Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
tea63 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Pouze pro otrlé! Číst s vědomím, že recept je z roku 1817, v žádném případě NEZKOUŠET !
Položí se šilkrůtě rozpálený pohrabáč na hřbet, a ona vystrčí hlavu, pazoury a ocas, což se jí hned pryč odseká; pak se omyje, s vodou postaví, zasolí a uvaří do měka. Zatím se udělají knedlíčky ze štiky, maso se drobně skrájí a v hmoždíři stluče, dá se k němu houska ve smetaně zavařená, utře se k němu kousek másla, dá se do něho pár syrových žloutků, trošku květu, osolí se, a dobře se vším smíchá; pak se z něho nadělají knedlíčky a vysmaží se. Když jest šilkrůta měká, vyndá se, v studené vodě omyje a rozebere; oloupne se jí spodní skořápka, po kousku se vykrajuje, černá kůže se s ní pryč sejme, vajíčka se zvlášť vyberou, pak se srovná do kastrolku, a pěkně bíle, jako kuřata, se zadělá a povaří; potom se k ní dají ty knedlíčky, zelená petržel, a jestliže máme, karfiol nebo také špargl. Udělá a upeče se paštika z máslového těsta, a když se má na stůl nésti, složí se do ní ta šilkrůta s knedlíčky. Zdroj: Dr. Čeněk Zíbrt : Česká kuchyně za dob nedostatku před sto lety (vydáno v Praze 1917 ) Tak to je jen takové prázdninové počteníčko.:-)) A kdyby se nejednalo o chudinku želvu, tak je to krmě přímo božská.:-)
Recept je z kategorií: Historické recepty
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Paštika se šilkrůtou (želva)
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
No ono je to relativní. Někdy chápu zapřísáhlé vegetariány. Kdyby nám někdo podobně realisticky popsal rozpitvání kuřete, prasete, krávy… , asi by se nám to taky protivilo. To je holt ten obyčej, co se hodí jíst a co ne. Číňani by nám to asi ukázali. (jo, někdy to kuřecí v kung pau je takové jiné…)
.