Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Alis Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Pokud by chtěl někdo vědět zdroj, bohužel, nemám nejmenší tušení. Četla jsem to asi před dvěma lety v nějaké kuchařce, ale v jaké? Opravdu netuším. Ale chutná nám to a je to změna oproti všem kečupům. Pikantní podle toho, co přidám a voňavé po rajčatech…
Aničkov, že máš radost, že k rajčatům přidávám cukr??? Zkus
to
Rajčata spaříme a oloupeme, odstraníme semínka a nakrájíme na drobné kostičky. Chilli papričky nasekáme na drobounko, přidáme sůl, pepř, želírovací cukr a vaříme spolu s hřebíčkem. Původní recept říká, že necháme přes noc stát, podle mých zkušeností jsem nenašla rozdíl. Odstátá směs nebo neodstátá – chutná mi to stejně. Povaříme chviličku, cca 5 minut, přelijeme do zavařovaček, otočíme dnem vzhůru.
Recept je z kategorií: Konzervace Speciality
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
5.9.15 17:19
Letos je hodně rajčat a já hledala inspiraci, co s nimi…
Tohle je dobrota a určitě najde využití. Přidala jsem cibuli, česnek,
kyselé jablko… Mohla jsem dat radsi víc ostrých paprik místo chilli, ale
imto ujde. Miluji sladko pálivou kombinaci!
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Pikantní džem z rajčat
Ejo, Viktorko, děkuji
Závidím letos každému, kdo má nadúrodu, já ještě na dobrá rajčata nenatrefila… Natož nadurozená
Alis, to je geniální základní recepis. Dnes jsem vytvořila ještě variantu druhou, základ stejný, navíc trochu najemno řapíků celeru, stroužeček česneku, strouhnutí čerstvé citronové kúry a trochu citronové šťávy, pepře trochu víc. Byl jsem k tomu základu - půl kila rajčat na půl kila želírovacího sukru - trochu nedůvěřivá, ale
velmi tvárný základ.
Dělala jsem ze čtyř druhů rajčat různých barev, přidala jedno jablko na kostičky, feferonku. Je to moc dobré a moc pěkně do vypadá.
ale nechám to tak 
K minutkovým krůtím/kuřecím prsoum…k ogrilované cuketce…toustíku se sýrem…
P. S. Jejda - „prsoum“
2904 příspěvků 8.8.12 18:07
Mám radosť a veľmi sa mi páči tvoj recept. Kdesi mám niečo podobné napísané na zdrape papiera (už to nikdy neupracem). Mám svoje paradajky, šplhajú sa do neba, už majú vyše 2 metra, cítim sa ako Mičurin. Rada ich zaštipujem, chytám, čuchám si potom ruky, tá zelená vôňa ma fascinuje.
O solaníne viem tiež. Napriek tomu zaváram aj zelené paradajky…s cibuľou a zelerovou vňaťou. Ale na posedenie toho nezjem veľa, možno preto som jedovatá tiež len občas.
Aha, baba čarodějně jedovatá se konečně projevila
Vidíš, Di, a v tom to celé je

Di, od teď vím, proč jsem tak jedovatá
Alis, tohle je molekulární kuchyně Hestona Blumenthala
baví mě.
Stačí přidat kousek, 10cm, ve vakuovém sáčku uchovat v lednici do rána a druhý den horké naplnit do skleniček, myslím, že žádnou újmu mi to ještě nezpůsobilo, tedy až na tu občasnou jedovadost
2452 příspěvků 7.8.12 21:38
Alis, to ses vůbec nedotkla, „povídej a přeháněj“ doma taky s oblibou používáme.
Di, já to nemyslela nijak vážně… Ale fakt mě to nenapadlo, znám jen ze školy, že si mám dávat bacha na nedozrálé brambory a rajčata. Fakt jsem o tom takhle jako ty, odbornice, neuvažovala. Jen mi připadal Dandy nápad na aromatičtější džem jako dobrý.
Ale uznávám, že jsem tydýt a některé (většinu) věci nedomýšlím. A proto ti děkuju za tvé poznatky, byla bych schopná otrávit třičtvrtě rodiny
P. S. „Povídej a přeháněj“ je hláška z dob mého středoškolského studia, tehdy to bylo v Praze oblíbené… nechtěla jsem se tě tím nějak dotknout…
2452 příspěvků 7.8.12 21:25
Alis, nedělej si prču, jo? Vždyť to určitě dobře víš sama, jen Tě to zrovna asi nenapadlo. Vlastně není skoro o čem povídat a přehánět, zná to každý. Rajčata, stejně jako brambory, lilky apod. patří mezi lilkovité (Solanaceae) a ty všechny ve všech svých zelených částech solanin (docela jedovatý alkaloid) obsahují, takže aspoň já osobně bych byla opatrná. Ale proti gustu… Ať si každý vaří tak, jak uzná za vhodné a jak mu to chutná.
Di, to víš, že jsem nepomyslela… Tebe mít doma, ani ty brambory bych neuvařila
Asi máš pravdu, nenapadlo mě to, povídej, přeháněj
2452 příspěvků 7.8.12 21:11
Děvčata, nechci vám kazit radost, ale pokud jde o ty větvičky, na solanin jste pomyslely? Je ve všech částech rajčete, takže i v těch větvičkách a listech. Osobně bych neriskovala…
JOOOOO!!! Dando, jsi geniální!!! Proč mě to dodnes nenapadlo, když chodím očichávat právě ty větvičky??? Nepřebije to ale tu vůni hřebíčku? Nepřebije, bude to rajčatově skvěle aromatické a voňavé po koření.
Díky. Asi těžko pochopím, že mě to fakt zatím nenapadlo. Heinz by ti měl platit, ušetřil by kopu rajčat
Alis, před koncem varu přidávám kus zelené rajčatové větve, nechám s ní přes noc v lednici, druhý den k bodu varu a do skleniček, bez větve

Nejvíc aroma je právě ve větvích
Ejo, já jsem si letos melounové želé zakázala, Campari mi nějak rychle těká

Ale kdyby ti nějaké zbylo… Nechám se pozvat, ráda
Jo a tempo zvolním snadno, když napíšu tři recepty za rok, je to pro mě výkon
Alis, zvolni tempo
Tvoje poslední tři recepty musím vyzkoušet,
jeden lepší než druhý. Zítra začnu, asi tím melounovým želé.