Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
babi Kanadská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
TIP: Quinoa ° zrní roste již po víc jak pět tisíc let z Antilských horách, odkud se tozšířilo do světa. Roste totiž všude v každém podnebí a v každé půdě. °° Piniová semínka (oříšky) pražíme na suché pánvi, ale pozor, musí se hlídat velice pozorně, protože se rychle spálí. Jakmile krásně zavoní, je obvykle již pozdě.
Cuketám odkrojit vrchní 1/3, ty dát stranou a zbytek opatrně vydlabat tak, aby se neporušily stěny cuket. Poskládat je do lehce vymazaného pekáčku, posypat je hrubou solí a asi 20 minut je zapéct. Mezi tím do měkka podusit cuketovou dužinu s česnekem a bylinkami, přidat Quinoa se semínky. Potom dát vše do cedníku a vymačkat tekutinu (je ji poměrně dost). Cuketovou dužinu dát do mísy a rozemnout ji vidličkou. Přidat 8 lžic Ricota sýru a navršenou lžíci Pistou. Vše promíchat a pořádně tím nacpat cuketky. Náplň přikrýt dříve odkrojenou 1/3 cukety. Šup s nimi opět do trouby. Nechat je tam dobře zapéct tak 20 minut a potom je podávat ozdobené petrželkou.
Recept je z kategorií: Bezmasá jídla
salát je vždy dobrý
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Pekáček s cuketou v moderním pojetí
26 příspěvků 8.9.10 17:32
Ještě tam měl být
26 příspěvků 8.9.10 17:30
Babi, kritiku tvého receptu. a porovnat? Recepty, chuti… co já vím, co ještě. uvařím jeden, uvařím druhý a řeknu si - hmmm, oba jsou dobré, ale ta quinoa je lepší, když je venku vedro a bulgur, když prší - třeba
rosen, kritiku, ceho? Jenom mne jaksi nedoslo, co chces porovnavat
26 příspěvků 8.9.10 00:25
Tak takhle?: Cuketa plnena bulgurem
26 příspěvků 8.9.10 00:23
Prosím, babi, neber to jako kritiku, ale našla jsem ještě cuketu plněnou bulgurem, tak vkládám odkaz pro porovnání:
Dando, od urcite doby me uz tak moc nic nerozhaze. Nemej obavu, neurazila jsem se, jenom jsem mela obavy, aby z toho nevzniklo neco vlekleho. Recepty jsou zajimave prave tou travou naklicenou z Kamut, ktera je v kazdem napoji. Musim te uspokojit tim, ze i tak nektere napoje pracuji
vždyť je to legrace, já vím, že je to překlep, který se povedl, i Alis si musela sednout na ruce
, ale já to nevydržela 
Na šťávu z míchaného ovoce nebo zeleniny máme určitě různé recepty, ale kdyby se ti chtělo sepsat nějaký soubor co s čím, tak budu určitě ráda, protože různé kombinace mají různé účinky a tělu rozhodně neškodí
A už se nezlob
no tak, co mam udelat, smazat dva komentare nemohu a z dvacateho sedmeho poschodi skakat take nebudu. Nanestesti na me klavesnici vedle T je R
Dando, taky bych mela tu vetu dokoncit, ze trava se pouziva s konbinaci ruzne zeleniny a/nebo ovoce. Jeden cas moje dcera bydlela ve Victoria BC, kde byla restaurace (dalo-li by se to tak nazvat) a tam sis mohla objednat z ruznych napoju. Nektere mely krasnou barvu, jine zase ne zrovna prave atraktivni, avsak nicmene vsechny prospesne zdravi. Zajiste mate v Cesku recepty na tyto kombinace a kdyz ne, tak mi dej vedet
Díky, Dando, seděla jsem si na rukách
zdravotní pitivo s použitím odsravnovace mne dostalo, dík
Dando, promin, mas naprostou pravdu. Zde je tento druh zrni v poslednich letech nove objeveny a pouzivaji se ve chlebe, nudlich a ruznych receptech. Take se vsak nechaji naklicit na travu a ta se pak pouziva na zdravotni pitivo s pouzitim odsravnovace. Jeste jednou Ti dekuji…
možná že nejen přečte, ale třeba i objedná a ochutná starobylé zrní jménem Kamut .-)
Dando, dekuji Ti za pridani clanku. Zajiste si jej nekdo rad precte
kamut
nesuď a neurážej.
bedlo, podle sebe soudim Tebe? Pro takovouto znalost nemusim chodit na Internet.
Babi, znám celou historii této pšenice, na Internetu se dá najít hodně.
bedlo, tomu zde rikame wheat-berries (psenicne bobule) a jsou to obdoby psenice vcetne spelt a tvrde jarni cervene psenice. Casto se pridava do chleba. Kamut mozna mate z Kanady z Alberty, nebo Saskatchewanu, anebo ze Statu. Pro zajimavost, Kamut neni jmeno zrni, ale ochranna znamka mezinarodni spolecnosti
Soni, to jsem si tak nejak myslela. Vis, mam nekdy potize zkloubit ceske jmeno s anglickym
Soňo mísit se může každý … od toho tu jsme. Babi Soňa to napsala bezchybně a odrůd prosa-jáhel je pestrý. Vařila jsi už kamut?
Jestli se mohu vmísit, já to našla jako proso-jáhly.
Soňa
bedla, znalec na ruzna semena a zrni. Znas Millet? Cim vic hledam cesky preklad tim vic si myslim, ze to je proso. Co myslis?
Lydia, kupuji jiz predvarenou, tak jako couscous. Ale mas pravdu, ze jestli Quinoa neni pripravene zrni, tak se musi, jak podotykas, proplachnout horkou vodou, jinak by byla horka (tady mi schazi hacel nad r). Jinak se vari asi tak jako ryze (dva hrnky vody nebo vyvaru na 1 hrnek Quinoa). Je dobre ji pred varenim nasucho oprazit az zacne praskat (2-3 min.), ziska tak oriskovou prichut a nadlehci se. Pridat tekutinu a za 15 minut je vesmes Quinoa uvarena. Hodi se do mnoha receptu, do salatu atd. Budes-li mit cas, pridej ten recept na strudl
Guinou, bulgur a jiná semena používám do nádivek všeho druhu již předvařená. Jsou vynikající nejen do plněných paprik, cuket a pod.
1227 příspěvků 23.8.10 19:01
Babi, stačí quinou jenom krátce povařit s cuketovou dužinou? Já jsem zatím dělala s Quinoou jenom 2× štrůdl. Velmi nám chutnal. Ale na balení byl návod na vaření. Prý se má opláchnout nejdříve na sítku vřelou vodou, aby prý nebyla tak hořká. Taky jsem ji do štrůdlu musela uvařit. V dvojnásobném množství vody, tak dlouho, až se voda vsákne. Trvalo to asi 15 minut. Ty cukety tady taky sem tam někdy dostanu. Ale už prodávají dýně a tu mám raději. Možná by šel tento recept převést na dýni. Třeba vyzkouším a dám vědět.
Martine, zajiste se muze pouzit hotove pesto, zvlaste kdyz v recepte jsou stejne uz piniove orisky. Ja ty stare druhy zrni mam rada a prichazeji zase velice do obliby
Pouzivate nekdo take treba Millet, dostane se v CR oupit a jmenuje se take tak? Je to proso?
Quinou kupuju v albiu a dělám jí rád jako přílohu nebo zavářku do polévky, určitě vyzkouším i nádivku do cuket. Tyhle kulaté jsem viděl před několika týdny v Bille. Myslíš, že domácí výroba Pistou by dala nahradit kvalitním koupeným pestem?
casino, doplneno, dekuji
Kolik ml? Nevím. Snad 260
Ale v gramech je to 250. Přesně! 
ze by v tom mel prsty Gregor Mendel? casino, prosim Vas, kolik ma ten kalisek ricotty ml?
…no právě ten tvar se mi zdá k plnění přímo ideální


casino, to je cesky kalisek ricotty, ja zapomnela presne kolik ml ma. Ta odruda cukety je dobra na plneni, ale zajiste lze pouzit take tu podlouhlou
…kolik asi v Kanadě hmotní 1 kalíšek Rocotty???
…stopku to má jako cuketa, vybarvené je to
jako cuketa, babi píše že je to cuketa, je to tedy podle všeho cuketa; ale
já takovou kulatou ještě neviděl. …nakonec, nemusím znát všechno,
že?-)))