Recept Pikantní guláš Pra

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Je mnoho ověřených receptů na guláš, ale tento mnou osobně mnohokráte vyzkoušený recept mám nejraději a ještě jsem jej v žádné kuchařce ani v receptech nenašel a tady je ať si ho každý zkusí

Postup

Na sádle uděláme malou cibulku drobně nakrájenou do hněda, přidáme nakrájené klobásy a nakrájené maso jemně zaprášené hladkou moukou, orestujeme a zalijeme celým pivem, přidáme sůl, papriku, chilli (raději více), pepř, sojovou omáčku a dusíme 40 min, pak přidáme nahrubo nakrájené cibule a česnek a dusíme 20 min, pak dodáme nakrájené papriky, trochu čerstvého zelí, kečup a dusíme dalších 20 min, případně dochutíme, podáváme s chlebem

Nahlásit recept

  • 16.01.13 vloženo
  • 1950x zobrazeno

Čas přípravy

  • 80 min

Počet porcí

  • 5 porcí

Ingredience

  • 70 dkg vepřového masa nakrájeného na kostky (např. plec)
  • 30 dkg klobás
  • 1 malá + 3 velké cibule
  • česnek
  • sádlo
  • trochu hladké mouky
  • sladká paprika
  • chilli (nebo hodně pálivá paprika)
  • sůl
  • pepř
  • 1 černé pivo
  • trochu sojové omáčky (nemusí být)
  • zelená paprika 3 ks
  • čerstvé zelí (nemusí být)
  • kečup

Doporučená příloha

  • chleba

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Pikantní guláš

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Uživatel je onlineZuzka1973
2272 příspěvků 02.02.13 22:23

@di Já myslím, že když si s tím člověk trošku pohraje, dá se z toho vykřesat dobrý oběd… člověk to ale musí zkusit, třeba si i ledacos připůsobit či poupravit podle své chuti… Odsoudit něco hned, to umí každý ;)
Ale já si s receptem raději pohraju, než bych ho hned smetla ze stolu…
Nikde přece není psáno, že se vše musí dodržet doslova…
Ale kombinace masa s klobásami mne opravdu láká.
Zde vám dávám za pravdu se sojovkou - tu vynechám, ale sám autor píše, že nemusí být… A místo kečupu zde jasně protlak… Sice proti našemu domácímu kečupu nic nemám, ale do guláše mi sedí protlak.
A k tomu mému pozitivnímu přístupu: už mi ani nic jiného nezbývá…

@ucitelas Tak to dělám také… ale každý máme holt rádi něco jiného. Tak autorův „cibulový postup“ respektuji, je pro mne maličkost postup upravit podle našich zvyklostí… Ale nedovolila bych si nikomu vymlouvat něco, co má v své rodině ověřené a chutná jim to tak… A věřím, že stejně tak autora neurazím, když si recept poupavím tak, aby chutnal rodině mé… ;)
A myslím si, že je dobře, že jste do diskuze přidal/a příspěvek s vaším postupem úpravy cibule… Tak by to mělo v diskuzích být - přispět vlastním nápadem, ať si každý může vybrat a vyzkoušet, co mu lépe sedne. Lidé jsme různí, každý máme své chutě, tak to prostě je… :kytka:

ucitelas
328 příspěvků 02.02.13 16:22
proti gustu...

Jestli vám chutná 40 minut dušená kopa cibule v guláši… Já dělám všechnu cibuli do světle hněda. Pak mám rád když se cibule ZCELA rozdusí a gulášek se nemusí zahušťovat. S tím datem zaregistrování máte pravdu, ale nyní se to děje. V tom se vám omlouvám. :oops:

di
2451 příspěvků 02.02.13 14:31

Zuzko, Vašeho pozitivního přístupu si cením, což ale nemění nic na tom, že tenhle recept je paskvil.

Uživatel je onlineZuzka1973
2272 příspěvků 02.02.13 13:45

@jikoll V pohodě :kytka: Nemyslela jsem to ve zlém… jen jsem si zkusila představit tu hromadu masa ;)
Mě se náhodou tvoje verze guláše dost zamlouvá, ráda zkouším nové recepty. Ale počkám si, až budeme mít zase naše domácí klobásy a díky za inspiraci.
A nenech se odradit, když sem tam někdo něco nadhodí… nikdy too nebývá ve zlém úmyslu… Buď se dotyčný na něco ptá pro svoje vlastní ujištění, zda dobře pochopil, nebo někdo upozorní na chybku - jako třeba s tou „gramáží“ masa, ale vždy je to v zájmu všech - aby recept byl co nejpřesnější a srozumitelný pro všechny, i třeba pro začátčníky… Hezký den a spoustu dobrých receptů :kytka:

jikoll
2 příspěvky 02.02.13 13:20

Ta mala cibule do zakladu je udelana dohneda, ty tri jsou na duseni a ten rozdil asi kazdy pozna, jinak nevarim prvni tyden a posuzovat podle data zaregistrovani… no nevim jak je to spolehlive…

jikoll
2 příspěvky 02.02.13 13:16

Ano je toho trochu moc takze x/10, uz jsem to opravil, pardon

gmp
1603 příspěvků 21.01.13 20:34
+

Jistě, jako aperitiv, naprosto skvělé. Pak je Ti úplně fuk jaké suroviny byly do guláše použity.

Příspěvek upraven 21.01.13 v 20:35

tlustá bába
1211 příspěvků 21.01.13 20:02
+

Co se mě týče tak já ≥ ∞!
Ale pozor! To se pívávalo! Říkalo se tomu medvědí mlíko a bylo rozumnější u toho bejt svobodnej. Ze začátku se ohřívalo a pak už se tím nikdo nezdržoval, v závěru byl ten rum, co tenkrát byl ještě Rum. Užívalo se „Co kdo snese!“
Teď jsem si vzpomněla ještě na jeden zabiják. Bulhaři tomu říkali ČUK, jako kladivo, což byla pravda. Dva díly Campari, jeden díl vodky, hodně studený a ještě kousek ledu do toho (kousek, aby se moc neředilo) a k tomu vedro. Úžasně osvěžující, ale jen v malých dávkách. Jinak smrt.

birkana
1682 příspěvků 21.01.13 08:34
do guláše dávám rajský protlak

Místo kečupu dávám rajský protlak (na 1 kg masa cca polévkovou lžíci), ale ne až nakonec. Na orestované maso před přilitím tekutiny :! Jen s protlakem krátce zarestuju - nechám ho částečně zkaramelizovat (ne připálit :evil: ) a pak doliju určenou tekutinu. A bez sójovky @di :mavam:

gmp
1603 příspěvků 21.01.13 06:38
+

Tlustá bába…ale, jakpakto že nemáš díl. Prostě dáš 1/12 z 1/8 másla a k tomu po kapkách 1/2 ze 1/4 rumu (čti půlku ze čtvrtky)No a nýčko si vem procenta a zkus spočítat kolik budeš mít v krvi, když ten zbytek rumu dopiješ.

tlustá bába
1211 příspěvků 20.01.13 21:50
Kuchta patrně dobrá, ale avšak...

Maturovala za JEDNA, ale dávno! Provedla jsem revizi - a skutečně, jsem debil :zed:, vynechala jsem 6% pepře černého (kuličky), záměrně jsem ubrala 0,5% cayenského pepře, přijde mi to cú moc, sama ho nedávám.
Nevážím, neměřím - já TVOŘÍM!
Víte Vy CASINO jedno, co mi dalo práce si vzpomenout, kde mám ten vošahanej, upatlanej a místy nečitelnej a částečně od psa vožranej sešitek ze svých dávných kuchařských začátků?! No, hodně.
Ale zase se královsky bavím! Tak pište! :mavam:
(Díl na klávesnici nemám, procento jo. Tolik k vysvětlení. HOWGH! :D )

casino
4482 příspěvků 20.01.13 21:28
Kuchta patrně dobrá, ale avšak...

…v matice chodila za školu :mrgreen: Chybí vám tam 6,5 lopaty něčeho :think: :)
Já bych to vyjádřilo v „dílech“ a nechalo na každém, zda zvolí míru dutou, či jinou… :)

Edit:
Fffčíl čučím, že tam nemáte pepř… Že by 6,5 lopaty pepře, he? :nevim: :)

Příspěvek upraven 20.01.13 v 21:38

tlustá bába
1211 příspěvků 20.01.13 21:00
gulášů jak hvězd na nebi

S gulášem se člověk nesmí mazat. Čím sofistikovaněji si počínám, tím horší je výsledek.
„Hospodskej“ guláš člověk nevytvoří. Oni používají sušenou smaženou cibuli z desetikilového balení, koncentráty z kyblíku, vlastní „vepřovku“ jen osvícenec, ale to by nevadilo, horší je, když do toho vykydnou hrášek z plechovky a dají tomu nějakej název.
Mě osobně zalahodila tato směs koření (je to v procentech, tak si zvolte velikost jednoho procenta, třeba moka lžičku, kávovou lžičku, polévkovou lžíci nebo lopatu a pak jen násobte, vzniklo-li mnoho, uzavřete do sklenice a nechte na příště, já to dělám „přiměřeně“, taky se s tím nemažu): 60% sladké papriky, 20% pálivé papriky, 1,5% zázvoru, 1,5% kmínu, 2,5% bobkového listu, 1% skořice, 1,5% nového koření, 1,5% muškátového květu, 2% muškátového ořechu, 2% cayenského pepře (nemusí být).
Na sádlo mrsknu pokrájenou kližku, po chvíli cibuli, jak to začne pouštět šťávu, osolím, přiklopím a nechám dusit. Když se vydusí šťáva do tuku, přidám koření, v tom tuku trochu osmahnu, přidám vodu a nechám osudu (respektive občas chodím vyžírat masíčko a případně doleju vodu, když mizí). Když je maso poloměkké, přidám silnější krajíc chleba, nebo nastrouhaný starý chleba a dusím dál, až je masíčko měkké a šťávulinka hustá tak akorát. Dá rozum, že druhý den je gulášek lepší.
Nedávám ani hovězí vývar ani Masox, podle mě si kližka vystačí sama.
Někdo dáváte kližku i s kostí, to je vlastně náhrada „fondu“.
Chleba by měl být pšeničnožitný, ale ne ty nafoukaný blbosti, co se teď prodávají. Taky je rozdíl, jestli je chleba kváskový, nebo z droždí. Kváskový mi přijde kyselejší. Říká se - proti gustu žádný dišputát. Ale podle guláše, taky poznáš kuchaře.

gmp
1603 příspěvků 18.01.13 22:13
+

Pravdu díš, zastřel se mi zrak. :lol:

Uživatel je onlineZuzka1973
2272 příspěvků 18.01.13 16:25

@gmp 20 dkg na osobu? 8o
Je to recept pro 5 lidí a v rozpisu je: 700 dkg masa + 300 dkg klobás 8o
To jen na těchto dvou ingrediencích 1000 dkg - 10 kg v syrovém stavu, tj. deset děleno pěti = 2 kg na osobu :mrgreen:

ucitelas
328 příspěvků 18.01.13 14:02
do základu malá cibulka

A pak posypat třemi velkými, kde je v tom nějaký smysl?? To je divné. Dvacet minut dušené… Opět skvělý recept od čerstvě se zaregistrovaného. Začíná to být pravidlo.

gmp
1603 příspěvků 18.01.13 11:43
birkana+-

Dvacet deka na osobu v syrovém stavu, bych tak tragicky neviděl.

di
2451 příspěvků 17.01.13 17:37

Gmp: jako dodavatel jedné ze složek té pravé staročeské chuti přece, jako bys tu byl na Labužníkovi první den..

gmp
1603 příspěvků 17.01.13 17:05
-

Di, ale my sme to s obywatelem Casinem fakt nepsali. Shlédni na nás, s jakou pokorou před Tebou skláníme neformná těla svá.
Ostatně již jsem někde vypodobnil. Že proti kečupu nic - pokud je z rajčat - to spíše bych se zapostavil nad tou sojovou máčkou. Málo chápu její smysl - jako zahušťovadlo?

birkana
1682 příspěvků 17.01.13 15:10

Prosím autora o opravu množství v ingrediencích (a nebo váhových jednotek) :roll:
700 dkg masa a 300 dkg klobás je tedy i pro mě maxižrouta na 5 porcí přece jen ažaž :lol: :lol: :lol:

di
2451 příspěvků 17.01.13 14:11

No, pánové, hlavně, že je tam sójovka a kečup, ty totiž tomu guláši dodají tu pravou a nefalšovanou „staročeskou chuť“.

casino
4482 příspěvků 17.01.13 11:46
Jestli je 1 černé pivo pořád ještě 0,5 litru...

…tak to vidím spíše na perkelt ;) :mrgreen:

Edit:
Omlouvám se, přehlídl jsem tu mouku v ingr.

Příspěvek upraven 17.01.13 v 11:51

gmp
1603 příspěvků 17.01.13 10:54
-

Co je to čerstvé zelí? - Hlávkové!?! Já bych to dal spíše jako eintopf.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Cibulačka Cibulačka
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz