Recept Plněná vepřová hlava

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Plněná vepřová hlava

Úvod

Pro slavnostnější příležitosti. Časově i zručností náročnější.

Postup

Hlavu dobře očistíme. Stahovat začínáme od krku směrem k rypáčku viz foto. Po stažení prosolím. Staženou hlavu rozpůlím a uvařím v osolené vodě do poloměka, obereme a umeleme součastně s vepřovým syrovým masem a vepř.játry. Přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a šunku. Ve víně rozmočenou a vymačkanou žemli, vejce, paštikové koření, citronovou kůru a na plátky pokrájené žampiony. Podle chuti přisolíme, dobře promícháme.

Směsí naplníme staženou kůži z hlavy. Oční a plicní otvor musíme zašít. Vaříme v páře tři hodiny. Po vychladnutí přendáme na vhodný podnos a dozdobíme. Místo očí můžeme vložit nakl. višne, do rypáčku vkládám cibuli. Fantazii se meze nekladou. Na porce krájíme ostrým nožem většinou od rypáčku. Dobrou chuť.

Recept je z kategorií: Vepřové maso

Nahlásit recept

  • 04.03.11 vloženo
  • 10546x zobrazeno

Čas přípravy

  • 8 hod

Počet porcí

  • 15 porcí

Ingredience

  • 1 hlava ze středního prasete (moje mělo 140kg)
  • 400 gr libového vepřového masa
  • 300 gr vepřových jater
  • 100 gr slaniny
  • 150 gr šunky
  • 2 žemle, 2 vejce
  • 250 gr žampionů
  • 2 KL paštikového koření
  • citronová kůra (z jednoho citronu)
  • sůl, bílé víno

Doporučená příloha

  • Chléb, nakládaná zelenina. Na pití pivo.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Plněná vepřová hlava

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
jolana
5065 příspěvků 07.03.11 13:01

Ocale,dnes ma napadlo ze skoda ze si sa nenarodil skor..dobra uprava jedla sa v minulosti cenila ovela viac..taky siesty prazsky biskup Serbir (na s a r hacek) bol v mladosti vyborny kuchar. Este aj Kosmas pise, ze vedel divemu prasatu tak odrezat chvost,ocistit a pripravit ho, ze knieza Oldrich mu casto za to nadsene vravieval ze za tu lahodnu varu zasluzi si biskuptstvo veru..jj..a stalo sa :lol:

Příspěvek upraven 07.03.11 v 13:01

 
Alis
2617 příspěvků 06.03.11 19:15

Jak kdysi kdosi moudrý prohlásil: „Je to jen v hlavě“ :-) Někomu hlava nedovolí pozřít mořské potvory, někomu vepřové ouško či jazyk :-)

Do rypáčku vždy a pouze citrónek? V Kambodži vždy a pouze žárovičky do očních důlků i do rypáčku :-D

Vykosťovat nožičky pro Zampone di Modena? Naše české pahýlky? Pokud není známý řezník, je to dost šílená představa… koneckonců, jak jsem se dozvěděla, ani v Modeně nikdo doma nedělá :-)
Věřím, že hlava půjde snadněji než nožičky.

Díky za diskuzi, díky ní jsem objevila slovo „mulec“ :-)

 
babi
6360 příspěvků 06.03.11 18:55

Tak si najednou pripadnu zvrhle, ale co se da delat? Jednoduse muj manzel zavedl tradici jednou do roka na Sylvestra labuznicit s veprovou hlavou, takze tyto dva pojmy jsou pro nas neodelitelne. Obvykle jsem kupovala pul hlavy, byla perfektne ozistena a po uvareni vykostena. Nanestesti na obrazku, ktery pridavam je hlava nezdobena…nebyl cas. Bylo to vyborne pochutnani jak za tepla, tak pozdeji za studena :palec:
 http://www.labuznik.com/…cnym-krenem/

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.03.11 15:19

Svevo, souhlas :-), kdysi se v restauracích pořádaly Dny kuchyní různých národů, nebo Staročeská kuchyně, Zabíjačková atd. a toto dílo by bylo impozantní ozdobou každé tématicky prostřené tabule. Nechci být špatným prorokem, ale mám pocit, že dnes by hlavu vykostil málokterý kuchař nebo řezník a přitom v dobách cechů to byla samozřejmost. Na vánoce prasečí hlavy zdobily výkladní skříně řezníků a uzenářů, bohužel tradiční řemeslo se vytrácí.
Umím vykostit ledacos, i kuře zevnitř, ale s vepřovou hlavou nevím, nevím, jak by to dopadlo :-)
A moje babička říkávala - ošklivit si jídlo je rouhání a já dodávám - tady dvojnásobné.

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.03.11 11:59

Kamarád (již na Lab. zmíněný Davídek R.) vaří často na různých oslavách. Jednou mě poslal míchnout vývar, zvěřinový.
Zajela jsem vařechou do hrnce a zespoda… vyjela hlava… Prázdné oční důlky, čelist plná zubů… Vyjekla jsem a málem sebou sekla…Nevím dodnes, jestli to byl divočák či srnec, ale ty zoubky vidím pořád :-?
To byla asi chvíle, kdy jsem stále nejblíže rozhodnutí stát vegetariánkou… :lol:
:mrgreen:

Ivo, vítej do klubu! :wink: :mrgreen:

Příspěvek upraven 06.03.11 v 12:01

 
jolana
5065 příspěvků 06.03.11 11:17

Casino, mulec?!..covsetko ludia zozvykaju, ze ano? :lol: ..
Dievcata,to je uhol pohladu .. jednoducho s cim rastieme nie je pre nas az take bubu..pre mna je veprova hlava prijatelnejsia ako kozia…a len tak napriklad– od skoro vsetkych darov mora omdlievam pomaly aj ked su v konzervach.. :mrgreen:
Receptu na originalnosti to ale nebere..je perfektny :palec: ..moja sesternica ktora meria ledva ledva 150 cm a je doktor veterinar ma najradsej maso z hlavy..na zabijacke ju okrikuju aby im to vsetko nezjedla..:-)

Jeden znamy( citlivy umelec) bol v cine a zdaleka videl kracat krasnu devu a daco s chutou chrumat..ked podisla blizsie, tak z toho lizatka vysla susena zaba natiahnuta na dvoch palickach do kriza..chudak,do­teraz je z toho vedla.. :mrgreen:

 
sveva
751 příspěvků 06.03.11 11:14

Kde je GMP? Milošku zatrhni to rouhání!
Já bych dala nevím co, kdybych to mohla ochutnat a ocenit tu dřinu během přípravy. A vsadím se, že takových tady bude víc než tři.
Zdravím.

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.03.11 11:04

…a jsme trio :-?
při zabíjačce jsem mohla z hlavy jen líčko, jinak bych si raději máčela chleba do hořčice s křenem nebo do smažené cibule. Náš řezník měl pro mne pochopení, a dal mi vždy do ovaru kousek „placatého“.
A co úplně nejvíc nemůžu, je mozeček.

 
casino
4478 příspěvků 06.03.11 11:00

No, raději to už dál nepitvat, že :mrgreen:

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.03.11 10:53

Casino, to neni ofrnovani, to je primo odpor ! Navic co me se tyka, veprove snim, ale nedychtim. Ani rizky mi nejedou . Urcite je dobre sadlo a upecene kurcicka, peceny bucek s chlebem. Ale to neni tak dulezite, jako to, ze ta hlava je proste ODPORNA ! A to nehodnotim ty vypichnuty oci zakaleny a este zeleny :mrgreen:

 
casino
4478 příspěvků 06.03.11 10:49

glama, wydra, čučím, že zrovna ražoňky Vašeho formátu se tu ofrňují nad prasečí hlavou :lol:
Ale mám pro Vás pochopení… Když jsem kdysi v jižní Itálii na jakési festě potkal poprve vařený mulec, krájený na plátky, okyselený citronem, osolený, popepřený…, měl jsem žaludek jako na vodě :roll:
Tento recept hodnotím z technického hlediska jako zázrak :palec: . Nevím, jak snadno se vykosťuje vepřová hlava…, ale kdysi jsem stahoval prasečí paprčky pro přípravu plněných Modenských vepřových nožiček. Bylo to poprve a naposledy :twisted:

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.03.11 00:06

…dokonce pár ! :-)

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.03.11 00:00

Wydro..a proto jsem to taky napsala :-D Aby si, po těch nadšených komentářích ten, komu to přijde příšerné, nepřipadal jako vyvrhel..
Aby věděl, že v tom není sám ;-) Že je nás více :-D
:mrgreen:

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 05.03.11 23:50

Glamo, vis co je este na povazenou? Ze s kazdym tvym slovem od zacatku az do konce SOUHLASIM !! A jeste pridavam, ze ty fotky mi prijdou jak z nejaky sileny bouracky na silnici . Ani jsem je nedokoukala :mrgreen:

Příspěvek upraven 05.03.11 v 23:52

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 05.03.11 22:46

Lidi…já vám to neberu…ale…mně to přijde příšernýýýýý!!!
Přinést mi tohle někdo na stůl, zvedám se a s vytřeštěným zrakem mizím úprkem…pro mě je tohle děs běs…!
Mám kamarádku, která z prasete nejvíc miluje rypáček. To bych asi raději umřela hlady, než něco takového pozřít..
Maso jím..ale..placatý :wink: ..takhle v původním stavu..ne. A přesvědčit bych se nenechala! To bych snad raději i rybu pozřela..
Ale vám přeji dobrou chuť :-)
:mrgreen:

Příspěvek upraven 05.03.11 v 23:57

 
babi
6360 příspěvků 05.03.11 21:16

Ocal, to je krasa :palec: V nasi rodine je tradici jist na Silvestra praseci ocistenou a s korenovou zeleninou uvarenou hlavu naservirovanou na velke mise jak danda rika vylozene aspikem s citronem v rypaku a petrzelkou v ocnich dulcich. Podava se s chlebem a hlavne s jablecnym krenem. Kazdy musi mit kousek ucha, aby dobre poslouchal(mnoho vyznamu) a rypacku, aby se dovedl vyjadrit (opet mnoho vyznamu). Nikdy se vsak hlava neplnila…toto je naprosty kulinarsky vytvor :potlesk:

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 05.03.11 00:02

Ocal, tak to je majstrštyk ze staré školy :potlesk: , podávala bych na stříbře, jako podklad tuhý aspik nakrájený na kostičky, hustě obložené zelenou kudrnačkou :-)

 
jolana
5065 příspěvků 04.03.11 19:49

Ocal, tak to je bomba 8-o :potlesk: .. len ziram ,okrem toho ze aj trosku bojazlivo popravde :mrgreen: .. som nevedela ze sa aj plni..u nas sa len obvara do tlacenky a tak..

 
casino
4478 příspěvků 04.03.11 18:57

Do rypáčku vždy, jen a pouze citróónek :lol:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pelmeně z červené řepy

Nejlepší recepty

Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz