Recept Pečené vepřové - Arrosto di maiale - Roast pork

Australská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Pečené vepřové - Arrosto di maiale - Roast pork

Úvod

Mnozstvo nedavam lebo velkost masa zalezi od rodiny toto je len inspiracia na pecenie bravcoveho stehna v celku, ktora je kombinaciou dvoch kuchyn, anglickej ako „roast pork“ a talianskej „arista di maiale“. V anglickej sa to robi uplne jednoducho - koza sa nareze, posoli a da sa piect a chut sa prida samostatne spravenou omackou „gravy“. V talianskej sa maso prespikuje cesnakom a pridaju sa bylinky ako rozmarin, petrzlen atd. No a neboli by to taliani, aby to nepodliali vinom namiesto vody. Lenze v taliansku sa nerobi s kozou lebo bravcove stehna v celku spotrebuju na ich prosciutto, ale prave to pecenie s kozou spravi to maso stavnate.

Postup

1-Dame si rozohriat trubu na 220-230 C (na silno). Ja som pouzil asi 2,2 kg kus bravcoveho stehna s kozou aj s kostou a prve co spravime si dame uvarit vodu a kozu poriadne obarime. Potom zoberieme utierku - papierovu a poutierame - vysusime. Velmi ostrym nozom narezeme kozu (nie uplne, len spravime zarezy do nej) vyzera krajsie pod uhlom cca 1,5 cm od seba. Kozu s tukom opatrene odrezeme od masa ja som nechal kusok par cm spojeny), aby sa mi to lahsie zviazalo, nemal som nikoho pri sebe, samemu sa to zle robi a zvazuje.

2-Cerstvy rozmarin, cesnak a petrzlenovu vnat, nakrajame na drobno a zmiesame s hrubsou solou a olivovym olejom. Touto zmesou som stedro natrel vrch masa. Cast ocistenych strucikov cesnaku som rozkrojil po dlzke, vybral stred a malym ostrym nozom som ich natlacil a prespikoval do masa zo vsetkych stran.

3-Zoberieme spagat a maso pekne zviazeme, aby nam drzalo po spolu. Lepsie je mat pomocnika. Stedro povtierame do koze hrubsiu morsku sol a olivovy olej. Maso dame do silno rozohriatej truby na cca 30 minut, aby sa nam sa spravila chrumkava kora. Vyberieme von a maso prelozime na stranu.

4-Na hrubo nakrajame mrkvu, ocistene zemiaky, cibulu a cesnak som struciky (neosupane) pridal kusky nasekaneho rozmarinu, posolil, pokorenil, polial olivovym olejom a poriadne premiesal a podlial suchym bielym vinom cca 2 deci.

5-Maso dal naspat a piekol a podlieval a polieval stavou a pridal trochu vina podla potreby. A piekol som dalsiu hodinu a pol. Mam dobru ruru, ktora sa da prepinat podla potreby kdo nema - opatrne, aby nezhorelo z hora, ked je vacsi kus zakryt alu foliou a 15 minut pred koncom nechat dopiect). Maso som vybral a nechal „odlezat“ cca 15 minut. Potom uz treba len rozrezat spagat a davat pozor na hladnych jedincov, co v nestarzenom okamziku zacnu ukrajovat v kuchyni a ochutnavat pred tym ako je na stole.

PS: Ked si chcete pohnevat cely cinzak doporucujem, vona cesnaku a rozmarinu je neuveritelna. Dobru chut

Recept je z kategorií: Vepřové maso Vepřové pečeně


Reklama

Nahlásit recept

  • 16.05.11 vloženo
  • 42958x zobrazeno

Čas přípravy

  • 20 min + 2 hod

Ingredience

  • s kozou bravčové stehno
  • soľ morská hrubozrnná
  • strúčiky cesnak
  • rozmarín
  • petržlenová vňať
  • mrkva
  • zemiaky
  • cibuľa
  • korenie čierne drvené
  • olej olivový
  • víno biele suché

Doporučená příloha

  • pivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Bento 30.07.13 05:09

Pochvalim si sam, aj ked teraz som mal taky „pěkný libový bůček s kůži“ marinoval som cez noc, sol, korenie, paprika rozohrial trubu na 250C vrch som este potrel olejom a dal zapiect na 15 minut aby sa"udělala křupavá kůrčička"-crackling, znizil teplotu a piekol este asi hodinu do makka, parada:-)

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

Bento 16.05.11 09:51

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Pečené vepřové - Arrosto di maiale - Roast pork

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
tlustá bába
1202 příspěvků 30.07.13 16:51

„S kozou bravčové stehno“ mi povytáhlo obočí a pak jsem jela dál po ingrediencích, oči přilepené na obrázku, slinné žlázy na plný výkon… česneku dám celou palici, rozkrojenou napůl a bude to první jídlo, které o dovolené upeču a může mi bejt vedro jaké chce, nacpu se tím, až puknu, protože si tu dobrotu zasloužím. Křupavou kůžičku můžu!
Bento, kdybys´škytal, tak to já zrovna funím blahem! :mavam:

 
Anitta
521 příspěvků 17.05.11 16:58

No jo Bento, pak jeden neví, jestli má k tomu vepřovýmu koupit ještě kozu :mrgreen: :lol: Mám češtinu na každým computeru a žádný finanční problém se dosud neukázal :lol: Ale recept mi připadá zajímavý, takhle při nejbližší příležitosti vepřový upeču, rozhodně bez kozy… :mrgreen:

 
JanP
141 příspěvků 17.05.11 07:42

Zdravím priateľu.
Nič to. :-)
Pre nezainteresovaných na vysvetlenie dodávam, že diakritika nie je kritika od nejakého diabetika a tiež to nie je kritika zdravotného stavu ľudí, ktorí trpia na diabetes. :mrgreen:
Pred časom, keď som ešte nebol dôchodca, na poslednom pracovisku mi pridelili počítač so švédskou klávesnicou. Takže aj keď som si nastavil Slovenčinu, nevedel som kam kliknúť…
:cry: :-)

 
Bento
794 příspěvků 17.05.11 05:51

sorry = promiňte” ked som cez den v office = kanceláři rozpravam ako hotentot… :oops:

 
esmeralda
4813 příspěvků 17.05.11 01:44

Možná by bylo dobré se poradit s někým kdo o tom něco ví.

Pro ty co nemluví anglicky:
office = kancelář
accounting = účetnictví
funny = legrační ; zábavné
sorry = promiňte

 
Bento
794 příspěvků 17.05.11 01:29

Anitta, :lol: :lol: aka sikovna, :palec: pouzivam teraz office laptop moj je v oprave . Spravil som to raz - zabudol a stalo ma to dost penazi , lebo to este pootacalo datumy - kalendar v jednom accounting programe , a danovy urad si nemyslel ze to je funny :twisted:
sorry, takze koza ostane kozou =kůží ( ako som napisal do prveho komentara dolu :wink: )

 
Anitta
521 příspěvků 17.05.11 00:56

Bento kecáš, každý má, mám také vše v angličtině, také jsem líná diakritiku používat, ale někdy je to důležitý, jako ta koza..... :mrgreen:
Control panel - Regional and Language Options, klávesnici zvol QWERTY, ať se ti
neplete Z Y :-D

 
Bento
794 příspěvků 17.05.11 00:24

Anitta, JanP sorry :oops: ale ja nemam diakritiku na mojom pocitaci , anglicke windows aj klavesnica.

 
JanP
141 příspěvků 16.05.11 19:37

Zdravim Bento!
Myslím, skvelá kombinácia kuchýň i fantázie.
Trošku ma zaskočil úvod: „s kozou bravčové stehno“......Reku koza …to akože the goat? Či die Ziege?
No nič, ide o žart. Makčeň sa dá ľahko zabudnúť.
:-)

 
Anitta
521 příspěvků 16.05.11 17:45

No jo, když ten link máš špatný, nejspíš je to tenhle
http://www.antonio-carluccio.com/…to_di_Maiale
ale s kozou jsem se nasmála taky, než jsem zjistila, že je to kůže, příště to piš s diakritikou, lenochu! :-D

 
casino
4463 příspěvků 16.05.11 16:00

:-) Óóóó, sveva, sveva… grrrr! A já se těšil, kterak stran té oné kosti s Bento pokecáme :mrgreen:

 
Bento
794 příspěvků 16.05.11 15:12

sveva, tento krat uplne s tebou suhlasim. Recept som si ciastocne 'pozical" od stareho talianskeho kuchara Antonio Carluccio , kde sa prave nad tymto zamyslal ake by to bolo dobre pouzit bravcove stehno na miesto kotlety ktora ma tendenciu ostat „sucha“. ( nemam ten blog ,moj pocitac je v oprave a vela internetovych links som stratil , uvidime :roll: ). Ale aspon prikladam link na jeho web stranku kde pouziva tiez stehno na arista.
http://www.antonio-carluccio.com/15a
sorry zda sa ze pan Carluccio nema rad prepojenie ..nejde to :-(
casino , ja mam dakedy problemy lebo anglicke rezy masa su uplne ine ako kontinentalne europske ( ceske ). Tu je bezne ked je stehno s kozou nechaju aj kost , ked to odkostia a nechaju kozu tak to zroluju a natiahnu sietku na to.

Příspěvek upraven 16.05.11 v 15:19

 
sveva
751 příspěvků 16.05.11 13:26

Bento recept je krásný, jenom upřesním co to je ‚arista‘, zdá se mi , že jsi použil jiný kus vepříka. Arista je vlastně celý kus na kotlety včetně žebírek, které se částečně odkrojí od masa a potom slouží k porcování. Maso se před pečením sváže, aby udrželo pěkný kompaktní tvar. Na aristě tedy není kůže. V současnosti líné hospodyňky upřednostňují čisté maso bez kostí. Obecně název je ‚lombata‘, ale v toskánsku od doby medicejské tomu říkají arista. Tím odpovídám i pro Casino.
Zdravím

 
casino
4463 příspěvků 16.05.11 11:34

„…som pouzil asi 2.2 kg kus bravcoveho stehna s kozou aj s kostou…“
Bento, ta kost je jenom překlep, nebo já jenom špatně vidím? 8-o

 
Bento
794 příspěvků 16.05.11 10:04

Sorry , ale nepiekol som to s kozou ale s" křupavou kůží " … dakedy bez tej diakritiky to vychadzaju riadne blbosti. :oops:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz