Recept Peciválky z Luk

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

1. varianta Do mísy prosejeme mouku, osolíme a vmícháme najemno nastrouhané brambory. Do dolíčku vlijeme vlažné mléko s rozmíchanými žloutky. Do hrníčku rozdrobíme kvasnice, rozmícháme s trochou mléka a cukru a necháme vykynout kvásek. Pak přidáme do mísy k mouce a vypracujeme vláčné těsto jako na buchty a necháme přikryté znova nakynout. Lžící vykrajujeme kousky těsta na vál, upravíme do kulatého tvaru a necháme vykynout na pomaštěném plechu. Pečeme zvolna dozlatova. Než se bochánky upečou, připravíme z mletého máku, povidel, smetany a práškového cukru středně hustou, netekoucí „majdu“. Po vychladnutí bochánky máčíme v horkém mléce, vrstvíme do teplé keramické, nejlépe kameninové mísy a prokládáme připravenou „majdou“, aby byly bochánky dobře obaleny- neštříme. Můžeme také vrstvy zakapávat rozpuštěným sádlem. Až máme mísu plnou, zakryjeme ji utěrkou a postavíme na teplé místo – na pec - proto název peciválky. Čím déle vydržíme nechat peciválky zaležet tím budou lepší. Dříve se jedly ze společné mísy - lžíci. Dnes se pokusíme nějak je upravit na talíře a snad i ozdobit šlehačkou, ale to vše nemusí být! 2. varianta Můžeme zvolit pečení na plechu v libovolných tvarech (tloušťka střední vařečky) do zlatova, nebo na suché pánvi či keramické plotně pečeme pekáče. Máme-li všechno těsto zpracováno, pak máčíme (spařujeme) v horkém mléku a stejně jako při kynutých bocháncích rovnáme do teplé mísy (pokud jsme dělali pekáče tak je pomažeme makovou „majdou“ a stočíme jak palačinky) a prokládáme „majdou“ (i stočené pekáče z venčí). Čekání, úprava je stejná s předešlou.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 20.08.02 vloženo
  • 9113x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hod.

Ingredience

  • 1. varianta – kynutá těsta
  • ½ kg hladké (polohrubé) mouky, ¼ kg vařených brambor, 1/4 l mléka, 2 žloutky, 40 g kvasnic, 2 lžíce másla, (může se použít i jiné „buchtové“ kynuté těsto, takové které máte odzkoušené), mletý mák, švestková povidla, moučkový cukru, smetana (mléko), sádla, máslo, sůl
  • 2. varianta – bramborová těsta
  • Bramborové těsto jako na ovocné bramborové knedlíky – vařené brambory, mouka, vejce, něco prášku do pečiva, sůl. Lze použít jakákoli prášková bramborová těsta.

Doporučená příloha

  • mléko, bílá káva

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Peciválky z Luk

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Peciválky z Luk

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Peciválky / Pekáče...

zní velice chutně a až bude po létě, určitě vyzkouším. Bramborové placky s mákem a povidlím, jsou mým oblíbeným jídlem. Tvoje recepty mně je jaksi připomněly.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Cibulačka Cibulačka
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz