Recept Patizonové placičky

(Hodnoceno 5x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Patizonové placičky

Úvod

Patizon - v našich krajích nepříliš rozšířený, u nás v rodině však zbožňovaný - právě kvůli tomuto receptu. Obtížností je srovnatelný s bramboráky a získá-li si trochu slávy, snadno jim může být velkým konkurentem.

Postup

Oloupeme patizón, rozkrojíme a vyndáme z něj prsty semena (občasné zapomenuté semínko není na závadu). Nastrouháme jej na hrubém struhadle, přidáme rozklepnutá vejce, najemno nakrájenou petrželovou nať (s tou nešetříme), trochu strouhaného muškátového oříšku, pepř a sůl. Těsto promícháme a zahustíme moukou tak, aby bylo o něco hustší než těsto palačinkové. Necháme 10 minut odpočinout a smažíme v placičkách o něco větších než dlaň. Desetiminutové čekání na vyzrání těstíčka si zkrátíme výrobou namáčky. Do jogurtu rozdrtíme dva stroužky česneku, dosolíme a pro zvýraznění svěží chuti přidáme šťávu z půli citronu. Promícháme a v ledničce necháme odležet. Placičky servírujeme s rajčaty krájenými na měsíčky, s jejichž chutí se patizon s petrželí výtečně doplňuje. Alternativy: do těsta nemusíme přidávat muškátový oříšek a k placičkám nemusíme podávat česnekovou namáčku. Dobrou chuť!

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 25.08.09 vloženo
  • 60706x zobrazeno

Čas přípravy

  • cca. 70 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • Placičky: Středně velký patizon (1,3Kg), 4vejce, polohrubá mouka, petrželová nať, muškátový oříšek (max. půl čajové lžičky), pepř a sůl
  • Dip (namáčka): 2stroužky česneku, malý bílý jogurt, sůl, šťáva s půli citrónu
  • Příloha: Krájená rajčata

Doporučená příloha

  • Krájená rajčata

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 21.08.17 16:14

Velká spokojenost…
Patizonů budu mít ještě dost, tak budou určitě vícekrát…

Odkaz na uvaření

kityreg 06.09.16 20:00

vyzkoušeli jsme, placičky jsou velmi lehké na rozdíl od těžšího bramboráku a velmi dobré.

Odkaz na uvaření

Ačraj 26.08.16 22:02

Vyzkoušela jsem patizonové placičky, jsou výborné

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

Bejbina78 22.08.16 11:19

Vyborne, delala jsem je klukovi k obidku 15m na olivovem oleji, navic pridala syr a mlete kureci masicko, navic trochu bazalky (pro nej vynechala cesnek, mene osolila) .. vyborne doopravdy mnamka

Odkaz na uvaření

Sona4226 01.08.16 19:43

Moc dobrý recept. Ja chtěla mit vybalancované jídlo, tak jsem premyslela, jakou bílkovinu jeste pridat. Mela jsem zbytek lososa od vecere a par krabich tycinek. Nakrajela obojí na malé kousíčky. Zároveň jsem neměla petrželku, ale jen libeček. Nepridávala jsem muškát, aby se netloukl s už tak aromatickým libečkem. Přidala trochu drceneho kminu a..... Výborná večeře. Dekuji!

Odkaz na uvaření

kuchtik amater 01.08.16 14:14

Vynikajici recept! Misto petrzele jsem dala cerstvou bazalku, coz skvele ladilo k rajcatum.MNAMKA!

Odkaz na uvaření

mamina10 15.02.14 16:55

Použili jsme patizon, máslovou dýni i brokolici s bramborem a všechno vynikající. Je to jediný způsob, jak do dcerky dostanu tyto druhy zeleniny. Díky

Odkaz na uvaření

piedra 30.12.13 01:24

Nikdy nevím co s patizonem a můžu říci, že po tom co jsem vyzkoušela tyhle placky, se už nikdy nebudu patizonu zbavovat.
Moc dobré, děkuji. :-)

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Patizonové placičky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Zuzka1973
2326 příspěvků 21.08.17 16:16

Velmi dobré, bramboráky nyní mají u nás doma díky nim velkou konkurenci… ;)

Vali
1326 příspěvků 06.09.15 22:15
Jolanko

Ano, už hotové zelí jsem dala do skleniček…zpracovala jsem 4 velké patizony…a zamražovat toho tolik nemůžu, to jsem zkusila taky už hotové zelí zamrazit, když se rozmrazilo bylo takové vodnatější tak stačilo přimíchat trochu bramborové kaše v prášku a bylo to napravené…ale to do sklenic chci dělat, abych si nezabírala místo v mrazáku…s tím otořením to zkouším (jako se dělá u marmelády) a po otevření je takové jako jsem tam dala…ještě mám 9 patizonů ke zpracování…s tím knedlíkem to je moc dobré, klidně i jako chuťovka zastudena…mám to popsané víc v Občasníčku na mém webu

jolana
5066 příspěvků 06.09.15 21:15

@Vali a zavarane?
http://www.pluska.sk/…alotkou.html ..malinkate cele, ale aj velke nakrajane na sladkokyslo ako uhorky su fantasticke..

Vali, :hug: :mavam:

Příspěvek upraven 06.09.15 v 21:18

Vali
1326 příspěvků 06.09.15 19:26
patizonové zelí

Letos se mi urodilo hodně patizonů a tak je zpracovávám na zelí…něco jako je kedlubnové nebo dýňové, ale to patizonové mi chutná nejvíc…zkušebně jsem hotové zelí vrchovatě horké naplnila do sklenice, uzavřela víčkem a otočila a docela drží…k tomu si dělám rohlíkové knedlíky s drobně posekaným uzeným

daduuja
1145 příspěvků 05.09.15 21:09

@spinner mladý malý netřeba loupat, ale když musím, tak ho nakrájím na silné plátky a tvrdou slupku zevnitř obříznu :-)

spinner
1 příspěvek 05.09.15 14:49

:potlesk:…tak mě žena pověřila a moc ji chutnaly. Ovšem oloupat ten patizon byla síla!!! :roll:

Příspěvek upraven 05.09.15 v 14:50

Jana Jánská
1 příspěvek 24.08.14 17:26

Recept vypadá hodně dobře, hned ho dneska vyzkouším k večeři. Děkuji za tip

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz