Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Polda Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Bešamel: rozpustíme lžíci másla a přidáme 2 - 3 lžíce polohrubé mouky a děláme jako jíšku. Když se začne obarvovat mírně do růžova, tak vememe trochu vody a vmícháme tak, aby nám vznikla hodně hustá kaše, nesmí vůbec téct. Potom odstavíme. Všechny suroviny mimo sezamových semínek důkladně promícháme v míse do hustoty, aby se daly tvarovat kouličky o velikosti cca golfových míčků. Pokud by směs byla příliš řídká, lze ji dohustit strouhankou. Kouličky následně obalíme v sezamových semínkách, která trošku přitlačíme do povrchu, aby neodpadávala, kuličky smažíme ve velké vrstvě oleje nebo ještě lépe ve fritovacím hrnci. Stačí tak 3 - 4 minuty. Lze podávat jen se zeleninovým salátem, ale každý si může přiložit, co mu chutná. Zdroj : vlastní sbírka
Recept je z kategorií: Jednotlivé chody
viz text
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Pikantní kouličky
256 příspěvků 10.1.11 19:53
Děcka, nehádejte se, vždyť v receptu je napsáno, že děláme jako jíšku. Takže to není ani jíška, ani bešamel. Možná je to prostě zcela nový druh zásmažky a mělo to být napsáno dohromady - jakojíška. Mně osobně rozesmála představa dělání jako jíšky. Že bych manželovi jako uvařila oběd. Ten by čuměl!
jojo, vzdyt ja to jen poznamenala!!! V tom nebylo nic, ale zbla nic proti tobe !
Já přece proti receptu jako takovému nic nemám, nic takového jsem neřekla… Ani o jíšce ředěné vývarem jsem nemluvila, tím pádem ani o velouté. Já mluvila o bešamelu kontra jíšce ředěné vodou… Měla jsem za to, že bešamel je zavedený pojem, netušila jsem, že se v jiných rodinách říká „bešamel“ i různě ochuceným omáčkám z jíšky. Mám ráda Poldovy recepty, speciálně ty indické a jsem ráda, že se zase vrátil někdo, kdo tu ze „starých“ labužníků dlouho nebyl. Jen jsem si dovolila poznámku…
Alis, ale ten recept vypada moooc hezky!! Bez reseni jak se jmenuje omacka, udelam jak je !
Poldo, opravdu se mi ty kulicky nerozpadnou v tom oleji? Prisahej !

To redeni vyvarem je „veloute“ ale lide tomu rikaji besamel a rikat budou. Pan Bechamel to mel rad se smetanou. Z meho poledu se kazde hodi k necemu jinemu, sama delam tzv kvetakovy besamel s drubezimi zaludky a knedlickama, ale redim vyvarem s kvetaku a trosku z tech srdicek. neni to besamel, ale rikej , ze delas veloute kvetakove? Nikdo nebude vedet co to delas, besamel je vzity mezi lidmi at je redena jiska cimkoliv, pouze na hi pozicich, je to zarucene besamelova omacka pana Bechamela.
Při vší úctě - tohle není bešamel, Poldo. Tohle je jíška naředěná vodou. Do bešamelu neodmyslitelně patří smetana, bez ní nebude bešamel bešamelem.