Recept Pečený kukuřičný klas (Take 2) Veg Bezlep

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Pečený kukuřičný klas (Take 2)

Úvod

„Milióny amerických žen a také někteří muži páchají ten zločin každého letního dne. Změní tak skvělou pochoutku v pouhopouhou píci. Oloupaná kukuřice uvařená ve slané vodě je výživná i poživatelná, kukuřice pečená čtyřicet minut ve slupce v co nejrozpálenější troubě, oloupaná na stole, potřená máslem a osolená, není nic menšího než božská ambrózie. Žádný důmysl a představivost šéfkuchaře nikdy nevytvořily dokonalejší pokrm. Americké ženy by měly v té vodě vařit samy sebe.“ – Nero Wolf

Postup

Ačkoli mám tuto knihu doma od roku 1996 a recept mim prošel rukama několikrát, vždy zvítězila lenost nebo nechuť zapínat v horku troubu. Buď jsem vařila jako milióny amerických žen ve vodě nebo v mikrovlnce, grilovala nahou na dřevěném uhlí. Na dřevěném uhlí se vysuší, v MW jakž takž, ve vodě… no… je to k jídlu.

Naposledy jsem zkusila podle Nero Wolfa a musím geniálnímu detektivovi dát za pravdu. Je to obrovský rozdíl. Pekla jsem čtyřicet minut v rozpálené troubě, kukuřice v zelených šatech, každá zabalená v alobalu, po deseti minutách třikrát pootočila. Na talíři potírala máslem utřeným se solí. Všechno ostatní, co mnozí přidávají nebo do čeho kukuřici balí (šalotka do másla, česnek, koření, bylinky, slanina), je dle mého nadbytečné a zbytečné.

Recept je z kategorií: Bezlepkové recepty Bezmasá jídla Přílohy Zeleninová jídla Zeleninové přílohy

Nahlásit recept

  • 23.07.11 vloženo
  • 23951x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 min

Ingredience

  • kukuřičné klasy
  • máslo
  • sůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Terie 19.08.11 23:46

Tak já nevím, vyzkoušela jsem podle postupu v troubě, ale chuťově mi asi víc sedne uvařená. Z této je nějak víc cítit pole (nebo jak bych to řekla) a uvnitř není slaná.

Diskuse k receptu Pečený kukuřičný klas (Take 2)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
casino
4482 příspěvků 20.08.11 09:35

Terie,
asi Vám rozumím co se chuti týká :-) Já to „pole“ cítím jako vůni ještě horkých řepných „steaků“ z dob, kdy jezdily potahy a později samohyby, naložené budoucí siláží, z cukrovaru…
Přiznám se, že kukuřici mám raději až ve formě steaku, ale když se tu ukázal tento postup (recept? :-) ) tak jsme po desetiletích to krmivo upekli a jen jsme pak pochrochtávali :-)
Myslím, že velmi záleží na kvalitě výchozí suroviny.
Podobně jako do ženský a do melounu, tak ani do kukuřice v „šustí“ zabalené, nevidět :mrgreen:
Před týdnem repríza nestála za moc… Už to nebyla jen ta řízková vůně, ale pomalu se tam dala tušit i ta řízková jáma… :-(
No, pohladili jsme to česnekem a snědli… Každá vláknina je dobrá :wink:

Příspěvek upraven 20.08.11 v 13:22

Terie
66 příspěvků 19.08.11 23:46

Tak já nevím, vyzkoušela jsem podle postupu v troubě, ale chuťově mi asi víc sedne uvařená. Z této je nějak víc cítit pole (nebo jak bych to řekla) a uvnitř není slaná.

di
2451 příspěvků 04.08.11 20:21

Jejda, já na tenhle recept úplně zapomněla, přitom jsem ho zde před pár dny četla a moc se mi líbil, takže jsem dneska dětem kukuřici odpoledne koupenou na Zelňáku uvařila klasicky ve vodě. :-/ Škoda. Snad bude příště skleróza slabší…

svato
1418 příspěvků 04.08.11 19:41

Upiekla som dnes, určite lepšia, ako varená (pre mňa aj bez masla).

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.07.11 21:00

Dík Wolfgu, už bych si málem myslel že do mně reješ :lol:
Máš velikou pravdu, život je krásněj, když nechybí nápad. A až je jednou přestanu mít, je to tím, že jsem zcela připraven k zahrabání 6 stop pod zem. :twisted:

Wolfg
583 příspěvků 25.07.11 20:53

Amerikáne, skvěle zapadáš do životního hesla: všechno je někde hotový, stačí se jen rozhlídnout a pak to konečné docvaknutí v hlavě. Třeba uříznutej smeták, kdesi v Itálii k válení rohlíků, minimálně v jednom australským baráku vědí o růžové misce s vlastnoručně vrtanejma dírama k docílení halušek nebo tady, redukce 100/50 pro odpadní potrubí poslouží trchtýřovitě k plnění tlačenky do obalu. Takový pokleslý ideje pocházejí tu vocaď. U vás za vodou držák na kukuřici samozřejmě je v mnoha domácnostech. Z nerezu a s USB zásuvkou. Akorát si málokdo vzpomene, kam ho zarachňal a když ho náhodou najde, neví k čemu je. A to proto, že se nepodílel na jeho výrobě. Život je krásnej, když nechybí nápad

Anitta
521 příspěvků 25.07.11 18:59

Alis!!!! Ja te slysela :mrgreen: :lol:
Koukam, ze tento vikend byl velmi plodny a zabavny :-D
Netreba s gmo prehanet, rada nad zlato - kupte si bez gmo :mrgreen: :-D

Anitta
521 příspěvků 25.07.11 18:37

Teda Drobku :palec: Vcera jsem zrovna orezavala kukurici a nevedela o babovce :mrgreen:
No mimo jine, kdyz je takovy vedro, jako ted, tak radeji nezapinam troubu a varim minimalne - zabalim kukurici do voskovaneho papiru a „pecu“ v microvlne (jako miliony americkych zen) :mrgreen: :-D z kazde strany asi 1:40 a je vyborna i tak :wink:

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.07.11 18:32

Milej Maňano, moc ti děkuju. Tak dobře, jsem branou k bábovce. Hurá. :lol:

Příspěvek upraven 25.07.11 v 18:33

Manana
1515 příspěvků 25.07.11 18:07

Drobku, jen ty zásluhy všechny pober a nenech si nic ujít. Pro nás jseš tou branou k bábovce TY!

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.07.11 15:19

Musím veřejně přiznat po té vší chvále, že ta bábovková forma není můj nápad. Škoda, byl bych na to moc pyšný. Viděl jsem to v jakési kuchařské show, no a protože ta do Česka pravděpoodobně nepronikla, pocítil jsem potřebu to národu přeložit. Jak tak koukám, dobře jsem udělal.
Moc mně mrzí, že to není na Nobelovku, není to moje. :roll:

Manana
1515 příspěvků 25.07.11 13:31

Drobku, ta forma na bábovku je přímo genitální nápad!!!

A co se týče geneticky upravených plodin, nedělal bych z toho velblouda. Tu kukuřici vyšlechtili američtí Indiáni vlastně z trávy, a to byla sakra genetická změna. Nakonec i naše obilí, ovoce a zelenina, to všechno je vyšlechtěné, jinak bychom se pořádně nenajedli. A pojídáme to tisíce let. To dnešní šlechtění je jen radikální, rychlé a prudké. I dobytek je vyšlechtěn, a podívejte se na množství psích plemen, co člověk vyšlechtil. Kdybych byl mladší, hned bych se pustil do nějakého šlechtění, ale bez piva a před osumdesátkou už to jaksi nejde.

A proto nebojme se a jezme upravené pokrmy s chutí a vesele, lidstvo na něco zajít musí, a soudě z dnešního civilizačního vývoje to na následky požívání geneticky upravených surovin nebude, to nás dříve dostihnou jiné plody našeho rozpínavého vývoje, které nemusí být ani hmotné. Norsko nám čerstvě připomnělo, že zhoubná ideologie je daleko nebezpečnější.

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.07.11 08:32

Souhlas s Alis, take jsem zaregistrovala prijemnou spolecnost a konecne diskuzi jakou bych si u receptu predstavovala. Chlapi, pochlapte se casteji :potlesk:

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.07.11 08:26

Pripodotek od wydry - s mamou jsme se cpaly kukurici uz od meho detstvi, jen varena a polita rozpustenym maslem. Coz je znacny rozdil od toho, kdyz se maslem tuhym pouze horka potira !

Souradnice na pole kukurice - smer Pisek, Orlik nad Vltavou, Milevsko a pod… same pole, same pole , to se to hamta :-P
Ale je to ta krmna, ces´la vie … ale neni spatna , jen chutove neni jako ta ve Guatemale, takovou nemeli ani v okolnich zemich.

Na male kukuricky si vzdycky najdu pole, ke kteremu se „zasiju“ , nahamtany bag hned u auta vyloupu a jdu na dalsi lup . Male kukuricky ovarim , necham vykapat , do pytliku dam co nejvic na placato a pak vzdy uloupnu kolik potrebuju - do zeleninove smesi, prilohu k varenemu hovezimu a pod. Miluju ji, mam siroke vyuziti. Take ji ovarenou dam do sklenic a zaleju slanym nalevem a zasteriluju.
Nalozene jako okurky mam radeji nez okurky. Ale jak k cemu.
Velke do mrazaku s „satickama“ by bylo super, jen mit takovou kapacitu mrazaku, o jeee, to bylo skvele!

Alis
2617 příspěvků 25.07.11 07:16

Chlapi, víte, že vaše přítomnost je zde více než osvěžující? Nevím, jak jiné dámy, ale já si vašich komentářů víc než užívám. Konečně zábavná debata :-)

Maňáno, díky za odkazy, nejvíc mě zaujal nástavec na kukuřici, nevím, jestli se bez něj do budoucna obejdu. Bude mi chybět stejně jako elektrická otočná navíjecí vidlička na špagety :-)

Drobku, bábovková forma - geniální a jednoduché. Úplně vidím, jak muž párkrát zakrojí, zrna a šťáva všude, rozhlídne se a zahlédne bábovkovou formu…

O geneticky upravené kukuřici všichni víme, ale Anitě to co? Nebudeme říkat :-D

Wolfgu, máš na zahradě letiště a nevyužil jsi toho? Trestuhodné :-) Ještě horší ale je, že kolem takových polí chodím celý život a nenapadlo mě to… máš pravdu, nikde žádná tráva, žádný plevel, nic… jsem totálně pitomá…
Pastva pro oči není dostatečně zásobena cukry…

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.07.11 21:28

Pár přípodotků.
Na ořezávání zrn z kukuřice se snad nejlíp hodí forma na bábovku. Má uprostěd hezounkou dírku na opření stonku klasu a zrna padají hezky do nádobky, netřeba sbírat po stole. :palec:
Co se týče jedů v kukuřici, obávám se, že ty už jsou dneska ve všem. A jak nám říkal jeden inženýr ještě ve škole, v oboru zemědělské technologie - neptejte se, neměli byste co jíst. Ani suché brambory. 8-o
Ale vážně, Wolfg má pravdu. Navíc, aspoň tady v Americku znalci nedoporučují kukuřici jíst, ne kvůli jedům, ale že je hodně, opravdu hodně geneticky upravená. Výzkum neproběhl dostatečně a nikdo neví co to s námi udělá. Ale protože nejen kukuřicí jsme živi, dáme si ji ke steaku. Ono nám to totiž chutná. No a přežili jsme toho tolik, snad nás kukuřice nezabije rychleji, než sejdem ze světa normálně. :lol:

Wolfg
583 příspěvků 24.07.11 20:11

Houby vzdělanej! Jistá dobrá duše, ve snaze pomoci od plevelů, čajzla jezeďákům pytel s označením Zeazin. Byl zadarmo, tak nebudeme šetřit, že jó? A máš po plevelech, povídá hned potom, co nadšeně polil celou plochu, zatímco jsem hákoval v práci. Měl pravdu. Zahrada se změnila na celou sezónu v letiště. Mohl jsem zasít akorát kukuřici. Hotovej Pat a Mat.
Jaké koncentrace dnes sedláci používají, se nedovíme, ale mnohokrát mě buchlo do očí, že na poli není krom kukuřice zhola nic. Dvacet klasů zbodnu za dva dny a jsem zdravej jak řípa, jen mě nastrouhat do brownies. I když … dostat se felčarům do pracek, hmm … něco by našli

A pastvu? Tu pro oči bych rád prožil

Manana
1515 příspěvků 24.07.11 18:31

Alis, tady ti přidávám jeden tip, jak lze také s pečenými klasy naložit, a je to super!:
 http://manana.freeforums.org/…asy-t50.html

A přidávám ještě jeden recept na samotná kukuřičná zrna, takhle zpracované jsou výbornou surovinou i lahůdkou:
 http://manana.freeforums.org/…rna-t42.html

Alis
2617 příspěvků 24.07.11 08:15

Wolfgu, nejsem tolik vzdělaná, potřebuji trochu zevrubnější vysvětlení… Krmná = koňský zub, sachara = cukrová, praskavá = pukancová. Chápu. Ale herbicid Zeazin - potřebuji trochu víc informací. Znamená to, že chceš říct, že je to ošetřené natolik, že to je zdraví škodlivé?

Nejsem paranoidní, glutamát používám stejně jako všichni asiati, rajčata jím taky, kukuřičných klasů jsem za život snědla maximálně dvě desítky a maximálně dvě desítky ještě sním, tudíž nepanikařím. Jen jsem zvědavá jako veverka :-D

P.S. Za dva roky ve čtvrtek v deset na pastvě :-D

Wolfg
583 příspěvků 23.07.11 21:08

Kultivarů kukuřice jistě existuje mnoho. Možná, že kdesi v Tramtárii i mléčná. Ale tady se pěstuje k.krmná (snadno zcizitelná), k. sachara a k. praskavá. Název krmná evokuje pocit, že není vhodná pro lidi. Žádná kukuřice není vhodná k jídlu, protože se při pěstování používá herbicid Zeazin nebo jemu podobné. Račte se podívat, mezi stvoly neroste téměř nic. Brzo se půjdeme pást, ale nezoufejme. V travinách jsou velmi kvalitní cukry

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.07.11 20:21

Jsem umlácena argumenty… :-D Take 2 :-D

Ale jinak je to zajímavé, nevím proč, ale mám zažity dva druhy kukuřice (zemědělec nějak nejsem..) Cukrová je ta dobrá, co se jí, co mám ráda. Mléčná je ta, co se krmí a co mi nechutná. A ta se pěstuje všude kolem na polích. Cukrová snad na jižním Slovensku? Mléčná se také dá zpracovat v kuchyni, ale jen jako výrazně mlaďoučká, třeba jsem ji ochutnala naloženou jako okurky. No..okurky jsou lepší..
A proč „mléčná“ nevím..takhle si to bezdůvodně pamatuji..
:mrgreen:

Příspěvek upraven 23.07.11 v 20:22

Alis
2617 příspěvků 23.07.11 18:42

Díky za ohlasy, koukám, že jsem v některých probudila vzpomínky, v druhých chuťové buňky :-)

Nikdy by mě nenapadlo mluvit o soli smíchané s chilli, žiju v domnění, že je to naše rodinná úchylka. Jak v jiných domácnostech stojí na stole slánka s pepřenkou, u nás stály kořenky tři. Solnička, pepřenka a „červená sůl“ – jinak řečeno sůl smíchaná s chilli. Od útlého dětství pamatuji, že si ji naši sypali na kde co. My se sestrou jsme se brzy přidaly.

Nicméně – na kukuřici to nepovažuji za nepostradatelné, věřím ale, že mnozí tím srazí sladkou kukuřičnou chuť. Osobně stojím na straně Wolfga – máslo a sůl mi stačí ke štěstí. (dokonce i máslo bych oželela, v poslední době, kdy stojí víc, než snubní prstýnky, mám pocit, že už s máslem nemá moc společného). Už dlouho jsem kukuřici nekradla, člověče, Wolfgu, ty mi zkazíš karmu! :-D

Jak je to s mléčnou či cukrovou kukuřicí – přiznám se, že takové členění jsem zatím neslyšela. Doposud jsem se domnívala, že existuje kukuřice obecná (krmná, myslím, že se jí říká koňský zub) a kukuřice cukrová. Ta, sklizená v mléčné zralosti je v nejlepší formě a věku :-) O kukuřici pukancové v tuto chvíli nemluvme. :-)

Co se týče matematiky – vycházím z nepsané dohody, která je daná všemi kuchařkami a i zde na labužníkovi prezentovaná – totiž že sůl a pepř se do těchto surovin nepočítá. Budeš-li mít, Glamo chuť, můžu doložit, ale připadá mi to trochu zbytečné :-) Koneckonců, můžu opravit i na Take 3, pokud by tě zrovna dnes políbila matematická múza a nedala ti spát :-D

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.07.11 18:08

Kukuřičné klasy 1) máslo 2) sůl 3)
Zase tak mizerně na to s matikou nejsem, neeeee? :-D
:mrgreen:

casino
4482 příspěvků 23.07.11 17:59

Take 3 :?:
Nemělo! :mrgreen:

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.07.11 17:53

A…nemělo by to být spíš Take 3 .......? :wink:
:mrgreen:

PS. je ale rozdíl mezi kukuřicí cukrovou a kukuřicí mléčnou - ta se silážuje na krmení ( a mně, na rozdíl od cukrové, nechutná..).. Kde na poli, v našich zemích, ukrást tu cukrovou?? :think: :-D
:mrgreen:

Příspěvek upraven 23.07.11 v 17:58

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.07.11 17:42

Tak se musím honem přidat.
Ano, pečeme jí zásadně v alobalu, a jde to nádherně na grilu. Když griluju steaky, vždy je na grilu i kukuřice. A musím potvrdit, ty slupky zabrání vysušení, kukuřice je vlastně i udušená ve vlastní šťávě, mana nebeská. :potlesk:
Ochutnal jsem ji i po mexicku, obalená ve směsi parmazánu s paprikou, pochopitelně trochu pálivou, ale to už je na osobní chuti a odvaze. :-P
Jak správně Wofg píše, zralost je důležitá, mléčná zralost je nejlepší.

Wolfg
583 příspěvků 23.07.11 17:04

No konečně! Slunečnice naďabila na skutečnou lahůdku. Jen ty oválené, unaveně se tvářící klasy z obchodu nevzbuzují to pravé vzrušení. A jak na to? Vyhlídněte vhodné pole. Já vím, je to krádež, mě by též sr**o, natrefit cizího kozlíka-zahradníka na mém záhumenku, ale snad vzniklá škoda fatálně nezvrátí podnikatelský záměr drobně hospodařícího zemědělce. Jak u vás nevím, ale tady na západě vyražte kolem poloviny srpna. V klasech jsou nalitá, lesklá zrna smetanové barvy, odborníci tomu říkají mléčná zralost. Klasy šoupněte na teplo, no jo, uhlí je lepší, ale trouba taky není k zahození a pak oceníte charakteristickou chuť a příjemné hmatové podněty v puse. Jen s máslem a solí. Přídavek čehokoli dalšího může zážitek jen rozdrobit. Slupky zrn jsou obtížně stravitelné, zato nám projedou trubkami a vyčistí je lépe než kartáč. tohle bůček zkrátka neumí. Díky za tip.

Bento
794 příspěvků 23.07.11 13:56

:potlesk: :cry: :cry: Kukurica, nostalgicke spomienky 3 roky stravene v rovnikovej Afrike… :lol:
stacilo ist ktoru kolvek nocnu hodinu k zastavkam minibusov vsade ziarilo drevenne uhlie a nom mriezka s kukuricou.Nie takou samoskovou ale v ten den odtrhnutou velkou krmnou.
Takze africky recept :
Musi byt uplne cerstva kukurica , pred grilovanim ju celu namocine aspon na 15 minut do kybla so studenou vodou.Tak ako je neotrhana ( v listoch )a sa otaca a griluje na drevennom uhli.
Ked je hotova sa osupe listy sa zahnu dolu a zviazu aby sa dala drzat. Pokoreni sa cayenskym peprom, posoli a postrieka limetkovou stavou . Tak nam predavali v Afrike. :palec: :palec:

Příspěvek upraven 23.07.11 v 13:59

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.07.11 13:12

Tak to me nikdy nenapadlo ! Miluju kukuřici, grilujeme ji od te „detske“ po dospelou. Ve vsech zemich sveta jsem ji jedla jen pecenou na uhli nebo varenou s ruznyma polevama, ale tohle jeste ne! Uz se na to tesim , super Alis :potlesk:

p.s. posledni svetovy hit, Sri Lanka, varena kukurice posypana soli smichanou s chilli. Zajimave a fakt dobre! Az na to, ze mi tam chybelo maslo !!!!
V Guatemale maji vynikajici, cukrovou kukurici, o ktere se nam tu ani nesni, po ulicich griluji na drevenem uhli a polejvaji kecupem nebo majonezou, eventuelne horcic - des a bida! Ale jako jedna zeme (vcetne nasi) nabizi i maslo !! Pravda, ne jihoceske, ale maslo !! :potlesk:

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz