Recept Pasta asciutta dle Maňány

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Předesílám: v Itálii jsem nikdy nebyl a nepojedu tam, podobné špagety vařila moje první žena Věra tak, že na vařené špagety na talíři nakydala (v tom nejkrásnějším smyslu slova!) rajský protlak, na to dala osmaženou vídeňskou cibulku a zasypala sýrem. Protože mi to chutnalo, vylepšil jsem to postupně do tohoto receptu. Po patnácti letech (v r. 1973) jsem tyto špagety jedl v proslavené italské restauraci v Bruselu, i ptal jsem se na recept. Postup se vpodstatě lišil jen v délce přípravy, ale dozvěděl jsem se název. Jo, doba mé přípravy byla podstatně kratší! Na oleji smažíme cibulku na kolečka, ve vhodné chvíli přidáme na plátky sekaný česnek a osmažíme dozlatova. Přidáme v hmoždíři utlučené chile papričky, lžíci suché dobromysli a přesmažíme. Přidáme protlak (nebo loupaná rajčata v konzervě) a osmažíme asi 5 minut. Rozředíme vařící vodou, osolíme, důkladně promícháme, přikryjeme a necháme pomalu bublat. Obsah hlídáme, aby se nám nepřipálil. Dobře za stálého míchání vysmahneme, a znovu podlijeme a naředíme. To několikrát opakujeme, až je matérie rozvařená. Já na to používám MW a nemusím tím pádem stále hlídat a míchat. V MW to dělám přikryté po 15 minutách na stupeň I, dělá se to hodinu i více, záleží na protlaku, ale vy zatím můžete klábosit nebo stihnout i jiné věci. V závěru uvařím špagety al dente a nastrouhám sýr, do omáčky přidám hrst drcené dobromysli, dochutím, dosolím, a zcezené špagety vložím do omáčky. Důkladně promíchám a moje asistentka již klade špagety na talíř, posype sýrem a doprostřed umně umístí neporušený syrový žloutek navzdory všem přelétavým ptákům i s jejich chřipkou. A jsme stále tady, navzdory syrovým žloutkům a boulím za ušima...

Recept je z kategorií: Těstoviny

Nahlásit recept

  • 01.03.06 vloženo
  • 5401x zobrazeno

Čas přípravy

  • mnoho hodin

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 500 g špaget
  • voda
  • olej
  • 2 ks cibule
  • 8 stroužků česneku
  • 16 ks chile pequín nebo
  • 4 ks chile de árbol
  • 250 g rajského protlaku
  • dobromysl
  • sůl
  • 300 g sýr ementaler
  • 4 ks čerstvých žloutků

Doporučená příloha

  • Italové by samozřejmě volili červené víno, ale mně to překyselí žaludek, takže PIVO!

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Pasta asciutta dle Maňány

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pasta asciuta dle Maňány

Maňánku, víš jak je tam krásně?.......mně se odtamtud vůbec, ale vůbec nechtělo domů…;o)))

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pasta asciuta dle Maňány

když mě ta Itálie ale vůbec neláká.

buturenka
311 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pasta asciuta dle Maňány

toulal se, a labužničil italské dobroty

airan
652 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pasta asciuta dle Maňány

Manana, chtela jsem reagovat stejnou otazkou, ale Buturenka me predbehla:-) Vzdyt Italie je krasna, co bys tam delal - no prece kochal se:-) O, Capri, Capri!

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Buturenko

co bych tam dělal?

buturenka
311 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pasta asciuta dle Maňány

jinak receptík jest to zajímavý

buturenka
311 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pasta asciuta dle Maňány

jen otázka na okraj, proč nikdy nepojedeš do Itálie?? :-)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Kapustičky na slanině

Nejlepší recepty

Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Cuketové placky Cuketové placky
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz