Recept PIKANTNÍ TVAROHOVÁ POMAZÁNKA S MRKVÍ

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

PIKANTNÍ TVAROHOVÁ POMAZÁNKA S MRKVÍ

Postup

Mrkev oloupeme, nastrouháme a smícháme s tvarohem, rozdrceným česnekem, bílým vínem, hořčicí, pepřem a solí. Pokud je tvaroh málo pojivý [některé ´supernízkotučné´ měkké tvarohy takové mohou někdy být], můžeme přidat trochu majonézy [či tatarky nebo másla]. Vše dobře promícháme. Můžeme dát schladit do chladničky. Mažeme na jakékoli pečivo, které nám chutná [může být tmavé i světlé]; velmi pěkně se vyjímá na ´jednohubkách´, když ještě na namazanou pomazánku dáme kolečko OLOUPANÉHO čerstvého okurku [jemná světle zelená barva okurku na načervenalé mrkvové pomazánce]. Chutná jak k pivu, tak k vínu!

Recept je z kategorií: Pomazánky

Nahlásit recept

  • 19.06.07 vloženo
  • 12211x zobrazeno

Čas přípravy

  • 13 minut + mazÄ‚

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • asi 3 větší mrkve [odhadujeme dle velikosti nastrouhané hromady]
  • měkký tvaroh [nebo žervé]
  • 4-5 stroužků česneku
  • asi půl deci suchého bílého vína
  • kávová lžička kremžské hořčice
  • špetka mletého pepře
  • sůl
  • [v případě, že je tvaroh málo pojivý, je možné přidat trochu majonézy]

Doporučená příloha

  • samostatná chuťovčička, pojídaná s pečivem dle chuti pojídaček a pojídačů

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 11.12.18 14:00

Tvaroh byl polotučný, přidala jsem 1 PL majonézy. Česneku 2 střední stroužky, víno italské Chardonnay. Mrkve bylo po očištění 120 g, hořčice nejobyčejnější kremžská.

Čerstvou okurku (dle doporučení autora) jsem neměla, posypala jsem jen petrželovou natí. S celozrnným chlebem chutná a nutričně vyvážená svačina. Určitě brzy zopakuji. :potlesk:

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu PIKANTNÍ TVAROHOVÁ POMAZÁNKA S MRKVÍ

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: PIKANTNÍ TVAROHOVÁ POMAZÁNKA S MRKVÍ

Tak tohle mi úplně uniklo, škoda, přeškoda… Ale zkusím co nejdříve, na knackebrotu (a bez té majonézy) se může stát i součástí našeho novoročního dietního programu…:-)
Díky B.

mixtionnant
54 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: PIKANTNÍ TVAROHOVÁ POMAZÁNKA S MRKVÍ - twixik -

děkujeme za dobrý tip – na Silvestra byly Nerovy tvarohové kuličky se šunkou (skvělé) a MI_LANova pomazánka s mrkví a česnekem na jednohubkách (taky skvělé). Nero, děkujeme, MI_LANE, děkujeme, nejen já, ale celá rodina. Všem doporučujeme. A bychom se vzpamatovali, tak potom od bony novoroční bramborový guláš na pivu – a pivo Gambrinus ke gulášku (pro:,–(il tchán –byl to dobrý nápad).

melania
4 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: PIKANTNÍ TVAROHOVÁ POMAZÁNKA S MRKVÍ - snezenko

jsem z Moravy, a tak vím, že se jezdí „do té Kroměříže“, i když to v Čechách nevědí. A stejně Ti děkuji za mluvnickou vsuvku, jelikož díky ní jsem objevila recept, který v naší rodině byl nadšeně přivítán už při jeho čtení! Takže bych vlastně měla poděkovat i autorovi receptu!

snezenka
109 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: PIKANTNÍ TVAROHOVÁ POMAZÁNKA S MRKVÍ

Jenom taková mluvnická vsuvka: zatímco je možné „ten okurek“, i „ta okurka“, tak Olomouc je pouze „ta Olomouc“. Podobně i jako „ta Kroměříž“, odkud pocházím, a vím, že si to lidé často pletou a diví se, že je to rodu ženského :-).

rak21
14 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: PIKANTNÍ TVAROHOVÁ POMAZÁNKA S MRKVÍ

Recept „Tvarůžek s mrkví“ z kategorie „vaříme pro děti“ si chválu zasloužil. Ovšem někteří labužníci psali, že by chyběla varianta „s mrkví na slano“, která však na Labužníku v kategorii pomazánky ovšem je (PIKANTNÍ TVAROHOVÁ POMAZÁNKA S MRKVÍ) – a byla již mnohokrát součástí mého jídelníčku. A tak ji chci také pochválit, a to moc! Zdá se mi dost povedená a hodně mi chutná!

Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: PIKANTNÍ TVAROHOVÁ POMAZÁNKA S MRKVÍ

No, já nevím. Omlouvám se, ale mám dojem, že je možné oboje - v Čechách se užívá „ta okurka“, na Moravě spíše „ten okurek“. Ostatně tyto rozdíly jsou nejen u zeleniny; Čech či Češka například jedou „DO TOHO OLOMOUCE“, Moravan či Moravanka například jedou „DO TÉ OLOMOUCE“. A vzhledem k rozmáhající se tolerantnosti v užívání jazyka, tak bych snad řekl, že je možné oboje; ale jistě to tedy nevím… Tak se raději ještě jednou omlouvám… A budu muset přemýšlet, až budu psát další z mých improvizací a vymýšlených receptů, jaký gramatický tvar použít. A to je správné - přemýšlení procvičuje mozek, aby nezlenivěl! Ovšem vaření a jídlo je také dobré - někdy možná i trochu lepší než přemýšlení…
 Milan

Labužník jandule02
1089 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: PIKANTNÍ TVAROHOVÁ POMAZÁNKA S MRKVÍ

Ta okurka MILANE, prosím.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Hermelín ve víně

Nejlepší recepty

Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz