Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Labužník Tulinka02 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
V míse chvilku šleháme tekuté přísady ( změklou Heru, mléko, vejce, rum) s medem a cukrem, přidáme mouku, prášek, koření a kakao a ještě chvilku prošleháme dohromady. Těsto rozdělíme do košíčků nebo vymazané formy na muffiny. (Já dávám na dno formiček kolečka vystřižená s pečícího papíru, úplně snadno pak jdou hotové muffinky vyklopit). Na povrch těsta do každé formičky lehce položíme dvě sušené švestky. Švestky při pečení propadnou do středu a vytvoří ovocné překvapení :o). Pečeme asi 15- 20 minut při 200st. Hotové necháme vychladnout a můžeme nebo nemusíme ozdobit spirálkou z bílé čokolády a kouskem švestky.
Recept je z kategorií: Rychlé moučníky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Perníkové muffinky se švestkami
42 příspěvků 6.7.09 20:52
Tak jsem dostala odvahu je znovu vyzkoušet a tentokrát se povedly na jedničku. Nevím, kde se poprvé stala chyba, ale je pravda, že tentokrát jsem šlehala jen krátce a mouku s práškem a kořením jen vmíchala. Všem moc chutnají, takže budeme péct opakovaně, a už bez obav.
353 příspěvků 11.3.09 01:40
Dneska jsem je na přání dětí musela upéct, tak jsem pořídila foto.
353 příspěvků 25.1.09 03:43
jsem ráda, že chutnalo
), s těmi ořechy to opravdu může být
dobré. Já jsem si v pátek koupila sušené hrušky, možná, že je obětuju
do maffinek- já jsem si ty hrušky, narozdíl od Tebe a Tvých brusinek- DOBŘE
schovala:o))).
Tulinko, než jsem se rozhoupala, je po švestkách. Myslela jsem, že zkusím místo švestek sušené brusinky, ty jsem dostala jako dárek ke svátku. Pak jsem nemohla najít košíčky na muffiny, mezitím mi brusinky někdo zbodl, takže jsem nakonec do těsta namíchala nahrubo krájené vlašské ořechy a čokoládové vločky. Čokoládové vločky příště vynechám, díky nim nejdou muffiny vzhledově hezky vydolovat z papírových košíčků. Což ale rodince nevadí.
A tyhle perníkové muffinky jsou bezvadné, nadýchané a hlavně tak trochu už voní po vánocích, takže atmosféra domova je v tomhle pošmourném počasí přece jen laskavější.
Zkusím to namíchat podle paraplicka. Děkuji všem za nasměrování a upřesnění. Zvlášť ivě a Tulince za ten rum
353 příspěvků 25.1.09 03:43
Omlouvám se- jinak a tužší
353 příspěvků 25.1.09 03:43
Já používám perníkové koření od Antonína, všechna koření od této firmy jsou super, tohle mi naprosto vyhovuje. Sušené švestky kupuju v Plusu od firmy FABULO, ty jsou vždycky všechny krásně měkké, není třeba se bát tvrdosti, ale jiínak nějaké jiné tužžší by se určitě mohly máčet v rumu nebo slivovici, ty doma usušené v sušičce by to jistě snesly. Jinak, jak už jsem psala, suroviny se jen krátce prošlehají, přiznám se, že žmolky jsem nikdy nezkoumala
).
Upřesňuji, že ta perníková koření neobsahují kypřící složku a sůl. Tu mají jen kypřící prášky. Na Labu je také recept od paraplicko na Domácí perníkové koření ": http://www.labuznik.com/recipe.php?…
Hafčo, trochu jsem pátrala. Prášek do perníku Dr.Oetkera obsahuje kypřící složku, skořici, anýz, hřebíček, sůl. Perníková koření mají navíc:
od fy.Sonnentor - koriandr a kardamom, Od Antonína - badyán, citrónovou kůra, kardamom, nové koření a na Femina.cz uvádí nové koření, badyán, koriandr, kardamon, fenykl.
A sušené švestky by se daly před pečením namočit do rumu, že? Mám obavu, aby po krátkém pečení nebyly moc tuhé.
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Neviem ako to popisali v apetitu, ale fakt je ze na muffins sa cesto nema miesat dlho. Cesto sa premiesa len!do spojenia. A nemalo by mat zmolky. Zmolky su znamkou ze je nepremiesane/nespojemne dobre alebo ze je cesto suche.
a chutiii..:))…tieto pernikove musia byt
bajecne..:)
Navyse do muffins je dobre dat pol na pol pr.do peciva a sodu bicarbonu. Tieto dve veci aj ked su svojim zlozenim skoro rovnake ale predsa kazda splnuje svoj ucel. Soda teplom rychlejsie vytiahne muffinku hore(viac ako pr.do peciva) a pr.do peciva nakypri. Nech sa dari muffinkam, mufinarkam
Ewo, já ty žmolky moc rád nemám. Jak je to špatně rozmíchané, něčeho je tam víc a jiného míň. Zajímá mě ale to perníkové koření. V obchodě jsem ho neviděl a myslel jsem si, že už je ho dostatečně v tom prášku do perníku. Co v něm je navíc oproti tomu prášku do perníku?
V Apetitu kdysi bylo dlouhé povídání věnované muffinům. Tam psali, že se v jedné misce smíchají tekuté pří:,–(y a v druhé suché. Pak se obě součásti velmi krátce promíchají, mají zůstat žmolky. Těsto nemá mít příliš jemnou strukturu.
Já se toho držím a jen jednou se mi muffiny nepovedly. To když jsem použila těsto na tady tolik vychvalovanou kávovou bábovku. Asi je bábovka přece jen něco jiného než muffiny.
Jaké zkušenosti máte vy?
2452 příspěvků 25.1.09 03:43
tak až bude čas, recept určitě vyzkouším, každá obměna běžného kuchyňského repertoáru se hodí!
353 příspěvků 25.1.09 03:43
opravdu jsem dávala 200 ml mléka a té mouky poctivý, t.j. plný hrnek mouky a těsto je tak akorát a přesně vyjde i do formiček
).
2452 příspěvků 25.1.09 03:43
Mohla bych se taky na něco zeptat? Toho mléka fakt 200 ml? Není to moc řídké na ten jeden hrnek mouky a půl hrnku cukru? Dík za odpověď předem.
42 příspěvků 25.1.09 03:43
Tulinko, děkuji za rady. Určitě je zase brzy vyzkouším. A tentokrát naplním méně a budu šlehat kratší dobu. Papírové košíčky mi právě došly, tak jsem formu na muffiny vymazávala.
353 příspěvků 25.1.09 03:43
omlouvám se, že jsem zapomněla napsat, že Hera se šlehá s mlékem, vejcem a rumem, já ji předem nerozpouštím, pochopila jsi to dobře, ale stačí našlehat jen krátce, přidat ostatní pří:,–(y a zase krátce prošlehat. Formička se plní jen do 2/3, jinak těsto utíká ven. Jak už jsem psala, dávám na dno kolečko vystřižené z pečícího papíru a stěny formiček vymastím, potom se muffinky dobře dostávají ven. Pochopitelně praktičtější a i hezčí je vyložit formičky papírovými košíčky na pečení, potom už muffinky vypadnou skoro samy. Líp poradit neumím, snad jsem aspoň trochu pomohla. Taky si myslím, že chuťově jsou tyhle muffky báječné. Tak ať se příště povedou líp a dej vědět
))). Držím palce!
I když jsem se kasala, že je o víkendu zkusím, nedošlo na ně. Podle zkušeností s pečením perníčků, tu Heru bych rozpustila a smíchala s tekutými pří:,–(ami. Je to výzva, takže v nejbližší době vyzkouším a poreferuji.
42 příspěvků 25.1.09 03:43
Potřebovala bych poradit. Včera jsem zkoušela tyto muffinky a už na začátku jsem narazila na problém, kam se přidává těch 60 g Hery. Protože jsem toho ještě tolik nenapekla, tak jsem tuk našlehala spolu s cukrem, což byla možná chyba. Těsto pak bylo hodně tekuté, hodně vykynulo a z formiček šlo dostat jen lžičkou. Chuťově však bylo výborné a ráda bych tyhle muffinky pekla pravidelně, tak prosím, prosím o radu, co jsem udělala špatně. Děkuji.
353 příspěvků 25.1.09 03:43
Já jsem původně chtěla navrch těsta dát kompotované švestky a z té šťávy z kompotu a želatiny udělat takovou polevu navrch, ale pak se mi do toho nechtělo a tak jsem dala švestky sušené. Myslím, že půjdou všechny varianty švestek- čerstvé, sušené i ten kompot.
Já do muffinek o víkendu zkusím „nacpat“ čerstvé švestky. Děti perník i švestky rády.
(jen pro inspiraci - moje maminka vypeckovanými švestkami plní klasické buchty).