Recept Plněná kapusta (vychodniarska)

(Hodnoceno 2x) Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Plněná kapusta (vychodniarska)

Postup

Ryzu dobre operieme , namocime v teplej vode aby nabobtnala.

Scedime a nechame dobre do sucha odkvapkat.

Tenkym nozom kapuste vyrezeme hlubik. Hlubik je kuzelovity tak sa snazime ho vyrezat do kuzela a pekne hlboko.Ak to dobre urobime, tak sa nam listy budu krasne oddelovat bez toho aby sa nam trhali. Takze nebojte sa a vyrezte dobry kuzel-proste ten hlubik vykorenit!

Kapustu dame do vriacej vody v kastroli/hrnci a obvarame. Sem tam otocime. Ked zacinaju! byt listy sklovite vyberieme a oddelujeme ich. Ked su spodne este tvrde , vratime a znova obvarime. Nechame ich trocha vychladnut a nozom zrezeme tu hrubsiu zilku-kostial.

Na panvici na oleji oprazime cibulku pokial nezacne zlataviet, pridame cesnak, chvilku osmahneme a odstavime. Pridame mletu papriku.

Oprazenu cibulku s cesnakom a mletou paprikou vylejeme na ryzu, premiesame.
Pridame maso, do neho rozklepneme vajco (nemusime-ja nedavam), cierne korenie a sol.
Vsetko spolu rukou premiesame a plnime pripravene listy kapusty tak, ze list si dame na dlan, plnku polozime do stredu ako taky maly valcek, spodok listu prehneme cez plnku, zasulame do hora a potom konce listu prstom zapichneme do vnutra a je hotovo.
Ukladame do hrnca/kastrola, ktoreho dno sme vylozili odrezkami kostialikov, jednu ku druhej. Zacine po vonkajsom obvode hrnca stale dookola az do stredu. Ked skoncime jednu vstvu zaciname druhu nad nou.
Prikryjeme zvysnymi listami , zalejeme vodou asi tak 1,5-2 cm nad kapustu, zatazime tanierom alebo pokrievkou a varime,
Asi tak v polovici varenia pridame paradajkovy pretlak rozmiesany v troche vody. Mozeme uz to cim snme zatazili vybrat.
Na zaciatku nechame vriet asi 7 minut , potom teplotu stiahneme a nech si v hrnci pomaly pomalinky prebublava.
Po asi 40 minutach pomalinkeho varenia, vyberieme jednu kapusticku a skusime ci je uz uvarena. Kapusta potrebuje asi hodinu (niekedy aj viac), ked naozaj pomaly prebublava-vtedy je aj lepsia.
Dobru chut!

Poznamka: plnena kapusta na vychode je chude bravcove maso mlete s bocikom, mozno pridat kusok hovadzieho


Lenive holubky z ruskych stranok.

Recept :
Kapustu na jemno nastruhat. Mozete ju podusit na troske masti/oleja a nemusite. Taka nastruhana/na­krajana na rezance sa zmiesa s masom a predvarenou ryzou a samozrejme ako je vo uvedene hore v recepte na Plnenu kapustu aj s oprazenou cibulkou a koreninami(vajicko som nedavala). Formuju sa male bochanky (namocila som si ruky do oleja) a ukladaju do pekacika. Potrieme mastou / olejom a nechame zapiect v rure do zlatava. Ja som najprv prikryla alobalom asi 10 minut . Ked su uz opecene do zlatava prilejeme ku nim horucu paradajkovu omacku.Nechame este asi 15-20 minut v rure prebublavat. Na obrazku je paradajkova omacka so smotanou+nove korenie, stipka skorice, bobkovy list.
Su velmi chutne. Pripravila som ich uz aj s cervenou kapustou a cisto smotanovu omacku a boli tiez uzasne.

S pomerom surovin sa netrapte, kazdy podla vkusu a chuti. U nas bolo asi kilo hovadzieho masa, 3/4 kila kapusty, 1,5 salky ryze neuvarenej..bolo z toho 18 bochankov a nie zrovna malych.
Rychle a chutne . Aj pre tych co nevedia plnit kapustu.
Dobru chut :)

Recept je z kategorií: Vepřové maso

Nahlásit recept

  • 02.03.09 vloženo
  • 71594x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hod

Ingredience

  • asi 1 kg hlavka kapusty
  • 1,5 salky ryze
  • 350-500 gr masa jemne mleteho
  • 1 cibula nasekana na jemno
  • 1,5 PL oleja/masti
  • 4-5 struciky pretlaceneho cesnaku
  • 1 KL cierne korenie mlete
  • 1 KL paprika sladka mleta+stiplava kto rad
  • sol podla chuti
  • 1 vajco (nemusi byt)
  • 125 gr paradajkoveho pretlaku kvalitny a naj je domaci..;-)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

iva 12.11.11 13:10

Odkaz na uvaření

xoxo 09.11.11 18:43

Mohl by me nekde rict, jake mlete maso se pouziva? (v cestine prosim) Dekuji

Odkaz na uvaření

Ingriska 16.10.10 06:54

jsou vynikající

Odkaz na uvaření

jolana 15.10.10 15:44

fajn, uz som si ten recept dvakrat ohodnotila,pokial pridam fotky a dojdem na to ako na to, tak na celom Labuznikovi uz nebude jedina hviezdicka :DD

Odkaz na uvaření

jolana 15.10.10 15:38

na pridanych fotkach su tie ruske Lenive holubky z odkazu u komentov..vrelo odporucam :)

Stránka:  1 2 Další »

Diskuse k receptu Plněná kapusta (vychodniarska)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
kltko 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.03.12 21:02

gmp - nie na vraždu, na nový recept. a určite nebudeš mazaný za „duplicitu“

 
gmp
1603 příspěvků 19.03.12 20:33
-

Fajny reces spis na goląbki. U Jolany se člověk může spolehnout, že to co píše má odzkoušené. ALE JEN DO TÉ DOBY NEŽ MU V POLOVĚ VAŘENÍ DOJDE, ŽE TA K A P U S T A JE Z E L Í !!!!! Pak je to na vraždu. :lol: :P :D

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.11.11 18:26

Joli, mančaftem byla lenivá varianta po mírném výslechu kuchařky schválena do repertoáru. :mrgreen: Dokonce mi prošla i ta omáčka. Ale to bude tím, že jsem ji nekořenila jako českou klasiku. Tu velitel mančaftu nejí.

 
jolana
5065 příspěvků 12.11.11 17:39

Ivo, dobru chut :)..a nikdy nie si sama , u nas to je taky tak..fajn na tom je ze tato lenivost aj chutiii :DD

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.11.11 12:57

myslím, že v případě zelných závitků budu navždy lenivá… :lol:

Maso bylo krůtí, při dušení zelí jsem dala trochu výpeku ze sekané, na omáčku rajčatové pyré Valfruta a místo smetany plnotučné mléko. Holubky jsem kořenila česnekem, pepřem, paprikou a chilli pikant http://www.koreni.cz/detail.php?…, do omáčky přidala Aglio peperoncini od Antonína http://www.koreni.cz/detail.php?…
Rýži jsem podávala jako přílohu, proto jsem ji do holubků nedala.

Příspěvek upraven 12.11.11 v 13:17

 
jolana
5065 příspěvků 10.11.11 08:53

Xoxo, presne tak :palec: …daj si co sa ti raci a chuti..o tom to je :) nech sa dari :)

 
xoxo
5 příspěvků 10.11.11 00:38

Tomato paste vzdy kupuji budto v plechovce nebo tube. TP vetsinou pouzivam do omacek a hodne malo…nikdy me nenapadlo ze si muzes udelat domaci TP.
Ale i tak premyslim ze asi pouziju homemade tomato sauce :-)

Jinak dekuji :-)

 
jolana
5065 příspěvků 10.11.11 00:29

Xoxo, vazne? akoze si este nevidela..pre­pasirujes , zredukujes a mas to! tomato paste..alebo sa mylim? :lol: ..ahoj :)

 
xoxo
5 příspěvků 09.11.11 22:53

„125 gr paradajkoveho pretlaku kvalitny a naj je domaci..;-)“

Jsem docela v soku,protoze jsem jeste nevidela, aby nekdo delal domaci tomato paste :lol:

Tomato sauce ano, ten zavaruji kazdy rok.

 
jolana
5065 příspěvků 09.11.11 22:37

Frantisko, dakujem :)

Xoxo, tomato paste :)

Dobru chut :)

 
xoxo
5 příspěvků 09.11.11 22:23

Frantisko dekuji. Doslo me ze se jedna o rajce,ale mama za to, ze se pouziva „tomato sauce“ a ne „tomato paste“ (jak se me zobrazilo v prekladaci) tak se chi ujistit.

 
Frantiska
927 příspěvků 09.11.11 20:40

paradajka je slovensky rajce :) a mlete maso muzes pouzit jakekoliv, co vam chutna :) hovezi, veprove, smesku … videla jsem recept i s kurecim

Příspěvek upraven 09.11.11 v 20:41

 
xoxo
5 příspěvků 09.11.11 18:43

Mohl by me nekde rict, jake mlete maso se pouziva? Take bych se chtela zeptat co presne je Paradajkovy protlak. (v cestine nebo anglictine prosim) Dekuji

Příspěvek upraven 09.11.11 v 18:55

 
gmp
1603 příspěvků 11.07.11 14:05

Kouzlo nechtěného při absenci české či slovenské klávesnice vznikl nám „překladatelský oříšek“.
Ked su spodne este tvrde - čtu keď sú spodně eště tvrdé - spodně (foneticky) v jistém blízkém jazyce slovanském = kalhoty. :-D :oops:

 
jolana
5065 příspěvků 11.07.11 09:16

ck..ta kapusta na foto je naozaj kapusta a ked ju dostanem kupit som velice stastna..len nie vypestovana na slovensku, nech ta nemyli vzhlad…ahoj :)

 
ck
2 příspěvky 11.07.11 07:23

Nejsem si jistý, zda všichni češi chápou, že slovenská kapusta je české (i moravské) zelí ! Dle fotek, tak určitě ne.

 
jolana
5065 příspěvků 13.05.11 10:24

..plnena kapusta ..takisto nazorne .. a tiez vychodnarska ..

http://varecha.pravda.sk/…-recept.html

 
blanca.xy
647 příspěvků 20.03.11 20:10

Přidávám se k wydře, dandy druhá varianta je výborná :-D .

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.03.11 19:34

jsem se zopakovala :mrgreen:

Příspěvek upraven 20.03.11 v 20:14

 
jolana
5065 příspěvků 20.03.11 19:29

Dakujem :) aj za foto :) provokujes s tym hrncom, ze?!.. len tak mimochodom-krasny je..(ne)zavidim :mrgreen:
PS: u nas sa pri plnenej kapuste lenivost stala takmer chorobna zalezitost..:-)

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.03.11 17:18

Mohu potvrdit, vyborne , mozna jeste lepsi ! :-P

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.03.11 14:48

Jol :-), když jsem vykrojila kapustový kužel a skoro se mi vařila voda, tak mne přemohla lenost, takže jsem zase skončila u druhé varianty :-), ale byla jsem pochválena, takže dík, ta podušená kapusta v mletém mase je neskutečně dobrá a zvláštní :-)

 
rejka
8 příspěvků 16.03.11 14:51

No vidíš to Jolanka,takto po lopate som to potrebovala mať vysvetlene a už viem,čo budeme mať na zajtra na obed,už sa na to moc ceším,cítim tu chuť na jazyku :-P diky moc,za stručný popis,pišem si na lístok čo mam kúpiť zajtra v obchode,nech na nič nezabudnem :-) Ahojky

 
jolana
5065 příspěvků 16.03.11 14:24

Rejko,ano, ano.. kapustu normalnu hlavkovu nakrajas na tenke rezance alebo ju nastruhaj a je to. Potom ju bud podusenu alebo nepodusenu zmiesas so vsetkym ostatnym , narobis bochanky, potries mastou/olejom a pecies ich v rure do zlatava. Ked su zlatave zalejes pripravenou podla vlastnej chuti omackou, vratis do pece, nechas asi 10-15 minut prebublat a je hotovo-navareno. Je velmi dobra , naozaj.
S radostou ju robievam pre hosti, je to vdacne nenarocne jedlo, ktore sa da pripravit dopredu, potom uz dame len do rury a mame to a vsetkym chuti..
A este nieco. Neupecene bochanky aj zamrazujem a v pripade lenivosti alebo nudze len dam do rury a peciem, omacka je za par minut a mam vystarano..:-)
PS:na rezance narezanu kapustu podusim lebo zvadne a bochanky su uhladenejsie a nie take strapate…

Dobru chut :)

 
rejka
8 příspěvků 16.03.11 13:45

Jolanka prosim ťa,na tie lenive holubky mam dotaz:píšeš tam,že sa nakraja kapusta na tenke platky,to akože hlávková?potom sa zmieša s rýžou a masom urobia sa holubky a pečie v trúbe,tak?A to s paradajkovou omačkou by som už rozumela,jak nato :-D a ak ti to nedá :lol: tak mi to napiš tak stručne-jasne 8-o Ďakujem ti.Dúfam,že sa mi nato neozve nejaky ten rýpal :-x čo mi povie,že tom mam všetko napisane nad fotkami :roll:

 
jolana
5065 příspěvků 16.03.11 13:27

Rejko, u nas ako u vas..a stale je jej malo ;-)…ak mate radi, skus tu lenivu.. je dobraa..:)

 
rejka
8 příspěvků 16.03.11 09:53

Holubci,jak sa im u nás hovorí,veľmi dobre poznám,je to take tradičné jedlo a veľmi dobre.Mamka toho urobí plný hrniec,a jeme ich dva dni :-)

 
jolana
5065 příspěvků 16.10.10 12:20

Len si urobte, prave preto som sa vcera pochlapila a ich fotila, aj pripisala do receptu ze mozno sa dakomu hodia k chuti…;))
Popravde by si zasluzili zasluzili osobitny recept, snad niekto sikovnejsi ako ja napise ..
Dobru chut :)

 
Ingriska
4 příspěvky 16.10.10 12:02

Já je budu dělat zítra :lol:Dneska máme kačenku :-D

Příspěvek upraven 16.10.10 v 12:03

 
Sylvie
2302 příspěvků 16.10.10 11:10

Plněné zelné listy jsou také moje oblíbené jídlo. Právě se mi pečou v troubě k obědu. Přečetla jsem si tento recept a zkusím příště uvařit podle něj.

 
Ingriska
4 příspěvky 16.10.10 06:54

:lol: jsou vynikající

Příspěvek upraven 16.10.10 v 06:58

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.10.10 17:25

Podobný recept tu mám už dlouho. Závitky ale balím trošičku jinak. Najdete to v komentářích :-)
http://www.labuznik.com/recipe.php?… :-)

 
jolana
5065 příspěvků 15.10.10 16:53

Pridala som ku receptu aj taky vseobecny popis k priprave tych Lenivych holubkov, pre tych co nevedia rusky :)
Dobru chut :)

 
jolana
5065 příspěvků 15.10.10 15:48
:))
 
jolana
5065 příspěvků 15.10.10 15:44

fajn, uz som si ten recept dvakrat ohodnotila,pokial pridam fotky a dojdem na to ako na to, tak na celom Labuznikovi uz nebude jedina hviezdicka :DD

 
jolana
5065 příspěvků 15.10.10 15:38

na pridanych fotkach su tie ruske Lenive holubky z odkazu u komentov..vrelo odporucam :)

 
anickav
2904 příspěvků 21.06.10 16:02
Re: Plnena kapusta(vychodniarska)

Ja sa snažím o české názvy práve kvôli vyhľadávaču…Aj ja často niečo hľadám a hľadám, matne si pamätám, ale či to bolo v slovenčine alebo češtine, to už nie…
(A beztak sa s vyhľadávačom veľmi neviem skamarátiť…nemá ma rád.)

 
Alis
2617 příspěvků 21.06.10 04:47
Re: Plnena kapusta(vychodniarska)

Jolanko, promiň, ale tvému příspěvku nějak moc nerozumím… Jen vím, že jsem ráda, např. Aničkav napíše recept ve slovenštině a název je v češtině, stejně jako jiní labužníci píšou třeba název dvojjazyčně. Recepty si netisknu, myslím, že je to škoda papíru.

Pěkný večer
Alis

 
jolana
5065 příspěvků 21.06.10 04:05
Re: Plnena kapusta(vychodniarska)

Alis, je na tom daco..ale..ale­..napisat cesky slovko- dve medzi recou pride tak akosi automaticky medzi recou. Mam nazov receptu v cestine medzi receptami a ver mi, kole oci a nehodi sa k nemu ten moj zbytok .
Snad aby sa nestalo ako sa stalo tak ulozit alebo vytlacit…
Pekny vecer :)

 
Alis
2617 příspěvků 20.06.10 20:55
Re: Plnena kapusta(vychodniarska)

kdysi jsem tento recept objevila, moc se mi líbil, stejně jako spousta užitečných komentářů a tipů ze zkušeností.
Loni jsem se chystala uvařit podle tohoto receptu… nepamatovala jsem si autora ani název… dala do vyhledavače spoustu variant na „plněné zelné listy, golubky atd. atd.“ bez výsledku. Že byl recept ve slovenštině mě nenapadlo, nepamatovala jsem si. Škoda, že pro nás, labužníky, kterým nebylo tolik shůry dáno, nejsou na Labužníkovi aspoň názvy receptů v češtině :cry: :cry: :cry:

 
jolana
5065 příspěvků 20.06.10 20:16
Re: Plnena kapusta(vychodniarska)

foto ako sa plni, problem ze nemal kto fotit a mam ruky len dve ;))a kapusta sa este vari ;-))
Peknu nedelu :)

 
terka.klemi
1 příspěvek 05.07.09 00:04
Re: Plnena kapusta(vychodniarska)

Ryžu nikdy nevarím, cibuľu nepražím a zá:,–(ne nedávam vajičko - to celú plnku stiahne a je tvrdá. Nalejte pretlak na dno hrnca pod kapustu - on prebublávaním prejde celým obsahom hrnca. Od začiatku varu na miernom ohni varte jednu hodinu - to naozaj stačí. A ešte niečo ak máte tých valčekov viacej, poukladajte ich v hrnci na konce - ako keby stáli - lepšie sa potom vyberajú. Skúste to aj z kyslou kapustou - vrstvu pod valčeky a vrstvu nad valčeky. Voda musí presahovať hornú vrstvu kapusty. Moja posledná rada: mäso meliem na prostrednom rošte a dávam ho v pomere 3:1, váha mäsa ku váhe ryže (samozrejmä, že ryža je menšie množstvo). Prajem dobrú chuť!

 
jolana
5065 příspěvků 20.04.09 21:51
Re: Casinoo a vsetci,

ktori nemaju dobru kapustu, nemaju cas, ale maju chut ..;-))..atd.

http://gotovim-doma.ru/…iewtopic.php?…

 
anickav
2904 příspěvků 09.03.09 02:17
Re: Plnena kapusta(vychodniarska),Joli,

kapustu v Pachovi šliapala Máziková…
Obľúbené manželovo jedlo, či z čerstvej, či z kvasenej kapusty, má rád k tomu zemiakové pyré, ja chlieb…On sa to naučil jesť v Nemecku, u nás na juhu Slovenska sa varí ako u Vás…

 
blanca.xy
647 příspěvků 04.03.09 00:00
Re: Plnena kapusta(vychodniarska)

Aby byly závitky pikantnější, dávám na dno pekáčku kysané zelí, na to závitky z povařené hlávky, jak popisuje Jolanka a navrch zbytek kysaného zelí. Závitky peču v troubě. Nakládané kysané hlávky v sudu jsem viděla v Bulharsku.

 
bocianka
528 příspěvků 03.03.09 19:18
Re: Plnena kapusta(vychodniarska) - Esmeraldo,

kroupy a jáhly jsou rozdílné suroviny. Kroupy jsou z ječmene a jáhly jsou z prosa. Ale to Ty jistě víš a jenom jsi nás zkoušela.

Tento pokrm znám i z vinných listů, je to úžasná delikatesa. Přeju všem dobrou chuť.

 
jolana
5065 příspěvků 03.03.09 18:55
Re: Plnena kapusta(vychodniarska)

Ako vravi Buraci, v:,–(e v roznych omenach a hlavne je ze chuti..;)
Dakujem vsetkym..:)

Anicka, ja som vcera sulala hulky a mam pokoj aj na dnes…;-).. vlastne nemam, v noci som vstavala a hulku (na l makcen, tak sa u nas vravi jednej kapusticke plnenej) kapusty o jednej v noci pojedala, rano ranajkovala/i a pred chvilou som dosla z prace a.. ;-)

Andulicko, pravdu mas. Aj u nas kapustu nakladame do suda. Medzi nu sa davaju cele hlavky kapusty, ktore u nas volame krizalky.To preto, ze sa im nareze do kriza hlub, vyberaju sa tvrde a splostene a aj v sude sa ukladaju do kriza. V zime sa plni kapusta (krizalky) kvasena a v lete sladka…mame radi obe-kazda ma svoju specificku chut .
Ester, s krupami sa u nas(myslim oblast Zemplina, odkiala som) nerobi , ale smerom na Slovensky raj a Gemer ano, aspon u mojej babky sa plnila s krupami -ale len kvasena. A dobraaa bola..;) krupy mam rada..:)

Ak poznate Pacho Hybsky zbojnik…je tam moment ako krasne tam jeho mila sliapala v sude kapustu…on nacrel, ochutnal…

A za kapustou dobrou je dobry poharik dacoho, na veselu mysel a dobre travenie…:-)

http://www.youtube.com/watch?…

http://www.youtube.com/watch?…

 
jezevec
159 příspěvků 03.03.09 18:31
Re: Plnena kapusta(vychodniarska) - HelcaK

Zkus se podívat na recept č. 23 000. A vařit v PH, nebo nechat „táhnout“. Je to dobrota…

 
vlastibulka
81 příspěvků 03.03.09 18:25
Re: Plnena kapusta(vychodniarska)

HelcaK, moc dobrý nápad…
holky, vy dnes zlepšovákmi hýrite, hehe…

 
Fabujan
150 příspěvků 03.03.09 18:18
Re: Plnena kapusta(vychodniarska)

Ja toto jedlo poznám z južného Slovenska a robievalo sa často na zabíjačkách a navyše ho volali šúľance, vzhľadom na technologický postup. Šúľance sa potom dávali variť do takej istej rajčinovej prpajdy ako na plnenú pariku. Najlepšie sa na to hodila skôr mäkšia kapusta (zelí), pretože sa lepšie rozoberala. Už to vidím, že najbližšie budú šúľance.

Vložit nový komentář
Stránka:  1 2 Další »

Dnes doporučujeme: Snadný chia puding s ovocem

Nejlepší recepty

Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz