Recept Párky vlněné, co by rád grillboy Drobek Bezlep

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Tak se probírám v šestidílné knihovně a ejhle. Bernhard Gahm – Beste Hausrecepte. Pojednává o výrobcích z masa, které jsou zlým snem starého Steinhausera z Tišnova, protože by si málo nahrabal. Jeho špičková kvalita, tiše mířící do řad veganů se jednoduše už nedá žrát. Postup, jak na vlněné párky není můj, jen opisuji. Moje jsou zkušenosti a o nich kniha mlčí.

Postup

Maso vychladíme až k bodu mrazu. Proženeme šajbou 2 mm, vmícháme koření, drcený led a rozmixujeme. Není nutná hladká kaše. Hmotu dáme do plničky (cukrářské pistole, bacha na plasty, nevydrží nic) a nastříkáme asi 2-3 cm široké housenky na něco vhodného. „Něco vhodného“ může být cokoli hladké, odolné varu a vejdivší se do oblíbeného kastrolu. Dílo vložíme do vody 75-80°C, po zatáhnutí můžeme odříznout a dál táhneme ve vodě bez podložky – potud autor. Amatér zkoušel: vyřízl z tlustého PP kruhovou desku do hrnce, nastříkav housenky, vložil, táhl půl hodiny, vyňal a dobrý. Párky to samozřejmě nejsou, chybí známé křupnutí střeva, ale pokud vyladíte poměr koření, zvlášť koriandru, rozhodně není výrobek pro psa.

Přídavek rychlosoli není nutný, párky mizí dostatečně rychle a našedlá barva nevadí. Kdo má rád růžovou barvu uzenářských výrobků s krátkou trvanlivostí, přidá čtvrtinu doporučené dávky.
Je vhodné hmotu namačkat bez vzduchových bublin do nádoby, na povrch přimáčknout fólii a nechat 2-3 dny v teplotě do 2°C. Nemrazit! Maso vyzraje s příznivým účinkem na chuť a rozvoní se koriandr. Na jeho množství záleží, lze docílit příjemného kořenitého tónu, ale koření nesmí převládat.

Recept je z kategorií: Uzenářské výrobky


Reklama

Nahlásit recept

  • 13.09.11 vloženo
  • 2204x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hod

Ingredience

  • 40% vepřového masa
  • 25% vepřového boku
  • 20% sádla
  • 15% ledu
  • Koření na 1 kg směsi
  • 20 g soli, kdo neblbne, dá čtvrtinu váhy rychlosoli
  • 2 g bílého pepře
  • 0,5 g muškátového květu
  • 0,5 g koriandru

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Párky vlněné, co by rád grillboy Drobek

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Anitta
521 příspěvků 15.09.11 17:34

Wydra, ja si pamatuju Heru, byly i reklamy na televizi, v magazinech. Take jsem ji pouzivala, sice jen pri peceni, zda se mi o certech, kdyz si na to vzpomenu - hydrogenated oil apod… :twisted: jedine organicke maslo, ne casto, ale margarin uz bych nepouzila, nejvic pouzivam olivovy olej, kam to jen jde :wink:
A cilantro nepatri jen do mexicke kuchyne, take Indie, stredomori atd…
O cilantru se rika, ze ho musis milovat a nebo nenavidet, neni nic mezi tim. Take ho nemusim, ale koriandr miluju… :-D

 
jolana
5064 příspěvků 15.09.11 09:51

..jj..ako mi raz jedna teta : davno sme jedli margarin, nebolo na maslo a teraz zas nemame na maslo, tak zas jeme margarin..u nas na vychode chudobaa z najlacnejsich jedal vyjdu mucne..s marga­rinom…a nieze by ludia nevedeli ze maslo je lepsie a chutnejsie.a taka perlicka, minule som si kupila maslo, kupujem ho roky lebo je dobre..tentokrat ale dnu bol pod tenkou vrstvou masla margarin…sialena to doba…

 
wydra  15.09.11 09:18

..... výrobce jakéhosi margarínu (tuším někdy v období první republiky) propagoval svůj výrobek sloganem „Luna, rodná sestra másla“. Mlékařům se slogan nelíbil, považovali jej za nekalou soutěž, ale než by zahajovali dlouhé (již tehdy) soudní řízení s nejistým výsledkem (již tehdy), raději rychle reagovali inzeráty „Máslo nemá sestru ani bratra.“.

A slogan: „Sana - vlastní sestra másla“ je z r.1969 a je od Fr. Nepila . Tak vygooglovala wydra :lol:

A zrejme se to opet nekomu hodilo a libilo a v jistem case to hodil na Heru, dostal za to dobre zaplaceno a labuznici maji dnes o čem diskutovat :-P

Příspěvek upraven 15.09.11 v 09:32

 
wydra  15.09.11 09:14

Anitta, on se ten „smradek“ nese i monitorem jak o tom pises !! :-) a neni to smradek, neni to ani smrad, je to pušinec, jehoz pozrenim se zkrouti palce u nohou, zkrouti se ruce, nastava strnuti sije, srdce je pred zastavou a cele telo se ocita ve smrtelne kreci ! :roll:

Příspěvek upraven 15.09.11 v 09:35

 
midla
266 příspěvků 15.09.11 08:54

Co se týká té ségry, tak pravdu měla Glama, byla to Sana.

http://literarni-cajovna.wz.cz/…i_nepil.html

 
casino
4466 příspěvků 15.09.11 00:35

Labužník Drobek,
já vím, že máte pravdu Vy :-)
Já tím chtěl říci, že mi NAŤOVÝ koriandr nejde pod fousy… :wink:
Ostatně, mám dojem, že nejsem sám… :mrgreen:

 
Anitta
521 příspěvků 15.09.11 00:34

No, jednou davno v Cesku jsem si vysela koriandr, protoze jsem chtela vypestovat ty vonavy kulicky a dostavala vynadano od rodicu, co jsem to vysela za smrad :mrgreen: To jsem jeste nevedela, ze to zeleny je cilantro, stacil vetrik a okolim se nesl uzasny smradek, no hruza :lol:

 
Anitta
521 příspěvků 15.09.11 00:24

Ta rychlosul se mi ale vubec nelibi… :twisted:

 
Anitta
521 příspěvků 15.09.11 00:22

Glama, kdepak, tou segrou byla Hera… :mrgreen:

 
Drobek  14.09.11 23:32

Casino, vypadaj stejně, chutnaj jinak, koriandr je mnohem aromatičtější. Ale vážně, jsou biologicky příbuzní z rodiny apiaceae.
Naťový koriandr, tady zvaný cilantro když vyroste, stane se koriandrem se semínky, tady zvaný coriander, taky se mu říká čínská petržel.
Takže promiň ale tentokrát nemáš pravdu.

 
glama  14.09.11 23:29

:think: hmmm…a nebyla rodnou sestrou másla SANA…? či nějak tak se to jmenovalo…Hera snad ne, ne..? :think:
:mrgreen:

 
casino
4466 příspěvků 14.09.11 22:55

Máslo prý nemá bratra! Ještě bych dokázal pochopit, že Hera - rodná sestra másla :mrgreen:
Ale, jestli je NAŤOVÝ koriandr bratranec pertželky, no tak potěš pámbů za takovou rodinku :mrgreen:

Příspěvek upraven 14.09.11 v 22:57

 
Drobek  14.09.11 22:48

Wolfgu, koriandrové lupení, v kraji zvané cilantro je základní zelená složka mexické kuchyně. No a protože je to bratranec naší dobré známé hladkolisté petrželky, to by přeci šlo?
Ale dost, vloudils mi úsměv na tvář, koriandr miluju, myslím mletý a dávám ho všude krom dortů. A to ještě jen proto že žádné nepeču. :lol:

 
Wolfg
583 příspěvků 14.09.11 19:18

Koriandrový lupení. Vzbuď se Drobku! Kde by se vzalo? Vyrůstal jsemť v chudobě, někdy v hladu, ale vždycky v mravní čistotě. Buržoazní pokroutky, třeba kostkový cukr jsem poprvé zahlédl v dospělosti když se podávala káva u bazénu místního soudruha zelináře. Sladívali jsme kradenou řípou a když máma nastartovala meďoura a zavezla nás v noci na pole, při chatrném svitu zapálené tkaničky od kecek jsme sbírali žitné klásky, abychom měli bezkofeinový kafe. A když jsme tenkrát vyhráli sedmnácté pořadí ve sportce, stáli jsme tři dny a noci v mrazu ve frontě na dva banány. Semínka koriandru nám dávali na hraní o nedělích, když svítilo slunce. To aby vyschly. Odtud plyne moje zalíbení v jejich kořenité chuti.

Ondyno v bezesné noci jsem na tebe myslel, tedy půlkilový pytlík pragandy, když se dává průměrně 25 g na kg, ti vystačí na 20 kil masa a pokud použiješ čtvrtinu, blížíme se k metráku iracionální, leč pohříchu lahodné stravy. To jen aby ses choval ekologicky a nezatěžoval éro :-)

Rozklíčená a rozporčená Alis! Huuu, až jsem se otřásl, zda toto slovní spojení nepatří do hluboké noci. Při takovém pomyšlení mi naskakují ruměnce, které by mohly sloužit co koncová světla pendolína :oops:

 
Drobek  14.09.11 01:22

To jsem se zas jednou ukec, nešel jsem se podívat na pytlík. Je to praganda, řeznická rychlosůl, aspoň tak to na pytlíku, koupeném v Česku je. :lol:
Jen aby mrška roštem neprotek, ale na plechu se mu určitě bude líbit. :potlesk:
Alis, předpokládám sušená a mletá semínka koriandru, zelená nať to asi těžko bude. :think:

 
Alis
2617 příspěvků 13.09.11 23:28

I ty, Brutte? Já zase používám „dle mého mínění“.

Jasně, že je to správný český slovo (odkdy mluví Wolfg pražsky?). Stejně jako rozporčena či rozklíčena. Jinak radši bych nastevřela okna a až bych se probrala z rauše, nejspíš bych se oběsila na první okenní klice, za samopohanu a prznění českého jazyka. :-)

Ten koriandr - sušená semínka?

 
Wolfg
583 příspěvků 13.09.11 23:02

Když píšu ‚myslím‘ Alis, nechávám si zadní vrata notně nastevřena (je to správný český slovo?), bych mohl rychle uniknouti všetečným poznámkám :-)

 
Alis
2617 příspěvků 13.09.11 22:57

Wolfgu, to byla zase pracharanda :-) Mleté, sušené hrušky :-)

 
Wolfg
583 příspěvků 13.09.11 22:09

Drobku, doplnil jsem krátce o rychlosoli. (Praganda. Prachanda je myslím něco mletého, buď perník nebo sušené hrušky)
Je rozšířen názor, že máš blíž k ohni než k vroucí vodě. Plácl jsem hmotu na pomaštěný kámen a dobrý. Co tak stříknout hada na hustý rošt?

 
Drobek  13.09.11 21:40

Díky Wolfgu, už jsem to vytisk. :-P Takhle se na ně těším.
Ještě mi zbývá vypátrat kde sehnat rychlosůl, ale to se poddá. Nejvýš se zařadím mezi ty co blbnou a dávají jen sůl. Ostatně za 14 dní už budu v Česku a tak si přivezu pár pytlíku prachandy. 8-)

Příspěvek upraven 13.09.11 v 21:41

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz