Recept Patisonové plátky v koprové peřince

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Patisonové plátky v koprové peřince

Postup

Na jemno nakrájíme 1 svazek kopru, promícháme s 1/2 deci vína, vajíčkem, polohrubou moukou, jednou kávovou lžičkou octa; podle chuti přisolíme.

Patison nakrájíme na plátky, které osolíme, pokapeme šťávou z citrónu, opepříme a opečeme velmi krátce a zprudka na oleji. Vyjmeme z oleje (nejlépe dírkovanou lžící) a namáčíme do koprového těstíčka, které jsme si připravili. Plátky obalené v těstíčku dosmažíme.

Nakrájíme cibuli. Rozmícháme v 1/2 deci bílého vína škrobovou moučku, co nejjemněji nakrájený druhý svazeček kopru, trochu soli, trošinku cukru, kávovou lžičku octa.

Hotové osmažené plátky vyjmeme a uložíme do nádoby, kterou lze přikrýt (abychom uchovali teplotu).

Na oleji, ve kterém jsme smažili plátky, osmahneme do jemně hněda pokrájenou cibulku a přidáme sós. Krátce promícháme – podle vůně i konzistence poznáme, kdy je třeba končit.

Plátky klademe na talíř a polijeme hotovou omáčkou.

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 14.09.07 vloženo
  • 3784x zobrazeno

Čas přípravy

  • 23 minut

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • jeden pěkný malý patison
  • 2 svazky kopru
  • trochu citrónové šťávy (asi z půl citrónu)
  • 50 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 deci bílého vína
  • 2 kávové lžičky octa
  • mletý bílý pepř
  • 1 cibule
  • půl kávové lžičky škrobové moučky
  • cukr
  • sůl
  • olej na smažení

Doporučená příloha

  • vařené brambory, případně dušené zelené fazolky (+ zbytek vína; pivo lze také… nebo zelený čaj)…

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Patisonové plátky v koprové peřince

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Patisonové plátky v koprové peřince - Dando

já Tě sice nemohu za Tvé fotografie chválit (jak jsi ´werichovsky´ a HEZKY napsala), jenže MUSÍM!!! Jsou moc hezké. A jako patison to samozřejmě vypadá… A taky jsem rád, že to chutnalo (ne každému ´jede´ kopr); fakt mám dobrý pocit, když jídlo někomu chutná (dokonce lepší pocit, než když chutná mně…)…

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Patisonové plátky v koprové peřince - MI_LANE :-)

chutnaly skvěle, jen nádobí jsem namazala až hrůza :-) Podívej… sice na talíři to vypadá jako filet rybí, ale opravdu je to patison :-))

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Patisonové plátky v koprové peřince-Milane,

sladkou koprovku s půlkou vařeného vejce (většinou se zeleným žloutkem!) ve školní jídelně jsem nemohla ani cítit…tenkrát jsme si nemohli(-y, my děti:-)) vybírat ze dvou či více jídel, jako dnes.. K tomu nám kydli napolo rozšťouchané vařené brambory, které byly - relativně - nejméně nepoživatelné… Proto jsem tuto omáčku nejedla ani doma, no - maminka to záhy vzdala a prostě ji nevyráběla:-)). Kopru jsem přišla na chuť až jako dospělá a kromě toho, že jsem si opravila názor, tak jsem mu dlužila velkou omluvu!!

 
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Patisonové plátky v koprové peřince - bona říká,

že její vztah ke kopru je víc než kladný. Můj také! Domnívám se, že vztah ke koprové chuti zkazily zaprvé školní jídelny a zadruhé tradičně (tedy spíše „tradičně“) předávané vzory od dětství, že nám chlapům prostě kopr nemá chutnat. Já jsem chlap a koprovou chuť řadím mezi ty nejpříjemnější…
A pozor, aby se kopr v tomto receptu nedělal příliš dlouho (proto to ´předsmažení´); pak se nám vůně ztrácí…

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Patisonové plátky v koprové peřince - MI_LANE :-)

neboj se zase tolik :-), ony ty fotky vypadají kolikrát lépe i než co uvařím já, fakt :-), teď se učím ve photoshopu dělat vrstvy, jsem zvědavá, jak se zadaří :-)
Vůně naťové zeleninky je v marketech ošklivá, já mám ke všemu hrozný nos :-), a když přivoním k petrželce, kopru…v tom umělohmotném obalu, tak odcházím s prázdnou. Ale mám dodavatele, je to prima :-)
Stejně nevábně voní to zelené, co přidávají do kytic, doma už vědí, že kytku pro mne bez zeleného :-) Měj se :-)

 
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Patisonové plátky v koprové peřince - Dando :-),

doporučuji fakt kopr od ´kulaků´; on ten, co je k dostání v obchodech, někdy docela postrádá vůni, což mi jako příznivci koprové chuti i vůně samozřejmě trochu vadí. Dokonce jsem si ověřil, že někdy [zejména v zimě] je lepší si koupit kopr sterilovaný ve sladkokyselém nálevu, než ty zdánlivě čerstvé skleníkové kopry v supermarketech… A už se zase skoro „bojím“, že Tvá fotka bude hezčí, než co jsem uvařil já…

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Patisonové plátky v koprové peřince - MI_LANE :-)

Patison odpočívá ve špajzu, BV v lednici z Amorossa od Tulinky a kopr snad ještě vyžebrám u kulaků :-) Zase jeden vege… pro změnu, dík :-)

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Patisonové plátky v koprové peřince

Tak tohle se mi opravdu líbí - můj vztah ke kopru je více než kladný:-) - myslím, že co nejdříve vyzkouším… Milane, děkuju.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Rebarborový crumble Rebarborový crumble

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz