Recept Paštika se šilkrůtou (želva) Pra

tea63 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod

Pouze pro otrlé! Číst s vědomím, že recept je z roku 1817, v žádném případě NEZKOUŠET !

Postup

Položí se šilkrůtě rozpálený pohrabáč na hřbet, a ona vystrčí hlavu, pazoury a ocas, což se jí hned pryč odseká; pak se omyje, s vodou postaví, zasolí a uvaří do měka. Zatím se udělají knedlíčky ze štiky, maso se drobně skrájí a v hmoždíři stluče, dá se k němu houska ve smetaně zavařená, utře se k němu kousek másla, dá se do něho pár syrových žloutků, trošku květu, osolí se, a dobře se vším smíchá; pak se z něho nadělají knedlíčky a vysmaží se. Když jest šilkrůta měká, vyndá se, v studené vodě omyje a rozebere; oloupne se jí spodní skořápka, po kousku se vykrajuje, černá kůže se s ní pryč sejme, vajíčka se zvlášť vyberou, pak se srovná do kastrolku, a pěkně bíle, jako kuřata, se zadělá a povaří; potom se k ní dají ty knedlíčky, zelená petržel, a jestliže máme, karfiol nebo také špargl. Udělá a upeče se paštika z máslového těsta, a když se má na stůl nésti, složí se do ní ta šilkrůta s knedlíčky. Zdroj: Dr. Čeněk Zíbrt : Česká kuchyně za dob nedostatku před sto lety (vydáno v Praze 1917 ) Tak to je jen takové prázdninové počteníčko.:-)) A kdyby se nejednalo o chudinku želvu, tak je to krmě přímo božská.:-)

Recept je z kategorií: Historické recepty

Nahlásit recept

  • 08.08.07 vloženo
  • 4314x zobrazeno

Ingredience

  • šilkrůta

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Paštika se šilkrůtou (želva)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Paštika se šilkrůtou (želva)

marmelada
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Paštika se šilkrůtou ( želva ) PRA

No ono je to relativní. Někdy chápu zapřísáhlé vegetariány. Kdyby nám někdo podobně realisticky popsal rozpitvání kuřete, prasete, krávy… , asi by se nám to taky protivilo. To je holt ten obyčej, co se hodí jíst a co ne. Číňani by nám to asi ukázali. (jo, někdy to kuřecí v kung pau je takové jiné…) :)).

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Jahodový pohár Jahodový pohár
Štika na smetaně Štika na smetaně

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz