Recept Patizonové placičky

(Hodnoceno 5x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Patizonové placičky

Úvod

Patizon - v našich krajích nepříliš rozšířený, u nás v rodině však zbožňovaný - právě kvůli tomuto receptu. Obtížností je srovnatelný s bramboráky a získá-li si trochu slávy, snadno jim může být velkým konkurentem.

Postup

Oloupeme patizón, rozkrojíme a vyndáme z něj prsty semena (občasné zapomenuté semínko není na závadu). Nastrouháme jej na hrubém struhadle, přidáme rozklepnutá vejce, najemno nakrájenou petrželovou nať (s tou nešetříme), trochu strouhaného muškátového oříšku, pepř a sůl. Těsto promícháme a zahustíme moukou tak, aby bylo o něco hustší než těsto palačinkové. Necháme 10 minut odpočinout a smažíme v placičkách o něco větších než dlaň. Desetiminutové čekání na vyzrání těstíčka si zkrátíme výrobou namáčky. Do jogurtu rozdrtíme dva stroužky česneku, dosolíme a pro zvýraznění svěží chuti přidáme šťávu z půli citronu. Promícháme a v ledničce necháme odležet. Placičky servírujeme s rajčaty krájenými na měsíčky, s jejichž chutí se patizon s petrželí výtečně doplňuje. Alternativy: do těsta nemusíme přidávat muškátový oříšek a k placičkám nemusíme podávat česnekovou namáčku. Dobrou chuť!

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 25.08.09 vloženo
  • 57987x zobrazeno

Čas přípravy

  • cca. 70 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • Placičky: Středně velký patizon (1,3Kg), 4vejce, polohrubá mouka, petrželová nať, muškátový oříšek (max. půl čajové lžičky), pepř a sůl
  • Dip (namáčka): 2stroužky česneku, malý bílý jogurt, sůl, šťáva s půli citrónu
  • Příloha: Krájená rajčata

Doporučená příloha

  • Krájená rajčata

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 21.08.17 16:14

Velká spokojenost…
Patizonů budu mít ještě dost, tak budou určitě vícekrát…

Odkaz na uvaření

kityreg 06.09.16 20:00

vyzkoušeli jsme, placičky jsou velmi lehké na rozdíl od těžšího bramboráku a velmi dobré.

Odkaz na uvaření

Ačraj 26.08.16 22:02

Vyzkoušela jsem patizonové placičky, jsou výborné

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

Bejbina78 22.08.16 11:19

Vyborne, delala jsem je klukovi k obidku 15m na olivovem oleji, navic pridala syr a mlete kureci masicko, navic trochu bazalky (pro nej vynechala cesnek, mene osolila) .. vyborne doopravdy mnamka

Odkaz na uvaření

Sona4226 01.08.16 19:43

Moc dobrý recept. Ja chtěla mit vybalancované jídlo, tak jsem premyslela, jakou bílkovinu jeste pridat. Mela jsem zbytek lososa od vecere a par krabich tycinek. Nakrajela obojí na malé kousíčky. Zároveň jsem neměla petrželku, ale jen libeček. Nepridávala jsem muškát, aby se netloukl s už tak aromatickým libečkem. Přidala trochu drceneho kminu a..... Výborná večeře. Dekuji!

Odkaz na uvaření

kuchtik amater 01.08.16 14:14

Vynikajici recept! Misto petrzele jsem dala cerstvou bazalku, coz skvele ladilo k rajcatum.MNAMKA!

Odkaz na uvaření

mamina10 15.02.14 16:55

Použili jsme patizon, máslovou dýni i brokolici s bramborem a všechno vynikající. Je to jediný způsob, jak do dcerky dostanu tyto druhy zeleniny. Díky

Odkaz na uvaření

piedra 30.12.13 01:24

Nikdy nevím co s patizonem a můžu říci, že po tom co jsem vyzkoušela tyhle placky, se už nikdy nebudu patizonu zbavovat.
Moc dobré, děkuji. :-)

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Patizonové placičky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Zuzka1973
2295 příspěvků 21.08.17 16:16

Velmi dobré, bramboráky nyní mají u nás doma díky nim velkou konkurenci… ;)

Vali
1326 příspěvků 06.09.15 22:15
Jolanko

Ano, už hotové zelí jsem dala do skleniček…zpracovala jsem 4 velké patizony…a zamražovat toho tolik nemůžu, to jsem zkusila taky už hotové zelí zamrazit, když se rozmrazilo bylo takové vodnatější tak stačilo přimíchat trochu bramborové kaše v prášku a bylo to napravené…ale to do sklenic chci dělat, abych si nezabírala místo v mrazáku…s tím otořením to zkouším (jako se dělá u marmelády) a po otevření je takové jako jsem tam dala…ještě mám 9 patizonů ke zpracování…s tím knedlíkem to je moc dobré, klidně i jako chuťovka zastudena…mám to popsané víc v Občasníčku na mém webu

jolana
5065 příspěvků 06.09.15 21:15

@Vali a zavarane?
http://www.pluska.sk/…alotkou.html ..malinkate cele, ale aj velke nakrajane na sladkokyslo ako uhorky su fantasticke..

Vali, :hug: :mavam:

Příspěvek upraven 06.09.15 v 21:18

Vali
1326 příspěvků 06.09.15 19:26
patizonové zelí

Letos se mi urodilo hodně patizonů a tak je zpracovávám na zelí…něco jako je kedlubnové nebo dýňové, ale to patizonové mi chutná nejvíc…zkušebně jsem hotové zelí vrchovatě horké naplnila do sklenice, uzavřela víčkem a otočila a docela drží…k tomu si dělám rohlíkové knedlíky s drobně posekaným uzeným

daduuja
1144 příspěvků 05.09.15 21:09

@spinner mladý malý netřeba loupat, ale když musím, tak ho nakrájím na silné plátky a tvrdou slupku zevnitř obříznu :-)

spinner
1 příspěvek 05.09.15 14:49

:potlesk:…tak mě žena pověřila a moc ji chutnaly. Ovšem oloupat ten patizon byla síla!!! :roll:

Příspěvek upraven 05.09.15 v 14:50

Jana Jánská
1 příspěvek 24.08.14 17:26

Recept vypadá hodně dobře, hned ho dneska vyzkouším k večeři. Děkuji za tip

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Jahodový pohár

Nejlepší recepty

Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz