Recept Paštika z cuket a karotky
Zuzka1973 Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Recept jsem našla v brožurce z edice Receptář: Cukety & dýně, vyšla v r. 2013. Rozpis píši podle originálu, já dělala z poloviční dávky. Poloviční dávka je přesně tak akorát na formu na "srnčí hřbet" a odpovídá cca čtyřem až šesti porcím.
Postup
Cuketu i karotku pokrájet a každou zvlášť nechat změknout - nejlépe na pařáku nad parou. Pak ke každé zvlášť klepnout 3 vejce, přilít 100 ml smetany. Přidat podle chuti pepř, sůl, karí a muškátový oříšek. V mixéru každou tu hmotu nechat prohnat alespoň půl minuty a nechat i nadále odděleně. Formu vyložíme papírem na pečení, který jsme předtím pomazali máslem. Nalijeme střídavě obě směsi: začneme mrkvovou, pak cuketovou, opět mrkvovou a zakončíme cuketovou... Povrch zakrýt papírem na pečení či alobalem (stačí volně). Naplněnou formu dáme do pekáče, který do poloviny naplníme vlažnou vodou a dáme do trouby zapnuté na 200 stupňů a cca 2 hodinky pomalu "vaříme" ;) Hotovou paštiku poznáme tak, že je tuhá a v prostředku pevná. Vychladlou vyklopíme a servírujeme jako součást obložené mísy či samostatně se zeleninovým salátem. Osobně si velmi dobře umím představit i variantu s česnekem či s přidáním sýra, ale zatím vyzkoušena jen základní verze :) Mně se pruhovaný vzor moc nepovedl, ale to byla moje chyba - vše jsem na poloviční dávku vydělila dvěma, jen tu smetanu ne... Takže směs byla řidší a vrstvy se prolnuly. Ale chuťově jsme byli spokojeni všichni, dokonce i masožravá část rodiny :D
Recept je z kategorií: Obložené mísy Studená kuchyně Zeleninová jídla Zeleninové pomazánky
- 27.07.15 vloženo
- 6274x zobrazeno
Čas přípravy
- cca 3 hodiny + chladnutí
Ingredience
- 750 g cuket (nejlépe samozřejmě ty mladé, které se nemusí loupat)
- 500 g mrkve
- 6 vajec
- 200 ml smetany
- sůl
- pepř
- karí
- muškátový oříšek
Doporučená příloha
pečivo
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Paštika z cuket a karotky
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Paštika z cuket a karotky
@vranas Děkuji moc nejen za vyzkoušení, ale i za připsání zkušenosti s veganskou verzí, určitě to pomůže i dalším, kteří by rádi zkusili verzi pro vegany
Já zkoušela už i z dýně (zatím jen z koupené hokaido, naše teprve dozrávají) a také to bylo moc dobré, kombinovala jsem ji se špenátovou verzí.
130 příspěvků 22.8.15 10:06
Veganská verze vyykoušena, opět cca poloviční dávka: brokolice + mrkev, smetana sojová a místo vajec rozmixovaná chia semínka ve vodě. Ochuceno čerstvou bazalkou, oreganem, muškátovým oříškem a konopnými semínky. Malá „vada“ - verze s vejcem šla krásně vyklopit z formy a krájet. Toto byla spíš „mazací“ verze, ovšem výborná a chutnalo to všem! Obě varianty jsem rozhodně nedělala naposledy a určitě vyzkouším i z červené řepy a máslové dýně.
@vranas Držím palce
130 příspěvků 5.8.15 20:19
Moc vám děkuji, hned se vrhnu na vyzkoušení veganských variant!
@vranas Děkuji moc za vyzkoušení, já zkoušela zatím jen z mrkve a cukety, kamarádka zkusila z květáku - dala koštnout a také to bylo moc dobré
Ta Hokaidó je dobrý nápad, vypadá to, že i přes ta vedra nějké na zahradě přeci jen budou, tak vyzkouším…
Ty náhrady některých ingrdiencí tak, aby byly vhodné i pro vegany jsme už níže v diskuzi řešili, je tam odkaz, který se mi povedlo najít…
Je v mém příspěvku z: 29.07.15 18:51
Přeci jen vegani to mají složitější, než jen vegetariáni, ale určitě se povede nějak to vymyslet…
1151 příspěvků 5.8.15 07:39
@vranas tohle jsem našla:
→ Zralý banán (1/2 banánu = 1 vejce) - sladké → Avokádo (1/2 avokáda = 1 vejce) - sladké → Jablečné pyré (1/4 hrnku = 1 vejce) - sladké → Pudinkový prášek - sladké → Prášek do pečiva (1 balení = 2 vejce) → Sojová mouka → Sójový jogurt → Tofu → Bramborový a kukuřičný škrob (2 lžíce škrobu + 2 lžíce vody = 1 vajíčko) → Hraška - obalování, zapékání, v těstech či karbanátcích → Instantní droždí (1 sáček+100 ml horké vody = 2 vejce) → Agar-agar (1 balení = 3 vejce) → Lněné semínko (2 lžíce rozmixovaného semínka + 3 lžíce vody = 1 vejce) → Ovesné vločky - karbanátky
nebo chia semínka nebo Vahajit, anebo prodávají BIO náhrada vajec, buď celá nebo zvlášť bílek a žloutek, ale 25ks bratru za 250Kč
Na netu je asi víc informací.
130 příspěvků 5.8.15 06:21
Měla jsem navíc dýni Hokaido, tak jsem dala půl mrkve a půl dýně - barevný efekt tedy nebyl příliš znát(dělala jsem jen z poloviční dávky). Dobrota obrovská
, rozhodně jsem nedělala naposledy, myslím že
by šlo např. z brokolice a dýně… Na zkoušku jsem 2 malé skleničky
zavařila. Protože mám doma vegana, tak mě napadlo, že by se toto dalo jeho
nárokům přizpůsobit, smetanu nahradit sojovou, ale nevíte někdo, čím
nahradit vejce, aby mi to ztuhlo do požadované konzistence?
@birkana Tak z květáku to dnes prubla sousedka (ráno ochutnala zbylý kousek, když se stavila na kafčo a daly jsme řeč o našich nových kulinářských pokusech
) a hned po obědě volala, že květák super
nápad, přinesla ochutnat a vážně nemá chybu
Takže příště bude paštika tříbarevná,
ještě květák máme 

Mně se líbí, že je to jednoduché a v těch hicech to vyloženě potěšilo.
Nejvíce mě překvapil fakt, že i zarytí masožravci futrovali tak, že se jim dělaly boule za ušima
@Cuso Ta vejce jsou tam na zpevnění té hmoty, tak netuším, čím je nahradit, aby to drželo
Přiznám se, že tofu kupuji jen občas a o jeho vlastnostech nemám tušení, ale našla jsem toto:
http://veganka.cz/…radit-vejce/
a tam je jako jeden ze způsobů náhrady vajec u veganů zrovna tofu
Takže by to jít mělo, v nejhorším bude paštika malinko řidší, ale když vydržela ta moje, kam jsem nechtěně šupla dvojitou dávku smetany, určitě bude držet i ta ve veganské verzi.
Nebála bych se to zkusit, mělo by to jít
EDIT:
Ty vaječné náhražky, u těch aby člověk také hlídal složení, kamarádčin syn má alergii na vejce a zároveň na mléčné výrobky a ne každou tu vaječnou náhražku smí, některé obsahují syrovátku. Hodně jim pomohly tehdy právě různé veganské stránky, ač kluk maso jí, ale díky veganským receptům se naučili vařit bez vajec a mléčných výrobků a kluk má díky tomu jídelníček docela dobře bohatý i bez vajec a mléka
Příspěvek upraven 29.07.15 v 18:55
Ano, ano veganka.
Ospravedlnujem sa za preklep:)
@Cuso jestli jsem to dobře pochopila - dcera je VEGANKA ne vegatariánka
@Zuzka1973 Vyzera to dobre, len rozmyslam ako to adaptovat pre vegetariansku dceru. Smotana sa da nahradit rastlinnou, ale ak nechcem davat vajcovu nahrazku, tak som rozmyslal o tofu. Myslis, ze by to slo?
Příspěvek upraven 29.07.15 v 13:55
@Zuzka1973, v horkých dnech je zalévání 2× denně povinností
, jinak by zelenina dávno uschla. Loni cukety a
okurky plodily jako o závod. Rozdávala jsem chalupářům z okolí a my je
jedli na všemožné způsoby. Letos i ty okurky „stávkují“.
Každoročně vše musím předpěstovávat ve skleníku a ven sázet po posledních mrazících (pravidelně na přelomu května - června) a nebo nad výsadbou (z poloviny května) zbudovat provizorní fóliovník a pravidelně jej větrat.
Letos je zatím spodní vody dost, zato povrchová chybí. Na pozemku máme jakýsi minirybníček k zachycení vody stahující se z okolních pastvin; ten je již měsíc vyschlý tak, že se i žáby odstěhovaly
.
P. S. Ten květák je zajímavý nápad. Škoda, já minulý týden sklidila poslední malé „nedorostky“ k přípravě polévky a mozečku
.
@Eja Originál z brožurky vypadá lépe
Ale chuť to zachránila - je to díky
strouhnutí toho oříšku opravdu po vychlazení chuťově jako jiné paštiky,
ráno na žitném domácím chlebu to byla lahůdka a večer bylo součástí
obložené mísy. Jen jsem popletla přepočet smetany, tak jsem musela
v troubě nechat o trošku déle, ale dopadlo to dobře, příště už si
dám pozor 

Tak ať chutná i u vás doma - u nás sklidila nečekaný úspěch
@birkana Cukety letos jedou jak divé, v tomto počasí je obdivuji… Je pravda, že díky vlastní studni, která je plná i v těchto vedrech, zaléváme denně poctivě, ale stejně se divím, jak rostou…


Já sazenice už nedělám, vždy mi jich pak plno zašlo. Po „zmrzlejch“ seji přímo na záhon a vždy až do září máme co dělat, abychom stíhali zpracovat, sice si berou mladí i sestra, ale je jich plno, nakládám na různé způsoby, máme z nich zelí, moučníky, nákypy, placky, polévky (v létě lehčí stravu vítáme, ale jak vidím někde publikaci na jejich zpracování, neváhám a pak zkouším
Plněné květy jsem zkoušela prvně loni - muž napřed nevěřícně zíral, ale pak pravil: „Eštěěě…“ a spocíval ty, co byly navíc, přitom předem hlásil, že on to tedy určitě do huby nevezme
Jinak mám v plánu ještě vyzkoušet z květáku, brokolice, lilku a patizonu, láká mě i celer…
Škoda, že jsem nevyfotila tu hmotu před vlitím do formy, je to krásně krémovitá „pěna“ a chutnalo to i syrové
EDIT:
Oprava špatně zvoleného slova na správné
Příspěvek upraven 28.07.15 v 17:15
Opravdu lákavé
, nanečisto asi vyzkouším jen karotkovou
část. Cukety se letos moc nevyvedly, polovina jich zašla coby sazenice a ty
přeživší dosud kvetly pouze samčími květy (vhodnými však k plnění
sýrovou a masitou směsí). Samičí jsou zatím ještě jako uzavřená
poupata, takže za 14 dní
.
To vypadá moc dobře, určitě vyzkouším, variant se určitě najde spousta. Chuťových i vizuálních - hned zítra jdu na to.