Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Bento Čínská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Moj mladsi syn je "food bloger" a nedavno sa vratil z cesty po Azii. Spomenul, ze v Sanghaji mali najlepsie pecene kura. Ktore bolo perfektne chrumkave z vonku pritom stale aromaticky stavnate. Tak sme sa pokusili vytvorit tento tradicny recept. Je to relativne drahsi recept a pracnejsi a taky si zasluzi naozajstnu sliepku z dediny - cize z trhu. Kontroloval som na Labe, ale sa mi zda ze tu takato tradicna uprava dusenim v sojovom "master stock" a potom pecenim, tu nie je pridana.
1-Prve si pripravime "master stock" - zaklad pre vyvar dame vsetky ingrediencie do vody a varime 15 minut. (Z pomarancovej kory vykrojime bielu horku cast.) 2-Kuru umyjeme a dame ju dusit do vyvaru najprv na chrbte na cca 25 minut. Potom otocime na prsia a dusime dalsich 10-15 minut. Tradicne sa nevyberie, ale necha sa pomaly vychladnut vo vyvare trva to tak min. 1 hodinu... Pred koncom si dame predohriat ruru na 220 C. 3-Kuru vyberieme a dame do pekaca na zvysenu mriezku aby nebola polozena na dne. Potrieme olejom arasidovym. Pecieme do zlatista a pravidelne polievame vyvarom cca 30 minut. 4-My sme servirovali tradicnou cinskou zeleninou bok choy a "stir fry" s cesnakom a chilli a podliali vyvarom. 5-"Master stock" je dobre precedit, zobrat masnotu z vrchu a dat do mraznicky na dalsie pouzitie.
Recept je z kategorií: Drůbež
rýže
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
15.5.11 17:01
Bento, dnes jsem pekla, dodržela přesně suroviny i postup a výsledek je… jak to nejlíp říct …kouzelný! Jako přílohu jsme měli zelný salát, na který jsem v závěru použila trochu toho vypečeného vývaru! Skvělé, nezbylo vůbec nic. Díky!
Líbí se mi Uvaření se již líbí 1 labužníkoviOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Pečené Šanghajské kuře
Bento, dnes jsem pekla, dodržela přesně suroviny i postup a výsledek je… jak to nejlíp říct …kouzelný! Jako přílohu jsme měli zelný salát, na který jsem v závěru použila trochu toho vypečeného vývaru! Skvělé, nezbylo vůbec nic. Díky!
esmeralda, my sme mali nas dost dlho..
ale prerabali sme kuchynu v novembri.
Takze vsetko islo navnivoc, ale ostala mi stara velka ladnicka ktora je teraz v pivnici a tam je od decembra novy stock v mrazaku.
4813 příspěvků 24.3.11 22:59
Bento, jak starý je tvůj Master Stock?
U nás v Čínském městě je prý kuchař který si ho přivezl před 15 lety z Číny. (Urban myth??)
Od té doby ho jen „přikrmuje“.
Asi před třemi lety jsem to zkoušela. Vydržela jsem to dva měsíce. Pak mi začalo být líto prostoru v ledničce. Ale mělo to sílu.
Bento dík za trik
A s tím tlakem to bude určitě v pohodě, tedy pokud tě něco nebo někdo u vaření fatálně nerozčílí
danda,
mozno ze si mala skusit restauracny trik , strcit to nakoniec pod grill .
Aj nas vyvar je scedeny v mrazaku.Je taky jeden recept co ma syn otravuje ( tvrdi ze je to naj naj bucek )ale neviem ci moj vysoky tlak s tym suhlasi ..
http://hungerhunger.blogspot.com/…po-pork.html
Včera večer povařeno, do rána necháno ve vývaru-marinádě, rozporcované kuře bez prsíček + stehno navíc dnes upečeno k obědu, asi bylo louhováno dlouho, takže se nechtělo opéct do zlatavé barvy, pomohla jsem mu kurkumou, zvenčí křupavé, zevnitř šťavnaté, maso šlo olupovat hůlkami, chuťově vynikající, na fotku nedošlo, protože to moc vonělo
Bento dík 
Sečuánský pepř jsem předem opražila.
S thajskou jasmínovou rýží.
Vývar jsem uschovala, myslím že ne nadlouho
Alis, dopisal som 3 badyany v celku.
Neviem, asi je to ako u nas aj sa koreni ciernym mletym korenim a este sa pridavaju extra cele bobule
PS: Prave odchadzam do „China Town“ kupit bucek, a strcime ho do „master stock“…
to zase ide dieta von oknom
Příspěvek upraven 23.03.11 v 00:46
Bento, tohle je recept podle našich chutí, voní až k nám domů… Dělám podobné, jen nedělám celé, ale stehna, u nás by prsa zůstala bez povšimnutí

Dotaz: 3 star anyz - jsou tři kousky anýzu nebo tři hvězdičky badyánu? Osobně bych dala badyán… Ale badyán je v koření pěti vůní a anýz zase nejsou hvězdičky… pokud bys mohl objasnit speciálně pro mne
Tohle je proste uzasny. Moje pristi kure bude takove, diky.
meisje,
wydra ma pravdu, co dodat aj ked sa to vola pepr , tak to nema chut cierneho ( ani blizko ) a nemyslim ze je daco podobne co by to mohlo nahradit.
PS:
tento pepr sa pouzival v tradicnom cinskej medicine aj ako narkotikum na utisovanie bolesti zubov??
meisje, secuansky pepr
Jsou to takove tobolecky barvy tmava hnedovinova barva. Po drceni nebo mleti se z nej line uzasne aroma. ovonuji se jim cinska jidla (ne vsechna!!). V kombinaci s ryzovym vinem a sojovkou je to fakt vyborne. Pripodobnit k nicemu nelze. Je velice specificky.
580 příspěvků 22.3.11 07:19
Ach sooooo…O.K.
a to secuanske koreni co to je? U nas se
prodava prodava mix koreni pod nazvem: „secuansky pepr“ je to original ze
Secuanska)). V mixu jsou ruzne druhy pepre + jeste jakesi koreni, chut to ma
pikantni. Je to ono?
Do" Master Stock" pride len lyzicka sezamoveho , chcel som len povedat, ze na kuru ked sa ide piect nedavat olivovy olej ,bud rastlinny alebo arasidovy.
580 příspěvků 22.3.11 06:18
Tim „secuanskym korenim“ je mysleno „secuansky pepr“? Do „master stock“ prijde svarit i ten rostlinny olej? A nebo to je ten olej na potreni kurete, ktery se pozdeji v receptu objevi jako „arasidovy“? Diky!
Pouzil som tzv. " Master Stock":http://en.wikipedia.org/…Master_stock

tu je referencia skor by sa asi mal pridat samostatny recept ako na to, dnes ho tiez pouzivame na „Bůček na čínsky spůsob " naozajstny… nie s kecupom ,worcestrom a cinskym grilovacim korenim.
PS: Prave som skontroloval a vyzera ze ten veprovy cinsky bucek "DongPo“ tu nie je …velmi stary recept kde sa mastne vari , dusi , pari az strati mastnotu ?