Recept Pasta alla Norma

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Pasta alla Norma

Postup

Umyté lilky zbavíme horní části se stonkem a podélně nakrájíme na plátky ne příliš tenké. Plátky klademe do cedníku a postupně solíme. Na plátky položíme zatížený talířek a 1 hodinu necháme vylouhovat hořkou šťávu. Oloupáme zralá rajčata, odstraňíme semínka a uvaříme omáčku s cibulí, solí a bazalkou. Propasírujeme nebo rozmixujeme a redukujeme. Otřeme papírem sůl z plátků lilků a pečlivě je osušíme. Na pánvi zahřejeme olivový olej, přidáme česnek a postupně je smažíme do zlatova. Slupka je až křupavá a dužnina propečená. Odkládáme na papír. Tmavý česnek vyhodíme. Dáme bokem 4 pěkné plátky a zbytek nasekáme na proužky. Vrátíme na pánev (bez oleje). Uvaříme těstoviny al dente, scezené vložíme na lilky, přidáme několik lžic omáčky a krátce promícháme. Servírujeme na talíř v tomto pořadí: těstoviny, další omáčku, pokapat olivovým olejem, celý plátek lilku, na hrubo nastrouhanou ricottu, pár lístků bazalky. Tento letní recept (proto ta čerstvá rajčata) je původem ze sicilské Catanie. Jméno mu pravděpodobně dal proslulý dramaturg Nino Martoglio, když nad talířem nadšeně přirovnal tento výtvor k Belliniho opeře Norma. Někdo smaží lilek pokrájený na kostky, je to rychlejší. Sicilané většinou nechají všechny plátky v celku. Ricotta salata by se mohla nahradit tvarohem na strouhání smíchaným s parmazánem, protože český tvaroh je poněkud kyselý. Nebo poradíte jinou kombinaci?

Recept je z kategorií: Těstoviny

Nahlásit recept

  • 18.03.09 vloženo
  • 14580x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 300 až 400 g těstoviny (maccheroni nebo spaghetti)
  • 2 lilky s tmavou slupkou ne příliš tenké
  • 800 g zralých rajčat
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g solené ricotty
  • 4 PL olivového oleje
  • čerstvá bazalka
  • olej na smažení
  • sůl, pepř.

Doporučená příloha

  • Sklenka dobrého červeného vína.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

labuznik 29.09.10 12:34

Diskuse k receptu Pasta alla Norma

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Pasta alla Norma

jolana
5066 příspěvků 06.09.13 12:00

Repete :mavam:

jolana
5066 příspěvků 29.06.13 12:42
:mavam:
Alis
2617 příspěvků 28.10.11 17:24

Krásně popsaný recept, výborné to bylo, díky, Svevo :-)

casino
4488 příspěvků 30.07.11 23:21

jolana, díky :-) …a pro ty, co by v budoucnu nechápali která bije, tak rec sa vlekla tunaaa teda :-)

jolana
5066 příspěvků 30.07.11 23:01

…lilek, pantazan, baklazan…a pasta ala Norma su neprekonatelne… ked sa uz rec vlecie o baklazanoch teda.. :)

jolana
5066 příspěvků 24.05.10 00:54
Re: Pasta alla Norma

Svevo, dovolila som si pridat obrazok nasej pasta ala Norma a a ko podavam. Syr tentokrat mozarella s parmasanom. Kusky z baklazanu miesto toho aby som ich ulozila navrch stocim a do kazdeho este vlozim oprazeny cesnak(jeden je vidno na foto) ako priloha k tomu a mozeme sa za tym utlct. .. platky baklazanu ked servirujem natrham ako radila Sona, je to fak lepsie a cesnaku aj baklazanu davam vela.
Normu ako operu aj ako pasta milujem a je veru preco. Uzasne a bajecne :)
Pekny vecer :)
PS: ak sa foto nepaci -nevadi a kludne vymaz

jolana
5066 příspěvků 12.06.09 17:15
Re: Pasta alla Norma

repete ;)) pripravovane uz so vsetkymi drobnymi odchylkami tu spominane, napisane aj nenapisane a chutne su vsetky-velmi chutne ..;-)) ;)) Dakujem :)

noskovice
1322 příspěvků 20.03.09 17:48
Re: Pasta alla Norma-mrtvolko,

dekuji za ujasneni.
Ahoj a ozvi se mi. Sona.

mrtvola
1394 příspěvků 20.03.09 17:31
Re: Pasta alla Norma

Ano a ještě jedna z jeho výhod, je dostupný ve všech prodejnách Albert a i v mnoha vesnických Jednotách.

mrtvola
1394 příspěvků 20.03.09 17:31
Re: Pasta alla Norma

Ricotta se v Čechách sehnat dá, solená ovšem ne. Nevím, je-li možné ji dodatečně prosolit. A pokud se tvarohů týče - ten na strouhání bývá opravdu jako piliny, ale existuje jeden, tzv. Olešnický, který by podle mne vyhovovat mohl - je hodně podobný domácímu tvarohu, nemá výraznou kyselost, je polotvrdý, což znamená že se dá i nastrouhat a má jemně hrudkovitou strukturu.

noskovice
1322 příspěvků 20.03.09 17:26
Re: Pasta alla Norma-jolanko,

ja se v tom moc nevyznam, ale ta ricotta, nebo tvaroh se maji strouhat, takze snad neni problém struktury. Jenom nevim, jaké jsou rozdily v jejich chuti.
Ahoj, Sona.

casino
4488 příspěvků 20.03.09 17:13
Re: Pasta alla Norma

Tak tady je VÝROBA RICOTTY Mám to odzkoušeno, jedenkrát stačilo :o)

Edit:
Obnoven odkaz

Příspěvek upraven 21.10.13 v 20:06

jolana
5066 příspěvků 20.03.09 16:51
Re: Pasta alla Norma

…niekde sa odporuca nahradit ricottu pol na pol s tvarohom+ mozarella

http://www.discusscooking.com/…e-27255.html

…alebo zvarit mlieko na 180 F, pridat 1/4 kavovej salky bieleho vinneho octu, ked sa zrazi, dat do gazy/plachietky, zaviazat a nechat okapat ako tvaroh. V podstate to je tvaroh, len pouzitim octu je vraj jemnejsi ako tvaroh. Rozdiel medzi tvarohom a ricottou okrem ineho je tiez v tom, ze ricotta ma jemnejsiu strukturu.

Pekny den..:)

noskovice
1322 příspěvků 20.03.09 14:53
Re: Pasta alla Norma-casino,

ja uz si presne nepamatuji, jakou chut ma tvaroh na strouhani. Vim jen, ze mi chutnaly nové varené brambory, posypané timto tvarohem a zalité maslem. Jaky je dnes, to nevim. Brala jsem v uvahu pouze vyber mezi dvema syry. Parmazanem a pecorinem. V kvetnu to vyzkousim s ceskym tvarohem.
Ahoj, Sona.

casino
4488 příspěvků 20.03.09 07:36
Re: Pasta alla Norma

No, než parmazan nebo pecorino, to už raději ten tvaroh :-)

noskovice
1322 příspěvků 20.03.09 06:25
Re: Pasta alla Norma-svevo,

ja se primlouvam spise za pecorino, jak pise buraci, nezli parmazan.

sveva
751 příspěvků 20.03.09 06:04
Re: Pasta alla Norma

Zdá se mi, že nahradit solenou ricottu surovinami běžně dostupnými v Česku je nemožné. Možná nejlepší řešení je jednoduše parmazán.
Skutečně mnozí nepoužívvají cibuli, ale zařadila jsem ji protože si myslím, že vyhovuje české chuti rajské omáčky s přihlédnutím k tomu, že rajčata na českém trhu nemají tak výraznou chuť jako ta, která uzrála v Itálii. To sluníčko!
Zdravím všechny.

jolana
5066 příspěvků 19.03.09 19:04
Re: Pasta alla Norma

Sveva, Sono, Buraci…vsetkym dakujem. Ste velmi mile:)) Uz sa rozhodlo jednohlasne, jednostranne a rezolutne, ze dnes mame Pasta Puttanesca (ta bola minule dvakrat), zajtra sa este nevie-este sa rozmysla o)) , v sobotu Pasta alla Norma… … doma mam dovlecenych 10 balickov spagiet…o))) ;))

noskovice
1322 příspěvků 19.03.09 16:41
Re: Pasta alla Norma

Prave jsem prolezla nekteré casopisy a nasla tam i recept na Normu s cibuli.

noskovice
1322 příspěvků 19.03.09 16:37
Re: Pasta alla Norma-buraci,

Ja, kdyz tady nebyla k sehnani ricotta salata, tak jsem si ji nechavala privézt od pribuznych, nebo znamych ze Sicilie, rozdelila na mensi kusy a dala do mrazaku. Ona tady pred lety taky nebyla k dostani. I zde zapusobila globalizace. V tomto pripade nastesti!

buraci
1136 příspěvků 19.03.09 16:32
Re: Pasta alla Norma

Soňo, moc díky za komentář. U nás je problém koupit tu solenou ricottu, já si jí vozím z Itálie, ale moc dlouho nevydrží. Ad dotaz od Svevy: Jako náhražka mi připadá lepší pecorino, nepříliš vyzrálé, tvaroh bych nedávala, to není ono, navíc ten český chutná často jako piliny. Možná by šel domácí tvaroh, pořádně vymačkaný a osolený.

noskovice
1322 příspěvků 19.03.09 16:23
Re: Pasta alla Norma- buraci, jolanko a koho to zajima.

Toto je odpoved, na otazky pod mym receptem na Spaghetti alla suocera (tchyne),
ale tykaji se „Normy“, tak proto pisi pod recept od Svevy.
1. lilky se nakraji na tenké platky a po „odsoleni“ se smazi v olivovèm oleji. Je to dulezité, protoze tento olej jim da tu spravnou chut a krupavost.
2. na panev s trochou oleje dame spolecne s oloupanymi, seminek sbavenymi a na malé kosticky nakrajenymi rajcaty rozmacknuty cesnek v „kosilce“, trochu nasekané bazalky a sul. Nepouzivame cibuli. Varime asi tak 15 minut.
3. Spaghetti uvarime al dente a polovinu dame do misy. Zamichame s polovinou rajské omacky, posypeme slanou ricottou a prekryjeme smazenymi lilky. Navrch dame zbytek testovin, rajskou omacku, ricottu a lilky. to je proto, aby se dostal lilek do kazdého sousta.
Ja to tak delam uz 30 let, ale teprve dnes vim, ze je to alla Norma, protoze jsem se podivala do svazku z Grande dizionario enciclopedico La Cucina Italiana.
Tento komentar zde neslouzi jako kritika na recept od svevy, ale jako odpoved vyse jmenovanym.
Moc vas vsechny zdravim, spolecne s svevou a doufam, ze mi to neutece, nez to odeslu. Pisi to totiz potreti.
Ahoj, Sona.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz