Recept Perník i perníčky pro Alis od Aničky

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Med rozehřejeme, když začne pěnit, zchladíme 2 PL studené vody. Nalijeme do mouky a vypracujeme těsto. Zabalíme do igelitu a necháme odležet v chladu 3 měsíce, v nouzi stačí týden.

Těsto pokrájíme na kousky a postupně přidáváme do utřených 4 žloutků s 250 g moučkového cukru, současně přidáváme koření. Vypracujeme (nejlépe v hnětači) hladké těsto. V poslední fázi vypracováváme rukou a zapracováváme mouku. Pokud přidáme málo mouky, budou při pečení perníčky ztrácet tvar, budou však měkčí a chutnější. Přidáme-li více mouky, těsto bude před pečením tuhé, lépe se vykrajuje a při pečení nemění tvar.

Na malé perníčky děláme řidší těsto, na větší perník pak tužší.

Recept je z kategorií: Koření Moučníky Perníky Teplé sladké pokrmy


Reklama

Nahlásit recept

  • 23.11.11 vloženo
  • 3226x zobrazeno

Ingredience

  • 0,5 kg hladké mouky
  • 0,5 kg medu
  • 4 žloutky
  • 250 g cukru

Koření:

  • 8 g uhličitanu amonného (nebo PL jedlé sody)
  • 10 hřebíčků
  • 20 ks nového koření
  • 1 KL skořice
  • fenykl - špetku
  • 1/4 KL badyán
  • (vše rozdrtit na prášek)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Perník i perníčky pro Alis od Aničky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.11.11 19:47

Alis :-), ten pocit mám věky věkoucí a stářím se zintenzivňuje, jestli to není šedou kůrou, jestli už nejsem jako Miloš, jedna jediná osamocená buňka … :lol:

A jsou perníčky hned měkké? nebo se musí nechat odležet? V únoru zadělám :-)

 
Alis
2617 příspěvků 30.11.11 16:14

Dando, já mám pocit, že nejenže počítám, ale i žiju v jiné (sluneční) soustavě :lol:

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.11.11 22:28

Alis :-)

Alenka v kraji divů - Charles Dodgson

Alenka se chce ujistit, že chápe podivné příběhy, které se kolem ní dějí a říká:

Zkusím, jestli ještě umím, co jsem dřív uměla. Tak tedy: čtyřikrát pět je dvanáct, čtyřikrát šest je třináct, čtyřikrát sedm je - ach, jéje!
Takhle se do dvaceti vůbec nedopočítám!

Ale možná jen Alenka počítala v jiné a ne 10 soustavě.
Když je základ 18, tak výsledek příkladu 4×5 je skutečně 12, protože 20 je jedenkrát 18 + dvě jednotky.

Takže se neboj, že lepší to nebude, třeba jen počítáš v jiné soustavě :-)

Příspěvek upraven 24.11.11 v 22:28

 
gmp
1603 příspěvků 24.11.11 15:02

Opraveno, chyba se vloudila, posypal jsem si hlavu popelem a roztrhl roucho své. Nyní se odeberu do bažin a budu přemýšlet o tom jak se po špenátu blbne.

 
Alis
2617 příspěvků 24.11.11 13:32

Lepší už to nebude :-)

http://www.labuznik.com/recipe.php?…

Viz casinův třetí a Aničky pátý příspěvek od spoda :-D

 
Alis
2617 příspěvků 24.11.11 13:08

Doufám, že až si recept a komentáře přečte Milošova sestra Anička, bude jí hned líp :D

Ano, Midlo, nezbývá než konstatovat, že Alis prostěa jasně už zase nemyslela vůbec :D

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.11.11 13:07

Za me jen tolik, ze prepsat se muze kazdy stejne tak, jak odedavna tvrdim, ze i clovek s ne dobrou gramatikou muze vyborne varit a pridavat recepty, protoze na opravy a upravy je tu admin.
Ale pokud je si dotycny svych chyb vedom (nepochybne, nedaval by sve recepty k editaci ) pak by nemel neprimerene kritizovat recepty stejne chybne, jako dava sam (viz „slatanina“, kterou pred rokem pridala babi a jednalo se pouze o naprosto obdobne chyby v gramazich).

Stejne tak se domnivam, ze pokud autor recept nevlozi dle predstav labuzniku, lze se zeptat slusne a nikoliv rejpave . Eventuelne, jak to dela Alis pozadat, aby bylo pridano do receptu.

Takovym jednanim se bere chut do diskuzi , pridavani receptu a vubec navstev Labuznka, jinym, mene odolnym a pritom mnohem prinosnejsim jedincum.

 
midla
266 příspěvků 24.11.11 12:53

Inu, Alis, pak mi ovšem nezbývá než konstatovat, že jsi také myslela na to na co nemáš. :-D

 
Alis
2617 příspěvků 24.11.11 12:44

Midlo, musím se svou kůží na trh: bylo to i pro mě. Já to totiž včera na dálku po skype editovala :-D

 
midla
266 příspěvků 24.11.11 12:42

Nikoliv Alis, to nepatřilo ještě tobě, to bylo mezi mnou a andílkem. A nebylo to pro ty, co myslí pomalu, ale co myslí na to, na co nemají a nečtou si po sobě. Ale po pravdě i pro ty, co vědí, že sranda musí bejt i kdyby na perníčky ani u broučků nebylo. :-D

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.11.11 12:22

Já správně tušila, že Alis si s tím poradí… ;-)
:mrgreen:

 
Alis
2617 příspěvků 24.11.11 12:14

Glamo, Alis bude péct maximálně z poloviční dávky, tudíž ze čtvrt gramu mouky a čtvrt gramu medu :-) Ale zadělám v lednu, budou na Velikonoce, perníčky pro koledníčky, jaké svět neviděl :-)

 
Alis
2617 příspěvků 24.11.11 12:12

Už konečně chápu, taky jsem si nevšimla :-)
Midlo, na nás pomalu myslící musíš víc polopatě :D

Výkřik „svatá prostoto“ byl určen tudíž i mně :-D

 
di
2451 příspěvků 24.11.11 12:01

Tenhle recept mi někdy před dvaceti lety dala tchýně. Je to sice strašná piplačka, ale perníčky jsou moc dobré.

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.11.11 11:49

Miloši…ty jsi kouzelník… jak dokážeš upéct plechy perníčků z celého půl gramu mouky a půl dramu medu… nepochopím…ZÁZRAK!! :potlesk:
To je snad lepší slátanina bez gramáží, než tohle…ne? :?:
Aby to nezkušené hospodyňky nemátlo…pokud to není určeno tedy výhradně a jen pro Alis…
:mrgreen:

 
Alis
2617 příspěvků 24.11.11 11:14

Miloši, děkuji za napsání receptu a prosím, vyřiď Aničce mé díky za recept. Také jí přeju brzké uzdravení.

Recept je to safra originální, takový jsem ještě na perníčky neviděla. Tři měsíce uleželý med s moukou (zajímavé, musím vyzkoušet). Zapracování do žloutkové směsi bude slušná dřina… Skláním se před Aničkou.

Poslední větě nerozumím, nemá to být obráceně? Na perník na plech řidší těsto, na vykrajované perníčky tužší?

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.11.11 09:55

midlo, ale nechtelas tim rict, ze recept je slatanina, vid?

 
midla
266 příspěvků 24.11.11 09:36

Svatá prostoto, na co zase myslíš! Oprav si v ingrediencích tu moučičku a medíček. A pak to může Terezka tady smazat.

 
gmp
1603 příspěvků 24.11.11 08:53
+

Midlo - podle velikosti, když je to od slepice, tak je to žloutek, když od slepičky tak jsou to žloutečky. Když velký kus tak perník, když malý kousek tak perníček :mavam: PS: Pak že na velikosti nezáleží :andel:

Příspěvek upraven 24.11.11 v 08:56

 
midla
266 příspěvků 24.11.11 08:45

:lol: Alis bude péct perníčíčky pro broučky? Pak bych ovšem kořeníčko namíchala z kousíčíčku hřebíčku, nového kořeníčka tak 1 kluličku, fenyklu jenom špetičičku, cukru tak pár krystalků by mohlo stačit. Ale se žloutečky si nevím rady. :wink:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz