Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
bona Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Brambory oloupeme (pokud máme k dispozici nové brambory, neloupeme, jen je odrbeme kartáčkem), nakrájíme na podélné klínky, osušíme v utěrce (lépe v papírové, nebo nějaké starší - škrob zanechává tmavé, obtížně vypratelné skvrny). Brambory dáme do mísy, přidáme paličku česneku, z níž polovinu nakrájíme na silnější plátky a druhou polovinu rozdrtíme plochou stranou nože a nadrobno pokrájíme. Přidáme nahrubo nasekanou čerstvou bazalku, pepř (nejlépe rozšmelcovaný v hmoždíři) a zalijeme olivovým olejem tak, aby se vše obalilo. Vsypeme do vyššího pekáčku, vložíme do trouby rozpálené na 250°C a pečeme doměkka, dohněda a dokřupava. Občas promícháme, aby se brambory opékaly ze všech stran. Když je pokrm upečený, zalijeme smetanou, promícháme a zapékáme ještě 5 minut. Po vyjmutí z trouby zasypeme hrubě mletou solí.
Recept je z kategorií: Bramborové přílohy
podáváme k masu a nezapomeneme přidat čerstvý zeleninový salát
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Pečené bazalkové brambory
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
ja si tu teda užívam sluníčka…
a.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Papajo a Aničko, když nemám smetanu, tak ji tak také nedávám…a chutná to stejně dobře.
Občas dělám opečené brambory na pánvi - nové, menší velikosti nakrájím na kostičky i se slupkou, vhodím do rozpáleného oleje, přidám několik neoloupaných stroužků česneku a hrst bazalky. Je potřeba protřásat, ale moc nemíchat, aby se nerozpadly. Hotové posypu solí a slupky z česneku odstraním. Je to také moc dobré…
Gaburiatko, dědeček zemřel před více než dvaceti lety a to mě vaření ještě moc nezajímalo…navíc se s babičkou rozvedli, právě když jsem se narodila. Takže jsem ho moc nevídala. Chodila jsem s ním na procházky, občas nám dětem něco uvařil, ale to je vše. Co o něm vím: kromě toho, že vlastnil několik hospod a penzionů v Jižních Čechách, po válce byl například šéfkuchařem v hotelu Růže v Českém Krumlově…mám schované pamětní knihy, kde na jeho kuchařské umění hosté pějí ódy…
Pár receptů, které jsem sem vložila, pocházejí z rodinné tradice, tak možná i od dědy, nevím… Ale tady na Labužníku je celá řada úžasných receptů!!! Já osobně jsem přesvědčená, že profesionálně může chutnat a vypadat i docela obyčejné jídlo, když ho kuchař umí „vychutnat“, vyladit chutě, prostě si s ním pohrát.
Mějte se všichni moc hezky a užívejte sluníčka!
Bona
Taky děláme brambory - uvařené - jen tak na olivovém oleji na pánvi. A k tomu přidat spařený listový špenát s česnekem. A dá se to jíst úplně samotné.
P.
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Ja som to, dievčatá, robila bez smotany, lebo som si to zle zapamätala a chutili náramne. Dokonca si to viem predstaviť iba so zeleninovým šalátom.
A na plech dávam papier na pečenie, odpadá pracné umývanie, ale to som tu už niekde videla…
Majte sa!
Krása, já bych to klidně brala i bez té smetany…
P.
740 příspěvků 25.1.09 03:43
Bona, ked bol dedko taky vyborny kuchar-profesional, mas od neho nejake skvele recepty ??? Mohla by si sa podelit. Ja stale skusam recepty z labuznika a su vynikajuce, ale len malokedy si poviem pri jedle WOW, toto je neuvritelne dobre, skvele, lahodne a chutovo vyrovnane jedlo. Preto ma laka skusit nieco od profika
Vsetkym labuznokom samozrejme dakujem
za skvele recepty, ktore nam s manzelom chutia
, teda on je vzdy nadseny, len ja som taky mlsny
a narocny jazycek 
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
já jsem si ten recept kdysi dávno tak nějak vymyslela…ale funguje už spoustu let, vážně! Tenkrát jsem ještě používala pouze mraženou bazalku, ale také byla dobrá…
, už se těším…
A kde je ta anglická kaše, sem s ní!
Krásnou dobrou noc
Bona
42 příspěvků 25.1.09 03:43
Ahojky bono,
tedy sbíhají se mi sliny. Jsem též příznicem různých obměn bramborových příloh.
Za trest" Ti sem možná přidám jednu bramborovou kaši podle anglického šéfkuchaře, haha… Díky moc za tento recept, vypadá to jako fakt super příloha, bazalku pěstujeme doma na záhonku, jen co naroste, už půjde do tohoto receptu. Bude to jistě mňaminka!!! Odkud ten receptík máš?
148 příspěvků 25.1.09 03:43
Taky mi chutnaly brambory v hotelu v Chorvatsku. Dcera mi tvrdila, že jsou vařené v mořské vodě, ale to se mi nezdá. Nebo v jiné variantě byly uvařené a rozšťouchané s nějakým zeleným listím (možná špenát nebo mangold) a dochucené bylinkami a malilinkato česnekem. Ty jsem si nenechala ujít nikdy.
Taky že jsem se tam spravila. Jinak abych se zapojila do diskuze - já tedy vařené samotné brambory jako přílohu můžu, ale jen když jsou dobré. A to občas nebývají. v nemocnici snad nikdy a taková školní jídelna před 40 lety - tam mě odnaučili jíst ledacos.
Na tenhle recept se už těším - co nejdřív to doma zařadím. Dík za inspiraci.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Glamo, Ty jsi na to kápla. Vařené brambory většině znechutila školní jídelna. Také v porodnici (tudíž jistě i v nemocnicích) se brambory nedaly jíst…:-(. Taková podivná hromada stejně podivné chuti…
Hranolky také nemusím, jsem známá tím, že v restauracích (když je příloha určená) „obtěžuji“ její výměnou.
Ovšem brambory, zvlášť ty nové, když se dobře upraví, můžou být skutečnou lahůdkou. Například miluji brambory v Ikea, které dávají k masovým kuličkám nebo lososu… (Docela by mě zajímalo, jaký je v tom fígl, nandavají je z horké vody…)
Esme, s těmi karbanátky jsi mi připomněla, jak dělala brambory ke smaženému masu moje babička (z druhé strany). Uvařila je oloupané, potom prolisovala takovým tím kolečkem na salát, ještě rozšťouchala vidličkou, zalila šlehačkou a smíchala s kousky vajec vařených natvrdo a kyselých okurek, solila minimálně. To bylo vše, ale moc dobré, také to občas dělám.
Krásný den všem
Bona
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Kluci si moc pošmákli.
Já si jen olizuji prsty jelikož na mě moc nezbylo.
Glamo, máš pravdu, brambory z pohostinství, z jídelen …ty také nemusím. I teď při té představě mám osypky. Vyrostla jsem na bramborách pěstovaných ve vlastní půdě, ty se nerozvářely, byly krásně žluťounké … naposledy jsem takové jedla v Chorvatsku, kde jsme trávili celý měsíc. Musím říci, že zatím máme štěstí a brambory máme kde uskladnit, tudíž nakupujeme u soukromníků, nejsou to ty brambory průmyslové.
Bedlo, ty nové brambory bych si dala taky!!!
Já brambory miluju! Jen ne ty vařené ve vodě v kouscích, trochu rozvařené, kydnuté na talíř, sem tam černý flek, sypané kmínem (to se osypu i já…). Ale zase si ke smaženému sýru dám raději je než hranolky. Hranolky jako přílohu také nejím. hranolky samotné ovšem ano.
Asi jsem divná.
Brambory miluju v jakékoliv formě, kromě výše uvedených. Ovšem, když se k nim přidá ten řízek, sním ho ráda a nenadávám. Jen ty brambory nesním:-))))))
něříkej…takové nové brambory, řízek přes celý talíř a brambory polité máslem…šla bych světa kraj. Vařené brambory, polité máslem s postrouhaným tvrdým tvarohem, pěkně posolené…já bych jen vařené brambory takto nezavrhovala. Samozřejmě…je to o chuti každého z nás, tím se Tě nechci nikterak dotknout. Své vyjádření jsi jasně napsala …já oponuji…ale v dobrém. Pěkný den.
Já vařené brambory jako přílohu k jídlu vlastně skoro nesnáším! Jen pokud je to naprosto nezbytné - třeba u smažených jídel - je sním. Jinak si dávám většinou rýži(Ke smaženým jídlům hranolky nééééééé!) Ale jakmile jsou nějak zpracované jsou mi nejmilejší! A moje zamilované jídlo jsou brambory ve slupce uvařené a pak šťouchané se smaženou cibulkou. Takže tyto brambory rozhodně udělám!!!
Znám více lidí s odporem k vařeným bramborám jako příloze k jídlu. Zřejmě nějaký pozůstatek z mládí a školní jídelny…
Takže více takovýchto receptů!!!
Inspirace na víkend. Určitě udělám, mám koupenu rybičku. Ke grilované rybě to asi nebude mít chybu.
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
tenhle recept musím vyzkoušet.
Já totiž, právě jako tvůj dědeček, brambory také moc neuznávám.
V žebříčku příloh jsou u mě na posledním místě.
Tohle je ale jiná písnička…
Teď mě napadá…dnes máme karbanátky a kamaráda na večeři.
Původně jsem chtěla udělat bramborovou kaši. Tohle k tomu ale určitě půjde náramně.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
můj dědeček byl výborný kuchař (profesionál, jeho obložené mísy a například -kvíčaly v paštice (mimo jiné) - získaly řadu vysokých odborných ocenění…) a nikdy v životě neuznával vařené brambory coby plnohodnotnou přílohu v tom smyslu, jak jsou prezentované ve většině restaurací - m.m. či m.s.
. Vždy je pekl, smažil, opékal, šťouchal,
doplňoval cibulkou, pórkem, vším možným… Asi jsem to po něm zdědila.
Takto a podobným způsobem upravené brambory nevyžadují o mnoho delší
nebo složitější přípravu a chuťově jsou naprosto nesrovnatelné.
Papa, krásné labužnické jaro přeje
Bona
Brambory …na všechny způsoby, můžeme. Díky za recept.