Recept Pikantní rýže

Polda Indická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

1/ Výroba kořenného sáčku zrníčka černého pepře, černé cibule, římského kmínu, chilli, skořici, lusky kardamomu. zázvor a bobkové listy položte do středu, mušelinového čtverečku. Přiložte rohy k sobě a pevně zavažte. 2/ Do velikého hrnce dejte vodu a přiveďte k varu. Nasypejte rýži, přidejte citrónovou šťávu a podle chuti osolte. Vhoďte kořenný sáček a přiveďte do varu, poté oheň ztlumte, přikryjte pokličkou a na mírném ohni vařte asi 12-15 minut dokud není rýže hotová. Před podáváním kořenný sáček vytáhněte. Příprava v mikrovlnné troubě: vodu, rýži, citrónovou šťávu, sůl podle chuti a kořenný sáček dejte do větší nádoby určené pro přípravu v mikrovlnné troubě, přikryjte a asi 8-10 minut vařte na nejvyšší stupeň, poté ztlumte a vařte ještě 10 minut. Před podáváním vytáhněte kořenný sáček.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 08.03.07 vloženo
  • 5497x zobrazeno

Čas přípravy

  • cca 35 minut

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • Pro přípravu indické rýže je nejlepší dlouhozrnná rýže, a jedna z nejlepších je rýže basmati, která má dlouhá úzká zrna. Basmati roste na úpatí Himalájí, prodává se velmi stará, protože zráním získává speciální vůni a lahodnou chuť. Nedoporučujeme kupovat rychlovarnou, instantní nebo dokonce předvařenou rýži, protože tyto druhy se snadno převaří a výsledkem je kašovitá hmota. Propíráním se rýže zbaví přebytečného škrobu a zůstane při vaření oddělená.
  • -----------------------------------------------------------------------------------
  • Rýže vařená spolu s kořenným sáčkem, který dodává rýži jemnou příchuť. Ujistětě se , že je sáček dobře zavázán, protože pokud by se koření vysypalo do rýže, měla by hořkou příchuť.
  • 1,5 litru vody
  • 400 g dlouhozrnné rýže
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • sůl
  • Kořenný sáček
  • 1/4 lžičky zrníček černého pepře
  • 1/4 lžičky semínek černé hořčice
  • 1/4 lžičky zrnek římského kmínu
  • 2 sušené červené chilli papričky
  • 1 kousek skořicové kůry přelomený na polovinu
  • 2 lusky černého kardamomu
  • 2 lžičky jemně nakrájeného čerstvého zázvoru
  • 2 bobkové listy
  • 1 kousek mušelinu, čtvereček o velikosti asi 12-15 cm

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Pikantní rýže

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Sýrový bramborák

Nejlepší recepty

Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Chléb s celerem Chléb s celerem
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Karbanátky Karbanátky

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz