Recept Pikantní džem z rajčat

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Pokud by chtěl někdo vědět zdroj, bohužel, nemám nejmenší tušení. Četla jsem to asi před dvěma lety v nějaké kuchařce, ale v jaké? Opravdu netuším. Ale chutná nám to a je to změna oproti všem kečupům. Pikantní podle toho, co přidám a voňavé po rajčatech…

Aničkov, že máš radost, že k rajčatům přidávám cukr??? Zkus to :-)

Postup

Rajčata spaříme a oloupeme, odstraníme semínka a nakrájíme na drobné kostičky. Chilli papričky nasekáme na drobounko, přidáme sůl, pepř, želírovací cukr a vaříme spolu s hřebíčkem.

Původní recept říká, že necháme přes noc stát, podle mých zkušeností jsem nenašla rozdíl. Odstátá směs nebo neodstátá – chutná mi to stejně.

Povaříme chviličku, cca 5 minut, přelijeme do zavařovaček, otočíme dnem vzhůru.

Recept je z kategorií: Konzervace Speciality


Reklama

Nahlásit recept

  • 06.08.12 vloženo
  • 4218x zobrazeno

Ingredience

  • 500 g rajčat
  • 500 g želírovacího cukru
  • chilli papričky dle chuti
  • hřebíček
  • sůl
  • pepř všech barev, lehce nadrcený

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

viktorka11 05.09.15 17:19

Letos je hodně rajčat a já hledala inspiraci, co s nimi…
Tohle je dobrota a určitě najde využití. Přidala jsem cibuli, česnek, kyselé jablko… Mohla jsem dat radsi víc ostrých paprik místo chilli, ale imto ujde. Miluji sladko pálivou kombinaci!

Diskuse k receptu Pikantní džem z rajčat

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Alis
2617 příspěvků 09.09.15 05:07

Ejo, Viktorko, děkuji :-)

Závidím letos každému, kdo má nadúrodu, já ještě na dobrá rajčata nenatrefila… Natož nadurozená :-)

 
Eja
3820 příspěvků 11.08.12 20:43

Alis, to je geniální základní recepis. Dnes jsem vytvořila ještě variantu druhou, základ stejný, navíc trochu najemno řapíků celeru, stroužeček česneku, strouhnutí čerstvé citronové kúry a trochu citronové šťávy, pepře trochu víc. Byl jsem k tomu základu - půl kila rajčat na půl kila želírovacího sukru - trochu nedůvěřivá, ale :potlesk: velmi tvárný základ.

 
Eja
3820 příspěvků 11.08.12 12:38

Dělala jsem ze čtyř druhů rajčat různých barev, přidala jedno jablko na kostičky, feferonku. Je to moc dobré a moc pěkně do vypadá.
K minutkovým krůtím/kuřecím prsoum…k ogrilované cuketce…toustíku se sýrem… :mavam:
P. S. Jejda - „prsoum“ :mrgreen: ale nechám to tak :lol:

 
anickav
2904 příspěvků 08.08.12 18:07
Alis, to vieš,

Mám radosť a veľmi sa mi páči tvoj recept. Kdesi mám niečo podobné napísané na zdrape papiera (už to nikdy neupracem). Mám svoje paradajky, šplhajú sa do neba, už majú vyše 2 metra, cítim sa ako Mičurin. Rada ich zaštipujem, chytám, čuchám si potom ruky, tá zelená vôňa ma fascinuje.
O solaníne viem tiež. Napriek tomu zaváram aj zelené paradajky…s cibuľou a zelerovou vňaťou. Ale na posedenie toho nezjem veľa, možno preto som jedovatá tiež len občas. :mavam:

 
Alis
2617 příspěvků 07.08.12 23:01

Aha, baba čarodějně jedovatá se konečně projevila :-)

Vidíš, Di, a v tom to celé je :-) :-) :-)

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 07.08.12 22:57

Di, od teď vím, proč jsem tak jedovatá :-)

Alis, tohle je molekulární kuchyně Hestona Blumenthala :-) baví mě.
Stačí přidat kousek, 10cm, ve vakuovém sáčku uchovat v lednici do rána a druhý den horké naplnit do skleniček, myslím, že žádnou újmu mi to ještě nezpůsobilo, tedy až na tu občasnou jedovadost :-)

 
di
2451 příspěvků 07.08.12 21:38

Alis, to ses vůbec nedotkla, „povídej a přeháněj“ doma taky s oblibou používáme.

 
Alis
2617 příspěvků 07.08.12 21:32

Di, já to nemyslela nijak vážně… Ale fakt mě to nenapadlo, znám jen ze školy, že si mám dávat bacha na nedozrálé brambory a rajčata. Fakt jsem o tom takhle jako ty, odbornice, neuvažovala. Jen mi připadal Dandy nápad na aromatičtější džem jako dobrý.

Ale uznávám, že jsem tydýt a některé (většinu) věci nedomýšlím. A proto ti děkuju za tvé poznatky, byla bych schopná otrávit třičtvrtě rodiny :-)

P. S. „Povídej a přeháněj“ je hláška z dob mého středoškolského studia, tehdy to bylo v Praze oblíbené… nechtěla jsem se tě tím nějak dotknout…

 
di
2451 příspěvků 07.08.12 21:25

Alis, nedělej si prču, jo? Vždyť to určitě dobře víš sama, jen Tě to zrovna asi nenapadlo. Vlastně není skoro o čem povídat a přehánět, zná to každý. Rajčata, stejně jako brambory, lilky apod. patří mezi lilkovité (Solanaceae) a ty všechny ve všech svých zelených částech solanin (docela jedovatý alkaloid) obsahují, takže aspoň já osobně bych byla opatrná. Ale proti gustu… Ať si každý vaří tak, jak uzná za vhodné a jak mu to chutná.

 
Alis
2617 příspěvků 07.08.12 21:17

Di, to víš, že jsem nepomyslela… Tebe mít doma, ani ty brambory bych neuvařila :-)

Asi máš pravdu, nenapadlo mě to, povídej, přeháněj :-)

 
di
2451 příspěvků 07.08.12 21:11

Děvčata, nechci vám kazit radost, ale pokud jde o ty větvičky, na solanin jste pomyslely? Je ve všech částech rajčete, takže i v těch větvičkách a listech. Osobně bych neriskovala…

 
Alis
2617 příspěvků 07.08.12 20:31

JOOOOO!!! Dando, jsi geniální!!! Proč mě to dodnes nenapadlo, když chodím očichávat právě ty větvičky??? Nepřebije to ale tu vůni hřebíčku? Nepřebije, bude to rajčatově skvěle aromatické a voňavé po koření.

Díky. Asi těžko pochopím, že mě to fakt zatím nenapadlo. Heinz by ti měl platit, ušetřil by kopu rajčat :-D

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 07.08.12 19:39

Alis, před koncem varu přidávám kus zelené rajčatové větve, nechám s ní přes noc v lednici, druhý den k bodu varu a do skleniček, bez větve :-)
Nejvíc aroma je právě ve větvích :-)

 
Alis
2617 příspěvků 07.08.12 19:17

Ejo, já jsem si letos melounové želé zakázala, Campari mi nějak rychle těká :-)
Ale kdyby ti nějaké zbylo… Nechám se pozvat, ráda :-)

Jo a tempo zvolním snadno, když napíšu tři recepty za rok, je to pro mě výkon :-)

 
Eja
3820 příspěvků 07.08.12 18:34

Alis, zvolni tempo :) Tvoje poslední tři recepty musím vyzkoušet, jeden lepší než druhý. Zítra začnu, asi tím melounovým želé.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Kuře na medu Kuře na medu
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz