Recept Pečený jazyk Pra

bedla Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Jazyky omyjeme a vaříme několik hodin (v současné době to nahradí Papinův hrnec) v osolené vodě do měkka. Ve studené vodě necháme vychladit, oloupeme, protáhneme sardelkami a v rozpálené troubě pod pokličkou pečeme za občasného polévání kyselou smetanou. Jazyky pokrájíme na plátky, srovnáme na plochou mísu, zalijeme výpekem z kyselé smetany, opepříme bílým pepřem a posypeme jemně posekanou pažitkou. Zdroj: Kuchařka z počátku minulého století zapůjčená p. učitelkou v.v.

Recept je z kategorií: Pokrmy z vnitřností

Nahlásit recept

  • 10.05.06 vloženo
  • 12473x zobrazeno

Ingredience

  • 1 - 2 čerstvé telecí jazyky
  • sůl
  • sardelky
  • kyselá smetana
  • pepř bílý
  • jemně sekaná pažitka.

Doporučená příloha

  • vařené brambory polité rozškvařeným máslem, chléb..

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Pečený jazyk

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Pečený jazyk

mrtvola
1394 příspěvků 18.2.09 05:32
Re: Pečený jazyk (PRA)

Aničko, krochkajú stejně jako ten slovenský - jako prase na bukvicích ;)).

esmeralda
4812 příspěvků 18.2.09 04:37
Re: Pečený jazyk (PRA) - Kltko, díky

Moc jsem se zasmála.
Tvůj citát si musím pamatovat. :-))))

anickav
2904 příspěvků 18.2.09 01:11
Re: Pečený jazyk (PRA)

Ako krochká český mančaft? :-))

mrtvola
1394 příspěvků 18.2.09 00:34
Re: Pečený jazyk (PRA)

Jazyk byl a už není. Sežral to mančaft do posledního dorbečku, krochkal a ani drobeček mi prevíti nenechali na ochutnání. Tak soudím, že se opravdu povedl.

Byl podle receptu, jen místo telecího musel stačit vepřový a místo pažitky (na níž leží metr sněhu) zaskočila mražená petrželka. Voněl jako kůry andělské!
Houbičko, díky!

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.2.09 00:19
Re: Pečený jazyk (PRA) - esmeraldo

„rejpalům“ k téme poživateľnosti jazyka polož nevinnú otázku, či jedia vajíčka… :o)))
Inak teľací som v obchode ešte nevidel, ale bravčový vs hovädzí vyhráva hovädzí, ono je skutočne treba aby bol trochu „pevnejší“ a ani jemná štruktúra tukových vlákien nie je od veci ;o)
S hovädzím túto modifikáciu skúsim. V papiňáku tipujem variť tak 1 hodinu?

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.2.09 13:42
Re: Pečený jazyk (PRA)

Esme … prošpikovat, jde to docela lehce.

esmeralda
4812 příspěvků 12.2.09 07:52
Re: Pečený jazyk (PRA)

Ještě jsem se zapomněla zeptat:
Když se řekne „protáhneme sardelkami ", je tím myšleno že se to těmi sardelkami jakoby "prošpikuje“?

esmeralda
4812 příspěvků 12.2.09 07:43
Re: Pečený jazyk (PRA)

To je nádhera.
Já jazyk miluji, ale kromě mě to u nás nikdo nejí. (A doprovázejí to přihlouplými poznámkami typu: Přece nebudu jíst to co už mělo nějaký hovado v hubě!!).

Já si obvykle uvařím hovězí jazyk a jím ho buď studený nebo teplý s chlebem a hořčicí. Jsem schopná ho sežrat celý sama.

Příště se pokusím o tohle.

mrtvola
1394 příspěvků 12.2.09 04:33
Re: Pečený jazyk (PRA)

Jazyk se sardelkou je prostě sen, podle obou receptů.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.2.09 04:13
Re: Pečený jazyk (PRA)

Alis … Ty už máš ale recept vylepšený.

Alis
2617 příspěvků 11.2.09 23:44
Re: Pečený jazyk (PRA)

omlouvám se ještě jednou TARGET = _new

Alis
2617 příspěvků 11.2.09 23:44
Re: Pečený jazyk (PRA), Bedlo, Mrtvolko,

zdá se, že naše babičky a prababičky vařili hodně podobně

:-)) :-))

Zdravím
Alis

mrtvola
1394 příspěvků 11.2.09 20:49
Re: Pečený jazyk (PRA)

To by taky byla hrozná škoda!

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.2.09 20:29
Re: Pečený jazyk (PRA)

No, jo já jsem hrozná. Ponejvíce dojdu do fáze vaření, uvaření a pak předložím někomu jinému. Nějak s tím materiálem pak nemohu manipulovat. Ale v restauraci, pokud je na pořadu dne, protože nevidím tu přípravu: jsem smělá. To by ze mě tatínek radost neměl. Byly doby, kdy jsem kolem všech řeznických krámů a krámečků chodívala oklikou. No zaplať bůh, už je to za mnou. Vegetarián se ze mě nestal.

mrtvola
1394 příspěvků 11.2.09 20:03
Re: Pečený jazyk (PRA)

Nějak se tu v poslední době množí samé „sladké“ komentáře. Takže u nás bude zítra tohle, protože je to tak nádherně slané a dobré. Jenom ty jazyky nebudou telecí (prodávají se ještě vůbec někde?), ale vepřové.

Houbičko, díky! Takhle je dělala moje babička, ale recept upadl v zapomnění, až teď tys mi ho připomněla.
A výborná příloha jsou odpalované noky.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Masarykovo cukroví

Nejlepší recepty

Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Kuře na medu Kuře na medu
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz