Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
gmp Polská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Skořici, hřebíčky a muškátový oříšek utlučeme v moždíři – pokaváde máme. Já to dávám do tříštivého mlýnku na kafe (ETA jestli si na to pamatujete). Rozinky operu a s vanilkou posekám na drobné kousky. Vložím do uzavíratelné nádoby, nejlépe zavařovací sklínka twistovka, a zaliji lihem. Uložím do temna a tepla minimálně na dva týdny, občas protřepu. Po minimálně dvou - lépe čtyřech - týdnech přecedím přes gázu, nebo pokud se mi podaří ukořistit plínku (čistou), tak přes ni. Ukládám na přísně střežené místo. Chráním před zneužitím jako aromat do různých těst a podobných nepřístojností. Do většího – nejlépe nerez – hrnce vliji ½ láhve porteru, Zahřeji téměř k varu (cca 80°), přidám cukr, stále míchám a hlídám prchající pěnu. Několik minut povařím, posbírám šumoviny z pěny. Stáhnu z plotny, přiliji zbývající pivo, přidám koncentrát, a za stálého míchání, jak se tekutina ochlazuje, vliji líh a wodku, nakonec med. Přeliji do lahví, pečlivě uzavřu, uložím do temna a chladna. Snažím se na to zapomenout minimálně na dva týdny. Koncentrát má velkou sílu (aroma). Stačí dát polovinu dávky, ale kdo chce chuť opravdu výraznou…
Recept je z kategorií: Výroba alkoholu a destilátů
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Pivní likér – porterówka
Svato, zlatičko moje, nejzlatější na celém zlatém světě, v Polsce dostaneš v každém krámě - pardon „marketu“
1437 příspěvků 30.10.11 14:23
Miloško, zlatíčko, mažiar mám, aj ETA mixér, ale kde zháňaš ten 96 % špiritus? u nás je v lekárňach max.70 %, zaujíma ma to už preto, lebo by som zase raz niekedy urobila orechovicu