Recept Pečené papriky s česnekem Veg
Labužník marianne02 Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Jedná se o jeden z mnoha řeckých předkrmů, tzv. mezedes, výborně se kombinuje s pečeným masem, pečenými brambory s oreganem, chtipiti aj.
Postup
Předehřejeme troubu na 220°C nebo roztopíme v příznivém počasí venkovní gril. Papriky omyjeme, osušíme, stopky ponecháme. Poklademe na plech na pečící papír a pečeme (nejlépe v elektrické troubě na spodní i horní ohřev), až se začnou na paprikách dělat puchýře, slupka může být místy i černá.
Po upečení plech vyjmeme, papriky do pečícího papíru zabalíme a vložíme do mikrotenového sáčku (dobře utěsníme) nebo do hrnce s poklicí a necháme zapařit.
Ještě za tepla z paprik odstraníme slupku, stopky, semínka a jednotlivé papriky podélně rozdělíme na široké pruhy (poloviny až čtvrtiny).
*Zálivka:*
sůl smícháme s vinným octem, až se sůl rozpustí, přidáme olivový olej a dobře vidličkou promícháme. Poměr ocet : olej = 1 : 2-3.
*1. čerstvý salát:*
Papriky na talíři posypeme prolisovaným česnekem a zalijeme zálivkou, podáváme hustě posypané petrželkou. Pokud máme domácí olivový olej, vynecháme ocet, salát je potom ještě jemnější!
*2. marinovaný salát:*
Papriky vložíme do mísy, zalijeme zálivkou tak, aby všechny papriky byly zcela ponořené. V tomto případě poměr octa a oleje otočíme, tj. na 1 PL oleje připadnou 2-3 PL octa, aby salát nebyl příliš těžký. Povrch hustě poklademe velmi tenkými plátky česneku. Salát přikrytý potravinovou folií necháme v lednici uležet asi 2 - 3 dny. Těsně před podáváním posypeme petrželkou, salát by měl mít pokojovou teplotu.
Z 1 kg syrových paprik získáme asi 450 g! oloupaných očištěných pečených paprik.
Pečení v troubě je výhodné zejména při přípravě salátu z většího množství paprik, doma běžně salát připravujeme z 2 - 3 kg syrových paprik.
Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Zeleninová jídla
- 21.11.06 vloženo
- 102385x zobrazeno
Čas přípravy
- 1 hod
Ingredience
- červené papriky (nejlépe kapie)
- česnek
- sůl
- olivový olej
- bílý vinný ocet
- naťová petržel hladká
Doporučená příloha
pečené maso, pečené brambory
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Pečené papriky s česnekem
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Pečené papriky s česnekem
1 příspěvek 22.11.12 18:25
Vyskusal som, pridal som este na tenke pruzky nakrajanu cibulu a musim povedat ze mnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam super to je
5068 příspěvků 27.9.12 09:38
..a tuyna je tiez daco dobre..aj v komentoch..
Ještě teplé naplnit do sklenic a otočit dnem vzhůru…

Fantastická lahůdka!
Variace: 200g cukru, 200 ml octa normálního, 200 ml slunečnicového oleje, sůl, + česnek nakrájený nadrobno. Postup přípravy paprik stejný, jen pak vše společně ještě teplé promícháno ve velké míse a naplněno do sklenic. V chladu to nějakou dobu vydrží…samozřejmě pouze v tom případě, že vám to nebude chutnat..protože jinak…těžko
102 příspěvků 25.1.09 03:43
supr čupr, diky moc, to je presne to, co jsem hledala ! dnes vyrobim.
297 příspěvků 25.1.09 03:43
Bono, díky za vyzkoušení. Souhlasím s Tebou - mám stejný názor, je to nejlepší paprikový salát. Zdravím, M.
taky mi to připomnělo čušky a dostala jsem na ně velikááááánskou chuť, i když je spíš dělám v létě. Asi to ale bude tím, že dříve moc papriky v zimě nebyly k dostání a ještě k tomu to Bulharsko je taky vzpomínka na léto. Snad budou tak dobré i v zimě
.
Velice podobné a výborné jsou bulharské čušky, recept zde:
http://www.labuznik.com/recipe.php?…
546 příspěvků 25.1.09 03:43
netvrdím nutně, že je to nejlepší paprikový salát vůbec; ovšem je to však téměř DOKONALÉ!!! Opět jsem objevil něco, co je SKVĚLÉ už jenom z počtení. DÍKY ZA UPOZORNĚNÍ - po tomhle určitě ´pojedu´…
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Naprosto dokonalé. Podle mně nejlepší paprikový salát vůbec. Moc děkuji za recept. Bona
Samozřejmě to budeš vědět, ale zapomněla jsem to napsat: Nejlépe se papriky loupou, když je po pečení necháš chladnout v uzavřené nádobě…
P.
4812 příspěvků 25.1.09 03:43
ten tvůj nápad péct papriky v pánvi se mi moc zamlouvá. Když je venku 40°C, nechce se mi zapínat troubu.
Marianne, recept vypadá velice lákavě.
Tohle je báječné. V létě jsme to několikrát zkoušeli. Opečené kapie na sucho na titanové pánvi. Pak oloupat, studené dát do sklenice a zalít olivovým olejem s česnekem a bazalkou. Super příloha k masíčku!
P.