Recept Pečená naklíčená čočka

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Jednoduše kupte hnědou čočku - vzhledem k následné úpravě je dobré koupit v BIO kvalitě. A nakličte: do zavařovací či jiné sklenice se širším hrdlem nasypte asi do třetiny výšky propláchnutou čočku, sklenici jemně zavřete a postavte na teplejší místo. Několikrát denně propláchněte (stačí dvakrát) čerstvou vodou a zase vraťte na teplé místečko. Už druhý den ze zrníček čočky polezou malé klíčky - na správnou délku stačí 2 dny. Na špičkách by se neměly objevovat zelené výhonky - pak už je čočka překlíčená (a můžete ji rovnou zasadit:) Až budou zrníčka měkká na skus, tedy dostatečně vyklíčená, vymažte pekáček olejem nebo sádlem, vsypte na něj čočku a dejte do trouby. Až se čočka trošku speče, vmíchejte česnek a sůl a ještě trošku dopečte. Správně propečená čočka má lehce spečené klíčky a krááásně křupe. Je to strašně, ale tak strašně moc dobré:)

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 12.02.07 vloženo
  • 16788x zobrazeno

Ingredience

  • čočka, sůl, česnek

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Pečená naklíčená čočka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Mischka
38 příspěvků 29.01.11 12:59

Hm… těžko říct :) Mám plynovou troubu, ve které je všechno hodně rychle a hodně moc upečené, takže odhaduju tak 20 minut. Ale záleží na vás: čím déle se čočka peče, tím je vypečenější ;) a křupavější. Ideální podle mě je, když není úplně vyschlá a klíčky jsou jen lehce spečené.

Labarunka
20 příspěvků 13.01.11 18:17

Velka dobrota, dekuju :-) A jenom pro orientaci jak asi dlouho a na kolik cocku pecete? diky

Roomanka
205 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pečená naklíčená čočka

Zapomněla jsem napsat, že tu čočku proplachuji jednou, ne-li dvakrát denně, než klíčky dorostou do patřičné velikosti…

Roomanka
205 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pečená naklíčená čočka - Alis,

tak to mi je tě fakt líto! Já klíčím čočku v obyčejné zavařovací sklenici, kterou zavíčkuju obyčejnou gázou a upevním ji gumičkou. První den a noc čočka bobtná ve vodě, potom jí propláchnu a přes gázu vodu vyleju. Klíčky, které jsou krásné, dekorativní, křehké a chutné, pozoruji, jak rostou. Na misce mi vždycky všechno shnilo nebo uschlo, taková je má zkušenost.

mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pečená naklíčená čočka

Alí, to bude tou čočkou. Asi jí ozářili proti klíčivosti :).

Alis
2617 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pečená naklíčená čočka, po čtyřech dnech...

musím konstatovat, že mám mrtvou čočku od mrtvého moře a bydlíme v nevytopeném iglú :-(((

anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pečená naklíčená čočka, alis,

stále iba preplachovať, voda tam nemá ostať, má to byť neustále vlhké. Ale už to robím iným spôsobom, nie v sklenici. Niekde tu na Lab. som našla iný spôsob - obetuješ jednu utierku, dáš do umelohmotného veľkého sitka tam nasypeš mokrú šošovicu a tam ju aj premývaš…je to jednoduchšie.
Ahoj!
A.

Alis
2617 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pečená naklíčená čočka

Tento recept mi úplně unikl, díky, Aničko, za vytažení na světlo, jdu na to. Jen mi prosím poraď, ta voda se má asi vylévat, jen propláchnu a vyleju, že?

anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pečená naklíčená čočka

…u nás tále „letí“ táto šošovica pečená i nepečená!

anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pečená naklíčená čočka, naša obľúbená!

Raz týždenne dávam naklíčiť šošovicu - rýchlo si u nás získala obľubu. Aj nepečená je skvelá, dávam do šalátov, pomazánok.
Neviem prečo, ale sója mi pravidelne chytí pleseň…pritom postupujem ako pri šošovici…
Mischka, zdravím!
A.

anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mischka,

ďakujem za skvelý recept, ale zas to malo jednu chybu a to, že toho bolo málo!
(2 dni mi šošovica klíčila v pohároch na linke v kuchyni a 3 krát denne som premývala…povzbudená úspechom som teraz dala namočiť sójové boby…takže som zvedavá…)
Maj sa!

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pečená naklíčená čočka

Ještě doplním, že jsem současně (v jedné misce) zkusila naklíčit i červenou čočku, použila jsem loupanou, takže jednotlivá zrníčka se rozpadla na 2 poloviny, klíčky byly dlouhé asi 4mm max., nebyla křupavá - lepší je pro tyto účely podle mě klasická čočka.

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pečená naklíčená čočka

Mischko, děkuji za recept, u nás měl velký ohlas, i u dětí, které jinak čočku nejedí.

Použila jsem obyčejnou čočku a nechala naklíčit ve skleněné zapékací míse, na dno jsem dala gázu (konkrétně z netkané textilie z lékárny), propláchnutou čočku rozložila na gázu, tak aby byla ponořená v troše vody, misku jsem přikryla potravinovou folií, tu jsem na několika místech propíchla nožem. Ráno jsem čočku vždycky propláchla, vodu slila, po 2 dnech byly klíčky asi 1cm dlouhé.

Mischka
38 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pečená naklíčená čočka

tak konečně se dostávám k odpovědi i já:) Čočku klíčím přesně tak, jak jsem to popsala: propláchnu ji, vodu sliju a nechám stát. Dokonce jen tak na kuchyňské lince, nijak extra moc ji nezahřívám:) Každý den 2-3× propláchnu. Je podle mě jedno, jestli je bio nebo nebio. Podle mých zkušeností jde hrách trošičku hůř, ale čočka mi vyžene klíčky do dvou dnů nejpozději. Mungo je na klíčení úplně nejlepší, tak možná Jandulo začni s mungem a pak zvyš laťku na čočku:) Asi taky záleží na tom, kam ji postavíte: na topení raději ne, tam by mohla začít hnít. Jo a nemáte někdo zkušenosti s tím, jestli klíčí i červená čočka?

DanaJ
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pečená naklíčená čočka

Ja a je třeba zacházet s klíčky opatrně, protože hrubou manipulací se můžou malé kořínky zlomit a pak se dělá plíseň a nebo to ohnívá.

DanaJ
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pečená naklíčená čočka

Nakličovala jsem takhle výhonky mungo a v pohodě. Jde spíš o to, že třeba mungo se má nechat 12 hodin ve vodě pak slít a denně 2-3× propláchnout a 3-4 je vyklíčeno.
Takže dám mungo do 1/2 litrové sklenice (obsah 1/4 munga) přetáhnu gázou a zagumičkuji. Večer (12 hodin před stáváním) naliji vodu a ráno ji sleji, naliji novou a sleji a otočim na misku a sklenici z jedné strany podložím, aby ani neležela na boku a ani nestála vzhůru nohama (je třeba přísun vzduchu, aby se neudělala plíseň). Až dojdu z práce opatrně propláchnu a před spaním zase.
Luštěniny nesmí stát dlouho ve vodě, protože pak začnou ohnívat.

HelcaK
960 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pečená naklíčená čočka

Tohle jsem našla, až to budeme zkoušet znova:
Naklíčení provádíme tak, že čočku přebereme, důkladně propláchneme, zalijeme studenou vodou a necháme přes noc pod pokličkou. Druhý den vodu slijeme a čočku rozprostřeme, lehce přikryjeme vlhkým plátýnkem a necháme na teplém místě naklíčit. Podle potřeby kropíme vodou, aby neoschla. Když jsou klíčky dlouhé asi 5 mm, je čočka připravena ke konzumování.

buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pečená naklíčená čočka

Mne to cele kliceni ve sklenici prijde podivne, jak jsem psala, lepsi je miska, protoze dojde k rovnomernejsi distribuci vlhkosti (v racio prodejnach maji dokonce takove specialni misky na kliceni).

HelcaK
960 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pečená naklíčená čočka

No, já si to blbě přečetla, takže jsem v té sklenici tu vodu nechala… Takže mám čočku sice naklíčenou jen místy (pro změnu kvůli velké vlhkosti :-)), ale měkkou, takže jdu v poledne péct…

buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pečená naklíčená čočka

Hm, ja nevim, ale jak koukam na ten postup pri naklicovani, tak se mi zda, ze pricinou, proc to nenaklicilo, je nizka vlhkost. Pucalku nechavam naklicit na misce s trochou vody, take proplachuji, ale vzdycky tam te vody trochu necham. V tomto pripade, kdyz se ta voda te cocky dvakrat denne dotkne, tak si myslim, ze to spis nenaklici a uz vubec ne rychle.

Jandula
41 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pečená naklíčená čočka-HelcaK

Aha, diky za tip. Tak ja ji zkusim upect i nenaklicenou :-) Ja mela bio cocku, kamaradka nebio a obe jsme byly stejne neuspesne…

HelcaK
960 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pečená naklíčená čočka - Jandula

mě naklíčilo sem tam nějaké semínko, nemůže to být tou bio-kvalitou? Já ji totiž měla normální od Lagris… Ale chuťově je stejné naklíčené jako nenaklíčené napučené, takže asi bude rozdíl jen v množství vitamínů…

Cuso
349 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pečená naklíčená čočka

Toto vyzerá dobre. V najbližšom čase vyskúšam.

jau
457 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pečená naklíčená čočka

Pučálku znám, je výborná. Zkoušela jsem i pražmo - naklíčené pražené obilí, konkrétně pšenici špaldu a byla taky moc dobrá:-)) Čočku zkusím…

Jandula
41 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pečená naklíčená čočka

Taak jsem se tesila o vikendu na tuhle dobrotu, ale nekde mezi cockou a myma rukama se stala chybka :-) Cocku jsem peclive proplachovala, davala ji do perinky, div ze jsem ji nehrala vlastnim telem, ale nevystrcila na me ani ruzek!! :-( Nenapada te, Mischko, kde udelala soudruzka chybu? Cocka je cerstva (nemam ji x let v kredenci), sklenice mela siroky hrdlo, proplachovala jsem 3× denne… Diky moc za jakoukoliv radu :-) P.S. kamaradka zkousela taky a ani ji nic nevzklicilo…

lesni_bytost
119 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pečená naklíčená čočka

Už delší dobu se chystám na pučálku, ale upravit takto podobně čočku mě vůbec nenapadlo, děkuji za recept .)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Marinovaná kuřecí křídla

Nejlepší recepty

Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz