Recept Pikantní rýže
Polda
Indická kuchyně
Do oblíbených
Chci uvařit
Tisk
Postup
1/ Výroba kořenného sáčku
zrníčka černého pepře, černé cibule, římského kmínu, chilli, skořici, lusky kardamomu. zázvor a bobkové listy položte do středu, mušelinového čtverečku. Přiložte rohy k sobě a pevně zavažte.
2/
Do velikého hrnce dejte vodu a přiveďte k varu. Nasypejte rýži, přidejte citrónovou šťávu a podle chuti osolte. Vhoďte kořenný sáček a přiveďte do varu, poté oheň ztlumte, přikryjte pokličkou a na mírném ohni vařte asi 12-15 minut dokud není rýže hotová. Před podáváním kořenný sáček vytáhněte.
Příprava v mikrovlnné troubě:
vodu, rýži, citrónovou šťávu, sůl podle chuti a kořenný sáček dejte do větší nádoby určené pro přípravu v mikrovlnné troubě, přikryjte a asi 8-10 minut vařte na nejvyšší stupeň, poté ztlumte a vařte ještě 10 minut. Před podáváním vytáhněte kořenný sáček.
Recept je z kategorií:
Bezmasá jídla
Nahlásit recept
- 08.03.07 vloženo
- 5116x zobrazeno
Čas přípravy
Počet porcí
Ingredience
- Pro přípravu indické rýže je nejlepší dlouhozrnná rýže, a jedna z nejlepších je rýže basmati, která má dlouhá úzká zrna. Basmati roste na úpatí Himalájí, prodává se velmi stará, protože zráním získává speciální vůni a lahodnou chuť. Nedoporučujeme kupovat rychlovarnou, instantní nebo dokonce předvařenou rýži, protože tyto druhy se snadno převaří a výsledkem je kašovitá hmota. Propíráním se rýže zbaví přebytečného škrobu a zůstane při vaření oddělená.
- -----------------------------------------------------------------------------------
- Rýže vařená spolu s kořenným sáčkem, který dodává rýži jemnou příchuť. Ujistětě se , že je sáček dobře zavázán, protože pokud by se koření vysypalo do rýže, měla by hořkou příchuť.
- 1,5 litru vody
- 400 g dlouhozrnné rýže
- 1 lžíce citrónové šťávy
- sůl
- Kořenný sáček
- 1/4 lžičky zrníček černého pepře
- 1/4 lžičky semínek černé hořčice
- 1/4 lžičky zrnek římského kmínu
- 2 sušené červené chilli papričky
- 1 kousek skořicové kůry přelomený na polovinu
- 2 lusky černého kardamomu
- 2 lžičky jemně nakrájeného čerstvého zázvoru
- 2 bobkové listy
- 1 kousek mušelinu, čtvereček o velikosti asi 12-15 cm
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Diskuse k receptu Pikantní rýže
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Pikantní rýže