Recept Písmenkový salát s vařenou šunkou

(Hodnoceno 2x) pepicek Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Písmenkový salát s vařenou šunkou

Postup

1. Hrášek dáme rozmrazit. Těstoviny uvaříme v osolené vodě podle návodu na obalu, scedíme, prolijeme studenou vodou a vmícháme 1 lžíci oleje. 2. Šunku nakrájíme na kostičky. Oloupanou mrkev rovněž nadrobno pokrájíme. Vše osmahneme na 1 lžíci oleje. Osolíme, opepříme a ochutíme 1 lžící citronové šťávy. 3. Na zálivku rozšleháme 2 lžíce citronové šťávy se solí, pepřem a zbytkem oleje. Čerstvý sýr utřeme dohladka se zbylou citronovou štávou a mlékem, osolíme a opepříme. 4. Těstoviny smícháme se šunkou, hráškem a mrkví. Přelijeme zálivkou. Před podáváním ozdobíme kopečkem krému z čerstvého sýra.

Recept je z kategorií: Těstovinové saláty

Nahlásit recept

  • 5089x zobrazeno

Čas přípravy

  • 20 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 100 g mraženého hrášku
  • 200 g písmenkových těstovin
  • sůl
  • 5 lžic oleje
  • 100 g vařené šunky
  • 2 mrkve
  • pepř
  • 5 lžic citronové šťávy
  • 150 g čerstvého bylinkového sýra
  • 5 lžic mléka

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 29.11.16 20:55

Písmenka jsem uvařila dle receptu, propláchla studenou vodou, abych zamezila dováření zbytkovým teplem a promíchala je se lžící oleje. Používám řepkový olej z Českého ráje s máslovou příchutí, je lahodný s výraznou chutí másla a ve studených (vychlazených) pokrmech nezanechá v ústech pachuť studeného másla.
Místo písmenek bude salát dobrý i s rýží, bulgurem, quinoou …
Sýr jsem použila cottage, s citronovou šťávou a špetkou nastrouhané kůry to byla výborná večeře :-)

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 25.11.16 15:04

Neb jsem v rámci dárkového balíčku dostala těstoviny ve tvaru zvířátek, rozhodla jsem se jimi nahradit zde doporučená písmenka ;)
Místo oleje jsem použila máslo - přeci jen je to chuťově o něčem jiném - lepším…
Měli jsme bez sýra - myslím, že i bez něj je to hodně dobré :) ;)

Diskuse k receptu Písmenkový salát s vařenou šunkou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Písmenkový salát s vařenou šunkou

daduuja
1149 příspěvků 27.11.16 14:47

@Zuzka1973 děkuji za obšírnou odpověď, pro mne by stačily dvě věty.

Zuzka1973
2364 příspěvků 27.11.16 10:43

@daduuja - ne, ale k osmahnutí té zeleniny ano. Do zálivky už jsem nedávala žádný tuk - bohatě stačilo to, co ulpělo na zelenině.
Prostě nemám olej ráda - používám ho minimálně a jen když jídlo není určeno pro jen pro mě. Snesu jen slunečnicový, nebo pak řepkový na naložení, když to jinak nejde, a to ještě na to nesmím moc myslet při konzumaci - jednoduše se mi obrací žaludek už jen když olej někde čtu…
Na oliváč mám dokonce alergii, není to nic příjemného, když mi v restauraci zalžou a já pak půl dne chodím s pocitem, že mám v hubě mraveniště a oteklé tváře… (je ale divné, že u oliv - plodů se mi to nestává, pokud je nejím samotné a nedám si více jak tři, čtyři bobulky a neosuším je předtím ubrouskem).

A představ si, že se to máslo, co zbylo na zelenině a šunce v salátu nesrazilo, měli jsme ještě lehce vlažný - studený by asi už tak dobře nechutnal ani s tím olejem…
Ty těstoviny se vodou jen propláchnou - nevychladí… Je to jen kvůli tomu, aby se nelepily k sobě, takže teplé zůstanou. Ale to ví snad každý…

Zařekla jsem se tu cokoli komentovat (pod recepty), ale chci to uvést na správnou míru…
Víc se k tomu vyjadřovat nehodlám - mám daleko vážnější starosti, než vysvětlovat, že těstoviny propláchnuté vodou zůstanou teplé a tudíž se na nich máslo nesrazilo…
Prostě jsem to pak už jen zakápla tou citronovou šťávou a nic víc…
Ale… co se vůbec namáhám něco vysvětlovat, když předem vím, že je to zbytečné…

EDIT:
A už milionkrát jsem zde zmiňovala, že postupy čtu jen letmo - abych věděla, jak má pokrm vypadat, zda jde dle surovin o salát či zapečené jídlo…
Postup uzpůsobuji svým zvyklostem a hlavně svým alergiím a chutím, pro které je počet lžic oleje v tomto receptu nemožné - ale kvůli tomu nebudu kazit hodnocení, bo s mojí redukcí mastnoty byl salát super a kdo rád olej - určitě si pochutná i na originále…

Takže propláchnuté těstoviny jsem nechala JEN propláchnuté - nikdy je nepromašťuju - nechybí nám to, stačí vždy ta mastnota, co dodají ostatní složky toho či onoho pokrmu.
Jinak - i na té jedné lžíci másla (dělala jsem ze surovin pro dvě osoby) to bylo na můj vkus mastné až až… Ale díky máslu to bylo pro naše zvyklosti v jídle velmi dobré.

Příspěvek upraven 27.11.16 v 10:56

daduuja
1149 příspěvků 26.11.16 19:54

Zuzko, do těstovin propláchnutých studenou vodou jsi použila máslo? To snad ne :mrgreen:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Hruškový koláč

Nejlepší recepty

Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Květáková polévka Květáková polévka
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz