Recept Paštika se šilkrůtou (želva) Pra

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Pouze pro otrlé!

Číst s vědomím, že recept je z roku 1817,

v žádném případě NEZKOUŠET !

Postup

Položí se šilkrůtě rozpálený pohrabáč na hřbet, a ona vystrčí hlavu, pazoury a ocas, což se jí hned pryč odseká; pak se omyje, s vodou postaví, zasolí a uvaří do měka. Zatím se udělají knedlíčky ze štiky, maso se drobně skrájí a v hmoždíři stluče, dá se k němu houska ve smetaně zavařená, utře se k němu kousek másla, dá se do něho pár syrových žloutků, trošku květu, osolí se, a dobře se vším smíchá; pak se z něho nadělají knedlíčky a vysmaží se. Když jest šilkrůta měká, vyndá se, v studené vodě omyje a rozebere; oloupne se jí spodní skořápka, po kousku se vykrajuje, černá kůže se s ní pryč sejme, vajíčka se zvlášť vyberou, pak se srovná do kastrolku, a pěkně bíle, jako kuřata, se zadělá a povaří; potom se k ní dají ty knedlíčky, zelená petržel, a jestliže máme, karfiol nebo také špargl. Udělá a upeče se paštika z máslového těsta, a když se má na stůl nésti, složí se do ní ta šilkrůta s knedlíčky. Zdroj: Dr. Čeněk Zíbrt : Česká kuchyně za dob nedostatku před sto lety (vydáno v Praze 1917 ) Tak to je jen takové prázdninové počteníčko.:-)) A kdyby se nejednalo o chudinku želvu, tak je to krmě přímo božská.:-)

Recept je z kategorií: Historické recepty

Nahlásit recept

  • 08.08.07 vloženo
  • 4020x zobrazeno

Ingredience

  • šilkrůta

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Paštika se šilkrůtou (želva)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Paštika se šilkrůtou (želva)

marmelada
1642 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Paštika se šilkrůtou ( želva ) PRA

No ono je to relativní. Někdy chápu zapřísáhlé vegetariány. Kdyby nám někdo podobně realisticky popsal rozpitvání kuřete, prasete, krávy… , asi by se nám to taky protivilo. To je holt ten obyčej, co se hodí jíst a co ne. Číňani by nám to asi ukázali. (jo, někdy to kuřecí v kung pau je takové jiné…) :)).

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Štika na smetaně Štika na smetaně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz