Recept Pikantní rajčatový kečup

Pampeliska191 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Omytá rajčata nakrájíme, rozvaříme, přidáme sůl, papriku, drobně nastrouhanou cibuli, ocet a vaříme 20 minut. Hmotu pak protlačíme hustým sítem. Koření vložíme do pytlíčku z řídkého plátna, zavážeme, přidáme do protlačených rajčat a za stálého míchání vaříme, až kečup hodně zhoustne. Horký naplníme do menších sklenic, zazátkujeme vyvařenými korkovými zátkami, zátky zaparafínujeme a uložíme v chladnu. Protože jsme vynechali sterilaci, je kečup určen ke krátkodobé spotřebě. Jinak by se musel sterilovat 15 – 20 minut při bodu varu. Rajčata jsou především bohatým zdrojem vitamínů. Šťáva z rajčat má příznivý vliv na snížení krevního tlaku. Jakostní tvrdší rajčata používáme na plnění, dušení, pečení, smažení a zapékání. Méně jakostních, avšak dobře vyzrálých rajčat používáme k přípravě polévek a omáček. Z přebytků rajčat si můžeme připravit chutný domácí kečup, který přijde k chuti k pečeným i vařeným masům, k uzeninám a vařeným vejcím.

Recept je z kategorií: Konzervace zeleniny

Nahlásit recept

  • 08.09.03 vloženo
  • 27372x zobrazeno

Ingredience

  • 2 kg vyzrálých rajčat
  • 10 g sladké papriky
  • 2 větší cibule
  • 1/4 l octa
  • 1/2 lžičky bílého mletého pepře
  • 2 lžičky horčičného semínka
  • 6 zrnek nového koření
  • 5 hřebíčků
  • kousek celého zázvoru
  • kousek muškátového oříšku
  • 2 lžičky soli

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Pikantní rajčatový kečup

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Pikantní rajčatový kečup

izak
38 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pikantní rajčatový kečup

Barva domácího kečupu bývá mdlá, přece jen ten kupovaný je červenější.
Dělávala jsem domácí kečup, vždy vyšel oranžovohnědý odstín, až mi kamarádka poradila přidat k surovinám červenou řepu. Jedna menší bulva červené řepy na cca 1,5-2 kg rajčat, od oka. Oloupanou řepu uvařit s rajčaty a pomlít (rozmichovat). Skvělé!! Na chuti nic nezkazí, ale barevně velmi pomůže.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Hruškový koláč

Nejlepší recepty

Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Reveňový koláč Reveňový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz