Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
lielli Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail
Pražmu nemívám tak často a proto jsem hledala nějaký recept, kde není
chuť ryby potlačená nějakou výraznou přísadou a kde vynikne její
přirozená chuť a stačí jen trouba, protože nemám gril.
Zkoušela jsem stejně připravit i mořského vlka a byl také
moc dobrý.
A protože je názvosloví obecně trochu zmatené, přikládám
k českému názvu i anglický a latinský (snad je to dobře):
Pražma královská
anglicky: Gilthead seabream
latinsky: Sparus aurata
Pražma růžová
anglicky: Pink seabream
latinsky: Argyrops spinifer
Mořský vlk
anglicky: Seabass
latinsky: Dicentrarchus labrax
Rozpálíme troubu na 220°C.
Zatím omyjeme a osušíme očištěné ryby. Zevnitř je osolíme, pokapeme citronovou šťávou, vložíme 1-2 snítky petržele a 2-3 jemné plátky citronu.Zvenku ryby z obou stran pokapeme citronovou štávou, olivovým olejem a osolíme.
Vložíme na pekáček vyložený papírem na pečení a dáme do rozpálené trouby na cca 15-20 minut. Po vytažení servírujeme na ohřátém talíři, můžeme ještě pokapat olivovým olejem.
Příloha není nutná, ale kdo chce, tak si může vybrat: citron, ciabatta, bageta, salát z různých listů jen
tak nebo jen s olivovým olejem a solí, bílé víno atd.
Dobrou chuť.
Recept je z kategorií: Mořské Ryby
pečivo, salát
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
12.07.16 18:22
Zkusila jsem podle lieli Mořského vlka.
Nechala se inspirovat Mánkem v kuchyni Věrušky - ***/ a příloha byla na
světě
Plátky brambor jsem nedala pod rybu, ale pekla je zvlášť na plechu zároveň
s rybou. Karamelizovaná mrkev s javorovým sirupem doladila chutě, bylo to
naprosto výborné.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
1144 příspěvků 17.07.16 21:49
@casino jsem vinný nebo vínový? analfabet a ke všemu at ten nebo ten, stejně by to bylo kyselý az az

Já zapíjela obyčejnou minerálkou a taky jsem si velice pochutnala
V So jsme měli túto rybku, a jak tak čtu rcp, tak přesne podle něho. Tedy až na tu mořskou sůl…
…a grilovali jsme
…a podávali jenom s bílým 


Bylo to výborné
No, chtělo to vlašák…, ten rýňák byl o fous sladší než mi bylo libo
Příspěvek upraven 12.07.16 v 20:55
5065 příspěvků 21.03.15 20:14
Prazma-Gildhead seabream, v Egypte a okoli ju volaju Dennis..prerezem cez brucho a otvorim (ako motyl),pokapem zvonka aj zdnuka dobre citronovou stavou, necham odtiect. Vonkajsiu stranu osusit papierovym obruskom. Polozim do pekacika (kozou na sol) vysypaneho kilom soli, Posypem zelerovym semienkom, stipocka soli, mleta paprika sladka aj stiplava a do horucej rury…je snad este lepsia ako na grile..