Recept Pečeně na červené peřince
Alis Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Úvod
Podzimně zimní jídlo vhodné pro větší společnost, kdy není nutné prostát tři dny u sporáku a týden mýt spousty hrnců a kastrolů, ideální jídlo pro smutné labužnické duše
Postup
Zelí nakrouhám na nudličky, jablka oloupu, vykrojím jádřinec a nakrájím na plátky. Cibuli na kostičky, brambůrky oloupu. Ve velikém pekáči rozehřeji máslo, opatrně vložím maso a nechám ze všech stran zatáhnout. Maso vyjmu a do výpeku přidám cukr. Nechám zkaramelizovat. Vsypu cibuli, osmahnu. Přidám zelí a brambory, jablka, přiliji červené víno, sůl, pepř a opatrně promíchám. Přivedu k varu, do směsi vložím maso, které až v tuto chvíli lehce osolím. Pekáč přikryji alobalem a pak poklicí, která alobal dobře zatíží a pevně uzavře. Peču v troubě vyhřáté na cca 180 stupňů cca 1 hodinu (někdy nevydržím s nervama a občas zkontroluji, někdy malinko podliji a maso ve směsi pootočím, směs zamíchám, někdy to není vůbec nutné). Po hodince odkryji alobal a peču odkryté ještě cca 20 – 30 min. Někdy občas ještě podliji trochou vína nebo horké vody. Maso vyjmu, nakrájím na plátky. Zelnou směs s jablky a brambory ochutnám, je-li potřeba přidám střik octa, dosolím nebo naopak lehce dosladím. Někdy všechno, někdy nic :-) Směs přendám na mísu a na ni naskládám plátky masa. Zdobit? Nezdobit? Snad jedině ozdobně nakrájeným a citronem potřeným čerstvým rudým jablíčkem :-)) Pozn.: Pokud do zelné směsi přidám pár jalovčinek (nejlépe v sítku na koření nebo v gáze), pokrm se rozvoní do trochu jiné kořeněné dimenze
Recept je z kategorií: Vepřové maso
- 10.11.09 vloženo
- 2905x zobrazeno
Počet porcí
- 8 porcí
Ingredience
- 2 kg vepřové pečeně (dietnější vykostěné karé nebo krkovice bez kosti vcelku)
- ½ kg čerstvého červeného zelí
- 1 kg malinkých brambor
- ½ kg jablek
- 300 ml červeného vína
- 1 cibule
- 2 PL cukru
- 4 PL másla
- sůl
- pepř
- ocet (nejlépe jablečný, ne vždy je potřeba)
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Pečeně na červené peřince
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Pečeně na červené peřince
740 příspěvků 11.11.09 12:07
Ja milujem kapustu
Urcite vyskusam.
2904 příspěvků 10.11.09 21:52
priznám sa, nevšimla som si počet osôb.
Labužnícka duša pookreje, keď zacíti vônu dusenej kapusty. Zastáva názor, že kapusty nie je nikdy dosť. V tomto prípade by ani mäsa nemuselo byť toľko a množstvo kapusty by viackrát vynásobil…
Je to naozaj krásny recept, určite by si si šplhla u nás.
… tohle je osvědčený poměr, ale zrovna u tohoto bych na poměrech tolik nebazírovala… Klidně víc zelí a méně jablek, více obojího… jak uznáš za vhodné. Ale všimni si, že je to recept pro osm lidí, kilo brambor není tolik (a na dvě kila masa)
Zdravím
Alis
P.S. Přidáš-li zelí, přidej víno, ať se ti to nevysuší
určitě, i s kachnou to bude skvělé
A.
2904 příspěvků 10.11.09 20:34
Krásny recept pre mojeho kapustožravca! Iba mám dotaz: ozaj na 2 kg mäsa dávaš iba 500 g kapusty a tak isto jabĺk, ale až 1 kg zemiakov? Viem, že každý si recept prispôsobí podľa seba, iba sa chcem uistiť, ako sa to robí u vás…
48 příspěvků 10.11.09 19:03
Ano, ale zkuste takto udělat kachnu. Výborné.
48 příspěvků 10.11.09 19:00