Recept Pelmeně z červené řepy

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Pelmeně z červené řepy

Úvod

Recept vykoukaný z Apetitu - říjen 2018. Moje fotka s jejich se srovnat nedá, nevím, jestli záleží na řepě a nebo zda si nějak nepomohli s barvou - ty moje pelmeně vařením trochu vyšisovaly, na druhé fotografii (jak jsem poznamenala jinde) vypadají spíš jako pitevní protokol s obrázky … ale je to celé náramně dobré.
Foto č. 1: pelmeně s kysanou smetanou, osmaženou cibulkou a plocholistou petrželkou, foto č. 2: pelmeně s kysanou smetanou a koprem (jsou rajcovnější) a foto č. 3: nezbytný boršč z trojího masa (do kterého jsem při vaření zapomněla přidat brambory, pročež jsem je doložila vařené ve slupce a oloupané - holt už jsem stará osoba), foto č. 4 - ještě zbylo na nudle …
Maso do náplně lze použít v podstatě jakékoliv - vepřové, hovězí, kuřecí, jehněčí, nebo z varana … ke kuřecímu bych doporučila vkládat při plnění kousínek másla, jak doporučuje Apetit …

Postup

Řepy omyjeme a ve slupce uvaříme, doba je různá - 20 min. až hodina, vyzkoušíme pletacím drátem, asi jako brambory …
Poté řepu, ještě teplou, oloupeme, pokrájíme na kostky a zmasakrujeme tyčovým mixérem do hladké kaše, můžeme přidat lžíci vody, ale ne víc.
Do misky nasypeme hladkou mouku, přidáme řepnou kaši a vidličkou smícháme .. až to nepůjde míchat, vyklopíme těsto na moukou posypanou pracovní desku a vypracujeme v hladké, krásně tvárné těsto, které už se nelepí - podle potřeby přidáváme mouku, ale střídmě!
Těsto vložíme do mikrotenu a necháme v chladničce, čím déle, tím lépe, třeba do druhého dne (část těsta jsem měla v lednici 4 dny).
Maso umeleme a přidáme velice jemně nakrájenou cibuli, nebo ji umeleme zároveň s masem, směs osolíme, opepříme a necháme v chladničce rozležet.
Je-li menší počet strávníků, rozdělíme těsto na dvě poloviny (z jedné půlky vzniknou tři solidní porce), jednu část vložíme v mikrotenu zpět do chladničky na pozdější upotřebení.
Odebrané těsto rozválíme na pomoučené ploše na sílu stébla, jak říkaly babičky, nebo jako těsto na nudle.
Vykrajujeme kolečka, na která položíme malou lžičku náplně, a buď ručně přeložíme na půlku a spojíme okraje, nebo mazaně použijeme tvořítko na čínské taštičky. Můžeme to nechat tak, a nebo přitisknutím špiček vlastně vytvoříme prstýnek (jednu ze špiček je dobré navhčit, aby se těsto spojilo). Správně - vypadá to jako tortellini!
Než se uvaří voda, necháme vytvořené pelmeně trochu osychat na pomoučněném prkénku.
Pelmeně vhazujeme do osolené vroucí vody, poté co vyplavou, vaříme asi 3 - 4 minuty (záleží na velikosti - jeden pelmeň vylovíme a ochutnáme).
Pelmeně vybereme cedníkem, rychle necháme okapat, horké nasypeme do talíře a ošperkujeme podle chuti a nátury.


Reklama

Nahlásit recept

  • 05.10.18 vloženo
  • 219x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 - 2 hodiny (dle řepy)

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • Těsto na pelmeně:
  • 300 g hladké mouky
  • 280 g uvařené, oloupané řepy (3 menší řepy)
  • Náplň:
  • 250 g libového bůčku nebo plecka
  • 150 g cibule (i naťové)
  • sůl
  • pepř
  • K podávání dle výběru:
  • kysaná smetana, kopr
  • kysaná smetana, osmažená cibulka, hladkolistá petrželka
  • k pelmeňům s jehněčím - opražené vlašské ořechy, rozpuštěné máslo s chmeli-suněli, nebo gruzínská omáčka sacivi
  • k varanovi nevím, asi hodně koriandru

Doporučená příloha

  • ruský mužik s vodkou

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Pelmeně z červené řepy

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
tlustá bába
1210 příspěvků 06.10.18 17:19

Ejo, řepa se neprosadí nijak radikálně, jen je to taková kulantnější chuť, než jen z moučného těsta. S ricottou to bude skvělé, dala bych do ní to, co lahodí s tím, co dáš navrch, ale snese to cokoliv, podle mě. Někde jsem četla, že Rusové si na pelmeně ocet i kapou, ne-li přímo lijí (např. na čínské taštičky je oblíbené máčadlo sojová omáčka, OCET, voda - pravda, aby to nebyla žíravina, no a utřený česnek, taky dost razantní chuť), … ale pro mě je prostá kysaná smetana přesně akorát. Rozumí se, že ta prostá kysaná smetana je tučná smetana :lol:
Zkus to, část těsta počká v lednici a nebo se pelmeně (před uvařením) dají krásně mrazit a uvařit, až když máš zase chuť, pak je to náramná rychlovka. :mavam:

 
Eja
3825 příspěvků 06.10.18 10:17
No nene

Mám tady tašku jablek a jdu dělat jablkové chutney - a fakt nemám čas dělat pelmeně :mrgreen:
Za mne č. 2, jednoznačně.
Ale dotaz - jak se chuťově v těstě prosadí ta řepa? Co bezmasá náplň - asi ricotta, česnek a něco zeleného…kysaná smetana možná s kapičkou umeocta navrch :roll:
Babo hrozná :hug: zítra asi neodolám, tomu se totiž nedá odolat :dance:

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Tažený štrůdl


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz