Recept Pikantní rybí pánev

Dánská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Rybu osolte a pokapejte citronovou stávou. Zeleninu ocistete a nakrájejte na kostky, feferonku, cibuli a cesnek na drobné kosticky.
Ve vetsí pánvi rozehrejte olej a na nem orestujte cibuli do sklovata. Pridejte k ní cesnek a zeleninu a varte asi 5 minut. Zalejte vývarem a do pánve vmíchejte sýr. Do zeleniny vlozte rybu, zakryjte poklickou a duste ca. 15 minut. Nakonec osolte, okorente cayennským peprem, pálivou paprikou a spetkou cili.
Na talírích posypte nakrájenou petrzelkou.

Recept je z kategorií: Ryby


Reklama

Nahlásit recept

  • 12.09.08 vloženo
  • 4048x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 500 g filetu z lososa
  • 3 paprikové lusky
  • 3 karotky
  • 3 rajcata
  • 2 cibule
  • 1 strouzek cesneku
  • stáva z ½ citronu
  • 150 g paprikového sýra
  • sul
  • cayennský pepr
  • 1 feferonka
  • cili prásek
  • spetka pálivé papriky
  • 2 PL oleje
  • cerstvá petrzelka

Doporučená příloha

  • Rýze, brambory.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Pikantní rybí pánev

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Alis
2617 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pikantní rybí pánev, Spisere...

uvažovala jsem o chorobě osoby, která tak ráda mění nicky už dávno… Napadá mě, že by ses měl pokaždé, když vyjdeš z domu, pořádně rozhlédnout, ta osoba nebude daleko… a pokud by se její nemoc zhoršovala, dávala bych si veliký pozor!!! Že by zhrzená milenka??????? :-)))

 
spiser
717 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pikantní rybí pánev. Manana.

Naopak, Manano, povedlo se Ti to hned napoprvé a obrázek jsem videl. Díky za nej i za ostatní informace. V Kodani býval a mozná jeste je Ungarsk vinhus = Madarský vinný dum a tam mívali madarské speciality. Zítra zjistím zda tady porád je a pokud ano, tak by mi mohli poradit.
To ze se nekteré zbozí dostane u vás jeste není zárukou toho, ze se dostane i u nás. Bohuzel. Dánský trh s potravinami je velmi spatne zásoben. Kdybych mel vyjmenovat vsechno to, co tady není, musel bych u toho strávit hodne casu. Jen tak namátkou co tady není: uzené maso, klobásy, tvaroh, kysané zelí, mák, tvaruzky, masové konzervy, jitrnice, jelita, kroupy, rohlíky a dalsí a dalsí. Musí se improvizovat a to je bída! Neco se dostane ve Svédsku v Malmø ale tam to také za moc nestojí.

 
spiser
717 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pikantní rybí pánev. Manana.
 
Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pikantní rybí pánev - Spisere

tak to se nepovedlo, ale je to na mé stránce u tohodle receptu.

 
Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pikantní rybí pánev - Spisere

Kalocsai je super, kamarád, Maďar mi ji občas přiveze i s velkými fazolemi a různými klobásami - to jsou pak děsný hody!
S tím uzením to není jednoduché. Oni to udí v koších z pletiva (teď nevím jestli se mi to povede přiložit) " >jako tady":http://www.manana.cz/…i/peceni.jpg

 
spiser
717 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pikantní rybí pánev. Manana.

Díky za podrobný výklad o paprikách. Ty papriky, o kterých píses, bych urcite od sebe nerozeznal ale to ani není nutné. U nás se stejne nedostanou. Dulezité je ze rozeznám chili od papriky a o to v tomhle receptu slo. Takze to není to samé, jak jsi v Tvém prvním komentári psal.
Pokud vím, tak za nejlepsí papriku vubec se povazuje madarská „Kalocsai paprika“. Ríká se jí také „madarské cervené zlato“. Pred mnoha lety jsem v Madarsku videl její výrobu. Melou ji z velkých susených paprikových lusku. Tady se dostane jen málokdy a to je skoda.
Vlastním elektrickou udírnu a tak jsem premýslel (po tom co jsi se zmínil o uzené paprice), ze bych si ji mohl vyudit sám. Nemás s tím náhodou nejaké zkusenosti? Uvítal bych je.
Jeste jednou dekuji.

 
spiser
717 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pikantní rybí pánev. Manana.
 
spiser
717 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pikantní rybí pánev. Anickav, Di a Bona.

Milé dámy, moc vám dekuji za podporu!! Co se týká imbecilního komentáre od „zpiserka“, tak tady je zase ve hre ten mozkove poskozený hejhula který uz na Labu figuroval pod více pseudonymy. Na takovou nulu je zbytecné obetovat cas. Jeste jednou - díky!

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pikantní rybí pánev.

No, naštěstí on je v pohodě a na psychopatické výlevy nereaguje. A to je moc moc dobře!!
Hlásím se do fan-klubu Spiserových receptů (ačkoli pomalý hrnec nemám a mít nechci, mezi jeho příspěvky je spousta skvostů, z nichž si prostě musí vybrat každý).

 
di
2451 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pikantní rybí pánev - aničko (a další)

Pro mě osobně jsou taky spiserovy recepty zárukou kvality.
Asi si někdo tímhle způsobem spravuje sebevědomí…

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pikantní rybí pánev

Spiserove recepty vzdy vyzeraju doveryhodne, aspon mne su sympaticke. Netusim, preco ho tu niekto nema rad.

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pikantní rybí pánev.

Zpiserko, tak to Tvé pojetí není zrovna labužnický přístup, ale je to Tvoje vaření a budou to konzumovat Tvoji strávníci. Raději než to, „co z toho vyleze“ bych volila ten chleba se sádlem..:-)) Naštěstí existují tyto a podobné stránky, kde se můžeš (a my všichni) inspirovat a leccos naučit. Přeji hodně zdaru!!!

 
zpiserka
16 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pikantní rybí pánev.

Janíčku
Já bych to dala na 15 hodin do pomalého hrnce na LOW a něco by z toho zase vylezlo. Hlavně aby z toho nevylezla zase ta epidemie co je ze steriovaných vajec a pořádně neprovařeného masa vyšší tepltou. Vyhodit se to dá vždycky. Pak teprve chleba se sádlem a cibulí, což nikdy nezklame.

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pikantní rybí pánev.

Za ty hrozné překlepy a chyby se omlouvám, měla jsem to po sobě přečíst.

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pikantní rybí pánev.

Hm, nechci se připojovat ke „kamenování proroků“ ani se nejsem odborník na paprikové pálivosti, rozeznávám akorát chilli paprička - čerstvé, sušené, nebo naložené a pálivou papriku, která je v mém podání mletá a červená. Můj otec miloval cayenský pepř, který si podloudně opatřoval z Francie po celou dobu totality. Upřímně řečeno, rozeznávám různé chuti je u čerstvých chilli papriček, jinak poznám jen stupně pálivosti. Takže k tomuto tématu nepřispěju.
Ale nějak mi „neštymuje“ kombinace zeleniny. Rozhodně mi přijde nesmysl připravovat po stejnou dobu mrken, papriky a rajčata - buď to pojmu jako bolognese, kde se všechno dusí na husto a gumovito nebo bych podusila mrkev, pak přidala papriky a teprve nakonec rajčata a rybu bych připravila zvlášť a společně nechala jen prohřát.
Další věc, které moc nerozumím je paprikový sýr - je to vyzrálý sýr nebo čerstvý sýr nebo popřípadě tavený?
Dělám něco podobného v mnohem jednodušší variantě - losos na grilu politý omáčkou z dušených rajčat, cibule, česneku a chilli papričky a dozdobený kysanou msetanou s drobně usekanou syrovou paprikou. Možná proto mi tvůj recept přijde příliš chuťově komplikovaný.

 
Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pikantní rybí pánev - Spisere

Čili prášek pokud je to výrobek prodávaný pod obchodním názvem Chilli Powder je směs tmavých silně voňavých paprik spolu s česnekem, glutasolem a jinými pří:,–(ami, každý výrobce má jinou směs, v některé je i hodně římského kmínu comino, v některé není třeba vůbec (druhy paprik, ze kterých se většinou vyrábí v U.S.A. jsem popsal v prvním příspěvku dole). Maďarská paprika se dělá z maďarských druhů „najdi pod "hun.."":http://www.g6csy.net/…e/var-h.html a z druhu cascabel, kterému se u nás říká feferóny a v Maďarsku cseresnye. O těchto paprikách lze říci, že mají slabou "maďarskou“ chuť a vůni.
Kajenský pepř cayenne je druh podobný paprikám de árbol a podobně chutná. Ve Francouzské Guyaně se už nevyskytuje. Měl ale to štěstí, že tato země byla francouzskou kolonií a tak se dostal do francouzské kuchyně, což byla dříve jediná uznávaná kuchyně, proto dostal uznání i kayenský pepř jak co se týče své pálivosti, tak i jména. Ještě v první polovině minulého století lidé spíše znali cayennský pepř než pálivou papriku.

A nejsem přesvědčen o tom, že bys od sebe rozeznal mletý cayennský pepř, mletou de árbol, mleté cascabel-feferony, mleté pequín, a jiné mleté pálivé papričky, kdybych ti je dal k posouzení na stejných miskách. Já to nesvedu.

iB´an la echu b´al!

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pikantní rybí pánev.-Spisere,

a jóó..:-) Holt mi to v neděli kolem půlnoci už špatně čte… :-))) To ovšem mění situaci a nejspíš do toho půjdu! Jane, díky za recept, báječný jakož i Tvoje ostatní… B.

 
spiser
717 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pikantní rybí pánev. Bona.

Mrkev se varí/dusí ne pet, ale dvacet minut.

 
spiser
717 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pikantní rybí pánev. Manana.

Manano, s temi paprikami más zrejme pravdu ale kdyz je vsechno jen to samé, jak píses, tak mi vysvetli proc chili prásek voní a chutná úplne jinak nez mletá madarská paprika? A cayennský pepr chutná zase jinak nez paprika. Kdyz je tedy vsechno to samé tak proc se nepouzívá jen jedna paprika?
Nahradit sýr bryndzou je urcite skvelý nápad ale to já nemohu, protoze tady nikdo neví co bryndza je. Tady se nedostane ani tvaroh, natoz pak bryndza.
Uzený chipotle se u nás také nedostane, dostane se nejaká uzená paprika ale ta je odporná.
Az to vyzkousís, tak napis komentár. Hodne zdaru!

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pikantní rybí pánev-Maňánku,

až to zkusíš, mysli na nás ostatní a poděl se o zkušenosti!!
Lososa dělávám často-přečasto; ale tady v tomto případě si nejsem úplně jistá. Přece jenom není to úplně nejlevnější masíčko (v českých podmínkách) a chtěla bych realizovat jen recepty, které jsou chutné a „tutové“. Obrázek vypadá moc krásně, ale pět minut vařená mrkev, paprika a rajčata by moji rodinu asi nenadchly. Mrkev tvrdá, papriky a rajčata rozblemcaná.. někomu to možná vyhovuje, to uznávám, ale já bych si raději počkala na ohlasy. Také proto Labužník existuje, ne?

 
Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pikantní rybí pánev - Bono

když už jsme u toho, tak já bych tam dal místo feferonek uzený chipotle v adobo a místo paprikovýho sejra bryndzu (protože tý papriky už je tam asi dost). No a už to asi budu muset zkusit!

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pikantní rybí pánev-Maňánku,

já bych tam barbarsky frkla své oblíbené drcené feferonky v soli…:-)))
Ale vždycky je fajn, dozvědět se něco nového. (To ovšem neznamená, že na feferonky zanevřu, protože ať už do nich melou cokoli, u mě jsou - dost možná „nelabužnicky“ - stálicí..)

 
Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pikantní rybí pánev - spiser

Cayenský pepř, čili prášek a špetka pálivé papriky je to samé. Kajenský pepř je směs sušených pálivých paprik druhu cayenne, bird chile, de árbol, pequín nebo cascabel (což jsou maďarské feferony), čili prášek je mletá pálivá paprika, a špetka pálivé papriky je zase mletá pálivá paprika. Čili práškem ale asi myslíš tmavý Chili Powder, což je směs mletých paprik pasilla, guajillo, chilaca nebo chilhuacle spolu s česnekem a někdy i cominem.
Promiň, připadalo mi jen že je tam ta paprika v mnoha personifikacích.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Brusinkový koláč z kefíru


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz