Recept Pivní likér – porterówka

Polská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Skořici, hřebíčky a muškátový oříšek utlučeme v moždíři – pokaváde máme. Já to dávám do tříštivého mlýnku na kafe (ETA jestli si na to pamatujete). Rozinky operu a s vanilkou posekám na drobné kousky. Vložím do uzavíratelné nádoby, nejlépe zavařovací sklínka twistovka, a zaliji lihem. Uložím do temna a tepla minimálně na dva týdny, občas protřepu. Po minimálně dvou - lépe čtyřech - týdnech přecedím přes gázu, nebo pokud se mi podaří ukořistit plínku (čistou), tak přes ni. Ukládám na přísně střežené místo. Chráním před zneužitím jako aromat do různých těst a podobných nepřístojností.

Do většího – nejlépe nerez – hrnce vliji ½ láhve porteru, Zahřeji téměř k varu (cca 80°), přidám cukr, stále míchám a hlídám prchající pěnu. Několik minut povařím, posbírám šumoviny z pěny. Stáhnu z plotny, přiliji zbývající pivo, přidám koncentrát, a za stálého míchání, jak se tekutina ochlazuje, vliji líh a wodku, nakonec med. Přeliji do lahví, pečlivě uzavřu, uložím do temna a chladna. Snažím se na to zapomenout minimálně na dva týdny.
Koncentrát má velkou sílu (aroma). Stačí dát polovinu dávky, ale kdo chce chuť opravdu výraznou…

Recept je z kategorií: Výroba alkoholu a destilátů


Reklama

Nahlásit recept

  • 30.10.11 vloženo
  • 2759x zobrazeno

Ingredience

  • 0,5 l piva typu poter (doporučuji Náchodský pivovar)
  • 0,75 l čistého lihu 96%
  • 0,25 l wódki 40%
  • 0,5 kg cukru
  • 4 PL medu
  • 30 ml kořenícího koncentrátu

Kořenící koncentrát:

  • 0,2 l čistého lihu
  • 2 vanilkové lusky
  • 0,4 kg rozinek – lépe tmavé
  • 1 kousek skořice (1 - 2 cm)
  • 5 hřebíčků
  • 1/4 muškátového oříšku

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Pivní likér – porterówka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
gmp
1603 příspěvků 31.10.11 20:53

Svato, zlatičko moje, nejzlatější na celém zlatém světě, v Polsce dostaneš v každém krámě - pardon „marketu“

 
svato
1415 příspěvků 30.10.11 14:23

Miloško, zlatíčko, mažiar mám, aj ETA mixér, ale kde zháňaš ten 96 % špiritus? u nás je v lekárňach max.70 %, zaujíma ma to už preto, lebo by som zase raz niekedy urobila orechovicu

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Bazalkové máslo Bazalkové máslo

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz