Recept Pikantní džem z rajčat

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Pokud by chtěl někdo vědět zdroj, bohužel, nemám nejmenší tušení. Četla jsem to asi před dvěma lety v nějaké kuchařce, ale v jaké? Opravdu netuším. Ale chutná nám to a je to změna oproti všem kečupům. Pikantní podle toho, co přidám a voňavé po rajčatech…

Aničkov, že máš radost, že k rajčatům přidávám cukr??? Zkus to :-)

Postup

Rajčata spaříme a oloupeme, odstraníme semínka a nakrájíme na drobné kostičky. Chilli papričky nasekáme na drobounko, přidáme sůl, pepř, želírovací cukr a vaříme spolu s hřebíčkem.

Původní recept říká, že necháme přes noc stát, podle mých zkušeností jsem nenašla rozdíl. Odstátá směs nebo neodstátá – chutná mi to stejně.

Povaříme chviličku, cca 5 minut, přelijeme do zavařovaček, otočíme dnem vzhůru.

Recept je z kategorií: Konzervace Speciality


Reklama

Nahlásit recept

  • 06.08.12 vloženo
  • 3946x zobrazeno

Ingredience

  • 500 g rajčat
  • 500 g želírovacího cukru
  • chilli papričky dle chuti
  • hřebíček
  • sůl
  • pepř všech barev, lehce nadrcený

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

viktorka11 05.09.15 17:19

Letos je hodně rajčat a já hledala inspiraci, co s nimi…
Tohle je dobrota a určitě najde využití. Přidala jsem cibuli, česnek, kyselé jablko… Mohla jsem dat radsi víc ostrých paprik místo chilli, ale imto ujde. Miluji sladko pálivou kombinaci!

Diskuse k receptu Pikantní džem z rajčat

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Alis
2617 příspěvků 09.09.15 05:07

Ejo, Viktorko, děkuji :-)

Závidím letos každému, kdo má nadúrodu, já ještě na dobrá rajčata nenatrefila… Natož nadurozená :-)

 
Eja
3808 příspěvků 11.08.12 20:43

Alis, to je geniální základní recepis. Dnes jsem vytvořila ještě variantu druhou, základ stejný, navíc trochu najemno řapíků celeru, stroužeček česneku, strouhnutí čerstvé citronové kúry a trochu citronové šťávy, pepře trochu víc. Byl jsem k tomu základu - půl kila rajčat na půl kila želírovacího sukru - trochu nedůvěřivá, ale :potlesk: velmi tvárný základ.

 
Eja
3808 příspěvků 11.08.12 12:38

Dělala jsem ze čtyř druhů rajčat různých barev, přidala jedno jablko na kostičky, feferonku. Je to moc dobré a moc pěkně do vypadá.
K minutkovým krůtím/kuřecím prsoum…k ogrilované cuketce…toustíku se sýrem… :mavam:
P. S. Jejda - „prsoum“ :mrgreen: ale nechám to tak :lol:

 
anickav
2904 příspěvků 08.08.12 18:07
Alis, to vieš,

Mám radosť a veľmi sa mi páči tvoj recept. Kdesi mám niečo podobné napísané na zdrape papiera (už to nikdy neupracem). Mám svoje paradajky, šplhajú sa do neba, už majú vyše 2 metra, cítim sa ako Mičurin. Rada ich zaštipujem, chytám, čuchám si potom ruky, tá zelená vôňa ma fascinuje.
O solaníne viem tiež. Napriek tomu zaváram aj zelené paradajky…s cibuľou a zelerovou vňaťou. Ale na posedenie toho nezjem veľa, možno preto som jedovatá tiež len občas. :mavam:

 
Alis
2617 příspěvků 07.08.12 23:01

Aha, baba čarodějně jedovatá se konečně projevila :-)

Vidíš, Di, a v tom to celé je :-) :-) :-)

 
danda  07.08.12 22:57

Di, od teď vím, proč jsem tak jedovatá :-)

Alis, tohle je molekulární kuchyně Hestona Blumenthala :-) baví mě.
Stačí přidat kousek, 10cm, ve vakuovém sáčku uchovat v lednici do rána a druhý den horké naplnit do skleniček, myslím, že žádnou újmu mi to ještě nezpůsobilo, tedy až na tu občasnou jedovadost :-)

 
di
2451 příspěvků 07.08.12 21:38

Alis, to ses vůbec nedotkla, „povídej a přeháněj“ doma taky s oblibou používáme.

 
Alis
2617 příspěvků 07.08.12 21:32

Di, já to nemyslela nijak vážně… Ale fakt mě to nenapadlo, znám jen ze školy, že si mám dávat bacha na nedozrálé brambory a rajčata. Fakt jsem o tom takhle jako ty, odbornice, neuvažovala. Jen mi připadal Dandy nápad na aromatičtější džem jako dobrý.

Ale uznávám, že jsem tydýt a některé (většinu) věci nedomýšlím. A proto ti děkuju za tvé poznatky, byla bych schopná otrávit třičtvrtě rodiny :-)

P. S. „Povídej a přeháněj“ je hláška z dob mého středoškolského studia, tehdy to bylo v Praze oblíbené… nechtěla jsem se tě tím nějak dotknout…

 
di
2451 příspěvků 07.08.12 21:25

Alis, nedělej si prču, jo? Vždyť to určitě dobře víš sama, jen Tě to zrovna asi nenapadlo. Vlastně není skoro o čem povídat a přehánět, zná to každý. Rajčata, stejně jako brambory, lilky apod. patří mezi lilkovité (Solanaceae) a ty všechny ve všech svých zelených částech solanin (docela jedovatý alkaloid) obsahují, takže aspoň já osobně bych byla opatrná. Ale proti gustu… Ať si každý vaří tak, jak uzná za vhodné a jak mu to chutná.

 
Alis
2617 příspěvků 07.08.12 21:17

Di, to víš, že jsem nepomyslela… Tebe mít doma, ani ty brambory bych neuvařila :-)

Asi máš pravdu, nenapadlo mě to, povídej, přeháněj :-)

 
di
2451 příspěvků 07.08.12 21:11

Děvčata, nechci vám kazit radost, ale pokud jde o ty větvičky, na solanin jste pomyslely? Je ve všech částech rajčete, takže i v těch větvičkách a listech. Osobně bych neriskovala…

 
Alis
2617 příspěvků 07.08.12 20:31

JOOOOO!!! Dando, jsi geniální!!! Proč mě to dodnes nenapadlo, když chodím očichávat právě ty větvičky??? Nepřebije to ale tu vůni hřebíčku? Nepřebije, bude to rajčatově skvěle aromatické a voňavé po koření.

Díky. Asi těžko pochopím, že mě to fakt zatím nenapadlo. Heinz by ti měl platit, ušetřil by kopu rajčat :-D

 
danda  07.08.12 19:39

Alis, před koncem varu přidávám kus zelené rajčatové větve, nechám s ní přes noc v lednici, druhý den k bodu varu a do skleniček, bez větve :-)
Nejvíc aroma je právě ve větvích :-)

 
Alis
2617 příspěvků 07.08.12 19:17

Ejo, já jsem si letos melounové želé zakázala, Campari mi nějak rychle těká :-)
Ale kdyby ti nějaké zbylo… Nechám se pozvat, ráda :-)

Jo a tempo zvolním snadno, když napíšu tři recepty za rok, je to pro mě výkon :-)

 
Eja
3808 příspěvků 07.08.12 18:34

Alis, zvolni tempo :) Tvoje poslední tři recepty musím vyzkoušet, jeden lepší než druhý. Zítra začnu, asi tím melounovým želé.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Brusinkový koláč z kefíru


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz