Recept Patisony dušené s lečem a salámem

(Hodnoceno 1x) penda Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Patisony dušené s lečem a salámem

Postup

Oloupané patisony nakrájíme na kostičky, rajčata na čtvrtky, očištěné papriky na proužky. Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na sádle, přidáme salám nakrájený na kostičky a připravenou zeleninu, osmahneme, osolíme a dusíme pod pokličkou. Po chvilce zaprášíme zeleninu moukou, necháme pod pokličkou propařit, rozmícháme, zalijeme vodou, rozmícháme a dusíme dále, až změkne. Podle chuti můžeme přidat několi kapek octa a popřípadě trochu osladit. *1 porce obsahuje 1367 kJ.* Čerpáno z knihy Vaříme na víkendu (1981).

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla

Nahlásit recept

  • 09.09.04 vloženo
  • 6630x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 2 mladé patisony (*400 g po oloupání*)
  • 3 papriky (*200 g*)
  • 4 rajčata (*200 g*)
  • 2 cibule (*150 g*)
  • 200 g měkkého salámu (*český*)
  • 40 g sádla
  • 1 PL hladké mouky (*15 g*)
  • ocet
  • cukr (*5 g*)
  • sůl.

Doporučená příloha

  • pečivo nebo vařené brambory

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

danda 8.9.11 20:20

Zapomněla jsem na salám, ale na chuti to neubralo. Měli jsme s rýží, určitě se hodí i těstoviny nebo brambor. Pendo, dík :-)

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Patisony dušené s lečem a salámem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Patisony dušené s lečem a salámem

Alis
2617 příspěvků 11.9.11 19:27

Blanka xy ani Alis nejsou řezník ani uzenář, ale na prvním setkání se shodly, že řezníky testují podle gothaje a špekáčků. :-) Asi proto, že nejsme profíky, kupujeme testovací vzoreček, podle vzhledu na řezu nám testovat nestačí.

I když - na dnes tolik módních farmářských trzích (pro pražáky bez mozku) mi jedem culík mladej nabízel gothaj zaručeně bez mouky, jen z masa(!!!!) :lol:

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 9.9.11 17:52

Midlo, dojde na nás všechny :-), kolikrát za den při poslechu si říkám PROČ :?: , jinak pokroku moc fandím :-)

midla
266 příspěvků 9.9.11 12:10

Však on si Dando jednou někdo vzpomene a i na toho pana Vodičku dojde a někdo mu tu ulici sebere. Neboť klasikové vědí, že pokrok nezastavíš. :-)

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 9.9.11 12:00

Řeznické řemeslo má předlouhou tradici - v r.1309 dostali pražští řezníci od J. Lucemburského znak - červenou korouhev se lvem držícím sekeru, na jedné straně, a se dvěma oděnci zatínajícími sekery do městské brány na straně druhé. Dostali i erb se lvem, bez korunky, ale se sekyrou.
Později dostali i první potvrzení řeznického cechu.
A od cechu se odvíjela i stavovská čest - v artikulích vydaných Karlem IV. se hrozí trestem za

špatnou váhu

nečisté maso

všeliké šidky,

ale i za nestoudné chování … :-)
Cechy ručily za kvalitu výroby, dobrou váhu a ceny a také za výchovu mládeže …
Jenže Ferdinand I. v r. 1547 všechny cechy zrušil, sice byly opět obnoveny a řemeslo vzkvétalo, ale jen do 18.století a formálně byly zrušeny v r. 1859
a od té doby to jde z kopce :-)

A Vodičkova ulice v Praze se jmenuje po řezníkovi Vodičkovi, váženém měšťanovi, který vlastnil 2 krámy a 4 poloviny, pivovar, 2 domy … a ulice nese jeho jméno už 552 let bez přejmenování :-)

casino
4497 příspěvků 9.9.11 00:23

No, máme v rodině jednoho, co se vyučil řezníkem a do důchodu šel z místa ředitele masny… Kdysi mi vysvětloval, že dobrý Řezník-Uzenář, se pozná podle toho, jaký dokáže vyrobit gothaj…, nebyla řeč o chuti, ale pouze o vzhledu salámu na řezu. Často si na něj vzpomenu, když vidím co vše se honosí jménem „gothaj“ :twisted:

P.S.
Zadáte-li do google „gothaj“ nebo „gotthaj“ je zajímavé co se ukáže na fotečkách 8-o

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 8.9.11 23:44

Wow! Ten kapiový mi vždycky hrozně chutnal!
A dneska kupujeme od našeho řezníka Gotthaj, který sám dělá a dáváme si ho s cibulí a octem.. To je jedna z mých oblíbených víkendových snídaní. Jinak bych podobné salámy do pusy nevzala, když nevím, kdo to dělá a co je v nich, ale náš řezník ho dělá opravdu výborný..! Čili..v neděli bude lečo a zítra se koupí Gotthaj..
Díky za nápad!
:mrgreen:

casino
4497 příspěvků 8.9.11 23:31

hihi, danda, jako je zapomnětlivost a zapomnětlivost (hosipa a lahosipa), je i český salám a český salám A který měla penda na mysli, jest nám možno se dohadovati, případně se i dohadovati :mrgreen:

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 8.9.11 22:57

Jsem se jen zeptala :-P

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 8.9.11 22:41

Wydro, recept je od Pendy :-P , já si ho upravila podle své chuti, dala jsem šalvěj a česnek, místo sádla olej, zahušťovat nebylo potřeba, trochu čilli, protože papriky nebyly pálivé …, jako kdybys ty vařila přesně podle receptu.

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 8.9.11 22:36

A na co je tam ta mouka, kdyz jsou bez zahusteni?  8-o

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 8.9.11 22:33

Ano, wydro, takové lečo, na oleji a bez zahuštění, trochu cukru, trochu octa.

Casino, na chuti rozhodně neubralo, protože české měkké salámy chuti nepřidají.

Jol :-)

jolana
5068 příspěvků 8.9.11 21:09

Casino, najprv som si pomyslela ze si sa dal na stare kolena na modu a zmenil orientaciu a vravim si no panecku ! ako ho/ju budeme oslovovat zdrobnele s takym name :mrgreen: :-P …ale inac co sa cudujes prosim ta..co tam po salamu, keby to to bola klobaska tak to by bola ina rec..

casino
4497 příspěvků 8.9.11 20:50

„Zapomněla jsem na salám, ale na chuti to neubralo.“ :think:

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 8.9.11 20:26

Proste takove patisonove leco … :-P

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 8.9.11 20:20

Zapomněla jsem na salám, ale na chuti to neubralo. Měli jsme s rýží, určitě se hodí i těstoviny nebo brambor. Pendo, dík :-)

Labužník ata02
7 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Patisony dušené s lečem a salámem

Dělám totéž,jen místo patisonů používám cuketu

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz