Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
anci Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail
1/ dojíme luxusní husí paštiku a uschováme kameninovou nádobu 2/ dovlečeme domů nákup s ingrediencemi na vlastní paštiku a dva dny hledáme onu pěknou nádobku 3/ dokoupíme játra, protože nevydržela 4/ máme nádobku i ingredience 5/ nalejeme si sklenku Porto, ochutnáme a v klidu se dáme do přípravy: Cibule (hodně) nakrájíme na tenké polokroužky. Rozpálíme na velké pánvi něco sádélka a cibuli pomaleji opékáme. Mezitím připravíme játra, nakrájíme na kousky a zamícháme s nasekaným česnekem a douškem porto či koňaku. Když je cibule skoro do zlatova, přidáme do pánve dosti sádélka, aby tam byla vrstva, tak 2 cm. Hezky to celé rozehřejeme a do toho opatrně (cáká to, zástěra není od věci) vložíme játra. Necháme osmažit, otočíme, promícháme, ale pomalu, aby se to pořád trochu smažilo a aby nevytékala šťáva z masika. Stáhneme k tomu pár větviček tymiánu a přidáme hrubě drcený pepř. Když je dosmaženo (jatýrka hotová, ale ne vysušená), přidáme poctivého panáka alkoholu a sáhneme z ohně. Teď teprve osolíme. Vzhledem k tomu, že to fantasticky voní, nakrájíme kousek čerstvého chleba a pozveme drahého na ochutnávku. Pak ho pod pohrůžkou amputace mastných prstíků zase vyženeme. Když obsah pánve trochu vychladne, celé to rozmixujeme na příhodnou konzistenci. Pak vmícháme nakládaný pepř a paštiku napěchujeme do nádobky, povrch uhladíme. Necháme vychladit na tajném místě. Pak ještě roztopíme trochu sádla s tymiánem a pokryjeme tím povrch paštiky. Připijeme si na úspěch. Druhý den předložíme hladovcům s čerstvým chlebem a červeným vínem.
Recept je z kategorií: Studená kuchyně
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Paštika kuřoprasečí
51 příspěvků 25.1.09 03:43
Pokud je to suché, neuškodí tomu ještě víc sádla, v pánvi by to mělo v podstatě plavat… Ale koňak je velmi elegantní a sympatické řešení
Poslední čtyři řádky recepisu se bohužel nepodařilo zrealisovat. Doporučuji vypustit to zvaní drahé poloviny. Nepřijde sama a pak to vypadá jak když dědeček s babičkou tahali řepu. Akorát pes s korelou nebyli na konci ale na začátku fronty.
114 příspěvků 25.1.09 03:43
Vyzkouseno - nesehnala jsem kurecí játra a tak jsem pouzila veprová. Pastika je chutove mnamka, po technické stránce jsem mela problém s rozmixováním- chybela tekutina a tak jsem prilila trosku víc konaku. Výsledná pastika je tudíz spís pro dospelé (ale aspon ji pubertáci nesezerou - ha ha ). Pravdepodobne bych se tomuto problému vyhnula pouzitím kurecích jater, která jsou stavnatejsí nez veprová. Kazdopádne dekuji za príma recept.
59 příspěvků 25.1.09 03:43
Četla jsem se zalíbením ,ukládám a příležitostně vyzkouším,díky J.