Recept Peciválky z Luk
pjs Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Postup
1. varianta Do mísy prosejeme mouku, osolíme a vmícháme najemno nastrouhané brambory. Do dolíčku vlijeme vlažné mléko s rozmíchanými žloutky. Do hrníčku rozdrobíme kvasnice, rozmícháme s trochou mléka a cukru a necháme vykynout kvásek. Pak přidáme do mísy k mouce a vypracujeme vláčné těsto jako na buchty a necháme přikryté znova nakynout. Lžící vykrajujeme kousky těsta na vál, upravíme do kulatého tvaru a necháme vykynout na pomaštěném plechu. Pečeme zvolna dozlatova. Než se bochánky upečou, připravíme z mletého máku, povidel, smetany a práškového cukru středně hustou, netekoucí „majdu“. Po vychladnutí bochánky máčíme v horkém mléce, vrstvíme do teplé keramické, nejlépe kameninové mísy a prokládáme připravenou „majdou“, aby byly bochánky dobře obaleny- neštříme. Můžeme také vrstvy zakapávat rozpuštěným sádlem. Až máme mísu plnou, zakryjeme ji utěrkou a postavíme na teplé místo – na pec - proto název peciválky. Čím déle vydržíme nechat peciválky zaležet tím budou lepší. Dříve se jedly ze společné mísy - lžíci. Dnes se pokusíme nějak je upravit na talíře a snad i ozdobit šlehačkou, ale to vše nemusí být! 2. varianta Můžeme zvolit pečení na plechu v libovolných tvarech (tloušťka střední vařečky) do zlatova, nebo na suché pánvi či keramické plotně pečeme pekáče. Máme-li všechno těsto zpracováno, pak máčíme (spařujeme) v horkém mléku a stejně jako při kynutých bocháncích rovnáme do teplé mísy (pokud jsme dělali pekáče tak je pomažeme makovou „majdou“ a stočíme jak palačinky) a prokládáme „majdou“ (i stočené pekáče z venčí). Čekání, úprava je stejná s předešlou.
Recept je z kategorií: Bezmasá jídla
- 20.08.02 vloženo
- 10823x zobrazeno
Čas přípravy
- 2 hod.
Ingredience
- 1. varianta – kynutá těsta
- ½ kg hladké (polohrubé) mouky, ¼ kg vařených brambor, 1/4 l mléka, 2 žloutky, 40 g kvasnic, 2 lžíce másla, (může se použít i jiné „buchtové“ kynuté těsto, takové které máte odzkoušené), mletý mák, švestková povidla, moučkový cukru, smetana (mléko), sádla, máslo, sůl
- 2. varianta – bramborová těsta
- Bramborové těsto jako na ovocné bramborové knedlíky – vařené brambory, mouka, vejce, něco prášku do pečiva, sůl. Lze použít jakákoli prášková bramborová těsta.
Doporučená příloha
mléko, bílá káva
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Peciválky z Luk
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Peciválky z Luk
zní velice chutně a až bude po létě, určitě vyzkouším. Bramborové placky s mákem a povidlím, jsou mým oblíbeným jídlem. Tvoje recepty mně je jaksi připomněly.