Recept Patisonové plátky v koprové peřince

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Patisonové plátky v koprové peřince

Postup

Na jemno nakrájíme 1 svazek kopru, promícháme s 1/2 deci vína, vajíčkem, polohrubou moukou, jednou kávovou lžičkou octa; podle chuti přisolíme.

Patison nakrájíme na plátky, které osolíme, pokapeme šťávou z citrónu, opepříme a opečeme velmi krátce a zprudka na oleji. Vyjmeme z oleje (nejlépe dírkovanou lžící) a namáčíme do koprového těstíčka, které jsme si připravili. Plátky obalené v těstíčku dosmažíme.

Nakrájíme cibuli. Rozmícháme v 1/2 deci bílého vína škrobovou moučku, co nejjemněji nakrájený druhý svazeček kopru, trochu soli, trošinku cukru, kávovou lžičku octa.

Hotové osmažené plátky vyjmeme a uložíme do nádoby, kterou lze přikrýt (abychom uchovali teplotu).

Na oleji, ve kterém jsme smažili plátky, osmahneme do jemně hněda pokrájenou cibulku a přidáme sós. Krátce promícháme – podle vůně i konzistence poznáme, kdy je třeba končit.

Plátky klademe na talíř a polijeme hotovou omáčkou.

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla

Nahlásit recept

  • 14.09.07 vloženo
  • 3839x zobrazeno

Čas přípravy

  • 23 minut

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • jeden pěkný malý patison
  • 2 svazky kopru
  • trochu citrónové šťávy (asi z půl citrónu)
  • 50 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 deci bílého vína
  • 2 kávové lžičky octa
  • mletý bílý pepř
  • 1 cibule
  • půl kávové lžičky škrobové moučky
  • cukr
  • sůl
  • olej na smažení

Doporučená příloha

  • vařené brambory, případně dušené zelené fazolky (+ zbytek vína; pivo lze také… nebo zelený čaj)…

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Patisonové plátky v koprové peřince

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Patisonové plátky v koprové peřince - Dando

já Tě sice nemohu za Tvé fotografie chválit (jak jsi ´werichovsky´ a HEZKY napsala), jenže MUSÍM!!! Jsou moc hezké. A jako patison to samozřejmě vypadá… A taky jsem rád, že to chutnalo (ne každému ´jede´ kopr); fakt mám dobrý pocit, když jídlo někomu chutná (dokonce lepší pocit, než když chutná mně…)…

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Patisonové plátky v koprové peřince - MI_LANE :-)

chutnaly skvěle, jen nádobí jsem namazala až hrůza :-) Podívej… sice na talíři to vypadá jako filet rybí, ale opravdu je to patison :-))

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Patisonové plátky v koprové peřince-Milane,

sladkou koprovku s půlkou vařeného vejce (většinou se zeleným žloutkem!) ve školní jídelně jsem nemohla ani cítit…tenkrát jsme si nemohli(-y, my děti:-)) vybírat ze dvou či více jídel, jako dnes.. K tomu nám kydli napolo rozšťouchané vařené brambory, které byly - relativně - nejméně nepoživatelné… Proto jsem tuto omáčku nejedla ani doma, no - maminka to záhy vzdala a prostě ji nevyráběla:-)). Kopru jsem přišla na chuť až jako dospělá a kromě toho, že jsem si opravila názor, tak jsem mu dlužila velkou omluvu!!

Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Patisonové plátky v koprové peřince - bona říká,

že její vztah ke kopru je víc než kladný. Můj také! Domnívám se, že vztah ke koprové chuti zkazily zaprvé školní jídelny a zadruhé tradičně (tedy spíše „tradičně“) předávané vzory od dětství, že nám chlapům prostě kopr nemá chutnat. Já jsem chlap a koprovou chuť řadím mezi ty nejpříjemnější…
A pozor, aby se kopr v tomto receptu nedělal příliš dlouho (proto to ´předsmažení´); pak se nám vůně ztrácí…

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Patisonové plátky v koprové peřince - MI_LANE :-)

neboj se zase tolik :-), ony ty fotky vypadají kolikrát lépe i než co uvařím já, fakt :-), teď se učím ve photoshopu dělat vrstvy, jsem zvědavá, jak se zadaří :-)
Vůně naťové zeleninky je v marketech ošklivá, já mám ke všemu hrozný nos :-), a když přivoním k petrželce, kopru…v tom umělohmotném obalu, tak odcházím s prázdnou. Ale mám dodavatele, je to prima :-)
Stejně nevábně voní to zelené, co přidávají do kytic, doma už vědí, že kytku pro mne bez zeleného :-) Měj se :-)

Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Patisonové plátky v koprové peřince - Dando :-),

doporučuji fakt kopr od ´kulaků´; on ten, co je k dostání v obchodech, někdy docela postrádá vůni, což mi jako příznivci koprové chuti i vůně samozřejmě trochu vadí. Dokonce jsem si ověřil, že někdy [zejména v zimě] je lepší si koupit kopr sterilovaný ve sladkokyselém nálevu, než ty zdánlivě čerstvé skleníkové kopry v supermarketech… A už se zase skoro „bojím“, že Tvá fotka bude hezčí, než co jsem uvařil já…

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Patisonové plátky v koprové peřince - MI_LANE :-)

Patison odpočívá ve špajzu, BV v lednici z Amorossa od Tulinky a kopr snad ještě vyžebrám u kulaků :-) Zase jeden vege… pro změnu, dík :-)

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Patisonové plátky v koprové peřince

Tak tohle se mi opravdu líbí - můj vztah ke kopru je více než kladný:-) - myslím, že co nejdříve vyzkouším… Milane, děkuju.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz