Recept Paštika z Vlčic

(Hodnoceno 4x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Paštika z Vlčic

Postup

Vepř. lalok nebo bůček rozkrájíme na menší kusy a dáme vařit - bez soli. Jakmile přivedeme k varu, stáhneme příkon na nejmíň a vaříme přikryté zvolna asi 1,5 hod. Mezi tím usmažíme na sádle pokrájené cibule do růžova a odstavíme. Játra nakrájíme na plátky a spaříme je vařící vodou - necháme dobře okapat. Uvařené maso vyndáme na mísu a necháme trochu zchládnout. Do misky si připravíme všechno koření a sůl a zalejeme dvěma šálky vývaru z laloků - rozmícháme. Všechny výše zmíněné suroviny kromě koření 2-3x semeleme na masovém mlýnku a zalejeme kořením. Dobře promícháme a plníme do skleniček, asi tak do 3/4 obsahu. Zavařujeme ne méně, než 2 hod., při 95°C. Pak má paštika tu správnou konzistenci, je roztíratelná a nesype se. Místo vepř. jater lze použít i drůbeží, ale ta jsem nespařovala. Takhle u nás připravovali paštiku v době, kdy ani psi ve vsi neštěkali česky a recept pochází z kuchařky psané švabachem. Je moc dobrá a udržela se do dnešních časů.

Recept je z kategorií: Zabijačkové speciality

Nahlásit recept

  • 26.11.07 vloženo
  • 35987x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hod + vaření

Ingredience

  • 2500 gr. vepřového laloku nebo bůčku i s kůží
  • 1000 gr. vepř. jater
  • 2 veliké cibule
  • 2 PL soli
  • 1 PL ml. pepře
  • 1 PL ml. zázvoru
  • 1 PL strouhaného muškátového oříšku
  • 1 PL rozemnuté majoránky

Doporučená příloha

  • pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

megast1 06.12.17 16:56

Dobrý den,chtěl bych se zeptat jestli plná lžíce zázvoru a muškát.oříšku není moc???Jsou přece jen dost aromatické. Děkuji za info.

Odkaz na uvaření

Ačraj 18.06.12 14:25

Včera jsem poprve udělala paštiku, sklidila jsem velkou pochvalu, recept je podobný tomuto, žádná smetana, ani vejce.
1 kg vepřového bůčku(prorostlý) 1/2 kg kuřecích jater, 3 cibule, sůl, pepř, nové koření, trochu sádla na smažení (možno bobkový list, jalovec i česnek) Cibulku do růžova, přidáme proužky masa-necháme zatáhnout, potom dusíme do měkka. Játra také orestujeme na sádle s cibulkou, muškát.oříšek na vůni. Vše pomeleme, já ještě mixovala, drobí-li se, přidáme sádlo. Přiznám se, že jsem tam to jedno vajíčko také vrazila. Do čtyř čistých skleniček a 1 hod.sterilovat. Já jsem použila játra vepřová, neboť jsme si zrovna koupili velice výhodně 100kg pašíka, způsobil si menší úraz, tak musel pod kudlu.
Recept se mě zdá velice jednoduchý na přípravu.;-)

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

simonah 17.02.11 11:41

Moc dobrá a jednoduchá. Už u nás zdomácněla

Diskuse k receptu Paštika z Vlčic

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
DanaS
38 příspěvků 11.12.11 09:29

Paštika je výborná, také moje babička dělala podobnou. Já ještě přidala pár stroužků česneku, citrónový pepř a pár kapek lanýžového oleje. Skleniček je opravdu docela dost, tak jsem se jich několik rozhodla darovat kamarádkám na vánočním babinci. Ovšem, když se to dozvěděl můj přítel, řekl, že děvčatům koupí prasátka pro štěstí a paštiku ať nechám doma :-D Díky za recept.

Aša
8 příspěvků 18.02.11 12:32

Tento recept mi připomněl paštiku, kterou dělávala moje babička a pak i moje maminka vždy po zabíječce. Jako dětem nám moc chutnala na chléb k snídaní s bílou kávou. Už jsem si to poznamela a určitě vyzkouším, ale pro začátek pouze z jedné dávky. :lol:

simonah
35 příspěvků 17.02.11 11:41

Moc dobrá a jednoduchá. Už u nás zdomácněla

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Paštika z Vlčic - Viesuc

áno
len doplnenie detailu, to vychladnutie a interval medzi zavareniami je najlepšie nechať cez noc 12 - 24 hodín

Viesuc
9 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Paštika z Vlčic

Chtěla bych udělat kachní paštiku, ale trochu se bojím sterilizace. Tenhle způsob na dvakrát - jednou 1,5 hod., nechat vychladnout a podruhé asi hodinu - se může použít na všechny druhy paštik a trvá to tak dlouho i u sklenic s menším obsahem 0,25 - 0,5 l.? Asi je to spoustu hloupých dotazů, ale jak se pak na 100% ujistím, že se mi to povedlo? Moc dík

ji
98 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Paštika z Vlčic

kltko, dumám, o jaké množství Ti asi tak půjde. Já ji normálně dělám ze dvou dávek,pokud se dělím se sestrou,tak tří. Ale teď vážně, z jedné dávky je asi 18 čtvrtlitrových skleniček od tatarky.

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Paštika z Vlčic

postup marmelady môžem len odobriť, ak nie je možnosť zavarenia v pare pod tlakom (papiňák), tak opakované zavarenie je najlepšia voľba (mimochodom, tento postup sterilizácie sa v mikrobiológii volá „tyndalizácia“)
A paštiku iste vyskúšam, len nie v uvedených množstvách ;o)

marmelada
1642 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Paštika z Vlčic

Paštika vypadá skvěle. Teď je na ně ten správný čas. Já tedy všechny masové výrobky zavařuji na dvakrát - jednou 1,5 hod., nechat vychladnout a podruhé asi hodinu. Pak mám jistotu, že je vše ok. Paštiky jsem zatím dělala jen játrové, tuhle asi brzy zkusím.

ji
98 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Paštika z Vlčic

Tak to se mi nestalo, jen snad někdy nechytne nějaké víčko. Ta však po zavařování kontroluji, paštiky skladuji v lednici /nemám studaný špajz/, no a ty povolené přijdou první na řadu.

Radka.Radecka
17 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Paštika z Vlčic

Za dob totality jsem taky dělávala něco podobného. Jenom jsem nedávala cibuli, protože občas i přes sterilizaci cibule v paštice zkvasila, a všechno jsem musela vyhodit.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Domácí svíčková omáčka

Nejlepší recepty

Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz