Recept Pečeně na červené peřince

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Podzimně zimní jídlo vhodné pro větší společnost, kdy není nutné prostát tři dny u sporáku a týden mýt spousty hrnců a kastrolů, ideální jídlo pro smutné labužnické duše

Postup

Zelí nakrouhám na nudličky, jablka oloupu, vykrojím jádřinec a nakrájím na plátky. Cibuli na kostičky, brambůrky oloupu.

Ve velikém pekáči rozehřeji máslo, opatrně vložím maso a nechám ze všech stran zatáhnout. Maso vyjmu a do výpeku přidám cukr. Nechám zkaramelizovat. Vsypu cibuli, osmahnu. Přidám zelí a brambory, jablka, přiliji červené víno, sůl, pepř a opatrně promíchám. Přivedu k varu, do směsi vložím maso, které až v tuto chvíli lehce osolím. Pekáč přikryji alobalem a pak poklicí, která alobal dobře zatíží a pevně uzavře. Peču v troubě vyhřáté na cca 180 stupňů cca 1 hodinu (někdy nevydržím s nervama a občas zkontroluji, někdy malinko podliji a maso ve směsi pootočím, směs zamíchám, někdy to není vůbec nutné). Po hodince odkryji alobal a peču odkryté ještě cca 20 – 30 min. Někdy občas ještě podliji trochou vína nebo horké vody.

Maso vyjmu, nakrájím na plátky. Zelnou směs s jablky a brambory ochutnám, je-li potřeba přidám střik octa, dosolím nebo naopak lehce dosladím. Někdy všechno, někdy nic :-)

Směs přendám na mísu a na ni naskládám plátky masa. Zdobit? Nezdobit? Snad jedině ozdobně nakrájeným a citronem potřeným čerstvým rudým jablíčkem :-))

Pozn.: Pokud do zelné směsi přidám pár jalovčinek (nejlépe v sítku na koření nebo v gáze), pokrm se rozvoní do trochu jiné kořeněné dimenze

Recept je z kategorií: Vepřové maso



Nahlásit recept

  • 10.11.09 vloženo
  • 2279x zobrazeno

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • 2 kg vepřové pečeně (dietnější vykostěné karé nebo krkovice bez kosti vcelku)
  • ½ kg čerstvého červeného zelí
  • 1 kg malinkých brambor
  • ½ kg jablek
  • 300 ml červeného vína
  • 1 cibule
  • 2 PL cukru
  • 4 PL másla
  • sůl
  • pepř
  • ocet (nejlépe jablečný, ne vždy je potřeba)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Pečeně na červené peřince

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
gaburiatko
739 příspěvků 11.11.09 12:07
Re: Pečeně na červené peřince

Ja milujem kapustu :) Urcite vyskusam.

 
anickav
2904 příspěvků 10.11.09 21:52
Re: Pečeně na červené, alis,

priznám sa, nevšimla som si počet osôb.
Labužnícka duša pookreje, keď zacíti vônu dusenej kapusty. Zastáva názor, že kapusty nie je nikdy dosť. V tomto prípade by ani mäsa nemuselo byť toľko a množstvo kapusty by viackrát vynásobil…
Je to naozaj krásny recept, určite by si si šplhla u nás.

 
Alis
2617 příspěvků 10.11.09 21:04
Re: Pečeně na červené peřince, Aničko...

… tohle je osvědčený poměr, ale zrovna u tohoto bych na poměrech tolik nebazírovala… Klidně víc zelí a méně jablek, více obojího… jak uznáš za vhodné. Ale všimni si, že je to recept pro osm lidí, kilo brambor není tolik (a na dvě kila masa)

Zdravím
Alis

P.S. Přidáš-li zelí, přidej víno, ať se ti to nevysuší :-))

 
Alis
2617 příspěvků 10.11.09 21:01
Re: Pečeně na červené peřince, Kikimore...

určitě, i s kachnou to bude skvělé :-))

A.

 
anickav
2904 příspěvků 10.11.09 20:34
Re: Pečeně na červené peřince

Krásny recept pre mojeho kapustožravca! Iba mám dotaz: ozaj na 2 kg mäsa dávaš iba 500 g kapusty a tak isto jabĺk, ale až 1 kg zemiakov? Viem, že každý si recept prispôsobí podľa seba, iba sa chcem uistiť, ako sa to robí u vás…

 
kikimor
48 příspěvků 10.11.09 19:03
Re: Pečeně na červené peřince

Ano, ale zkuste takto udělat kachnu. Výborné.

 
kikimor
48 příspěvků 10.11.09 19:00
Re: Pečeně na červené peřince
Vložit nový komentář


Dnes doporučujeme: Velký steak z krkovice





Nejlepší recepty

Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Chléb s celerem Chléb s celerem
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz