Recept Pinzimonio - italské zdravé pohoštění

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Pinzimonio - italské zdravé pohoštění

Postup

Pěkně poskládat všechnu zeleninu na mísu až na čekanku. Těsně před podáváním rozkrojit čekanku napůl a vykrojit její jádro a zahodit ho (je hořké). Rozdělit lístky a pokapat je citronem. Naaranžovat lístky vedle ostatní zeleniny. Smíchat dohromady bylinky a sůl v malé misce a přidat pepř. Zeleninu podávat s olejem na namáčení a bylinkovou solí na ochucení.

Recept je z kategorií: Chuťovky

Nahlásit recept

  • 14.01.05 vloženo
  • 9210x zobrazeno

Počet porcí

  • 12 porcí

Ingredience

  • 500g mrkve (může být různých druhů)
  • 8 ředkviček
  • 1/2 květáku rozebraného na malé růžičky
  • 1/2 brokolice rozdělěné na růžičky
  • 1 hlava fenyklu (Bulb Anise, Bulb Fennel, Carosella, Fetticus, Fino, Finocchio, Sweet Anise, Italian Fennel, Roman Fennel, Florence Fennel) očištěného a podélce nakrájeného na 8mm proužky
  • 220g zelených mladých fazolek očištěných (Green Beans)
  • 2 červené, nebo žluté papriky očištěné a nakrájené na proužky
  • 6 tenkých zelených šalotek
  • 2 čekanky
  • 1/2 citronu
  • 1/3 hrnku lupínků mořské soli, nebo hrubou sůl
  • 2 lžičky posekaného rozmarýnu
  • čerstvě pomletý pepř
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Pinzimonio - italské zdravé pohoštění

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.09 03:43
Babi,

potěšil mne Tvůj zájem, doufám, že Ti ty saláty budou chutnat stejně jako nám: Salát z fenyklu a pomerančů a
Salát z čekankových puků

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Jeno...

ještě bych Tě chtěla požádat, až budeš mít čas, napiš Tvoje recepty na čekanku a fenykl, člověk si rád rozšiřuje obzor ;o) O tom cukrovém hrášku (Snow Peas) jsem to myslela tak jak to píšeš. Je to jiný hrášek, tak jako ta fazolka je jiná fazolka.

Pěkný Pražský večer!

Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pinzimonio - italské zdravé pohoštění.

Děkuji za podrobné vysvětlení - jsem sice v Praze, ale čekanku (v požadované kvalitě, tj. neosvětlenou a nezhořklou) i „cibule“ fenyklu dostanu jen málokdy. Ale to souvisí i s tím, že z práce chodím tak včas, že stihnu jen nejbližší supermarket. I ty fazolové lusky nejsou pravidelně k mání - ačkoliv je milujeme v jakékoliv podobě. Když dostanu čekanku, dělám moc dobrý salát s jablky a cibulkou a citronovou šťávou. Z fenyklu dělávám báječný „italský“ salát s pomeranči - jen ho dostat. Ještě jeden dotaz: myslela jsem, že ten hrášek, co se jí i s lusky (snad „dřeňový“??) je jiný druh, než ten hrášek, co se z lusků vylupují kuličky. Že to není otázka zralosti, ale sorty. Nejsem odborník, nevím! Srdečně zdravím do Jeseníku.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pinzimonio - Jeno...

Díky za přečtení receptu ;o) Zde jsou odpovědi na Tvůj komentář. Žiji v malém městečku a v Praze je dozajista nepřehledné množství ingrediencí, o které zde ani nezavadím. Čekanku jsem však před několika dny koupila a byla taková na jakou jsem přivyklá z Kanady, absolutně čerstvá. Jediný problém je ten, že si nemohu dopředu naplánovat co koupím, ale koupit to co vidím a pak doma vymýšlet co z toho připravit.
Někdy mám problém s tím, že se mně přemění anglické slovo v české a pak jej napíši i s příznačným vyslovením. Ano, v Kanadě jsem kupovala Anise a tak to slovo patřilo do zázvorky, pochopitelně se správným anglickým vyslovením, což je už napraveno, včetně přidání jiných jmen, které se používají. Děkuji za upozornění.
Co se týče zelených fazolek/Green beans/Haricots verts/Phaseolus vulgaris (mladé, tenkostěnné lusky ostře zelené barvy, které jsou křehké, hladké a uvnitř mají zárodky pozdějších fazolí), tak ty jsou výborné pro lidi s atherosklerosou a diabetiky a pro jiné mají málo kalorií, ale plno vitamínů a minerálů, pomáhají udržovat silné kosti, dobrou paměť, jsou preventivní proti rakovině tlustého střeva, jesou protizánětové, obsahují skoro dvakrát tolik železa než špenát, obsahují antioxidační činidlo atd atd. Avšak obsahují také oxalát/sůl kuseliny šťavelové, při jejiž přílišné konceneraci v těle může zkrystalizovat a proto lidé s existujícím onemocněním ledvin a žlučníku by se měli vyvarovat pojídání zelených fazolek, syrových, nebo vařených, právě tak jako lidé, kteří se snaží zvýšit obsah vápníku ve svém těle, kdy oxalát jeho vstřebání narušuje. Avšak Eja ja každopádně ta povolaná osvětlit to, o co se zde snažím laicky já i s pomocí nějaké té literatury. Pochopitelně jsem udala velice zkrácený seznam kvalit i protikladů zelených fazolek, které mohou také být různé, tak jako existují hraškové lusky s plně vyvinutými hrášky na vyloupání a potom cukrový hrášek, který má jenom náznak příštích hrášků a jí se celý i s luskem. ;o)

Přeji Ti pěkný den!

Eja
3859 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pinzimonio - italské zdravé pohoštění.

Jeno, to máš pravdu, já jsem automaticky to brala jako fenykl a vůbec jsem si nevšimla, že tam je anýz, to se babi překlepla…to by nebylo moc dobré.

Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pinzimonio - italské zdravé pohoštění.

Moc ráda bych tohle konzumovala, jen je občas problém sehnat čekanku (když je na trhu, tak ji často naši „odborníci“ vystaví na světlo a hned je znehodnocená) a pokud mne moje absolutní neznalost angličtiny neplete, tak ještě je třeba obstarat fenykl (fennel) a ne anýz. A ještě jeden dotaz: někde jsem někdy četla, že fazolové lusky by se měly konzumovat vařené a ne syrové. Nevím už ale proč :-(, snad že obsahují nějakou látku, která se musí převařit.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Eji ...

hlavně když to křupe a někdo druhý se s tím čistí a krájí, že ano?

Pěkný víkend!

Eja
3859 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pinzimonio - italské zdravé pohoštění.

Babi, skvělé - manžel květák, brokolici, fazolky, mrkev…v jakékoli tepelné úpravě nevezme do úst, zato mi chodí krást vše syrové, když to krájím. Nekalorické mlsání na večer k vínku - super.

vencal
213 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pinzimonio - italské zdravé pohoštění - Babi

Tak to s manželem souhlasím. Nejlepší dort je uzené. :-)))

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Burbucha009...děkuji!
barbucha009
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Pinzimonio - italské zdravé pohoštění.

řetkvička se píše s „d“ - ŘEDKVIČKA!!!

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Vašku.........

;o))))))))))))))) jednou začas i zelenina je dobrá, manžel však říká, že ji má rád přepasírovanou přes prase :-DDDDDDDDDDDDD

vencal
213 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pinzimonio - italské zdravé pohoštění.

Babi, nechybí tam pořádná flákota masa, takhle to přece nemůže být zdravé. :-)))

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Marinovaná kuřecí křídla

Nejlepší recepty

Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz