme, dobře promícháme. Směsí naplníme staženou kůži z hlavy. Oční a plicní otvor musíme zašít. Vaříme v páře tři hodiny. Po vychladnutí přendáme na vhodný podnos a dozdobíme. Místo očí můžeme vložit nakl. višne, do rypáčku vkládám cibuli. Fantazii se meze nekladou. Na porce krájíme ostrým nožem většinou od rypáčku. Dobrou chuť.
Recept je z kategorií: Vepřové maso
Chléb, nakládaná zelenina. Na pití pivo.
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Plněná vepřová hlava
5068 příspěvků 7.3.11 13:01
Ocale,dnes ma napadlo ze skoda ze si sa nenarodil skor..dobra uprava jedla sa v minulosti cenila ovela viac..taky siesty prazsky biskup Serbir (na s a r hacek) bol v mladosti vyborny kuchar. Este aj Kosmas pise, ze vedel divemu prasatu tak odrezat chvost,ocistit a pripravit ho, ze knieza Oldrich mu casto za to nadsene vravieval ze za tu lahodnu varu zasluzi si biskuptstvo veru..jj..a stalo sa
Příspěvek upraven 07.03.11 v 13:01
Jak kdysi kdosi moudrý prohlásil: „Je to jen v hlavě“
Někomu hlava nedovolí pozřít mořské
potvory, někomu vepřové ouško či jazyk 
Do rypáčku vždy a pouze citrónek? V Kambodži vždy a pouze žárovičky do očních důlků i do rypáčku
Vykosťovat nožičky pro Zampone di Modena? Naše české pahýlky? Pokud není známý řezník, je to dost šílená představa… koneckonců, jak jsem se dozvěděla, ani v Modeně nikdo doma nedělá
Věřím, že hlava půjde snadněji než nožičky.
Díky za diskuzi, díky ní jsem objevila slovo „mulec“
Tak si najednou pripadnu zvrhle, ale co se da delat? Jednoduse muj manzel zavedl tradici jednou do roka na Sylvestra labuznicit s veprovou hlavou, takze tyto dva pojmy jsou pro nas neodelitelne. Obvykle jsem kupovala pul hlavy, byla perfektne ozistena a po uvareni vykostena. Nanestesti na obrazku, ktery pridavam je hlava nezdobena…nebyl cas. Bylo to vyborne pochutnani jak za tepla, tak pozdeji za studena
http://www.labuznik.com/…cnym-krenem/
Svevo, souhlas
, kdysi se v restauracích pořádaly Dny
kuchyní různých národů, nebo Staročeská kuchyně, Zabíjačková atd. a
toto dílo by bylo impozantní ozdobou každé tématicky prostřené tabule.
Nechci být špatným prorokem, ale mám pocit, že dnes by hlavu vykostil
málokterý kuchař nebo řezník a přitom v dobách cechů to byla
samozřejmost. Na vánoce prasečí hlavy zdobily výkladní skříně
řezníků a uzenářů, bohužel tradiční řemeslo se vytrácí.
Umím vykostit ledacos, i kuře zevnitř, ale s vepřovou hlavou nevím, nevím, jak by to dopadlo
A moje babička říkávala - ošklivit si jídlo je rouhání a já dodávám - tady dvojnásobné.
Kamarád (již na Lab. zmíněný Davídek R.) vaří často na různých oslavách. Jednou mě poslal míchnout vývar, zvěřinový.


Zajela jsem vařechou do hrnce a zespoda… vyjela hlava… Prázdné oční důlky, čelist plná zubů… Vyjekla jsem a málem sebou sekla…Nevím dodnes, jestli to byl divočák či srnec, ale ty zoubky vidím pořád
To byla asi chvíle, kdy jsem stále nejblíže rozhodnutí stát vegetariánkou…
Ivo, vítej do klubu!

Příspěvek upraven 06.03.11 v 12:01
5068 příspěvků 6.3.11 11:17
Casino, mulec?!..covsetko ludia zozvykaju, ze ano?
..
..moja sesternica ktora meria ledva ledva
150 cm a je doktor veterinar ma najradsej maso z hlavy..na zabijacke ju
okrikuju aby im to vsetko nezjedla..:-)
Dievcata,to je uhol pohladu .. jednoducho s cim rastieme nie je pre nas az take bubu..pre mna je veprova hlava prijatelnejsia ako kozia…a len tak napriklad– od skoro vsetkych darov mora omdlievam pomaly aj ked su v konzervach..
Receptu na originalnosti to ale nebere..je perfektny
Jeden znamy( citlivy umelec) bol v cine a zdaleka videl kracat krasnu devu a daco s chutou chrumat..ked podisla blizsie, tak z toho lizatka vysla susena zaba natiahnuta na dvoch palickach do kriza..chudak,doteraz je z toho vedla..
Kde je GMP? Milošku zatrhni to rouhání!
Já bych dala nevím co, kdybych to mohla ochutnat a ocenit tu dřinu během přípravy. A vsadím se, že takových tady bude víc než tři.
Zdravím.
…a jsme trio
při zabíjačce jsem mohla z hlavy jen líčko, jinak bych si raději máčela chleba do hořčice s křenem nebo do smažené cibule. Náš řezník měl pro mne pochopení, a dal mi vždy do ovaru kousek „placatého“.
A co úplně nejvíc nemůžu, je mozeček.
No, raději to už dál nepitvat, že
Casino, to neni ofrnovani, to je primo odpor ! Navic co me se tyka, veprove snim, ale nedychtim. Ani rizky mi nejedou . Urcite je dobre sadlo a upecene kurcicka, peceny bucek s chlebem. Ale to neni tak dulezite, jako to, ze ta hlava je proste ODPORNA ! A to nehodnotim ty vypichnuty oci zakaleny a este zeleny
glama, wydra, čučím, že zrovna ražoňky Vašeho formátu se tu ofrňují nad prasečí hlavou

. Nevím, jak snadno se vykosťuje vepřová
hlava…, ale kdysi jsem stahoval prasečí paprčky pro přípravu plněných
Modenských vepřových nožiček. Bylo to poprve a naposledy 
Ale mám pro Vás pochopení… Když jsem kdysi v jižní Itálii na jakési festě potkal poprve vařený mulec, krájený na plátky, okyselený citronem, osolený, popepřený…, měl jsem žaludek jako na vodě
Tento recept hodnotím z technického hlediska jako zázrak
…dokonce pár !
Wydro..a proto jsem to taky napsala
Aby si, po těch nadšených komentářích ten,
komu to přijde příšerné, nepřipadal jako vyvrhel..
Že je nás více 

Aby věděl, že v tom není sám
Glamo, vis co je este na povazenou? Ze s kazdym tvym slovem od zacatku az do konce SOUHLASIM !! A jeste pridavam, ze ty fotky mi prijdou jak z nejaky sileny bouracky na silnici . Ani jsem je nedokoukala
Příspěvek upraven 05.03.11 v 23:52
Lidi…já vám to neberu…ale…mně to přijde příšernýýýýý!!!
..takhle v původním stavu..ne.
A přesvědčit bych se nenechala! To bych snad raději i rybu pozřela..

Přinést mi tohle někdo na stůl, zvedám se a s vytřeštěným zrakem mizím úprkem…pro mě je tohle děs běs…!
Mám kamarádku, která z prasete nejvíc miluje rypáček. To bych asi raději umřela hlady, než něco takového pozřít..
Maso jím..ale..placatý
Ale vám přeji dobrou chuť
Příspěvek upraven 05.03.11 v 23:57
Ocal, to je krasa
V nasi rodine je tradici jist na Silvestra
praseci ocistenou a s korenovou zeleninou uvarenou hlavu naservirovanou na
velke mise jak danda rika vylozene aspikem s citronem v rypaku a petrzelkou
v ocnich dulcich. Podava se s chlebem a hlavne s jablecnym krenem. Kazdy musi
mit kousek ucha, aby dobre poslouchal(mnoho vyznamu) a rypacku, aby se dovedl
vyjadrit (opet mnoho vyznamu). Nikdy se vsak hlava neplnila…toto je naprosty
kulinarsky vytvor 
Ocal, tak to je majstrštyk ze staré školy
, podávala bych na stříbře, jako podklad
tuhý aspik nakrájený na kostičky, hustě obložené zelenou
kudrnačkou 
5068 příspěvků 4.3.11 19:49
Ocal, tak to je bomba
.. len ziram ,okrem toho ze aj trosku bojazlivo
popravde
.. som nevedela ze sa aj
plni..u nas sa len obvara do tlacenky a tak..
Do rypáčku vždy, jen a pouze citróónek