Recept Pesto Genovese Veg

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Pesto Genovese

Postup

Něco na úvod:

Pesto Genovese je jedna z nejlepších voleb pokud vybíráte kvalitního spoluhráče k těstovinám. Recept , který ,jak název napovídá, pochází z italského Janova je ale častokrát zneuctěn různými variantami, které pak s původním pestem nemají nic společného i jeho aplikace jsou kolikrát šílené. Pokud vám někdo někdy doporučí pesto na pizzu a podobné výmysly tak ho raději neposluchejte. Pesto je určeno většninou k těstovinám a pak jej můžeme servírovat s gnocchi, ale to už je zase jiný příběh a možná další recept , kerý si pro vás připravím. Samozřejmě pokud vám je líto , stejně jako mě, nechávat po dojezení zbytky pesta na talíři, tak doporučuji „vytřít“ např. focacciou :-) .

Bazalka

Základ pesta, jakožto i Italské kuchyně, jsou čerstvé a autentické suroviny. V tomto receptu hraje prim čerstvá bazalka, kterou nelze NIČÍM nahradit. Dá se sehnat prakticky celoročně i mimo sezonu ale budete muset trochu pátrat. Pokud můžu doporučit, tak bazalku jsem našel vždy v Intersparu, občas se vyskytne v Tescu nebo Lidlu.

Pecorino romano

Sýr, který jsem v Čechách neviděl téměř v prodeji. Sehnat jej lze v specializovaných prodejnách s italskými surovinami nebo kdo může nejspíš sežene i v Makru. Pokud Pecorino romano nesežente, zkuste jiný ovčí sýr.

Hmoždíř / Mixér

Klasický recept na Janovské pesto počítá s tím, že vlastníte hmoždíř. Ne vždy to je pravda, proto napíšu obě varianty, které se však v postupu diametrálně neodlišují. Jediné co mohu, je doporučit variantu hmoždířovou. Takto připravené pesto chutná lépe. Je zachovaná čerstvost bazalky : jejíc chuť a vůně. Při mixování navíc riskujete ,že bazalka zčerná.

POSTUP:

Hmoždíř

Z kvetináče otrháme lístky bazalky a lehce omyjeme a pak osušíme pomocí papírových ubrousků. Vložíme bazalku do hmoždíře společně se stroužky česneku a piniovými oříšky. Zpracováváme na „kaši“. Po té přilíváme pomalu, ale stálým proudem olivový olej a vmícháváme. Pokud chcete si pesto uschovat na pozdější dobu i několika týdnu můžete jej v této fázi nechat zamrazit. Po vmícháni olivového oleje přidáme oba nastrouhané síry a mícháme do té doby než se s pestem spojí. Teď přijde čas na přidáni hrubé mořské soli. Nikdy nesolte před přídáním sýrů, jelikož parmazán je sám o sobě slaný , mohlo by se vám snadno stát že pesto přesolíte. Nakonec pro zjemnění přídáme máslo.

Mixér

Do nádoby vložíme bazalku, česnek, piniové oříšky a olivový olej a mixujeme na „kaši“. Pak přidáme oba sýry. Dosolíme a přídáme nakonec máslo. Stejně jako u homždířové varianty můžeme pesto ve stejné fázi zmrazit.

Pesto se zásadně NEOHŘÍVÁ . Před podáváním jej můžeme nepatrně zředit vodou ve které se vařily těstoviny.

PŘEJI DOBROU CHUŤ !


Reklama

Nahlásit recept

  • 12.11.10 vloženo
  • 12100x zobrazeno

Čas přípravy

  • 15-30 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 2 napěchované šálky čerstvé bazalky
  • 3/4 šálku extra panenského olivového oleje
  • 3 polívkové lžíce piniových oříšků
  • 2-3 stroužky česneku ( nebo dle chuti)
  • 1/2 šálku Parmazánu
  • 1/4 šálku Pecorino romano
  • Hrubá mořská sůl (dle chuti)
  • 2 lžíce másla

Doporučená příloha

  • Těstoviny - doporučuji vyzkoušet s Tagliatelle

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Pesto Genovese

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 14.11.10 16:28

Ja myslim, ze kazdy si z te kupy ruznych receptu na pesto vybere ne ten, ktery je „zarucene“ italsky, ale ten, co mu sedne do huby !Konecne verim, ze i „icka“ ho ruzne modifikuji. A kdyz ne, zadna modifikace prece recept nedegraduje. Tenhle je krasny, i kdyz drazsi. A musi to byt sakra mnamka! A treba nam jeho pisatel i pesto pripomnel. Ja bych ho nekamenovala!

Příspěvek upraven 14.11.10 v 16:29

 
babi
6360 příspěvků 12.11.10 22:24

Roberte, sveva je zena a zije primo v Italii, takze nejspis vi o cem mluvi!

 
robertmaska
3 příspěvky 12.11.10 22:06

Dobrý večer.
Myslím, že receptů není nikdy dost, protože pokud projdete celý internet najdete na pesto desítky receptů a málo z nich se přibližuje pravdě . Myslím, že kdokoliv bude chtít vyzkoušet pesto poprvé a najde na webu 10 návodů a jen jeden z nich bude ten originální a v 9 budou buráky a ementál , tak si logicky řekne, že asi správně bude těch zbývajicich devět. Myslim, že receptů, které jsou z větší části pravdivé , a myslím že tento není žádné fiasko, není nikdy dost, protože stále dost lidí má o vaření a zejména italské kuchyni zkreslené nebo žádné informace.

Příspěvek upraven 13.11.10 v 12:04

 
jolana
5065 příspěvků 12.11.10 20:43

Nikde nie je napisane aby si vlozeny recept uzivatel skontroloval.A dav­no mal na to vtedy vsetko po ruke jednoducho a ucelne, stacilo len kliknut a aj tak sa podarilo (nielen novym) duplovat. Teraz tu take daco neexistuje. Tak nech admini urobia potrebne kroky a vratia vlozenie /napisanie noveho receptu tak ako to bolo!

A tebe Robert, vdaka za recept a krasnu fotku. Ze to je duplikat za to nemozes. Ale je pekny a svojsky :)

Pekny vecer :)

 
sveva
751 příspěvků 12.11.10 17:45

Kolegyně DI vám chtěla naznačit, že možná po pročtení receptů na pesto by se mohlo stát, že přehodnotíte tento recept na zcela zbytečný. Nezlobte se, ale nám starším uživatelům už opravdu vadí duplikace receptů rádoby originálními, které ten originální pouze zneuctí, jak sám píšete.
Prosím pročtěte si pečlivě recept
http://www.labuznik.com/recipe.php?…
a pochopíte, že přinejmenším název vašeho receptu je nejapný a měl byste ho změnit. I kdyby jste ho nazval Pesto ALLA genovese tak to máslo musíte vynechat! A za tím si stojím.
Zdravím

 
Bento
794 příspěvků 12.11.10 15:29

Jeden z mala receptov ktory neznesie ziadnu diskusiu o surovinach lebo tie nie su tepelne spracovane su vsetky surove.Ked sa to vola Genovese potom je to s Pekorinom Romanom a Parmezanom a s cerstvou bazalkou. Chut cerstveho aromatickeho pesta s kvalitnym extra virgin olejom , je uplne ina kategoria od flaskoveho ( ale aj cena pripravy to odzrkadluje).
PS:
Ked sa to bude volat ,zelena omacka v style Genovese tak tam mozu byt aj kesu so susenou bazalkou a ementalom. :wink:

 
robertmaska
3 příspěvky 12.11.10 12:17

TO wydra: Dobrý den. Je pravda ,že se jedná o úplně levnou záležitost na každodenní vaření ,ale s pestem koupeným ve skleničce se absolutně nedá srovnávat. Tady už záleží kolik je kdo ochotný investovat do kvalitních surovin případně nějakého chuťového zážitku. Navíc na takovouto porci pesta lze koupit piniové oříšky za 30 až 40 Kč teď je otázka jestli je to dráhé či nikoliv. Každopádně dekuji za přečtení receptu a komentář. Přeji Hezký den.

Příspěvek upraven 12.11.10 v 12:23

 
robertmaska
3 příspěvky 12.11.10 12:13

TO di: Dobrý den. Nevím jaké floskule máte na mysli,ale pořady o vaření moc nesleduji a popis , kterým jsem se zde snažil přiblíži výrobu pesta jsem se pokusil stilizovat tak, aby to nebyly 4 řádky strohých hesel,které nemuseji být pro každého jednoznačné. Máte pravdu receptů na Pesto je tu vskutku mnoho ale jen nepatrné množství znich je správně. Už jsem četl dost receptů s praženými buráky nebo nastrouhaným eidamem apod. Je pravda, že existují další drobné detaily, které jsem zde nezmínil , protože by v českých podmínkách neměly smysl, ale to už by bylo na delší povídání. Každopádně děkuji ,že jste si recept přečetl a napsal svůj názor. Přeji hezký den.

Příspěvek upraven 12.11.10 v 12:39

 
di
2451 příspěvků 12.11.10 11:44

No, nechci Vás odradit, podle všeho jste tu nový, ale kdybyste si trošku prohlédl zdější recepty, zjistil byste, že receptů na janovské pesto tu už hromada je. Svérázný jazykový projev (podle všeho asi hodně čtete všlijaké časopisy a blogy o vaření) už radši nekomentuju, ale všelijaká ta oblíbená klišé a floskule opravdu „tahají za oči“, a to tak, že velmi.
P.S. Pokud je Vám 15, tak se moc omlouvám.

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.11.10 11:44

Vynikajici recept, lahudka ! Ale pekne mastna i bez olivoveho oleje. Uz jen ty tri lzice piniovych orisku budou znacne pres 100,– Svazek bazalky je za 20,– dva hrnky napechovane = tak tri svazky. O cene syra ani neuvazuji.
Myslim, ze koupene italske pesto ve sklenici je natolik vynikajici (mam stale v lednici, miluji ho) ze tuhle lahudkovou krmi z nej take lze udelat. Samozrejme ziji na souradnici Čechy krásne, Čechy mé. Jinde to treba neni az tak „mastne“ .......

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Turecké Cilbir vejce


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz