Recept PATISON NA VÍNĚ

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Na drobné kousky nakrájenou cibuli osmahneme na oleji jemně dohněda s přídavkem kmínu a nepatrného množství soli. Máme připravený na kostky nakrájený oloupaný a blanšírovaný patison [jemně pokropíme citrónovou šťávou a promícháme - neztratí svou barvu]; až je cibulka správně osmahnutá [nesmí zčernat], tak přidáme připravený patison a zamícháme. Necháme chvíli osmahnout, poté přidáme polévkovou lžíci vinného octa a ještě chvilku za stálého míchání smažíme. Pak přidáme v trošce vody rozmíchanou kávovou lžičku solamylu, osolíme a opět promícháme. Zalijeme vínem a za občasného promíchávání dusíme asi 9 minut. Přidáme trochu sojové omáčky a podrcený česnek a ještě krátkou chvíli necháme povařit [tentokrát za stálého míchání a nádobu již nepřikrýváme] Těsně před dokončením flambujeme kvalitním koňakem nebo brandy, přičemž necháme hořet v pánvi až se alkohol spálí a ve flambovaném pokrmu zůstane jen složení šťávy, v níž veškerý přebytek tuku byl spálen a spotřebován plamenem [pokud už jsme alkohol určený k flambování nalili do pánve, neotálíme s jeho zapálením - jinak se totiž do jídla nasákne a propůjčí mu nepříjemnou a jinou chuť, než jsme zamýšleli]. Nakonec můžeme opatrně dochutit citrónovou šťávou, která zbyla po zakápnutí patisonu, promícháme a podáváme ozdobené najemno nakrájenými lístky čerstvé máty [nebo mladého jitrocele či sedmikrásky]. K patisonu na víně podáváme vařené nebo "**dušené**":"https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=6882" TARGET = _new brambory či "**brambory Anna**":" https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=21737" TARGET = _new ; také "**bezpluchý oves**":"http://recepty.labuznik.com/recipe.php?ID=27492" TARGET = _new se výborně hodí...

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla

Nahlásit recept

  • 05.08.07 vloženo
  • 9289x zobrazeno

Čas přípravy

  • 23 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • patison [ne moc přezrálý; měl by být tvrdý] - spíše dva [dle velikosti]
  • jedna cibule
  • olej
  • drcený kmín
  • sůl
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • polévková lžíce vinného octa [z bílého vína]
  • solamyl
  • trochu vody
  • dvě až tři deci suchého bílého vína
  • půl deci koňaku [nebo brandy]
  • trošku sojové omáčky
  • citrónová šťáva na zakápnutí patisonu
  • najemno nakrájené lístky čerstvé zelené máty nebo mladého jitrocele

Doporučená příloha

  • opečené nebo vařené brambory; výborně se hodí bezpluchý oves

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu PATISON NA VÍNĚ

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
van.Thomas
192 příspěvků 06.09.11 19:14

Světe div se, ono je to dobrý. Teda citron jsem ve všech fázích vynechal, už takhle je to kyselý až až. Možná bych přidal lžičku cukru. Ale jinak výborný.

mixtionnant
54 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: PATISON NA VÍNĚ

Včera jsme si patisony na víně udělali k večeři, jen jsem se neodvážila přidat vinný ocet, ale použila jsem obyčejný. U nás vinný ocet nemusíme, tak ho ani nemáme doma. Ale i s obyčejným octem to bylo vynikající!

rak21
14 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: PATISON NA VÍNĚ

Nevím, jestli si troufnu ten oves. Ale proč jíst patison jen jako řízek? Zkusím to jako goralka a už se docela těším!

goralka
272 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: PATISON NA VÍNĚ

Patizóny máme radi, ale doteraz som ich len vyprážala ako rezne. Určite vyskúšam Tvoj recept už je v obľúbených.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Grilovaný pstruh

Nejlepší recepty

Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz