Recept Plněná vepřová hlava

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Plněná vepřová hlava

Úvod

Pro slavnostnější příležitosti. Časově i zručností náročnější.

Postup

Hlavu dobře očistíme. Stahovat začínáme od krku směrem k rypáčku viz foto. Po stažení prosolím. Staženou hlavu rozpůlím a uvařím v osolené vodě do poloměka, obereme a umeleme součastně s vepřovým syrovým masem a vepř.játry. Přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a šunku. Ve víně rozmočenou a vymačkanou žemli, vejce, paštikové koření, citronovou kůru a na plátky pokrájené žampiony. Podle chuti přisolíme, dobře promícháme.

Směsí naplníme staženou kůži z hlavy. Oční a plicní otvor musíme zašít. Vaříme v páře tři hodiny. Po vychladnutí přendáme na vhodný podnos a dozdobíme. Místo očí můžeme vložit nakl. višne, do rypáčku vkládám cibuli. Fantazii se meze nekladou. Na porce krájíme ostrým nožem většinou od rypáčku. Dobrou chuť.

Recept je z kategorií: Vepřové maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 04.03.11 vloženo
  • 10353x zobrazeno

Čas přípravy

  • 8 hod

Počet porcí

  • 15 porcí

Ingredience

  • 1 hlava ze středního prasete (moje mělo 140kg)
  • 400 gr libového vepřového masa
  • 300 gr vepřových jater
  • 100 gr slaniny
  • 150 gr šunky
  • 2 žemle, 2 vejce
  • 250 gr žampionů
  • 2 KL paštikového koření
  • citronová kůra (z jednoho citronu)
  • sůl, bílé víno

Doporučená příloha

  • Chléb, nakládaná zelenina. Na pití pivo.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Plněná vepřová hlava

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
jolana
5064 příspěvků 07.03.11 13:01

Ocale,dnes ma napadlo ze skoda ze si sa nenarodil skor..dobra uprava jedla sa v minulosti cenila ovela viac..taky siesty prazsky biskup Serbir (na s a r hacek) bol v mladosti vyborny kuchar. Este aj Kosmas pise, ze vedel divemu prasatu tak odrezat chvost,ocistit a pripravit ho, ze knieza Oldrich mu casto za to nadsene vravieval ze za tu lahodnu varu zasluzi si biskuptstvo veru..jj..a stalo sa :lol:

Příspěvek upraven 07.03.11 v 13:01

 
Alis
2617 příspěvků 06.03.11 19:15

Jak kdysi kdosi moudrý prohlásil: „Je to jen v hlavě“ :-) Někomu hlava nedovolí pozřít mořské potvory, někomu vepřové ouško či jazyk :-)

Do rypáčku vždy a pouze citrónek? V Kambodži vždy a pouze žárovičky do očních důlků i do rypáčku :-D

Vykosťovat nožičky pro Zampone di Modena? Naše české pahýlky? Pokud není známý řezník, je to dost šílená představa… koneckonců, jak jsem se dozvěděla, ani v Modeně nikdo doma nedělá :-)
Věřím, že hlava půjde snadněji než nožičky.

Díky za diskuzi, díky ní jsem objevila slovo „mulec“ :-)

 
babi
6360 příspěvků 06.03.11 18:55

Tak si najednou pripadnu zvrhle, ale co se da delat? Jednoduse muj manzel zavedl tradici jednou do roka na Sylvestra labuznicit s veprovou hlavou, takze tyto dva pojmy jsou pro nas neodelitelne. Obvykle jsem kupovala pul hlavy, byla perfektne ozistena a po uvareni vykostena. Nanestesti na obrazku, ktery pridavam je hlava nezdobena…nebyl cas. Bylo to vyborne pochutnani jak za tepla, tak pozdeji za studena :palec:
 http://www.labuznik.com/…cnym-krenem/

 
danda  06.03.11 15:19

Svevo, souhlas :-), kdysi se v restauracích pořádaly Dny kuchyní různých národů, nebo Staročeská kuchyně, Zabíjačková atd. a toto dílo by bylo impozantní ozdobou každé tématicky prostřené tabule. Nechci být špatným prorokem, ale mám pocit, že dnes by hlavu vykostil málokterý kuchař nebo řezník a přitom v dobách cechů to byla samozřejmost. Na vánoce prasečí hlavy zdobily výkladní skříně řezníků a uzenářů, bohužel tradiční řemeslo se vytrácí.
Umím vykostit ledacos, i kuře zevnitř, ale s vepřovou hlavou nevím, nevím, jak by to dopadlo :-)
A moje babička říkávala - ošklivit si jídlo je rouhání a já dodávám - tady dvojnásobné.

 
glama  06.03.11 11:59

Kamarád (již na Lab. zmíněný Davídek R.) vaří často na různých oslavách. Jednou mě poslal míchnout vývar, zvěřinový.
Zajela jsem vařechou do hrnce a zespoda… vyjela hlava… Prázdné oční důlky, čelist plná zubů… Vyjekla jsem a málem sebou sekla…Nevím dodnes, jestli to byl divočák či srnec, ale ty zoubky vidím pořád :-?
To byla asi chvíle, kdy jsem stále nejblíže rozhodnutí stát vegetariánkou… :lol:
:mrgreen:

Ivo, vítej do klubu! :wink: :mrgreen:

Příspěvek upraven 06.03.11 v 12:01

 
jolana
5064 příspěvků 06.03.11 11:17

Casino, mulec?!..covsetko ludia zozvykaju, ze ano? :lol: ..
Dievcata,to je uhol pohladu .. jednoducho s cim rastieme nie je pre nas az take bubu..pre mna je veprova hlava prijatelnejsia ako kozia…a len tak napriklad– od skoro vsetkych darov mora omdlievam pomaly aj ked su v konzervach.. :mrgreen:
Receptu na originalnosti to ale nebere..je perfektny :palec: ..moja sesternica ktora meria ledva ledva 150 cm a je doktor veterinar ma najradsej maso z hlavy..na zabijacke ju okrikuju aby im to vsetko nezjedla..:-)

Jeden znamy( citlivy umelec) bol v cine a zdaleka videl kracat krasnu devu a daco s chutou chrumat..ked podisla blizsie, tak z toho lizatka vysla susena zaba natiahnuta na dvoch palickach do kriza..chudak,do­teraz je z toho vedla.. :mrgreen:

 
sveva
751 příspěvků 06.03.11 11:14

Kde je GMP? Milošku zatrhni to rouhání!
Já bych dala nevím co, kdybych to mohla ochutnat a ocenit tu dřinu během přípravy. A vsadím se, že takových tady bude víc než tři.
Zdravím.

 
iva  06.03.11 11:04

…a jsme trio :-?
při zabíjačce jsem mohla z hlavy jen líčko, jinak bych si raději máčela chleba do hořčice s křenem nebo do smažené cibule. Náš řezník měl pro mne pochopení, a dal mi vždy do ovaru kousek „placatého“.
A co úplně nejvíc nemůžu, je mozeček.

 
casino
4466 příspěvků 06.03.11 11:00

No, raději to už dál nepitvat, že :mrgreen:

 
wydra  06.03.11 10:53

Casino, to neni ofrnovani, to je primo odpor ! Navic co me se tyka, veprove snim, ale nedychtim. Ani rizky mi nejedou . Urcite je dobre sadlo a upecene kurcicka, peceny bucek s chlebem. Ale to neni tak dulezite, jako to, ze ta hlava je proste ODPORNA ! A to nehodnotim ty vypichnuty oci zakaleny a este zeleny :mrgreen:

 
casino
4466 příspěvků 06.03.11 10:49

glama, wydra, čučím, že zrovna ražoňky Vašeho formátu se tu ofrňují nad prasečí hlavou :lol:
Ale mám pro Vás pochopení… Když jsem kdysi v jižní Itálii na jakési festě potkal poprve vařený mulec, krájený na plátky, okyselený citronem, osolený, popepřený…, měl jsem žaludek jako na vodě :roll:
Tento recept hodnotím z technického hlediska jako zázrak :palec: . Nevím, jak snadno se vykosťuje vepřová hlava…, ale kdysi jsem stahoval prasečí paprčky pro přípravu plněných Modenských vepřových nožiček. Bylo to poprve a naposledy :twisted:

 
wydra  06.03.11 00:06

…dokonce pár ! :-)

 
glama  06.03.11 00:00

Wydro..a proto jsem to taky napsala :-D Aby si, po těch nadšených komentářích ten, komu to přijde příšerné, nepřipadal jako vyvrhel..
Aby věděl, že v tom není sám ;-) Že je nás více :-D
:mrgreen:

 
wydra  05.03.11 23:50

Glamo, vis co je este na povazenou? Ze s kazdym tvym slovem od zacatku az do konce SOUHLASIM !! A jeste pridavam, ze ty fotky mi prijdou jak z nejaky sileny bouracky na silnici . Ani jsem je nedokoukala :mrgreen:

Příspěvek upraven 05.03.11 v 23:52

 
glama  05.03.11 22:46

Lidi…já vám to neberu…ale…mně to přijde příšernýýýýý!!!
Přinést mi tohle někdo na stůl, zvedám se a s vytřeštěným zrakem mizím úprkem…pro mě je tohle děs běs…!
Mám kamarádku, která z prasete nejvíc miluje rypáček. To bych asi raději umřela hlady, než něco takového pozřít..
Maso jím..ale..placatý :wink: ..takhle v původním stavu..ne. A přesvědčit bych se nenechala! To bych snad raději i rybu pozřela..
Ale vám přeji dobrou chuť :-)
:mrgreen:

Příspěvek upraven 05.03.11 v 23:57

 
babi
6360 příspěvků 05.03.11 21:16

Ocal, to je krasa :palec: V nasi rodine je tradici jist na Silvestra praseci ocistenou a s korenovou zeleninou uvarenou hlavu naservirovanou na velke mise jak danda rika vylozene aspikem s citronem v rypaku a petrzelkou v ocnich dulcich. Podava se s chlebem a hlavne s jablecnym krenem. Kazdy musi mit kousek ucha, aby dobre poslouchal(mnoho vyznamu) a rypacku, aby se dovedl vyjadrit (opet mnoho vyznamu). Nikdy se vsak hlava neplnila…toto je naprosty kulinarsky vytvor :potlesk:

 
danda  05.03.11 00:02

Ocal, tak to je majstrštyk ze staré školy :potlesk: , podávala bych na stříbře, jako podklad tuhý aspik nakrájený na kostičky, hustě obložené zelenou kudrnačkou :-)

 
jolana
5064 příspěvků 04.03.11 19:49

Ocal, tak to je bomba 8-o :potlesk: .. len ziram ,okrem toho ze aj trosku bojazlivo popravde :mrgreen: .. som nevedela ze sa aj plni..u nas sa len obvara do tlacenky a tak..

 
casino
4466 příspěvků 04.03.11 18:57

Do rypáčku vždy, jen a pouze citróónek :lol:

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Sluneční skvrny s broskvemi


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Kuře na medu Kuře na medu

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz