Recept Pikantní a jednoduché krůtí maso

(Hodnoceno 2x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Pikantní a jednoduché krůtí maso

Postup

V kastůlku si na maximum rozpálíme olej na kterém zprudka osmahneme krůtí maso, na porce podle strávníků, a to ze všech stran- pak ho vyndáme bokem. Na olej přidáme nakrájený špek, za chvilku nakrájenou cibulku na proužky a vhodíme kuličky nového koření a necháme všechno osmahnout. Poté vrátíme osmahnuté maso, osolíme a dusíme na malém plameni nejméně 1 hodinu přikryté pokličkou. Necháme jen tak málinko probublávat ve vlastní šťávě, občas zamíchat- vznikne nám fakt pikantní sos! Ke konci dušení jen přidáme oříšek másla na zjemnění a můžeme servírovat. Dobrou chuť! Recept je rodinný po mojí mamince a kdo ochutnal, musel odejít s napsaným receptem.

Recept je z kategorií: Krůta či krocan

Nahlásit recept

  • 11.11.08 vloženo
  • 60673x zobrazeno

Čas přípravy

  • 90 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 600 g krůtího masa
  • 200 g dobrého špeku
  • 1 větší cibule, nebo 2 malé
  • 5 kuliček nového koření
  • sůl
  • trochu oleje na opečení masa
  • oříšek másla

Doporučená příloha

  • brambory, rýže......

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

I.Mlyn. 18.10.16 20:01

Fotku jsem bohužel nestihl, maso úžasně šťavnaté a dobré. Jako přílohu jsem upekl směs batátu a Hokaido dýně, pak lehce rozšťouchané. Skvělé.

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 28.10.13 14:02

Výborné :)
Příště se nebudu bát dát více cibule.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

Jari 20.1.13 11:55

.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Pikantní a jednoduché krůtí maso

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Pikantní a jednoduché krůtí maso

parles
302 příspěvků 4.12.15 11:13

Moc dobrá úprava krůtího masa! Použil jsem horní stehno a dodržel recept včetně všech tuků, asi tam opravdu patří. A pokud se týká pikantnosti - jestli pro někoho pikantní = pálivé, tak to v tomto receptu není. Já si ale myslím že pikantní = plné chutí a to tady je. Nebo se mýlím?

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pikantní a jednoduché krůtí maso-lachtan,

to jsi mi udělala radost, že sis pro návštěvu vybrala zrovna můj recept a vyzkoušela ho! Je to jídlo nenáročné na čas i na práci s ním- můžou to dělat i začátečníci, protože se to vaří téměř samo. A ty brambory k tomu nemají chybu, také je máme nejraději. Tak dík a je prima, že jste si pochutnali, to mi vždycky udělá největší dobrý pocit, že tu není ten recept zbytečně. T.

lachtan
8 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pikantní a jednoduché krůtí maso

Včera jsem pro něčekanou návštěvu využila tenhle recept, použila jsem krútí prsa. Nemusela jsem strávit moc času u plotny, dusilo se samo a já vesele konverzovala, výsledek mňam. Udělala jsem k tomu šťouchané brambory, kde jsem využila šťávičku a pro barevný efekt dušená baby karotky na másle. Nezbylo nic.

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pikantní a jednoduché krůtí maso

Takhle hezky jste si tady povídali do noci a já už v pánu- dělám celý dny policajta a odháním cizí psy, kteří tu vytváří frontu, neboť naše 2 pidiholky se hárají, fakt vysilující,hi,hi.
Taky k jídlu, máme raději stehna a to téměř ze všech ptáků a pro nás by byli ideální stonožkoví ptáčci. A nejraději krůtí maso, zdá se nám chuťově ještě lepší, než kuřecí. Třeba řízky, to je velkej rozdíl! Už dost, dostávám chutě- jedeme nakupovat, tak jedno stehno zase hodím do košíku. T.

mrtvola
1394 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pikantní a jednoduché krůtí maso

Holky, máslo ne, omáčka se dá zredukovat a myslete na nás dietáře.
Alis, jukni za chvíli na mail.

Alis
2617 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pikantní a jednoduché krůtí maso, Dando...

tak dobře, ukecala jsi mě… jestli mi rodinka vyroste z kalhot, pošlu ti účet :-)))

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Pikantní a jednoduché krůtí maso - Alis :-)

pokud se mohu zamíchat :-), olej je zbytečný, špek se může zpoloviny smíchat s něčím libovějším, ale to máslo, musí být čerstvé a opravdové :-) na úplný závěr - to je lahůdka, zahustí šťávu a dodá sametovou hebkost a vůni a … já bych ho určitě dala, aspoň oříšek :-)

Alis
2617 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pikantní a jednoduché krůtí maso, Mrtvolko...

ani nevíš, jak jsem ráda, že jsi napsala o množství tuku - myslela jsem si už, že jsem trochu úchylná, já skoro každé jídlo stahuji a tuk redukuji. Tady bych to udělala taky, maso bych opékala na roztopeném špeku, olej mi připadá nadbytečný (tedy pro mě, já tloustnu už po přečtení receptu), a máslo jsem mínila vynechat určitě… jídlo mi připadá samo o sobě jemné, nemyslím, že je potřeba zjemňovat máslem… ale jak říkám, nejdřív uvařím… sice sotva ochutnám, ale rodina si může dovolit dokonce se i najíst

mrtvola
1394 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pikantní a jednoduché krůtí maso

Prsa jsou i můj favorit. A víno je určitě moc dobře doplňuje. Se špekem nepolemizuju, jen s jeho množstvím. Používám raději tyrolský, tam skutečně stačí jen malý kousíček k „navonění“.

Alis
2617 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pikantní a jednoduché krůtí maso, no prosím, Ejo,

to já bych zase preferovala vykostěná stehna, prsa nám všem připadají taková suchá (i když krůtí méně, než kuřecí)

Eja
3861 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pikantní a jednoduché krůtí maso

No já bych rozhodně dala prsa - na menší kousky nebo spíš tenké plátky, s dobře vyuzeným špekem.....Dělala jsem zrovna nedávno na podobném základě - cibule, špek, z krůtích prsou takové to " co dům dal" ( dal feferonky, česnek, bylinky, kousek masité papriky a střik bílého vína) a ten špek jde ke krůtím prsoum velmi dobře. Vůbec krůtí prsa jsou velmi univerzální surovina, máme radši než kuřecí.

mrtvola
1394 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pikantní a jednoduché krůtí maso

Jo, jo - díky, díky. Třeba u nás doma se tmavé maso z krůty nikdy nějak nestká s ohlasem.

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pikantní a jednoduché krůtí maso

V tom pomalém hrnci by to šlo určitě a bude to třeba ještě lepší. Já ho sice nemám, ale logicky to tak určitě bude.
Jo a toho tuku tam zas tolik není- oleje trochu, oříšek másla je malinkej a něco se vydusí z toho špeku.

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pikantní a jednoduché krůtí maso

Maso jsem dělala už všelijaké, např.prsa, spodní stehno, horní stehno a jednou dokonce křídla a nemůžu říct, že by v tom byl až takový rozdíl chutí.
Jinak sos je samozřejmně mastnější a nedává se naběračkou jako omáčka, ale třeba rozmačkané brambůrky nacucané sosíkem to je ňamka a to samé rýže.

mrtvola
1394 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pikantní a jednoduché krůtí maso

No, asi budu za Pepánka Nezdaru, ale já bych to po uvaření primárně nechala vystydnout a sebrala přebytečný tuk. Prostě mi přijde, že třetina váhy masa plus olej plus ještě máslo je na křehké lidské zažívání moc. Pro jemnou pikantnost bych přidala pepř, bobkový list, pár kapek balsamica a kaprlata. A nezjemňovala bych máslem.
Taky by mě zajímalo, jako krůtí maso má autorka na mysli, protože krůta je pověstná tím, že má mnoho druhů mas.
A ten PM, že by to nebyl až tak špatný nápad???

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Pikantní a jednoduché krůtí maso

co to čtu ?! Pomalé a dlouhé dušení ! To je přece jako stvořené pro pomalý hrnec, že zpiserko?

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pikantní a jednoduché krůtí maso- omluva

Já to zblbla- pardon, kari NE, ale chilli!

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pikantní a jednoduché krůtí maso- děvčata

No jasně, když má někdo rád pokrm ostřejší, je třeba ho něčím říznout! Ty papričky i to kari je dobrý nápad. Přeji vám dobrou chuť oběma i rodinám. T.

Alis
2617 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pikantní a jednoduché krůtí maso, Ejo

že to bude dobré, o tom od počátku nepochybuji, já mám jen jinou představu pikantnosti, Ejo, asi jako tvůj manžel. Pro mě je nové koření nasládlé a máslo přidávám pro zjemnění. Jinak - krůtu máme rádi, nejmladší synek si ji dá pikantní podle terrinky, nám ostatním ji „trochu“ přibrousím :-)

Eja
3861 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pikantní a jednoduché krůtí maso

Alis, zkus si představit to maso, špek, cibuli a nové koření, jak se hodinku pod pokličkou úplně pomaličku dusí…já si myslím, že ta výsledná chuť bude moc dobrá - dejme tomu jemně pikantní. V první chvíli jsem si myslela, že je to MI_LANův recept :-) ( Terrinko, to je super chvála, jeho recepty jsou geniální) Myslím, že zá:,–(ní fígl je ta hodně dlouhá doba dušení. Já to rozhodně vyzkouším, manželovi to budu muset něcím připikantnit…

Alis
2617 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pikantní a jednoduché krůtí maso, jasně, Terrinko,

vyzkouším to tajemný překvapení, maximálně ke konci přidám pár chilli papriček :-)))

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pikantní a jednoduché krůtí maso- alis,

to je právě to tajemný překvapení! Recept jakože nic moc a výsledná chuť opravdu moc dobrá a je to právě na té kombinaci krůtího masa, koření, špeku a cibule.
Jak píše anička, musíš vyzkoušet, abys to rozluštila a ochutnala! Jistě by to šlo i z jiného ptáka, ale u tohoto je právě ta chuť krůtího charakteristická a nejlepší. Dej vědět až vyzkoušíš a ať ti chutná. T.

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pikantní a jednoduché krůtí maso

Ja sa Ti čudujem, nerobíš takéto nejaké soteau?

Alis
2617 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pikantní a jednoduché krůtí maso

no jasně, Aničko, znáš to, sytý hladovému a kuchař kuchaři nevěří :-)

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pikantní a jednoduché krůtí maso

Kým nevyskúšaš, nebudeš veriť?

Alis
2617 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pikantní a jednoduché krůtí maso

nemůžu si pomoct, čtu to už potřetí a pořád se ptám, z čeho vznikne ta pikantnost? Asi to budu muset vyzkoušet, baych na to přišla

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Tatranské kuře Tatranské kuře
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz