Recept Pirátská loď v Rudém moři

Pupek Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Odleželé libové maso nakrájíme na malé špalíčky. Osolíme, opepříme, okmínujeme a promícháme s utřeným česnekem. Do menšího kastrůlku nebo pekáče šupneme lžíci sádla a maso na něm ze všech stran osmahneme. Pak mírně zalijeme vodou nebo vývarem a strčíme do řádně rozdrážděné pece. Za občasného polití výpekem a prošťouchání vařečkou upečeme do křupavě-hněda. V jiném hrnci osmažíme na sádle cibulku do zlatova, přidáme mletou papriku a chvilku necháme zmaillardovatět. Přidáme sterilované zelí i s nálevem a udusíme. Když je zelí měkké, přidáme výpečky i s výpekem a necháme ještě asi 10 min. vyrovnat chutě. Přidáme 2 PL smetany, případně ještě dochutíme solí, pepřem nebo cukrem. Šišku houskového knedlíku podélně rozpůlíme a opatrně vnitřek vydlabeme tak, aby nám ze všech stran zbyl cca 2 cm široký rantlík. Na jednom konci šišky (na zádi) necháme asi tak 5 cm širokou 'palubu'. Trupy lodi necháme chvilku okorat v chladnoucí peci. Kapii nakrájíme na tenká kolečka a na talíři vyrobíme Rudé moře (můžeme použít i listy červeného salátu a moře tak rozbouřit). Do vydlabaných knedlíků nalijeme 'segedín' a spustíme je do moře. Lehce zaprášíme ždibcem mleté papriky a na zadní palubu dáme trošku zvlášť dohněda osmažené cibulky. Během pečení masa a dušení zelí umně vyrobíme ze dvou párátek a proužků papíru (s vlastnoručně namalovanou pirátskou lebkou) dvě vlajky. Ty pak slavnostně vztyčíme na zadní palubě. Hračičkové mohou ještě z něčeho (třeba půlky párku) zabořit doprostřed komín(y), ale moc to v tom zelí nedrží. Pokud se nám náhodou udělá v trupu díra, přejmenujeme recept na 'Titanic', použijeme-li žlutou kapii, změníme i název moře.

Recept je z kategorií: Vepřové maso

Nahlásit recept

  • 04.07.05 vloženo
  • 5194x zobrazeno

Čas přípravy

  • 90 min.

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 300 g vepřové kýty nebo plecka
  • 1 sklenice sterilovaného zelí
  • 1 větší cibule
  • 1 menší cibulka
  • 4 stroužky česneku
  • 1 šiška menšího houskového knedlíku (nepopraskaného!)
  • 2 lžíce smetany
  • sůl, pepř, kmín, mletá paprika
  • sádlo
  • 1 červená kapie.

Doporučená příloha

  • pivo nebo minerálka

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Pirátská loď v Rudém moři

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Pirátská loď v Rudém moři

di
2453 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pirátská loď v Rudém moři

Marmelado, podle mě je to odvozeno od Maillardovy reakce = neenzymové hnědnutí cukrů, lidově řečeno je to ten proces, který probíhá při vaření, hnědnutí a tvoření kůrčičky.

Osceola
217 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pirátská loď v Rudém moři

Jojo, servíruje, to já bych se na takový kreace vyplajzla. Taky, musím předem nahlásit, v kolik hodin chci např. večeřet. Protože, jak to začne vonět, otravuju, kdy už to bude. No a pořád se z kuchyně ozývá, ještě to musí zmehnout, pak ty hrátky na talíři, zabere to čas. Pupek, když vaří, tak si to užívá.

marmelada
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pirátská loď v Rudém moři

Mě snad trefí. Když si představím, že budu patlat loďku ze segedínu. Ale ten recept na samotnej segedoš je skvělej a zkusím to.
Jen by nám Osceola měla sdělit, jestli to opravdu takhle servíruješ. Já ale začínám věřit, že jo.
A k výrazu „zmaillardovatět“. Už jsi to tady někde psal, ale nedobrala jsem se k tomu, co to je. Takže, za prvé: Nevím co to je a za druhé mě ti uráží. (Jo a když se tady maj psát autoři, tak tohle byl Burian).

Pupek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Pirátská loď v Rudém moři

Bluesko, ta minerálka je na umytí rukou :o)
Normální člověk si samozřejmě vezme něco ze sedmého schodu…

Jinak můžeme udělat i variantu „ponorka“ – naplněný knedlík zespoda připlácneme na obracený talíř, rychle to otočíme a pak teprve doplníme zeleninou…

hydraulik
54 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pirátská loď v Rudém moři

Tak zmaillardovatět!No to ti ten výraz zavidím!Výtvarně je to na výši ale u mne vede zmaillardovatět!!

blueska
149 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pirátská loď v Rudém moři

:-) moc pěkné, vaří-li někdo s láskou a fantazií...... slintám, hvězdičkový dojem mi kazí iba ta minerálka .......inu, což, vezmu sobě Endiaron :-))))

1irena
597 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pirátská loď v Rudém moři

Páni, já včera vařila segedín! To je klika, že ten recept je tu až dnes. Obávám se, že bych tu estetickou úpravu asi nezvládala.

Pupek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Pirátská loď v Rudém moři

A zas ten foťák… Mně snad klepne šlak myokardu. Já to neumíííím!!! :o)
Vždyť recept je jenom inspiračka, každý kuchař si to přece udělá po svým. :o)
No a s tou genialitou bych to moc nepřeháněl, Osceola o mně tvrdí, že jsem blbej jak daleko vidím (ještě že jsem krátkozrakej :o)))).
Jo, do toho receptu jsem zapomněl napsat, že se to musí servírovat i jíst setsakramensky rychle, než se trup lodi rozmáčí a rozpadne. Ale i když se nám tím pokazí náš umělecký výtvor, přesto ten šťávičkou naňahňanej knedlíček, to je teprve zobanec!

Eja
3887 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pirátská loď v Rudém moři

Pupíku, Ty jsi fakt geniální :). Jednak ten „segedín“ musí být mňam mňam a hlavně ty Tvé kompozice na talíři jsou dokonalé… Možná s trochou opatrnosti bys foťák v žádné krmi neutopil..a mohl bys nám dopřát i estetický zážitek :)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Reveňový koláč Reveňový koláč
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz