Recept Pečené vepřové - Arrosto di maiale - Roast pork

Australská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Pečené vepřové - Arrosto di maiale - Roast pork

Úvod

Mnozstvo nedavam lebo velkost masa zalezi od rodiny toto je len inspiracia na pecenie bravcoveho stehna v celku, ktora je kombinaciou dvoch kuchyn, anglickej ako „roast pork“ a talianskej „arista di maiale“. V anglickej sa to robi uplne jednoducho - koza sa nareze, posoli a da sa piect a chut sa prida samostatne spravenou omackou „gravy“. V talianskej sa maso prespikuje cesnakom a pridaju sa bylinky ako rozmarin, petrzlen atd. No a neboli by to taliani, aby to nepodliali vinom namiesto vody. Lenze v taliansku sa nerobi s kozou lebo bravcove stehna v celku spotrebuju na ich prosciutto, ale prave to pecenie s kozou spravi to maso stavnate.

Postup

1-Dame si rozohriat trubu na 220-230 C (na silno). Ja som pouzil asi 2,2 kg kus bravcoveho stehna s kozou aj s kostou a prve co spravime si dame uvarit vodu a kozu poriadne obarime. Potom zoberieme utierku - papierovu a poutierame - vysusime. Velmi ostrym nozom narezeme kozu (nie uplne, len spravime zarezy do nej) vyzera krajsie pod uhlom cca 1,5 cm od seba. Kozu s tukom opatrene odrezeme od masa ja som nechal kusok par cm spojeny), aby sa mi to lahsie zviazalo, nemal som nikoho pri sebe, samemu sa to zle robi a zvazuje.

2-Cerstvy rozmarin, cesnak a petrzlenovu vnat, nakrajame na drobno a zmiesame s hrubsou solou a olivovym olejom. Touto zmesou som stedro natrel vrch masa. Cast ocistenych strucikov cesnaku som rozkrojil po dlzke, vybral stred a malym ostrym nozom som ich natlacil a prespikoval do masa zo vsetkych stran.

3-Zoberieme spagat a maso pekne zviazeme, aby nam drzalo po spolu. Lepsie je mat pomocnika. Stedro povtierame do koze hrubsiu morsku sol a olivovy olej. Maso dame do silno rozohriatej truby na cca 30 minut, aby sa nam sa spravila chrumkava kora. Vyberieme von a maso prelozime na stranu.

4-Na hrubo nakrajame mrkvu, ocistene zemiaky, cibulu a cesnak som struciky (neosupane) pridal kusky nasekaneho rozmarinu, posolil, pokorenil, polial olivovym olejom a poriadne premiesal a podlial suchym bielym vinom cca 2 deci.

5-Maso dal naspat a piekol a podlieval a polieval stavou a pridal trochu vina podla potreby. A piekol som dalsiu hodinu a pol. Mam dobru ruru, ktora sa da prepinat podla potreby kdo nema - opatrne, aby nezhorelo z hora, ked je vacsi kus zakryt alu foliou a 15 minut pred koncom nechat dopiect). Maso som vybral a nechal „odlezat“ cca 15 minut. Potom uz treba len rozrezat spagat a davat pozor na hladnych jedincov, co v nestarzenom okamziku zacnu ukrajovat v kuchyni a ochutnavat pred tym ako je na stole.

PS: Ked si chcete pohnevat cely cinzak doporucujem, vona cesnaku a rozmarinu je neuveritelna. Dobru chut

Recept je z kategorií: Vepřové maso Vepřové pečeně


Reklama

Nahlásit recept

  • 16.05.11 vloženo
  • 43908x zobrazeno

Čas přípravy

  • 20 min + 2 hod

Ingredience

  • s kozou bravčové stehno
  • soľ morská hrubozrnná
  • strúčiky cesnak
  • rozmarín
  • petržlenová vňať
  • mrkva
  • zemiaky
  • cibuľa
  • korenie čierne drvené
  • olej olivový
  • víno biele suché

Doporučená příloha

  • pivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Bento 30.07.13 05:09

Pochvalim si sam, aj ked teraz som mal taky „pěkný libový bůček s kůži“ marinoval som cez noc, sol, korenie, paprika rozohrial trubu na 250C vrch som este potrel olejom a dal zapiect na 15 minut aby sa"udělala křupavá kůrčička"-crackling, znizil teplotu a piekol este asi hodinu do makka, parada:-)

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

Bento 16.05.11 09:51

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Pečené vepřové - Arrosto di maiale - Roast pork

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
tlustá bába
1210 příspěvků 30.07.13 16:51

„S kozou bravčové stehno“ mi povytáhlo obočí a pak jsem jela dál po ingrediencích, oči přilepené na obrázku, slinné žlázy na plný výkon… česneku dám celou palici, rozkrojenou napůl a bude to první jídlo, které o dovolené upeču a může mi bejt vedro jaké chce, nacpu se tím, až puknu, protože si tu dobrotu zasloužím. Křupavou kůžičku můžu!
Bento, kdybys´škytal, tak to já zrovna funím blahem! :mavam:

 
Anitta
521 příspěvků 17.05.11 16:58

No jo Bento, pak jeden neví, jestli má k tomu vepřovýmu koupit ještě kozu :mrgreen: :lol: Mám češtinu na každým computeru a žádný finanční problém se dosud neukázal :lol: Ale recept mi připadá zajímavý, takhle při nejbližší příležitosti vepřový upeču, rozhodně bez kozy… :mrgreen:

 
JanP
141 příspěvků 17.05.11 07:42

Zdravím priateľu.
Nič to. :-)
Pre nezainteresovaných na vysvetlenie dodávam, že diakritika nie je kritika od nejakého diabetika a tiež to nie je kritika zdravotného stavu ľudí, ktorí trpia na diabetes. :mrgreen:
Pred časom, keď som ešte nebol dôchodca, na poslednom pracovisku mi pridelili počítač so švédskou klávesnicou. Takže aj keď som si nastavil Slovenčinu, nevedel som kam kliknúť…
:cry: :-)

 
Bento
794 příspěvků 17.05.11 05:51

sorry = promiňte” ked som cez den v office = kanceláři rozpravam ako hotentot… :oops:

 
esmeralda
4813 příspěvků 17.05.11 01:44

Možná by bylo dobré se poradit s někým kdo o tom něco ví.

Pro ty co nemluví anglicky:
office = kancelář
accounting = účetnictví
funny = legrační ; zábavné
sorry = promiňte

 
Bento
794 příspěvků 17.05.11 01:29

Anitta, :lol: :lol: aka sikovna, :palec: pouzivam teraz office laptop moj je v oprave . Spravil som to raz - zabudol a stalo ma to dost penazi , lebo to este pootacalo datumy - kalendar v jednom accounting programe , a danovy urad si nemyslel ze to je funny :twisted:
sorry, takze koza ostane kozou =kůží ( ako som napisal do prveho komentara dolu :wink: )

 
Anitta
521 příspěvků 17.05.11 00:56

Bento kecáš, každý má, mám také vše v angličtině, také jsem líná diakritiku používat, ale někdy je to důležitý, jako ta koza..... :mrgreen:
Control panel - Regional and Language Options, klávesnici zvol QWERTY, ať se ti
neplete Z Y :-D

 
Bento
794 příspěvků 17.05.11 00:24

Anitta, JanP sorry :oops: ale ja nemam diakritiku na mojom pocitaci , anglicke windows aj klavesnica.

 
JanP
141 příspěvků 16.05.11 19:37

Zdravim Bento!
Myslím, skvelá kombinácia kuchýň i fantázie.
Trošku ma zaskočil úvod: „s kozou bravčové stehno“......Reku koza …to akože the goat? Či die Ziege?
No nič, ide o žart. Makčeň sa dá ľahko zabudnúť.
:-)

 
Anitta
521 příspěvků 16.05.11 17:45

No jo, když ten link máš špatný, nejspíš je to tenhle
http://www.antonio-carluccio.com/…to_di_Maiale
ale s kozou jsem se nasmála taky, než jsem zjistila, že je to kůže, příště to piš s diakritikou, lenochu! :-D

 
casino
4474 příspěvků 16.05.11 16:00

:-) Óóóó, sveva, sveva… grrrr! A já se těšil, kterak stran té oné kosti s Bento pokecáme :mrgreen:

 
Bento
794 příspěvků 16.05.11 15:12

sveva, tento krat uplne s tebou suhlasim. Recept som si ciastocne 'pozical" od stareho talianskeho kuchara Antonio Carluccio , kde sa prave nad tymto zamyslal ake by to bolo dobre pouzit bravcove stehno na miesto kotlety ktora ma tendenciu ostat „sucha“. ( nemam ten blog ,moj pocitac je v oprave a vela internetovych links som stratil , uvidime :roll: ). Ale aspon prikladam link na jeho web stranku kde pouziva tiez stehno na arista.
http://www.antonio-carluccio.com/15a
sorry zda sa ze pan Carluccio nema rad prepojenie ..nejde to :-(
casino , ja mam dakedy problemy lebo anglicke rezy masa su uplne ine ako kontinentalne europske ( ceske ). Tu je bezne ked je stehno s kozou nechaju aj kost , ked to odkostia a nechaju kozu tak to zroluju a natiahnu sietku na to.

Příspěvek upraven 16.05.11 v 15:19

 
sveva
751 příspěvků 16.05.11 13:26

Bento recept je krásný, jenom upřesním co to je ‚arista‘, zdá se mi , že jsi použil jiný kus vepříka. Arista je vlastně celý kus na kotlety včetně žebírek, které se částečně odkrojí od masa a potom slouží k porcování. Maso se před pečením sváže, aby udrželo pěkný kompaktní tvar. Na aristě tedy není kůže. V současnosti líné hospodyňky upřednostňují čisté maso bez kostí. Obecně název je ‚lombata‘, ale v toskánsku od doby medicejské tomu říkají arista. Tím odpovídám i pro Casino.
Zdravím

 
casino
4474 příspěvků 16.05.11 11:34

„…som pouzil asi 2.2 kg kus bravcoveho stehna s kozou aj s kostou…“
Bento, ta kost je jenom překlep, nebo já jenom špatně vidím? 8-o

 
Bento
794 příspěvků 16.05.11 10:04

Sorry , ale nepiekol som to s kozou ale s" křupavou kůží " … dakedy bez tej diakritiky to vychadzaju riadne blbosti. :oops:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Ořechový koláč Ořechový koláč
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz