Recept Pečený krocan s nádivkou - historický recept

(Hodnoceno 1x) mariča Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Pečený krocan s nádivkou - historický recept

Postup

Odleženému a nasolenému krocanu se podebere kůže na horní části prsiček a naplní se nádivkou.Zašije se a dolní část prsiček a stehna se protáhnou slaninou. Upraví se a zaváže motouzem jako každá drůbež k pečení. V hlubokém pekáči se rozpálí máslo a sádlo, celkem asi 15dkg, krocan se dá do pekáče a malou naběračkou tímto rozpáleným tukem po všech stranách polije. Pak se pod něj dají dve špejle nebo mřížka, položí se prsíčky dolů a mladý se dá péci do trouby, starší se raději asi hodinu dusí podlitý vodou pod těsnou poklicí na plotně. pak se dá do trouby, mezi pečením se podlévá a potírá máslem. Když vrch zčervená, obrátí se a peče se takto celkem asi 3 hodiny. Do měkka pečený krocan se vyndá na prkno, rozkrojí a uloží do šťávy, která se mezitím zaprášila trochu moukou, zalila polévkou a nechala povařit. NÁDIVKA. I. 10 dkg másla se utře se 2 žloutky, asi půl kávové lžičky soli, přidá se 1 vejce, zelená petrželka, asi 25 dkg žemlí navlhčených mlékem, ze 2 bílků sníh a podle potřeby ještě strouhané housky. Do nádivky může se dát několik celých spařených, oloupaných a v mléce uvařených a umletých kaštanů. též se mohou přidat umletá játra z krocana a osmažená cibulka. II. Játram z krocana, asi 1/2 kg studené telecí pečeně, cibulka, 3 sardele bez kostí se umele, přidá se zelená petrželka, asi 5 dkg škrábané slaniny a vše se na másle podusí.Když to vychladne, přimíchají se 2 vejce, 2 v mléce máčené a vymačkané žemle, podle chuti i lžička sekaných kaparů a podle potřeby se přisolí. III. Utře se 10 dkg másla, 3 celé vejce, asi 40 dkg mletého vepřového masa, 10 dkg strouhané housky, mačené v bílém víně a asi 40 dkg oloupaných, spařených, v mléce uvařených umletých kaštanů. Podle potřeby se přisolí. Převzato: Marie Konůpková - Dadáková KUCHAŘKA ČESKOSLOVENSKÉ HOSPODYNĚ r. 1948

Recept je z kategorií: Krůta či krocan

Nahlásit recept

  • 12.12.04 vloženo
  • 21592x zobrazeno

Čas přípravy

  • 180 minut

Ingredience

  • Krocan, máslo, sádlo, slanina, sardelky, vejce, žemle, mléko, bílé víno, sůl, kapary, petrželka, kaštany, telecí maso, vepřové maso.

Doporučená příloha

  • Podává se s rýží a kompotem, bramborovým salátem. případně i studený.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Bento 2.8.15 15:35

Nemali sme krocana ale vykostene velke domace kurca ako rolku s touto kastanovou plnkou plus som dal extra bylinky a balkansku pecenu zeleninu.
Perfektny nedelny obed. Cheers

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Pečený krocan s nádivkou - historický recept

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Karbanátky Karbanátky
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz