Recept Pikantní rýže

Indická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

1/ Výroba kořenného sáčku zrníčka černého pepře, černé cibule, římského kmínu, chilli, skořici, lusky kardamomu. zázvor a bobkové listy položte do středu, mušelinového čtverečku. Přiložte rohy k sobě a pevně zavažte. 2/ Do velikého hrnce dejte vodu a přiveďte k varu. Nasypejte rýži, přidejte citrónovou šťávu a podle chuti osolte. Vhoďte kořenný sáček a přiveďte do varu, poté oheň ztlumte, přikryjte pokličkou a na mírném ohni vařte asi 12-15 minut dokud není rýže hotová. Před podáváním kořenný sáček vytáhněte. Příprava v mikrovlnné troubě: vodu, rýži, citrónovou šťávu, sůl podle chuti a kořenný sáček dejte do větší nádoby určené pro přípravu v mikrovlnné troubě, přikryjte a asi 8-10 minut vařte na nejvyšší stupeň, poté ztlumte a vařte ještě 10 minut. Před podáváním vytáhněte kořenný sáček.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 08.03.07 vloženo
  • 4786x zobrazeno

Čas přípravy

  • cca 35 minut

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • Pro přípravu indické rýže je nejlepší dlouhozrnná rýže, a jedna z nejlepších je rýže basmati, která má dlouhá úzká zrna. Basmati roste na úpatí Himalájí, prodává se velmi stará, protože zráním získává speciální vůni a lahodnou chuť. Nedoporučujeme kupovat rychlovarnou, instantní nebo dokonce předvařenou rýži, protože tyto druhy se snadno převaří a výsledkem je kašovitá hmota. Propíráním se rýže zbaví přebytečného škrobu a zůstane při vaření oddělená.
  • -----------------------------------------------------------------------------------
  • Rýže vařená spolu s kořenným sáčkem, který dodává rýži jemnou příchuť. Ujistětě se , že je sáček dobře zavázán, protože pokud by se koření vysypalo do rýže, měla by hořkou příchuť.
  • 1,5 litru vody
  • 400 g dlouhozrnné rýže
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • sůl
  • Kořenný sáček
  • 1/4 lžičky zrníček černého pepře
  • 1/4 lžičky semínek černé hořčice
  • 1/4 lžičky zrnek římského kmínu
  • 2 sušené červené chilli papričky
  • 1 kousek skořicové kůry přelomený na polovinu
  • 2 lusky černého kardamomu
  • 2 lžičky jemně nakrájeného čerstvého zázvoru
  • 2 bobkové listy
  • 1 kousek mušelinu, čtvereček o velikosti asi 12-15 cm

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Pikantní rýže

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Karbanátky

Nejlepší recepty

Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz