Recept Pizza těsto z Neapole Pra

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Pizza těsto z Neapole

Úvod

Těsto na pizzu tak jak jsem se ho naučil v itálii.

Postup

Tento recept je psán jak se říká od ruky (protože v praxi jsem se nesetkal s tím, že bych jednotlivé suroviny odvažoval).

Ze surovin vytvoříme tužší hladké a nelepivé těsto, které si rozdělíme na bochánky o váze asi 150 g.

Tyto bochánky necháme pomalu kynout v lednici. Asi 4 hodiny.
Pokud chceme kynutí trošku urychlit, necháme těsto kynout při pokojové teplotě. Těsto nesmí překynout a nemělo by být příliš měkké.

Protože potom by nebylo vláčné a nešlo by dobře vytáhnout do požadované velikosti pizzy. A přece válečkem ji dělat nechceme :)

Z bochánků tvoříme placky (korpus pizzy), na které následně vrstvíme suroviny dle chuti.

Nezapomeňte, že základ dobré pizzy je těsto a pomodoro, na které zde najdete recept příště…

Recept je z kategorií: Pizzy Základní těsto

Nahlásit recept

  • 31.01.13 vloženo
  • 4027x zobrazeno

Čas přípravy

  • 5 hod

Ingredience

  • 200 ml olivový olej
  • 6 kg hladké mouky
  • 2 hrsti soli
  • hrst cukru
  • asi 3 litry vody
  • 40 g kvasnic

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

petr59501 01.02.13 08:19

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu Pizza těsto z Neapole

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Eudy
20 příspěvků 16.11.13 09:35

No, mám mikrovlnku s grilem, takže talíř by měl asi snášet vysoké teploty již z tohoto důvodu. Ale nevím, použila jsem ho asi tak 10×. Až praskne tak napíšu :)
Ingredience jsem zredukovala občas dokonce jen na voda + mouka + sůl - odpadává dlouhé kynutí. Ale pak si myslím, že bych to spíše nazývala při vzpomínkách na pobyt v Asii chobsem (khubz).

Příspěvek upraven 16.11.13 v 09:46

 
casino
4479 příspěvků 16.11.13 09:31
Těch kvasnic mi přišlo taky málo...

… ale jak praví Sveva tak to bude asi v richtigu
Olej nekomentuju… I v Neapoli ho do pizzy dávají, ale ne do pravé neapolské pizzy :)
Doma už pizzu leta nedělám :oops: ale svého času jsem pekl přímo na dně (spodní těleso) trouby. Ona byla samozřejmě rozpálená a já byl trouba :mrgreen:
Stran „unaveného“ skla jsem měl za to že mi praská proto, že jsem unaven a mám gramlavé ploutve… :mrgreen:

 
esmeralda
4813 příspěvků 16.11.13 01:24

Eudy, dobrý nápad s tím talířem z mikrovlnky, přesto bych se bála že praskne. Sklo se časem „unaví“.
Zkoušela jsi keramickou dlaždici? Já bych jí položila glazůrou dolů.
I ta nejmizernější keramila by měla hravě snést teplotu do 600°C.

Otázka pro autora: Není 40 gramů kvasnic na šest kilo mouky trochu málo? Nemyslím si že to něco udělá.
Na 500gr mouky dávám 7 gr sušených. Čerstvých by bylo samozřejmě třeba více.

Nicméně…ať žije pizza!!

 
Eudy
20 příspěvků 15.11.13 23:41

Musím se podělit o zkušenost.

Při touze nezaneřádit si sklep extra troubou na pizzu jsem se vydala cestou experimentů. Vyzkoušela jem v klasické elektrické troubě postupně plech, mramorovou desku, litinový pekáč. Až nakonec mé oko jednou utkvělo na otočném varném talíři v mikrovlnce a řekla jsem si, že ten tvar mi něco připomíná. Pizza na něj dokonale sedne. Po jeho rozpálení na 250 st. v troubě kupodinu neprasknul (po několikerém použití jen lehce nahnědnul) a pizza z něj byla náramně dobře upečená zhora i zdola. K upečení bohatě stačí 5 minut.
Na jeden mikrovlnkový talíř pak dělám těsto podle tohoto receptu z dávky: 1 dcl vlažné vody, půl lž. sušených kvasnic, asi 6-7 lžic hl. mouky, špetka soli (větší), špetka cukru, káv. lžička oleje. Důležitým poznatkem při výrobě pizzy pro mne bylo zjištění, že je nutné těsto opravdu důkladně vyhníst - musí být hladounké jako prdelka batolete a nelepit se ani trošku.
Dalším úskalím před kterým chci varovat je to, že vrchní pokryv nesmí ležet na pizze moc dlouho, jinak těsto rychle měkne. Skládat dobroty je nutno těsně před vložením do trouby.
Poslední nezdary se u mne projevyly při přesunu z prkýnka na rozpálený talíř v troubě. Musí se opravdu důkladně prkýnko (válek) pomoučit, aby pizza hladce zklouzla.

Příspěvek upraven 15.11.13 v 23:59

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pelmeně z červené řepy

Nejlepší recepty

Štika na smetaně Štika na smetaně
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz