Recept Perníčky po bavorsku

Německá kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, nejlépe elektrickým šlehačem na nejvyšší obrátky, pěna musí být krémovitá a jemná. Vmícháme skořici, roztlučený hřebíček, kardamom, muškátový květ a šťávu z citronu spolu s kandovaným ovocem, které ještě nakrájíme na malé kousíčky. Nakonec přidáme rozemleté mandle a rozemleté vlašské ořechy a zapracujeme v těsto. Rozválíme na placku 3/4- 1 cm tlustou, ze které vykrajujeme kulaté perníčky. Ty dáme na vymaštěný plech, nebo na pečící papír a necháme 1 hodinu odpočinout. Perníčky pečeme při 150- 160°C, pomalu a vkládáme do STUDENÉ trouby. Po upečení je můžeme polít čokoládovou, nebo punčovou polevou, a na ní můžeme dát půlky mandlí jako ozdobu, tak budou ještě lepší.

Dobrou chuť!

Recept je od dobrých známých z Německa.

Recept je z kategorií: Cukroví

Nahlásit recept

  • 13.05.08 vloženo
  • 5259x zobrazeno

Čas přípravy

  • 45 minut

Ingredience

  • 5 vajec
  • 2 KL skořice
  • 3/4 KL hřebíčku
  • 500 g pískového cukru
  • na špičku nože kardamomu
  • na špičku nože muškátový květ
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 100 g kandovaného citronu, nebo citronové kůry
  • 100 g kandovaných pomerančů, nebo pomerančové kůry
  • 500 g neloupaných mandlí rozemletých
  • 250 g vlašských ořechů rozemletých
  • čokoládová, nebo punčová poleva

Doporučená příloha

  • káva, dobrá společnost

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Perníčky po bavorsku

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
lydia
1227 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Perníčky po bavorsku

Je to podobný recept na tzv. Nürnberger Elisenlebkuchen. Jenom si myslím Terrinko, že z tohoto těsta neuděláš placku. Mandle se dávájí část mletých, část na hrubo nasekaných, ořechy stejně, tím se těsto nějak zahustí. Místo vlašských se mohou dát lískové. Kromě toho se tyto perníčky nedají vykrajovat, ale nanáší se lžičkou na oplatky asi 5 - 7 cm velké, ne velké množství, protože se v troubě ještě roztečou. Hmota se nechá nejdřív odpočinout, potom se používá. Také Ti chybí doba pečení.

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Perníčky po bavorsku- Landospandos,

já na ten cukr úplně zapomněla! Proto Ti moc děkuji, že jsi na to přišla a u receptu přemýšlela- už jsem ho tam dopsala. Fakt dík! Válí se to, ne jako linecký na hlaďoučkou placku, ale i tak a vykrajuješ. T.

Landospandos
256 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Perníčky po bavorsku

Nemůžu si pomoct, možná, že čtu blbě, ale že by mi 5 vajec zahustilo cca 5 kávových lžiček koření, kandované ovoce a nahrubo nasekané ořechy na takovou hustotu, aby šlo těsto válet, no fakt nevím. Ani špetka cukru, který by to snad zahustil, zde také není. Tak naposledy a popravdě: jenom ušlehám vajíčka a - aha, teď čtu - ušlehat s cukrem. A toho cukru teda kolik?

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Perníčky po bavorsku ... Teriy ...

tak si půjdeme zaskotačit …? Když jsi tak rozverná? Terru ještě máš?

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Perníčky po bavorsku- bedlo,

jóóó, takovou srandu beru, tu mám moc ráda, vlastně každou- je povznášející! Zvlášť v tomto čase předvánočním uvolňuje naše smysly a jsme tak jako nad věcí. T.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Perníčky po bavorsku - Terrinko ...

k Tvé osobě i receptům … máš to za 1, tady se nedá smlouvat … já přidávám hvězdičku … ale ne jen jednu … ty si zasloužíš více… A nebude to dlouho trvat a budeš slavice. Také se těšíš, že?

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Perníčky po bavorsku- bedlo,

ale no tak, však píšu trošičku, jen tou minipodobností v konzistenci, nikoliv chutí, vyzáží či ingrediencema.
Shodou okolností jsem teď marokánky (druhou várku, první je fuč), vyndala z trouby a jdu natírat čokoládou, pak je pečlivě schovám.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Perníčky po bavorsku - tedy Terrinko ...

perníčky a marokánky … to je každý, ale úplně o něčem jiný …

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Perníčky po bavorsku vajgl

Hele vajgle, představ si, že tam mouka opravdu není a je to to, co je na německých perníčkách charakteristický! Ty všechny ingredience se smíchají (jak psáno) a přirovnala bych to malinko k marokánkám. Pěkný trochusněhový den! T.

vajgl
65 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Perníčky po bavorsku

Helejte se; nechybí vám tam mouka???

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Perníčky po bavorsku

Recept byl přepsán za jiný!!!

anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nudle dlouhého života, Terrinka,

keď už budeš prepisovať, určite nezabudneš ani na tento. Na to som zabudla poukázať dnes v svojom predchádzajúcom príspevku. A týmto končí môj výskum Tvojich receptov. Želám Ti veľa radosti z varenia aj labužníčenia!

anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nudle dlouhého života,Terrinka,

prezerala som si Tvoje recepty i príspevky pod nimi. A pretože už asi poznám Tvoje reakcie a viem, že na otázky neodpovedáš priamo a momentálne sa cítiš ako J.Hus, chcela by som upozorniť na môj príspevok tu pod receptom zo dňa 14.05.2008-9:32.

ildig
51 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nudle dlouhého života

Nevím proč, ale při přečtení názvu mně napadla úplně jiná nudle…možná proto, že nejdražší je nachlazený (ach jo…). Ale pod nosem má vousy, nic jiného…

Alis
2617 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nudle dlouhého života

Při hledání pravého receptu na Nudle dlouhého života jsem našla zdroj tohoto receptu:
Nakladatelství Press foto vydalo v roce 1978 :,-(u obdélníkových kartiček s názvem Kuchařské speciality - Čínská kuchyně 1. Autorkou je dagmar Lánská. Její recept Pepino téměř doslovně opsal, ona vsak jestě jednou větou popisuje začátek přípravy žampionové omáčky, který Pepinovi, Dr. Hoffmanovi a Terrince vypadl: Žampiony osmahneme na oleji, zaprášíme moukou, chvíli opékáme, až jíška začne žloutnout…pak zalijeme vývarem… atd… dál už je to stejné. Takže už známe zdroj, odkud dr. Hoffman a Pepíček čerpali - je to prostě česká představa o číně z roku 1978 :-))

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nudle dlouhého života-Aničko,

napsala jsi to tak, jak bych to chtěla napsat, pokud bych v tomto případě ještě měla energii… Díky. Se slovy „nesleduji a už ani nebudu“ se také ztotožňuji.
Vždyť tady je i ten název stejný…:-(( Už je to otravné.

snezenka
109 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nudle dlouhého života

ale musíte uznat, že recept napsaný Terrinkou je přehlednější :-)

anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nudle dlouhého života,Terrinka,

ja si myslím, že určite vieš skvele variť a učite máš aj kopu dobrých receptov. Len mi je divné, že v podstate denne sem niečo pridávaš a najmenej polovica /už ich tak nesledujem a ani už nebudem/ je chronicky známa. A to nie som vôbec veľký odborník.
A že sa sem-tam každému niečo podarí duplicitne, to nie je až také hrozné, všetko sa dá opraviť, možno by stačilo spomaliť a zamyslieť sa. Nikto nie je dokonalý…
Príjemný deň všetkým!

Labužník jandule02
1089 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nudle dlouhého života

Nevšimla jsem si země původu, ale ten recept má opravdu spíše prvky čínské kuchyně. Bohužel jenom prvky, jinak je to kočkopes. Asi by to mohlo někomu chutnat. Možná, pokud nebude moc náročný.

Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nudle dlouhého života, Jakyll a Hyde

Terrinko, pořád se Tě snažím pochopit, ale nějak ve mně probouzíš skrytého pana Hyda. Už když jsme se ráno probudila, myslela jsem na Tebe. A v tom smyslu, že jsi někdy na zaškrcení. :-)
Určitě i velice známí labužníci tady mají duplicitní recepty, vždyť při takovém množství se to dá očekávat, ale…
Krucajs, už je ze mně zase Jakyll.
Pomooooc

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Nudle dlouhého života

Milá Hejo a kde jsi tenkráte byla ty, že kážeš až dnes. Až najdu vhodný recept ráda přepíšu, a když najdeš další budu ráda za upozornění. Stane se, nikdo není neomylný, ale vkládat jeden dvoják za druhým to asi náhoda nebo omyl není.

heja
312 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nudle dlouhého života

milá bedlo, zkus si (jen namátkou) srovnat recepty č.494 Pepina a č. 22665 bedly(Bábovka s čokoládou Margot)

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Nudle dlouhého života

Vím, že budeš trumfovat, ale pro dnešní den končím a přeji další, ale již neopisované recepty z tohoto webu a prosím nevymlouvej se, protože tento vyhledávač zvládá i můj vnuk a to mu je 11 let. Krásný další sluníčkový den pa

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Nudle dlouhého života

Terrko to jsem moc ráda, že tak málo Ti stačí k životu a ten záběr daj raději větší, že nevíš proč?

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nudle dlouhého života- bedla

Ale, ale bedlo, děkuji ti za oslovení „děvče“, to mě fakt potěšilo a pobavilo. A pro vysvětlení, s kosou si mě vidět nemohla jak mi sluší, protože seká sekačka a já jí vedu- a to mám dvě,můžu si vybrat zda větší či menší záběr!

gemma
245 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nudle dlouhého života

Chovám pevné přesvědčení, že ženská po šedesátce by neměla bez klobouku vystrčit nos na slunce. Je fakt, že z toho mají všichni bžundu, když vyrazím na tůru v kraťasech, pohorkách a v klobouku, ale mě připadá, že to slunce je čím dál jedovatější. Nebo já čím dál starší a nemožnější?

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Nudle dlouhého života - pro Terrku - vím, že si říkáš o odstí

Milé děvče jen se Ti divím, že Ti ta námaha opisování receptů zato stojí. Vem si kosu … ta Ti víc sluší.

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nudle dlouhého života

to jsem zase o tom „kloboučku“ něco řekla! Už se to zase vrací proti mně a stejně ho nemám pořád- na noc ho odkládám,cha,cha. A ten vyhledávač používám vždycky, že se mi tam ten recept nezobrazil, za to nemůžu a tento recept mám spousty let- možná,že ho někde opsal pepino, to vás nenapadlo?
Tady je tolik receptů stejných a nebo rozdíl v jedné ingredieci a pod receptem nejsou žádné poznámky o dublovaném receptu. Asi funguju jako „středobod“, nebo kolo na šipky- pod receptem se objeví Terrinka a hurá do ní!!!
Chtěla jsem ten recept přepsat, ale ohledně té diskuze už to neudělám, byly by zas poznámky, že je to chaoz ap.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Nudle dlouhého života

Aničko v určitém směru je to i záměr, pak bych také doporučila nosit ten klobouček a hlavně nesundávat. Není to můj výrok, ale souhlasím. Bohužel bez pepíčka to zatím nepůjde a je to velká škoda.

anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nudle dlouhého života, gemma,

vychytaný systém to je určite. Tiež mi trvalo naučiť sa používať vyhľadávač, ale som to asi zvládla… Hlavne pri vkladaní receptov je veľmi nápomocný, ale aj keď hocičo hľadáš. Preto mi je záhadou, prečo ho niektorí pri tom vkladaní vytrvalo ignorujú.
Príjemný deň všetkým!
 A.

gemma
245 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nudle dlouhého života

Díky, alis, myslím, že už chápu. Taje vyhledávání jsem už zvládla, je to docela vychytaný systém.

Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nudle dlouhého života

Mně už jde ze všeho nějak hlava kolem. :-)
Já si asi na nějaký čas odpočinu…

Alis
2617 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nudle dlouhého života, Gemmo,

některé recepty mají zavedený název, pokud hledáš vánočku, je nejlepší, pokud se recept jmenuje „Vánočka“, docela dobře se to pak hledá :-)). Vyjede ti několik receptů na vánočku, a ty můžeš vybírat mezi všemi recept, který se ti bude líbit nejvíc. Můžu sem samozřejmě pověsit recept na „Nudle dlouhého života“, které pojmenuji třeba „Nudle, jak je vaří Alis“, ale buď si jistá, že za čtrnáct dnů už je nikdo nenajde. Proto občas stejný název :-)

gemma
245 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nudle dlouhého života

Děkuji za upřesnění.
Prosím, vysvětlete mi někdo, jsem tu nová, nebude v tom potom zmatek, když tu bude víc receptů stejných? Nebo je to nějak odděleno?

sivakova
489 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nudle dlouhého života

nemůžu si pomoci, Terrinko, ale recept je téměř dokonalou kopií receptu , co sem téměř před třemi lety vložil Pepino pod stejným názvem. Měla by si ten svůj duplikát zřejmě přepsat jiným receptem. Sluníčkově zdraví Libuše.

Alis
2617 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nudle dlouhého života

originál recept jsem sice nenašla, ale zato jsem našla tohle: téměř identické nudle dlouhého života TARGET = _new Tak nevím - je snad Pepino Dr. Hoffman? :-)))

Alis
2617 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nudle dlouhého života, Terrinko,

recept „nudle dlouhého života“ se v Čechách pojí s čínským receptem, proto ta otázka po mouce v čínské kuchyni. Český kuchař a odborník na čínskou medicínu to zřejmě někde slyšel a svůj pokrm podle toho pojmenoval. Určitě mám recept v jedné z čínských kuchařek, podívám se do vyhledavače, jestli tu již není a pokud nenajdu, vložím ho jako čínskou alternativu pokrmu se stejným názvem. :-) Jo, apokud by se ti chtělo, oprav ještě nebopór, ten se u nás těžko shání :-))) Pa
 Alis

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nudle dlouhého života-gemmo,

docela s tebou souhlasím. Kdo nemá ještě praxi, může být i bezradný- tudíž jsem doplnila gramáž. Měj se hezky a sluníčkově!

gemma
245 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nudle dlouhého života

Nešlo by nějak jinak specifikovat množství, pro ty z nás, co žijí jinde než v Čechách? Baliček může být cokoliv od několika dekagramů až po několik kilogramů. Já vím, že na asi člověk nevzpomene, když recept píše, ale pokud by se stanovilo, že se v ingrediencích bude uvádět gramáž, tak by bylo po starostech. Ženská, která vaří celý život asi ví, kolik nudlí k tomuhle množství masa použít, ale co když to bude číst nějaká mladá holka, která třeba zrovna studuje v zahraničí a chce si něco uvařit?
Nemyslím jenom tenhle recept. Vyskytuje se to tady dost často a někdy i u ingrediencí, na nichž hodně záleží. Všimla jsem si toho třeba u želatiny.

buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nudle dlouhého života

Já myslím, že mouka by šla nahradit škrobem, asi bych to tak i udělala, nemám moc ráda chuť jíšky. Jinak jsem ale ctitelem těchto českých čín:-), takže nevylučuji, že recept brzy vyzkouším:-)

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nudle dlouhého života- jandule,

jak ti esmeralda dobře připomněla je to pokrm, který vymyslel čech v Česku a v Čechách se vaří- mimo jiné to tam máš napsaný pod receptem. Jestli tě nespletlo, že Dr.Hoffman je specialista na čínskou medicínu? Nikoliv však odborník na vaření, ale vaří rád a protože tento recept vymyslel a strašně mu chutnal, a přivedl ho do takové euforie že ho tak pojmenoval.
Jinak to ostatní masíčko jsem tam dopsala!

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nudle dlouhého života - Jandulko,

proč si myslíš že je to Čína?
Recept jasně říká že původ je z ČR.

Labužník jandule02
1089 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Nudle dlouhého života

Neumím si představit dávat do čínského pokrmu jíšku, a taky kam se poděla játra a drůbeží maso?

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Štika na smetaně Štika na smetaně
Mrkvový salát Mrkvový salát
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz