Recept Pizza Bokačola

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Smetanu smícháme s kořením a potřeme těsto. Poklademe ingrediencemi, osvědčily se spíš jemnější chuti, a pečeme. Pizzu tohoto typu - bez rajčat - jsme ochutnali při loňské dovolené u Neapolského zálivu. Objednali jsme si jako vždy podle ingrediencí v jídelním lístku a teprve při jídle jsme si uvědomili, že základní omáčka je smetanová a nikoli rajčatová, a že nám to moc chutná. Doma jsem hned provedla rekonstrukci a bylo to ono! A ještě k názvu: pizza se jmenovala přibl. Boscaiolla ( uvítám poučení od lepších znalců italské kuchyně) a já to bez brýlí přisoudila slavnému básníkovi, čímž jsem naprosto odrovnala číšníka.

Recept je z kategorií: Pizzy

Nahlásit recept

  • 14.02.05 vloženo
  • 9834x zobrazeno

Ingredience

  • základní těsto na pizzu
  • zakysaná Rama Creme fin
  • sůl, pepř, česnek, italské bylinky
  • šunka, anglická slanina, kukuřice, žampiony, vejce na tvrdo
  • mozzarela ( dobrá je Mister Pizza váleček z Carefouru)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Pizza Bokačola

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Pizza Bokačola

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pizza Bokačola

Na tuto pizzu jsem se chystala dlouho a dnes na ni konečně došlo. Opravdu výborná a chutná změna (i když jsem musela udělat čtvrtinu obyč pro dcerku - protlak, tuňák, pórek, parmezán - jinou nechce). Asi po dnešku začnu zkoušet v pizzeriích smetanové pizzy…
Slaninu jsem podle svého zvyku dala až navrch, pěkně se roztaví a opeče dokřupava a chuť i šťávička pak přejde do spodnějších vrstev. Navíc jsem přidala jen pár černých oliv, jen tak, byly v ledničce… a tenké proužky čerstvé bazalky.
Moc jsme si pochutnali, díky za recept! B.

alouch
56 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pizza Bokačola

Jenoféfo, moc děkuju za objasnění, mám ráda, když vím, jak vznikl název jídla, které jím.

Jenofefa
1315 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pizza Bokačola - dodatek

Večer mi sdělil můj muž ovládající italštinu, že „boscaiola“ je paní od hajného, čili hajná. Je to tedy úprava „podle hajné“. Podle pravidel výslovnosti se -c- před -a- čte jako -k-, tedy by se mělo vyslovovat [boskajola].

Jenofefa
1315 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pizza Bokačola - Alouchu

Tak mi to nedalo a začala jsem pátrat. První poučení, které jsem získala, je z oblasti jazykovědné: „boscaiolo“ je hajný nebo drvoštěp. A „bosco“ je les.Takže se nedivím, že se ten vrchní zlomil. S tím souvisí to, že názvosloví, které používají pizzerie u nás, se příliš nedrží původního znění - řada používá ve svých názvech „alla Boscaiolla“ s dvěma L. Správně je s jedním L - ověřeno z originál italských předpisů. Druhé poučení, které jsem získala, je to, že tyhle těstoviny nebo pizzy podle hajného mají jako spojovací článek houby (pravé hřiby nebo žampiony). Základ bývá jak rajský, tak smetanový - to na věci nic nemění. Např. jsem našla kombinaci: „pravé hříbky, cibule, česnek, šalvěj, bílé víno, maskarpone, gorgonzola“, ale i „500g hub nebo i žampionů, 1/2 kg loupaných rajčat, 4 stroužky česneku, hodně petržele, 70g anglické slaniny, půl sklenky bílého suchého vína, olej, sůl, peperoncino“. Skutečně zřejmě co restaurace a co hajný, to jiný postup - jen všude jsou houby. Ale určitě to stojí za zkoušku. Při svém pátrání jsem objevila „alla boscaiolo“ pizzy, těstoviny i různé úpravy masa na houbách.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Karbanátky Karbanátky
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz