Recept Piškotové těsto na roládu

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Troubu vyhřejeme na 240 stupňů. Žloutky utřeme s polovinou cukru do pěny. Bílky napůl ušleháme a za stálého šlehání přidáváme druhou polovinu cukru a ušleháme pevný sníh. Sníh lehce přidáme k utřeným žloutkům. Opatrně přidáme přesátou mouku a vše lehce promícháme pomocí vařečky. Plech důkladně vyložíme pergamenovým papírem. Piškotové těsto rovnoměrně rozetřeme na pergamen. Plech vložíme do trouby na prostřední příčku a pečeme 8 - 10 minut. Upečené těsto ma zlatožlutou barvu. Upečený piškotový plát překlopíme na čistou utěrku nebo ubrousek a stáhneme pergamenový papír. Plát lehce přikryjeme navlhčeným ubrouskem či utěrkou a necháme vychladnout. Náplň si připravíme podle příslušného receptu, rozetřeme na piškotový plát a potřený plát pomocí podložené utěrky srolujeme do rolády. Hotovou roládu pocukrujeme nebo zdobíme jak je udáno v receptech. Několik rad: Když pečeme piškotový plát bez kypřícího prášku, vždy vymastíme nebo vysypeme jen dno formy. Když dáváme do těsta kypřící prášek, vymastíme i boky formy. Jemné piškotové těsto ze žloutků, cukru a sněhu zpracováváme rychle. Po přidáni sněhu už nemícháme, zničili bychom vzduchové bubliny, které těstu dodávají lehkost. Ani mouku do žloutkové pěny nezamícháváme, jen lehce spojíme s pěnou v těsto. K utřeným žloutkům přidáváme střídavě lžíci mouky (promíchanou případně se škrobovou moučkou nebo kakaovým práškem či kypřícím práškem) a lžící sněhu a jen lehce v míse obracíme vařečkou. Zpracované těsto vkládáme okamžitě do správně vyhřáté trouby. Kdybychom těsto nechali před pečením déle stát, mohlo by se srazit a ztratí svou nadýchanost. Kvalita piškotového těsta závisí na spravně ušlehaném sněhu. Jen se správně ušlehaným sněhem získáme dokonale piškotové těsto. nádoba, ve které budeme šlehat, právě tak jako šlehací metla musí být absolutně čisté, bez sebemenší mastnoty. Dbáme na to aby se k bílkům nedostal ani kousíček žloutku. Správně ušlehaný žloutek můžeme krájet nožem.

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 16.08.02 vloženo
  • 28951x zobrazeno

Ingredience

  • Suroviny na jednu roládu.
  • 8 žloutků
  • 100 g cukru
  • 4 bílky
  • 100 g polohrubé mouky (nebo 80 g hrubé mouky a 20 g škrobové moučky)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Piškotové těsto na roládu

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Pampeliska191
1075 příspěvků 19.08.02 08:42
CHybicka

Zuziku, omlouvam se za chybu, ze jsem nenapsala nadpis, ale mne to nejak preskocilo hned a pak jsem to uz odeslala bez nadpisu. Omlouvam se.

Pampeliska191
1075 příspěvků 19.08.02 08:39
...

Zuziku, ja taky pecu rolady tim zpusobem jako Ty. (obzvlast, kdyz jsem jich pekla na svatbu kolem 20ks). Tento podrobny recept jsem napsala na zadost jedne mlade divky, nebo mne tvrdila, ze se ji nikdy rolada nepovedla. Slibila jsem ji, ze teda poslu na Labuznika podrobny recept, jak nas ucili pect rolady ve skole vareni. Proto jsem to tak dopodrobna napsala. Snad se ji tentokrat pro zacatek podari. Ja vim, poznala jsem uz dle Tvych receptu, ze jsi sikovna kucharinka.Vzdy se na Tve recepty tesim, jen kdyby jich bylo vice. Mej se hezky_ahoj.

Pampeliska191
1075 příspěvků 19.08.02 08:30
Rolady
Labužník Zuzik
286 příspěvků 25.01.09 03:43
Piškotové rolády

jsou jeden z nejčastějších rychlých zákusků,který peču, tak přidávám pár poznatků pro jejich přípravu - celá vejce šlehám s cukrem asi 10 min. elektrickým šlehačem a pak přidám ostatní pří:,–(y - někdy i při opatrném vmíchávání sněhu se stane, že se buď nerozmíchá důkladně nebo že sních „spadne“.
Když je dobře vymazaný a vysypaný plech, tak se upečená roláda krásně s plechu sroluje, na vále rozroluje a nechá vychladnout. Nikdy jsem nepoužívala papíry nebo utěrku a zatím se každá roláda povedla. Jen u kakaové a kokosové dávám do trouby kastrolek s vodou - jsou náchylné k přeschnutí a pak rády praskají.
No a před naplněním není špatné prokapat roládu rumem a pod krém máznout vrstvičku kyselé marmelády.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Kapustičky na slanině

Nejlepší recepty

Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz