Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
jolana Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Fazulu zalejeme vodou asi tak 3-3,5 litra vody, pridame korenie a nechame na kraj pece varit. Cize az zacne vriet, teplotu stiahneme a varime pozvolna. Az bude uvarena viac ako z polovice, pridame zeleninu, osolime a nechame pozvolna varit. Ked sa uz uz dovara pripravime zaprazku/zasmazku. Na masti oprazime nakrajanu cibulku do zlatava, pridame 1 PL hl.muky, oprazime, stiahneme, pridame mletu sladku papriku a este take vriace vlejeme do vriacej polievky a pomiesame , Nechame chvilku prevriet. Osobne este nakoniec pridavam nasekany zeleny petrzlen. Podavame ako vyvar s cestovinami. V ziadnom pripade ale nie rezance. Dobru chut! Pozn.: ozaj original sa zelenina nekraja ale nechava v celku
Recept je z kategorií: Luštěninové polévky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Pasula s leckami
2904 příspěvků 30.5.09 05:48
…a ligurček je libeček, Landosko máš pravdu.
2904 příspěvků 30.5.09 05:47
Svato, u nás sa to tiež volalo fazuľová polievka na sladko. Niekedy s údeným kolenom alebo klobásou. S kopou domácich rezancov. Bez bobkového listu, ten dávam do kyslých polievok - s mliekom, smotanou.
1436 příspěvků 29.5.09 16:21
Moja babička bola z Valašska a varila túto polievku ako fazuľu „na sladko“, zavárala do nej široké domáce rezance.
u mojí babičky na políčku-„maxi záhonu“ za chalupou bylo napůl zelí a napůl květák. A všude okolo bělásek zelný. Teď už tam záhon není, jen se kosí tráva. A když se tam zastavíme, jen třeba na malou chvíli, tak jsem neskutečně šťastná…
588 příspěvků 29.5.09 02:49
ja túto polievku varievam vždy keď mám chuť na langoše. Takže cestovinu nedávam. Keď varievam v kotline na chalupe, tak s údeným, ale vlastne tak isto. Mrkvu nakrájam na kocky, časť petržlenu tiež, ale viac ho dávam vcelku. Ľahšie sa vyberie, lebo ho nikto nemá rád. A tiež sa pamätám, že stará mama išla ráno do záhrady a to čo pozbierala, také sa varilo, či lúsky, či hrášok, kaleráb a podobne. V zime sme často ako lahôdku mávali pečenú tekvicu. Je to aj môj sen a keď som na chalupe, tak zoberiem košík, nazbieram, čo je zrelé a potom sa rozhodnem, čo idem variť. Paráda.
5068 příspěvků 29.5.09 01:33
Davam aj bobkovy list. Zabudla som na neho. Mas pravdu, fazula=pasula

Vychodne slovensko od davna trelo biedu. Ludia z takych jednoduchych surovin, ktore vypestovali na tych malinkych polickach, zahradkach a popri plotoch varili. Typicky dokaz je aj tato polievka fazulova ako vyvar . A ze je chutna, to teda je.
Aj na to malinke policko sa pamatam, ked sme s babkou ako deti chodili okopavat. Aj to ako ma babka nosili na chrbate v zajde. Raz na nase policko, raz na druzstevne sa muselo chodit, repu okopavat.
Kol kukurice sa vinula fazula. Okolo policka bola za:,–(ena dzina pecarka alias dyna, tekvice a zlty melon…a ked bol dobry cas tak sa zadarila dobra aj hryzaca dzina/melon. A ked sa robil salat uhorkovy alebo paradajkovy tak vonala cela ulica. A mala som vlastnu hriadku. Sadila som tam same slnecnice. Tie sa nemusia ani okopovat, sem tam popliet a navyse su krasne…
588 příspěvků 29.5.09 01:13
A bobkový list nedávaš ?
588 příspěvků 29.5.09 01:12
Jolanka, moja stará mama hovorila fazuli pasuľa. Možno druhí nevedia.
588 příspěvků 29.5.09 01:10
ligurček je rastlina, ktorej sa ľudovo hovorí maggi.
256 příspěvků 29.5.09 00:32
Libeček?
29 příspěvků 28.5.09 23:52
Prosím, co je to ligurcek? Jinak mi slovenčina nedělá problém - krásná řeč.