Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
bona Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Kuskus připravíme v hovězím vývaru (řídíme se návodem na obalu). Do rozehřáté pánve cákneme olivový olej a dohněda na něm opečeme kolečka choriza. Klobásu vyjmeme, na výpeku orestujeme nadrobno nasekanou cibuli a podrcený česnek, zasypeme paprikou (opatrně, aby nezhořkla) a zalijeme malým množstvím vývaru. Vrátíme chorizo, zredukujeme tekutinu, přidáme hotový kuskus, scezená zrnka kukuřice, přisolíme a opepříme. Servírujeme sypané čerstvou sekanou petrželkou.
Recept je z kategorií: Těstoviny
zeleninový salát, dobrá je kombinace se sýrem balkánského typu
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
28.7.15 17:05
Připraveno podle receptu, jen místo kukuřice použita konzervovaná cizrna. Výborná rychlovka!
Líbí se mi Uvaření se již líbí 2 labužníkůmOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Pikantní kuskus s chorizem
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
ano, kuskus patří do severní Afriky, ale z historie víme, že Arabové několik století okupovali Španělsko. Svými výpady se dostali docela dost až na sever Španělska, ale pak je zase křesťané zatlačovali zpět. Během těch století se kultura arabská a křesťanská mísila, vznikl z toho dokonce i směr - múdecharský (psáno česky). Nedivila bych se, kdyby se takto pomíchali i kuchyně. Viz tento báječný recept.
Já přidávám ještě na malé kousky nakrájenou rajčatovou dužinu (z čerstvých rajčat!!!) a někdy jsem natolik troufalá, že si tam zamíchám i nějaké zelené listí - nejl. nyní všude prodávané pekingské zelí (podobá se španělskému „salátu“ lechuga - čti lečuga) anebo ledový salát. A místo kukuřice se dá použít právě cizrna nebo vařená čočka anebo fazole.
Rozhodně ale platí, že je to suprové jídlo a zatím jsem se nesetkala s tím, že by někomu nechutnalo.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
vždyť nemusíme být tak ortodoxní, hlavně že nám chutná…:-)))
634 příspěvků 25.1.09 03:43
To je kuskus počesku…
361 příspěvků 25.1.09 03:43
typicky arabské jídlo kuskus a chorizo z vepřového masa mi nějak neladí.
Dělají se ale v arabských zemích severní Afriky malé pikantní klobásky mergesy ". grilují se, tyto by mohly být v tomto jídle. "mergesy " jsou snad ze skopového masa. a jsou grilované výborné.
Bona není zač, chtěla bych to jednou vyzkoušet. Až nastane čas, pak určitě i nafotím.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
tak mi to nedalo a zabrouzdala jsem na stránkách Apetitu…
. Je tam skutečně podobný recept, s tím
rozdílem, že jeho hlavní složku tvoří cizrna. Ale i ten by stál za
vyzkoušení…
Bedli, díky za poučný příspěvek.
Příjemnou neděli všem Bona
Děvčata …tady je počteníčko
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
ještě řekni, že tam jsou stejné ingredience a začnu pátrat po tom, která z mých kamarádek to „vynesla“ z mé kuchyně! Já jsem tenhle pokrm připravovala prvně,když jsem objevila Chorizo…a to už pár let bude…
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Corizo jsou (snad) španělské klobásky, které obsahují asi 90% libového vepřového masa a vyznačují se specifickým způsobem výroby, založené na sušení. Ale možná to někdo z labužníků upřesní…
Já vím hlavně to, že jsou hrozně dobré a jsou k dostání například v supermarketech, většinou balené.
Bona
Že by loňský Apetit? Nedávno mi to prošlo rukou........
P.
634 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak slovo - chorizem - slyším poprvé. Ale na klobásku slyším dobře…